Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Бягането – приятно, полезно, удивително!

Бягай за здраве! Това го чувате постоянно, нали! И всъщност си е така, но и много повече.
Ако искаме да си възвърнем здравето и жизнеността на 100% не може да минем без бягане, или спорт, който включва поне частично бягане (футбол, тенис и др.). Защо бягането е толкова важно.

Първо – докато бягаме възникват инерционни усилия в органите, кръвообращението и лимфата. Това спомага за отделянето на затлачванията, налепите по вътрешността и стените, например на черния дроб, жлъчния мехур, дебелото черво и всички останали. От създалите се трусове се отлепват, откъртват всички наслоявания и утайки, които с години са се трупали в гънки и депа на организма ни. Естествено с един път бягане няма да постигнем кой знае какво. Полезно е всеки ден като се започне с кратко и постепенно се увеличава времето – не пресилвайте организма си. Трябва да ви е приятно, за да го направите отново. Дори си представяйте как бягате и например камъчетата в черния дроб се откъртват и се отделят през жлъчния мехур и надолу по дебелото черво и хоп навън.

Второ – когато бягаме процесите в организма ни се засилват рязко. Това действа като ударна доза за отделяне на токсините. Представете си го (четете бавно, като осмисляте и визуализирате всяко една дума) – дишането се учестява – кръвта се насища с кислород – тя започва да тече по-бързо – до всяка клетка достига все повече кръв богата на кислород, а и на вещества – клетките се активират и започват да работят по-бързо – процесите в тях започват да протичат по-бързо, засилва се обмяната на веществата, от което следва, че отделянето на отпадни и токсични вещества се повишава – засиленото кръвообращение поема тези вредни вещества и една част от тях издишваме, а останалата изхвърляме през бъбреците или дебелото черво.

Трето – от създалите се трусове на тялото се засилва движението на лимфата. По принцип лимфата се движи много бавно, но когато сме физически по-активни лимфопотокът се засилва – така преминава повече лимфа през лимфните възли, които са биологичните филтри на нашия организъм – борят се с вирусите и проникналите вредни микроорганизми в нашето тяло, унищожават ракови клетки, ако има такива. Лимфата достига до далака, тимуса и сливиците, които участват в създаването на имунитета, в образуването на антитела, в унищожаването на умрели кръвни клетки и др. И така – за да може лимфата да си действа както трябва и да ни пази трябва да и помогнем. Как? Като се движим повече.

Четвърто – при бягане започваме обилно да се потим. Това какво означава – че отново отделяме токсини, този път през най-големия отделителен орган – кожата. Освен че отделяме токсините, чрез обилното изпотяване се измива в дълбочина кожата. Няма друга по-добра почистваща процедура от това. Вие да сте видели бегач или лекоатлет с акне? Няма и да видите – защото с бягането се пречиства целия организъм, а кожата е огледало на вътрешното ни състояние. Ако имаме лениви черва или замърсен черен дроб, или болни бъбреци или нещо друго не както трябва, то това веднага ще се отрази на кожата – акне, екземи, псориазис и др. От личен опит твърдя, че никаква козметика и лекарства не могат да оправят този проблем. Всички лекари казват – кожните проблеми са най-упорити, е как няма да са упорити като се подхожда грешно към тях.

Пето – с бягането страхотно енергизираме тялото. В началото се чувстваме отпаднали и без сили след като сме бягали, но това се дължи не на изтощение на организма или на подлагането му на нещо екстремно за него, а на това че прекалено много отрови се отделят и тялото ни се „зашеметява“ от тях. Постепенно ще усетим как, след като сме бягали и сме си взели освежаващ душ, сме тонизирани и енергични и изпълнени с положителни емоциии. Страхотен заместител на сутрешното кафе (който все още го пие). Ако и след това изпием прясно изцеден сок от лимони или моркови – е то тогава пречистването е гарантирано и енергията ни е на високо ниво.

Има още много положителни резултати от бягането. Всеки ще ги открие сам за себе си. Важно е да кажем как е правилно да бягаме – с удобни маратонки (специално създадени за бягане), не на пръсти (ще се изморим по бързо, няма да постигнем желаното пречистване, а и може да си навлечем по-лесно някоя контузия), да бягаме без да се насилваме, трябва да ни е приятно. Започнете да бягате 10 минути. Постепенно сами ще усетите, че можете с лекота да избягате още 5. И така до 30, а който иска и повече. Перфектно е към 1 час на ден. Бягайте с лекота, ако усетите, че има прекалено голямо сътресение на мозъка, ставите, значи или маратонките не са ви подходящи или още не сте готови да удължите времето.
Успех!