Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

INCI: как да четем списъка на козметичните съставки

козметични съставки
източник: www.greenme.it
снимки: интернет
превод от италиански: danielaorela

INCI – неизвестната номенклатура. Как можем да разберем дали козметичният продукт, който искаме да купим, има състав, който се грижи за околната среда и нашата кожа? Отговорът е много прост и се състои в това да се научим да четем и декодираме номенклатурата INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), тази номенклатура се използва на международно равнище за идентифициране на съставките в даден козметичен продукт, както са посочени в списъка на етикета, посочващ състава му.

1) Обърнете внимание на реда на съставките

Първото правило, което трябва да знаете по отношение на разчитането на номенклатурата INCI, определя самият ред, в който съставките са изброени на етикета. Той, всъщност, ама изобщо не е случаен и по правило съставките са изброени една след друга като се започва от съставката, съдържаща се в най-голямо количество в продукта. След това идват всички други съставки, представени в намаляващ дял.

2) Езикът и наименованията, използвани за съставките

Втората важна точка се отнася до езика, използван за наименуване на съставките. Когато съставките са изброени на етикета с латинските си имена, това означава, че са включени във формулата на продукта такива, каквито са, без да бъдат подложени на химични изменения. Такъв е случаят, например, с растителните масла, използвани в чист вид, които се виждат на етикета упоменати с латинското им име, както и всички други натурални съставки, които са използвани за производството на козметичния препарат. Латинските наименования се отнасят до растителните съставки или тези, включени във фармакопеята (Фармакопея е сборник с утвърдени спецификации и съответни изисквания във връзка с производството, изпитването, съхраняването и обозначаването на активни вещества, помощни вещества, лекарствени форми, материали за опаковки и съставни части на лекарствения продукт., бел.прев.). Например, бадемовото масло се посочва като „prunus amygdalus dulcis oil“.

Изкуствени оцветители

За всички останали съставки, плод на химичен синтез, се използват наименования на английски език или цифрови кодове; те указват използваните в продукта изкуствени оцветители и съответстват на международния списък „Color Index“, който се означава със сиглата „CI“, след която следва серия от 5 цифри. Изкуствените оцветители обикновено стоят накрая на списъка на съставките на етикета. Може да се убедите като разгледате опаковката на който и да е най-обикновен шампоан или пяна за баня, които си купувате от супермаркета.

По отношение на горните два продукта, към които можем да добавим различните течни сапуни и миещи средства за лична хигиена, първата съставка на етикета им ще бъде просто вода, упомената като „aqua“, и след нея ще следват съставките, които изпълняват функцията на тензиоактивни вещества, а след тях – емулсиите, консервантите, натуралните екстракти (ако има такива, то те ще присъстват с латинското си наименование), парфюмите и оцветителите.

В продуктите за хигиена на тялото, които имат възможно максимално опазваща околната среда формула, броят и количеството на натуралните екстракти в състава им вероятно ще бъдат по-големи и е възможно те да бъдат посочени посредством звездичка като продукт на биологично земеделие. Синтетичните парфюми, посочени на етикета с простичката сигла „parfum“, ще бъдат заменени, например, с етерични масла („essential oil“).

Тензиоактивни вещества

Тензиоактивните вещества, синтезирани от петрола, като Sodium laureth sulfate, Sodium lauryl sulfate и Ammoniun lauryl sulfate, които сега се използват в много обикновени миещи препарати, които се намират на пазара, ще бъдат заменени с тензиоактивни вещества от натурален или растителен произход, като Coco glucoside, Decyl glucoside и Sodium lauroyl glutamate. В шампоаните, пяните за баня и почистващите средства, опазващи околната среда няма силикони като dimethicone и съставки като парафин (paraffinum liquidum).

По отношение на кремовете за лице и тяло, козметичните продукти на растителна основа се разпознават по наличието на максимум съставки с естествен произход, като маслата и олиото, посочени с латинските им наименования, придружени от естествени екстракти и етерични масла. В тях няма съставки като силикони (наименованията им обикновено завършват на „-one“) и парафин; наличието на синтетични парфюми в ограничено.

inci, козметични съставки

Съставки, които да избягваме

Най-общо, всеки козметичен продукт или такъв за личната хигиена, създаден с мисъл за околната среда и кожата, не трябва да съдържа съставки като:

1) Тензиоактивни вещества, получени от рафинирането на петрол (Sodium laureth sulfate, Sodium lauryl sulfate, Ammoniun lauryl sulfate и други).

2) Други съставки, получени от петрола като Paraffinum Liquidum, PEG и PPG, Mineral Oil, Petrolatum, които често, за съжаление, се срещат и в продуктите за деца и бебета и в хидратиращите кремове за лице и тяло, продавани в обикновените супермаркети и парфюмериите, но внимавайте и за тези, които си купувате от аптеката или дрогерията. Зад зелените надписи и картинки може да се крият нежелани съставки.

3) Силно замърсяващи съставки като EDTA, MEA, TEA, MIPA.

4) Силно алергизиращи съставки или такива, считани за потенциално отделящи формалдехид, като: Triclosan и Imidazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Methylisothiazolinone и Methylchloroisothiazolinone, използвани като консерванти.

5) Силикони като Poliquaternium-80, Dimethicone и Amodimethicone, които замърсяват и могат да създадат тънък филм върху кожата и косите, за да ги направят да изглеждат привидно здрави, но не и подхранени.

Съставките, използвани в козметичните средства, са безброй и като започнете да четете етикетите на продуктите, ще започнете да забелязвате наличието на веществата, използвани най-често, но също така ще започнете да запомняте кои съставки да предпочитате и кои да избягвате.

При съмнение, за да разберете дали някоя козметична съставка се счита за потенциално опазваща или увреждаща околната среда или няма особена полза за кожата ни, можете да погледнете в биоречника Biodizionario (на итал.език, бел.прев.), в който са описани над 4000 козметични съставки според степента им на приемливост.

Марта Албè

0 comments

There are no comments yet...

Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment