Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Как се излекува един мой приятел

Това е историята на мой приятел, който намери пътя на своето лечение и този път не минава през болници и не включва лекарства. Всеки, страдащ от наднормено тегло или хипертония (и не само), може да последва същия план на действие, защото вече е изпитано и работи. Нямаше човек, който го познава и да не се изуми от постигнатите резултати.

Той е висок 182 см, на 35 години. До преди 6 месеца беше 103 кг, хипертоник от дълги години (близо 10), с наднормено тегло. Постоянно се оплакваше от аритмия на сърцето си и често получаваше алергични реакции на кожата си – излизаха му едни много специфични пъпки, по ръцете най-вече (от които оставаха лоши белези) и при леко одраскване кожата му се зачервяваше силно и дълго не се успокояваше. Преди беше много изнервен, много мнителен, доста черноглед. Но най-сериозното от всичко това беше хипертонията. Пиеше няколко вида лекарства всеки ден, чайове за успокоение на нервите, а някой път и лекарства, които също да го успокояват. Постоянно чувстваше стягане в областта на сърцето, имаше все съмнения, че ще получи инфаркт.
Той сам разбра, че всичко това се дължи на неправилния начин на живот и най-вече са причина от нещата, които вкарва в тялото си – алкохол и лоша храна. Още от тинейджър е започнал да пие много, алкохолизирал се е през ден, пушил е по 2 кутии цигари на ден. До преди няколко месеца се хранеше с много месо (кренвиршчета, шпекче по една пръчка на ядене, 1 кило свинско на ден), с много бял хляб … Но си каза, че трябва всичко това да се промени и започна новото начинание като спря да пие. Първо мина само на бира, но след това и бирата отказа. След това отказа месото, като в началото ядеше от време на време само малко пилешко, но след това и него отказа. От януари месец започна пречистващи процедури. Първо направи пречистване на черния дроб по този метод. Много му хареса и затова продължи всеки месец да се пречиства и така вече 6 пъти. През цялото това време се хранеше предимно с растителна храна и то най-вече в суров вид. Наблягаше най-вече на цвеклото като изяждаше по 1-2 глави на ден. Цвеклото е изключително полезно за хипертоници и за хора с нездрав черен дроб и замърсена кръв. Също ядеше много ябълки, лимони и моркови. Всяка сутрин пиеше малко лимонов сок със зехтин.
Освен пречистванията на черния дроб направи за 10 дена житния режим. Освен, че му помогна да свали доста килограми, режима повлия и на неговото емоционално състояние. Стана един такъв спокоен и уравновесен. След един месец премина на режима на Лидия Ковачева – гладуване с плодове (до 800 грама) и билков чай за 14 дена. Това също много му помогна да се изчисти и да свали още килограми.

За тези 6 месеца на режими, пречиствания и смяна на хранителните навици той се чувстваше все по-добре и по-добре. Никога не се почувства отпаднал, без сили или изтормозен. Напротив дори все казва, че сега се чувства по-жизнен и енергичен отколкото преди. Кара колело всеки ден и то доста (хем за здраве, хем щади природата), често бяга за около 20 минути и отскоро ходи на фитнес. Сега тежи 81 килограма – невероятно нали. За 6 месеца успя да свали малко над 20 кг. Целта не му беше да отслабне толкова много, то просто така се случи. Изглежда строен, стегнат, ведър и подмладен с 10 години. И най-важното – вече не е хипертоник и не пие никакви лекарства (кръвното му варира около 120/80; ако прекали с цвеклото му става 110/75). Естествено тях ги отказа постепенно, като в началото взимаше по половинка от дозата, след това през ден, през два, през три, и така толкова много ги разреди, че накрая нямаше вече нужда от тях. Също така му изчезнаха и кожните алергии и аритмия на сърцето вече няма. Продължава да е предимно суровоядец и да си прави пречиствания на черния дроб. Обмисля дали веднъж в седмицата да гладува. А към есента смята да направи още един житен режим, когато узреят хубавите български ябълки.

Той успя. И вие ще успеете. Просто бъдете последователни и силно мотивирани, не се отклонявайте от решенията, които сте взели и до няколко месеца ще бъдете излекувани. Човек е сам за себе си най-добрия лекар. С обстойни наблюдения и изследвания, той най-добре знае какво е подходящо за него, тъй че слушайте своя вътрешен глас.

Познавам още хора, които се излекуваха и усетиха положителния ефект на суровоядството, включително и аз самата. Ще споделя още по-нататък. Сподели и ти твоя път към по-добро здраве, за да повярват другите.

