Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Братята мои, животните

веган, веганство, пацифизъм, вегетарианство
Превод на писмо на Едгар Купфер-Кобервиц, веган, от концентрационния лагер в Дахау (Kupfer-Koberwitz, Edgar. Dachau Diaries, 1942-1945)

През 1940 г., Купфер бил задържан от германската полиция като враг на германската държава, вероятно заради неговата пацифистка идеология. Той бил затворен в концентрационния лагер Дахау по време на Втората световна война. Като се представя за простоват, Купфер получи работа като чиновник в складово помещение на лагера, което му дава възможност да започне тайно дневник.
Той описва живота в концентрационния лагер на малки листчета. Скрива страниците на дневника си от охраната на затвора сред деловите книжа. По-късно ги заравя в земята, където някои от страниците са овредени от водата.

“Скъпи приятелю,

Питаш ме защо не ям месо и се питаш поради каква причина правя така.

Може би мислиш, че съм дал обет или от разкаяние, което да ме лиши от всички прославени удоволствия на яденето на месо. Мислиш си за вкусни пържоли, благоуханни риби, ароматни шунки, сосове и хиляди други чудеса, които гъделичкат човешкото небце; със сигурност си спомняш крехкостта на печеното пиле. Виждаш ли, аз се отказвам от всичките тези удоволствия и ти си мислиш, че само някакво разкаяние или някакъв тържествен обет, или някаква голяма жертва могат да ме накарат да отрека този начин на наслаждение на живота и да ме принуди да се откажа.

Изненадан си, питаш: – Ама защо и по каква причина? Питаш се от голямо любопитство и мислиш, че можеш да отгатнеш отговора.

Но ако сега аз се опитам да ти обясня истинската причина в едно кратко изречение, ти отново ще останеш изненадан, като видиш колко далеч си от истинската причина. Слушай: аз отказвам да ям животни, защото не мога да се храня със страданието и със смъртта на други създания. Отказвам да го правя, защото толкова болезнено съм страдал, че страданието на другите ме връща към моето собствено страдание. Знам какво е щастие и знам какво е преследване. Ако никой не ме преследва, защо аз трябва да преследвам други същества или да правя така, че да бъдат преследвани?

Знам какво е свобода и знам какво е затвор. Знам какво е защита и знам какво е страдание. Знам какво е уважение и знам какво е да убиваш. Ако никой не ми причинява болка, защо аз трябва да причинявам болка на други създания или да позволявам да им причиняват болка?

Ако никой не иска да ме убие, защо аз трябва да убивам други създания или да позволявам да биват ранявани или убивани за мое удоволствие или изгода? Не е ли естествено да не причинявам на други създания това, което се надявам да не бъде причинено на мен? Няма ли да бъде крайно несправедливо да правя това заради някакво физическо удоволствие за сметка на чуждото страдание и на смъртта на другите? Тези създания са по-малки и по-беззащитни от мен, но можеш ли да си представиш един разумен човек с възвишени чувства, който иска да основе на това страдание отстояването или правото да злоупотребява с по-слабия и с по-малкия? Не смяташ ли, че този е точно дългът на по-големия, на по-силния, на по-висшия – да защитава по-слабите създания, вместо да ги преследва и да ги убива? Noblesse oblige (Благородството задължава). А аз искам да се бъда благороден.

Спомням си ужасната епоха на инквизицията и съжалявам, че трябва да кажа, че времето на съда за еретици не е отминало, че ден след ден хората готвят във вряща вода други създания, които са предадени безпомощни в ръцете на своите палачи.

Ужасен съм от идеята, че такива хора са цивилизовани, че не са груби варвари, не са първобитни. Но въпреки всичко, те са примитивно цивилизовани, примитивно адаптирани в своята културна среда. Говорейки дълго и отегчително, с усмивка, предлагайки големи идеи и изнасяйки красиви речи, обикновеният европеец извършва всякакъв род жестокост и не защото е принуден, а защото иска да я върши. Не защото му липсва способността да мисли и да осъзнава ужасните неща, които прави. О не! Той само не желае да погледне фактите – иначе ще се подразни и притесни в своите удоволствия.

Знам, че хората смятат някои действия, свързани с убиването, за неизбежни. Но наистина ли има такава необходимост? Тезата може да бъде оспорена. Може би съществува някакъв род необходимост за хората, които не са се развили все още като пълна и съзнателна личност. Аз няма да им изнасям проповеди, пиша на теб това писмо, на един отговорен индивид, който разумно контролира своите импулси, който се чувства осъзнат – отвътре и отвън – за своите действия, който знае, че нашият Върховен Съдия е нашата съвест и който е призован да отговаря.

Нужно ли е един отговорен човек да бъде принуден да убива? Ако да – то всеки индивид би трябвало да има смелостта да го прави със своите собствени ръце. Жалко малодушие е да плащаш на други хора да вършат тази работа, изцапана с кръв, от която нормалният човек се отдръпва ужасен и уплашен. На тези хора им се плаща за тази работа, а останалите си купуват от тях желаните парчета от убитото животно по възможност подготвени така, че да не напомнят на животното и на факта, че е било убито.

Смятам, че хора ще биват убивани и измъчвани, докато животните биват убивани и измъчвани и че дотогава ще има войни, тъй като обучението и усъвършенстването в убиването трябва да се извършват морално и технически върху малки същества. Смятам, че ще има затвори, докато животните биват държани в клетки. Тъй като, за да държиш в клетка затворниците, трябва да се обучиш и усъвършенстваш морално и технически върху малки същества.

Не виждам никаква причина да се чувстваме оскърбени от малките и големите актове на насилие и жестокост, извършени от другите. Но смятам, че е дошъл моментът да се почувстваме оскърбени от големите и малките актове на насилие и жестокост, които ние самите извършваме. И тъй като по-лесно се печелят малките битки, смятам, че трябва да се опитаме първо да скъсаме нашите връзки с малките актове на насилие и жестокост, за да ги превъзмогнем веднъж завинаги. После ще дойде денят, когато ще ни бъде лесно да се изправим и срещу по-големите жестокости.

Но ние всички сме заспали в наследени навици и поведение, които ни помагат да преглътнем нашата жестокост без да почувстваме горчилката й. Нямам никакво намерение да обвинявам хора или ситуации. Но смятам, че мой дълг е да събудя съвестта си за малките неща, да направя по-добър самия себе си и да бъда по-малко егоист, за да бъда след това способен да действам с последователност при най-важните проблеми. Същественото е това: аз искам да живея в един по-добър свят, където един по-висш закон да дава повече щастие на всички.

Едгар Купфер-Кобервиц, веган

(Edgar Kupfer-Koberwitz , „Dachau Diaries“)

превод от италиански език Даниела Петракова

15 comments

1 Явор Карапетров { 08.05.13 at 13:01 }

Много е Добро!
С Хубави, Мъдри и Силни думи е обяснил, защо е направил избора си.

2 DR.Emilova { 08.06.13 at 12:45 }

Вегетарианците имат нужда непрекъснато да се обясняват и да търсят причината поради която не ядат месо, и причината поради която се прочистват и изчистват постоянно !
В обществото винаги е имало около 10 процента печално глуповато население, което може да наврежда на здравето си както иска преследвайки кретенските си психо отклонения. А те може да са вегетарианство, сектантство и прочее причини за странно поведение. Конкретно за тоя в концлагера , твърди как не искал да наранява и убива животни. Ако го затворя без храна за 2 месеца с животни, на втория месец ще запее друга песен 🙂

3 Михаела { 08.07.13 at 9:56 }

Доктор Емислова, смяам, че вие или не можете да вникнете в смисълът на думите, които е написал човека, или просто не желаете. Има разлика между убийство с цел оцеляване (както споменавате в последното си изречение) и убийство за удоволствие (без значение дали говорим за душевно или физическо). Аз изказвам искрено съмнение, че ако Вие лично трябваше да убивате животните за месото им, щяхте да го консумирате със същата честота, с която предполагам, че го правите в момента. По света има милиони хора, които не ядат месо и страдат от много по-малко болести, отколкото нас – месоядните европейци. Човек винаги може да се информира и да се усъмни във всяка информация, която намери. Откакто следя този блог правя експерименти с начина си на хранене. Усещам тялото си в много по-добро състояние, когато постя. Сериозно се замислям да спра да консумирам за постоянно всякакви животински продукти. За сега постя само според църковния календар. Благодаря за Мер и всички участници в този форум за така полезната споделена информация. Дай Боже все по-малко хора да имат нужда от помощта на лекари в България! Желая хубав и ползотворен ден на всички! 🙂

4 Михаела { 08.07.13 at 14:35 }

Е, доктор Емилова, щом радостта Ви идва от обиждане на хора, пишещи по формуте и ядене… 😀 Нямам какво друго да направя, освен да Ви пожелая Успех! Хайде със здраве… 😀

5 Bella Hristova { 08.08.13 at 22:25 }

Не зная кой точно се представя за д-р Емилова тук, но начинът на изразяване и думите, които са използвани тук, съвсем не са в стила на д-р Емилова. Всеки, който е имал контакт с нея, ще ви го каже. Tака че моля самозванецът или самозванката да престанат да се представят за известната на много хора д-р Емилова, освен ако фамилията им не съвпада с нейната, което също е възможно.

6 Мая { 08.12.13 at 0:51 }

„Вегетарианците имат нужда непрекъснато да се обясняват и да търсят причината поради която не ядат месо, и причината поради която се прочистват и изчистват постоянно“ – това е вярно за една част от хората. По същия начин, друга част от хората има нужда да си измисля причини за ядене на месо – полезно било, незаменими незнам-си-какви-неща имало и т.н. И това може да се пренесе за всичко в нашия живот.
Това, на което се обръща внимание в тази статия е много важно. Животът, който живеем е изтъкан от фини нишки мотивации и оправдания. Малки пропуски и компромиси накланят везните и стават възможни големите неща. Това важи както за „добрите“ неща, така и за „лошите“. Живеейки в нашата „западна“ действителност, заобиколени от изобилие и разнообразие на всякаква храна е наистина престъпление да се убиват животни за изяждането им.
И това е съвсем вярно – „Но ние всички сме заспали в наследени навици и поведение, които ни помагат да преглътнем нашата жестокост без да почувстваме горчилката й.“
Да не можеш да го проумееш, означава точно това – измислил си си всякакви причини и оправдания 🙂

7 Inbiria { 08.12.13 at 20:03 }

Много интересно е колко помия погълнах доброволно от една опаковка с популярен надпис. Ако името беше друго, въобще нямаше да чета и втория коментар. Успех на ВСИЧКИ!

8 кристиан { 08.18.13 at 20:50 }

Много е прав човекът–иска да живее в по-добър свят…Но за да е по-добър светът,се изисква борба….А когато има борба или война,не е важно какво се яде….Важно е да има победител и победени…..Винаги побеждава Човешката мисъл….не това какво си ял,защото ако не ядеш–било то и себепотобни…..Мисълта ти ,те води към победата….а не смообвинението,че си изял някаква си мърша………….Абе всички сме–БУЛ ШИТ…???

9 Vesi { 08.27.13 at 9:15 }

За да е по-добър светът, не се изисква борба а всеки един от нас да е добър човек и да спазва Златното правило – Не прави това, което не желаеш да ти правят другите.
Живота е наслаждение, не ограничение. Когато преодолееш егото и високите сиочаквания, започваш да вишдаш красотата на малките неща, не се нуждаеш да убеждаваш никой в правотата на избора си.
За да те приемат другите, трябва първо ти самия да се приемеш такъв какъвто си, така да приемеш и околните. Наблюдавай света и неговото разнообразие без да съдиш.
Бъди себе си усмихнат и щастлив без ограничения.
Хубав ден на всички.

10 Асен { 08.29.13 at 0:09 }

Благодаря за труда по подръжката на този сайт!
Хибаво е,че потребител Др Емилова , както и аз и всички останали
можем да изразим мнение.
Информацията е достъпна за всички. Правото на избор е Главен Вселенски Закон.
Всеки има право да се изрази, да се храни, да обича така, което реши.
Намирам за излишна загуба на време да се взима насериозно всяко яростно или друго заклеймяване, както и величаене-на вяра, практика, т.н.Без конкретни научни доказателства от
независим източник/ци е несериозно да се прави каквото и да е на въпрос.
В мрежата има и продължава да се изнася информация ежедневно.
Вегани стават все повече хора, като за съжаление един не малък процент си нанасят вреди,
необразовайки се достатъчно и най-вече не слушайки собствения си организъм.
Важно е да се осъзнае, че всеки от нас е на различно ниво ( планетарно и вселенско) развитие.
Нивата на Светлина и Жизнена енергия в и през всеки един от нас са различни; това считам за най-основна причина, поради която е наивно да се унифицираме като идентични индивиди.
За едни от нас еволюцията е в приемането на стари модели на отношение(към себе си и околната реалност) , други са смели да бъдат водчи на самите себе си и да променят тази реалност през призмата на вечно изменящото се състояние на Вселената.
Тъмнината е липса( непропускане) на Светлина.

11 mitfree { 08.31.13 at 10:48 }

Като ме питат защо не ям месо, аз отговарям с въпроса, ами вие имате ли пиричини да ядете месо? Както ядат месо, така и пият бира, пушат цигари, вместо чист въздух и чиста вода. И всичко това идва от няква идея, че човек е щастлив, когато е силен и доминира и това се пропагнадира още от най-малка възраст. И чувам гадни бабешки възклицания „как можеш да лишиш дитетуу от мисооо“ Пък аз казвам : „как можете да лишите детето от планина, море, природа, книги, изкуства и да му натрапите ужасния телевизор и ужасните пластамасови играчки, че дори и пластамасови пистолети“ и после се чудят защо от ранна възраст психиката търси утеха в цигарите и алкохола, които са доста по-вредни дори от някои леки, но силно криминализирани природни наркотици дори (но то е друга тема) Самодовлният покой сякаш е по-важен от човечността и състрадателността. Важно е да има с какво да се изфукаш или да си покорна мишка и да правиш, каквото правят и другите, защото това е правилно.

12 кристиан { 09.03.13 at 19:38 }

Митфрее…Шапка ти свалям,за това как ти тече мисълта…Браво,много добре написано !!!!

13 кристиан { 09.05.13 at 22:13 }

Признавам си ,че не бях чел цялата публикация–всъщност идеята на самата мисъл…на пишещия ме навежда на мисълта…Че това е една долна фалшификация–която ВЪОБЩЕ,АМА ВЪОБЩЕ няма нищо общо с това какво са преживели някой хора….ЗАЩОТО, ОНЕЗИ ХОРА….никога няма да си занимават мисълта с такива ,дребнави проблеми относно храната…..Това е проблем на съвременното ПРЕЗАДОВОЛЯВАНЕ….т.е. НАШ проблем…..Всъщност,крайно време е да се проумее ,че човешката мисъл протича логически,когато човека е нахранен….И тялом,и духом….За тялото е нужно каквото дойде….Но за другото–Първо трябва възпитание,образование….което да създаде основата,за човешката мисъл…Имали мисъл,има търсене–има съмнение,има логика….т.е. има Човек….А човека е обречен да страда,защото той има чувства–той не е „прероден-индуйстки-скакалец или калинка“….Крайно време е човека да се събуди,и да си изпълнява ДЪЛГЪТ–на човек……Но за да се случи това–ТОЙ трябва да се отърси от всички комплекси,който му се набиват в съзнанието….Човека за нищо не е виновен–той просто винаги оцелява….КАТО ВСЯКО ЖИВОТНО–просто инстинкт………Не е важно какво ядем,важното е да оцелеем–ЗАЩОТО САМО НИЕ….можем да направим този свят по-добър……Въпреки,че някой ни набива че сме обречени–Обаче ни простиха–така,че трябва да дерзаем…Бог винаги е бил с нас,и никога не ние изоставял…защото ние сме негови чеда,по негов образ и подобие….Защото нашата мисъл е съзидателана…Просто отново трябва да повярваме в себе си,защото ние сме лицето на Богът…Ние творим и създаваме–НО ВСЕ ПАК….нещо трябва да ядем…За да можем да мислим..???

14 Anastasia { 10.31.13 at 5:25 }

Вегетарианците „се обясняват“, скъпа или скъпи „Д-р Емилова“, защото все още тая планета е пълна с такива като теб! Както и непушачите вечно трябва да обясняваме как вунящия дим ни пречи да дишаме спокойно. Когато света се напълни с повече нормални, емпатични и етични хора, такъв пост в подобен сайт няма и да се мярка! Хайде, ходи и се въргаляй в кръв, Докторке!!!

15 Aleks { 04.26.16 at 16:13 }

Др. Емилова използва класически карнистки подход, но вместо примера с човек попаднал на безлюден остров, доста агресивно ни заключва в стая с живи животни и без храна за 2 месеца.
Не знам колко голям е шансът човек да попадне на безлюден остров след корабокрошение, но със сигурност е по-малък от този, в който психопат те заключва в килия за 2 месеца.
Правете си сметка що за човек е др. Менгеле и човек, който е отказал месо, яйца, и млечни продукти, в името на животните, природата и здравето си. Първия яростно критикува, този който се е опълчил срещу културата, традициите и навиците, които те освобождават от етично, рационално мислене, само защото ‘ така винаги сме правили’. За едно нещо обаче е права и това е че прогреса идва точно от тези 10% процента будни хора, които имат смелостта да се противопоставят срещу несправедливостта.

Leave a Comment