32 comments

1 вяра { 03.11.09 at 10:14 }

Интересно 🙂
Звучи чудесно .
А задължително ли е да се прави това пречистване на черния дроб или чоже да се комбинират само житния и плодовия режим през месец , докато се постигне желания ефект ? Малко се страхувам да го направя пречистването !
А това със 70% сурова храна не ми се струва проблем . 700 гр. сурови плодове и селенчуци – 300 гр . друго – съвсем нормално ми изглежда …
Интересно ми е този човек как се чувства сега …

2 mer { 03.11.09 at 16:40 }

Не е задължително – с тези режими, гладувания и полезни храни черния дроб също се изчиства много качествено. Дори не е добре да се прави това пречистване ако ни притеснява или се страхуваме.
А иначе той се чувства много добре. От тогава продължава да е (строг) веган и да се храни с много пресни плодове и зеленчуци. От време на време пие бири. Килограмите му са същите – с плюс минус 1-2 килограма. Все още е здрав, от тогава няма и следа от хипертонията му, не пие никакви хапчета и изглежда все по-млад. Направо са за завиждане неговата воля, решителност, последователност и непоколебимост.

3 вяра { 03.11.09 at 21:31 }

Хубаво е да чуе човек , че трайните промени в навиците , водят до трайни резултати !
Радвам се , че не е основен фактор пречистването на черния дроб . Ако се почувствам по – уверена може и да го направя , но засега ще карам на гладуванията .
Получава се . И ми се иска този метод да е по – популярен . Не е хубаво хората да се тровят с храна и медикаменти и да се оказват в омагьосан кръг .
А за да се разчупи този кръг се иска малко помощ !
Благодаря ти , Мер !

4 Vasilena { 03.18.09 at 18:37 }

Mer,това за приятеля ти е просто супер.Обаче искам да знам:той трайно ли си премахна аритмията?Понеже и аз имам същия проблем,плюс сърдечна невроза,и всичко това направо ме кърти понеже е от 3 години насам.В момента всичко е спокоино,но съм сигурна,че се дължи на факта,че в момента е 9 ден от гладолечението ми:)Но ако знам,че суровоядството ще ми помогне със сигурност,почвам го…..,че вече здраво ми писна от тия сърдечни недоразумения,ама наистина адски мнооооооо ми писна:)Моля ви,ако някой има същия проблем,пък още по-добре,ако го е преборил да сподели опит.Мерси:)

5 mer { 03.18.09 at 19:22 }

Ще го разпитам по-подробно и утре ще ти пиша повече :).

6 Vasilena { 03.18.09 at 22:23 }

Благодарна съм ти 🙂

7 Валя { 03.19.09 at 14:24 }

Искам да изкажа благодарността и възхищението си от чудесния сайт. Случайно попаднах тук и сега при всеки удобен момент се ровя в публикуваните статии. От доста време проявявам интерес към здравословното хранене и начин на живот. Чела съм Лидия Ковачева, Пол Брег, Пааво Айрола.
Изглежда обаче волята (или мотивацията) ми не е достатъчно силна, защото не съм правила дълги гладувания. Издържам най-много 3-5 дни и после се захранвам бързо и неправилно. А имам и здравословни , и козметияни проблеми, които ми се иска да излекувам без химия. Моят проблем е ранен климакс – след силен антибиотик мензисът ми спря окончателно на 37 години. Не знам дали нещата са обратими… Не съм пила никакви изкуствени хормони, въпреки, че лекарите ми ги предписват. Освен това още от 15-16 годишна възраст имам някакви мастни образувания по клепачите и под очите-милиуми или нещо подобно, които много ме комплексират. Поради спецификата на мястото – много близо до очите – нито лекари, нито козметици се заемат да ги лекуват. Мер, ти споменаваш, че в началото кожни проблеми са те мотивирали силно да тръгнеш по тази пътека. Може ли да ми напишеш по-подробно какъв козметичен ефект има суровоядството. Отново ти благодаря за чудесния сайт!

8 Алия { 03.19.09 at 17:07 }

Валя,мисля ,че за начало -70-80% от дневн. порцион да включва сурови:плодове,зеленчуци,ядки,

;;суш.плод. и зеленч. Изключи или намали до минимум СОЛТА,забрави за захарта,бялото брашно ,тестените продукти!ПИЙ МН.ВООДААА-1,5-2л на ден!!!!!Започвай храненията си ЗАДЪЛЖ.!!!-със суров продукт-плод,салата,т.н..

9 Алия { 03.19.09 at 17:09 }

успех,с каквото мога ще ти помогна!!!

10 Алия { 03.19.09 at 17:28 }

Забравих нещо мн. ,мн. важно- без млечни продукти,не използвай нищо животинско-избери си за 5,7,10 или повече дни -карай по Вегански.Не се насилвай,постепенно и внимателно-организмът ще ти се отблагодари!!!

11 Алия { 03.19.09 at 17:32 }

Валя ,прочети вним. публикациите и сама реши какво да предприемеш

12 Шпльонк { 03.19.09 at 20:43 }

Алия, малко трудно ти се четат постовете.

13 mer { 03.19.09 at 22:27 }

Валя, наистина суровоядството лекува много сериозни болести, подмладява и възвръща пълното ни здраве. Чела съм за много случаи на излекувани хора, чиито истории са толкова невероятни, чак се чудиш истина ли са. Но аз виждам как на мен ми действа суровоядството и напълно им вярвам. А и няма как да не е така, след като се храним само с храни, които лекуват, пречистват и подмладяват.
При мен беше така – имах проблем с кожата дълги години. Дънни пъпки – големи, гнойни и червени; черни точки, милиуми в околоочния контур (моята козметичка ми ги махаше успешно, тя е много добра – но все се появяваха нови), пъпки болящи, кървящи, по челото, бузите, брадичката, по шията, по гърба и кръста, оставяха много белези и дълго време не минаваха. Единствено изчезваха като пиех Диане 35, но като го спирах се появяваха още на втория месец с по-голяма сила. Накрая започнаха да ми се появяват и екземи и си казах, че ако не променя нещо може да стигна и до псориазис. В момента, в който започнах суровоядството, веднага се забелязаха подобрения. Но аз тогава правих и пречиствания на тялото (на дебелото черво, на черния дроб и гладувания). Просто бях нетърпелива и правих всичко на куп. Може и без тях (само на суровоядство) но малко по-бавно ще се случват промените. За хора със силна интоксикация е важно да преминат на суровоядство постепенно, защото може да им дойде в повече интензивното отделяне на токсини (това може да причини разни неразположения в началото).
Антибиотиците и всички лекарства най-вече замърсяват черния дроб. А обикновено първоизточника на почти всички болести е замърсено дебело черво или пренатоварен и задръстен черен дроб (който е пречиствателната станция в нашия организъм). Също наднорменото тегло е причина за неразположения и болести (но не е задължително – аз не бях с наднормено тегло и въпреки това имах проблеми). Въобще какъвто и проблем да имаме причината е една – обща интоксикация на нашия организъм. И когато помогнем на тялото ни да се отърве от всичките отрови, тогава и то ще си възвърне правилното функциониране и от там ще ни дари със здраве, младост и дълголетие.

Понеже не знам как точно се храниш в момента и другите детайли относно твоето здраве, мога само да дам общи съвети:
* постепенно увеличавай дяла на натуралните и сурови растителни храни и намалявай консумацията на готвено, животинска храна, доказано вредни храни…
* направи си пълната програма за пречистване на дебелото черво
* за 5 дни си направи соколечение (за черния дроб) – може да пиеш всякакви прясно изцедени сокове, особено тези, описани в статията
* направи си пречистване от паразити – особено това, което е с пелина (на чай или прах)
* мисли позитивно за здравето си, представяй си как сияеш от здраве, младост и красота

Вярвам, че ще постигнеш мечтаното от теб здраве! Нека пътят ти към него бъде лек!

14 Алия { 03.19.09 at 23:54 }

Мер искам да те попитам имала ли си кризи,сменяйки толкова рязко храната?От вгетарианство ли си преминала към суровоядство ,или ..

15 Алия { 03.20.09 at 0:05 }

Шпльонк ,така е,съжалявам мн.,но когато съм на компют. не съм сама-с детенце и това се случва

16 Валя { 03.20.09 at 8:39 }

Благодаря ви, момичета. Трябва да се заема сериозно със самолечението си. Аз по принцип много рядко консумирам месо, и то само пиле или риба, но трябва съвсем да го изключа от менюто си, от млечните си позволявам кисело мляко. Лошото е, че повечето плодове и зеленчуци на пазара също са обработвани с всевъзможни препарати…Чудя се също как да смилам семената и зърната – прочетох, че става в кафемелачка, ще си купя, защото въобще не пия кафе и нямам такъв уред в къщи. И един друг въпрос, може би не толкова съществен. Този начин на хранене се различава много от общоприетия. Как успявате , когато сте в компания, да спазвате принципите на суровоядството, в смисъл – не се ли чуват иронични коментари и съвети. Пак повтарям, че това , разбира се, не е много съществено – всеки следва собствените си убеждения, а аз мисля, че с годините съм се убедила за себе си , че това е вярната посока за възстановяване и запазване на здравето – всичко друго са или лоши навици, или невежество, или слаба воля , или…бизнес интереси.
Благодаря ви, ше споделям пак до къде съм стигнала в усилията си – явно вие имате голям опит в гладуванията и пречистванията и ако възникват проблеми при мен, ще ги споделям.
Мер, извинявай, че пак любопитствам – след преминаването на сурова храна изчезнаха ли всичките ти кожни проблеми?(изглежда съм доста суетна, защото точно описания на козметичните ефекти от пречистването ми действат много мотивиращо.) Написаните тук рецепти ми звучат много добре, трябва да ги изпробвам в най-скоро време.
Този сайт ми стана любим и при всяка възможност сън тук.
А не се ли предвижда да се срещнем някъде и на живо да си поговорим за проблемите и решенията. Аз живея в София.

17 benato { 03.20.09 at 9:17 }

Всичко ще изчезне,само търпение и упоритост. Както пишат природолечителите,с тялото ни сме злоупотребявали дълги години,не може да очакваме за дни да решим всички проблеми,темповете на природата са бавни.Но веднага ще забележиш подобрение,дай почивка и шанс на тялото да се самовъзтанови. Успех! Споделяй и питай,чети.
И най-важното,вярвай в себе си и не позволявай да те разколебаят!

18 mer { 03.20.09 at 10:33 }

Всички пъпки изчезнаха – само от време на време се появява някоя малка, но бързо се скрива. Все още имам белези от стари пъпки, но и те постепенно избледняват. Екземи нямам – те изчезнаха веднага след първото чернодробно пречистване. Милиуми също не се появяват вече.
Винаги има коментари на „загриженост“ или ирония, но те по никакъв начин не ми влияят и понеже не крия този факт, а винаги споделям, се забелязва, че доста хора проявяват интерес. И според мен това е начина да разпространим здравословния ефект от суровоядството. В началото имаше много нападки и водопади от въпроси, на които отговарях много спокойно и без агресия. Проблемите идват, когато започнеш пламенно и със скандали да защитаваш принципите си. А от това няма полза, най-вече за нас самите. Когато нещо спре да бъде табу, хората започват да го приемат като нормално, като част от общоприетия живот.

При мен нямаше кризи при смяна от вегетариаство към суровоядство, но не съм критерий тъй като помагах на токсините да излезнат с множеството пречиствания, процедури, клизми. Но не е задължително да има криза, така е в редки случаи (обикновено при много болни хора). Кулвинскас пише, че по-добре плавно да се преминава, защото на някои хора (в по-тежко състояние) от многото токсини са се появявали петна по кожата (като от изгаряне), мехури, циреи, главоболия …. Но това е ако наистина пречиш на токсините да излизат (например пиеш малко вода или имаш свръх лениви черва).

19 Валя { 03.20.09 at 12:18 }

Благодаря, започвам да действам, мисля, че достстъчно се подготвях теоретично, време е и за практика. Малко ме притеснява чернодробното пречистване, може би няма да го направя веднага. Ще започна с гладуване, преминаване на сурова храна и пречистване на дебелото черво.

20 mer { 03.20.09 at 23:41 }

Василена, днес говорих с моя познат. Вече напълно няма аритмия. Според него основна роля са изиграли следните фактори:
– консумира единствено растителна храна
– намали алкохола до минимум
– свали излишните килограми
– не приема вече никакви лекарства
– и може би всички пречиствания, които направи
Всичко е много комплексно.

Може да пробваш за известно време да си на растителна храна (сурова) да видиш как ще ти се отрази. Не знам какво точно ти е цялостното физическо и здравословно състояние и не мога да дам конкретни съвети. Само едно знам – суровоядството и гладолеченията вършат чудеса :)!!!

21 Vasilena { 03.21.09 at 19:51 }

Мер,много ти благодаря за отговора :)Значи има светлинка в тунела.А иначе цялостното ми здравословно състояние е много добро,изключвайки това сърдечно недоразумение(наричам го недоразумение,тъй като мисля,че е нормално бъдеш напълно здрав и след като си успял да се докараш до това състояние,трябва да съумееш,и да се оправиш) .А той спря ли да пуши?Аз алкохол не пия,обаче си попушвам :)Много ти благодаря,много ме зарадва.Пращам ти много целувки в знак на благодарност,въпреки че не се познаваме лично:)

22 mer { 03.21.09 at 22:07 }

Той не пуши от няколко години. Доста преди да тръгне по този път ги е отказал.

Но наистина, цигарите няма как да не укажат влияние, при положение, че втвърдяват артериите (много е важно да са еластични) и са причина за блокажи, и от тези 2 причини (най-малкото) притока на кръв към сърцето и от сърцето е затруднен и т.н. (но всичко това най-вероятно ти е известно). Дори цигарите може да са основната причина за това недоразумение. Помисли добре дали са по-важни от здравето ти. И ако решиш да ги откажеш, го направи от раз – така е най-лесно. Но аз само споделям – ти най-добре ще знаеш, какво е добро за теб.

Винаги има светлина във всеки тунел :).

23 Radula { 03.21.09 at 22:35 }

Ах, Мер! Много те обичаме, да знаеш!!! Толкова мои приятели, познати и непознати гледат сайта ти, възхищават се и се вдъхновяват! Човек просто не е същия! Всичко е изпълнено с толкова любов, красота и чистота! Много ти благодаря, че те има, и че си такава, каквато си! След като току що запознах една моя приятелка със сайта и тя остана меко казано възхитена, така се вдъхновихме и двете (аз за пореден)! Едно голямо, голямо благодаря!!

24 Валя { 04.11.09 at 20:53 }

Мер, искам да те попитам още нещо. Някъде бях чела, че при контакта на плодовете и зеленчуците с металните части на сокоизстисквачката, миксера, блендера и т. н се губят част от витамините и затова се препоръчваше дори при правене на салата всичко да се реже на по-големи парчета. Срещала ли си нещо подобно и какво е твоето мнение по въпроса?

25 mer { 04.12.09 at 0:11 }

До колкото знам рязането на едри парчета е поради факта, че по-малка част от полезните вещества се окисляват (само тези по разрязаната повърхност) – колкото повече разрези правим толкова повече загуби. И затова например трябва соковете да се пият веднага след изцеждането им, защото много бързо се окисляват – контакта с въздуха всъщност оказва вредата. Не съм чувала до сега, че маталните части са във вреда, но може и да е мой пропуск.

26 Radula { 04.12.09 at 1:49 }

В някоя от книгите на Анастасия бях чела, че металът е много вреден и трябва да се избягва контактът му с храната ни, за да може тя да запази всичките си полезни и ценни съставки. При допир с метал, те се унищожават. Май беше в първата книга…Не съм ги чела всичките, така или иначе.

27 Rashko Zaykov { 04.12.09 at 21:10 }

Правилно Радула,несамо Анастасия,всички мьдри хора сьветват,в дьрвени,глинени,но добре изпечени,в крайни случаи емайлирани или чугунени,металните,допьлнително отравят храната и НАС, кадето има метал нарусшава нашето равновесие с Космоса.

28 пламен { 05.09.13 at 15:07 }

но е имал здрав стомах!а ако имаше примерно хроничен гастрит?така че да не се захласваме много!!някои болести не могат да понесат това!все пак консулт с диетолог или с лекар би било добре?

29 Нено { 01.04.14 at 15:10 }

Здравейте на всички 🙂 >mer-да не става дума за терапия „Герсон“ ,защото в общи линии хранителния режим който описваш е горе долу подобен аз също страдам от хипертония и съм на 21 години и мисля да спирам медикаментозното си лечение просто няма ефект от него.

30 Радост { 09.11.14 at 7:00 }

Здравейте,бихте ли ми дали съвет за лекуване на миома 3-4см. чрез гладолечение и дали е възможно намаляване на размера й, евентуално изчезването й? Благодаря предварително!

31 Йордан Йорданов { 03.23.15 at 11:11 }

mer , Моля ако може се свържа вас . Аз започнах да гладувам по метода на Л. Ковачева но при захранването получавам сърцебиене 120 удара и други. Моя тел.0877881105 ,само ми призванете аз ще ви набера. Що се отнася за прочистванията аз също ще направя след като приключа с захранването.Поздрави Йордан.

32 Йордан Йорданов { 03.23.15 at 21:28 }

mer, Може да ми пишете и на електроната ми поща djordi1957mail.bg .Впрочем , всички които могат да ми дадат полезни савети моля да ми пишат или да ми се обадят на по горния телефон . Поздрави Йордан.

Leave a Comment