Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Суши Мер

sushi

Тази рецепта за суши не включва сварен ориз и риба. Влечението ми към суши ме вдъхнови да измисля следното:

(тези количества би трябвало да ви стигнат за 3 ролца)
за основата:
1 чаша киноа, накисната за няколко часа във вода
1 малък корен от джинджифил (около 2 см)
1/2 чаша ядки по ваш избор (предварително накиснати във вода)
1 ч.л. сусамов тахан
1-2 с.л ленено семе
сока на 1 лимон
1 скилидка чесън
1 ч.л. мед

3 кори нори
1 връзка рукола (може и други зелени листа – спанак, маруля …)
2 моркова, нарязани на тънки ивици
1 краставичка, нарязана на тънки ивици
1 чаша кълнове от люцерна
1 узряло авокадо (трябва да е меко на допир)

по желание за овкусяване (както е стандартно за суши):
соев сос
джинджифил
уасаби

Всички съставки за основата слагаме в блендер и бъркаме докато стане еднородна смес. След това върху кора нори слагаме 1-2 лъжици от сместа и разстиламе. Отгоре нареждаме всички зеленчуци и навиваме на стегнато ролце. С много остър нож нарязваме рулото на няколко части, големи колкото за 1 хапка, и нареждаме в чиния. Вижте по-долу стъпка по стъпка.

Как се консумира суши: в малка ниска чинийка или купичка сипваме соев сос и пожелание добавяме малко уасаби (придава лютивост) и разбъркваме докато се разтвори (а може с уасаби да намажем сушито). След това с помощта на пръчици взимаме 1 суши и потапяме в соса и хапваме така както е цяло (не се отгризва на 2 пъти). След всяко суши може да изядем един джинджифилов лист, за да неутрализираме вкуса в устата си (това се прави най-вече, когато ядем няколко вида суши, с цел да се усети максимално уникалния вкус на всяко).

sushi sushi
sushi sushi
sushi sushi
sushi sushi
sushi sushi

sushi

sushi

sushi

13 comments

1 stanislav { 07.23.08 at 20:33 }

mnogo hubava manjica ama tez raboti v svgr gi niama,ina4e bih si go napravil

2 katerina { 10.31.08 at 1:39 }

zdraveite,
saita e super. tolkova se radvam da vidia takova neshto na balgarski. az jiveia vav shtatite (california) i sam surovoiadka ot dve godini. tova liato prekarah pochti 2 mesetsa v balgaria i mi beshe trudno da nameria mnogo ot produktite sas koito sam sviknala. razbira se tova ne me spria ot surovoiadstvo, tai kato se naiadoh na neshta koito tuka ne si pozvoliavam vseki den kato naprimer malini i dinia. moje li da preporachate magazini vav sofia kadeto se namirat biologichni producti, quinoa, nori, superfoods? az vav momenta razrabotvam moi sait koito shte e na angliisky, no bih se radvala ako mojem da se svarjem i da pogovorim po email. sashto taka az shte pisha recepti za edno novo balgarsko spisanie i bih iskala da vkliucha vash link tam. molia svarjete se sas men po email!

mersi,
katerina

3 mer { 11.01.08 at 0:23 }

Доколкото знам в София има няколко магазина, в които продават био храни:
Био Магазин – http://bio-bulgaria.com/biomag
Елемаг – http://www.elemag.bg/
Слънце Луна – http://www.klasanovi.com/
В Пикадили доколкото знам има също щанд с био храни.
В Пловдив има верига магазини, които мисля се наричат Здравословен магазин. Там се продават повечето био храни, водорасли, добавки, киноа и т.н. Но не знам дали ги има и в София (понеже аз съм от Пловдив).

Пиша тук защото може тази информация да е полезна и за някой друг. А иначе мейлът ми е betelgeuse@witty.com 🙂

4 Radula { 11.01.08 at 1:12 }

А! Мер, толкова се радвам, че си от Пловдив!! И аз съм оттам, но уча в София. Много ще се радвам един ден да се видим и на живо, може да се съберем няколко човека! Ще бъде супер!

Къде в Пловдив точно се намират тези вериги магазини? Аз знам няколко – на главната до фото Пинк, на Гладстон, на Опълченска, на пешеходния мост… но не съм виждала да продават киноа например. Но и от доста време не съм ги посещавала… За тези ли имаш предвид, или има някакви други?

А за София, аз най-много пазарувам в Пикадили и Слънце и Луна. Хубавото на Пикадили е, че имат много качествени продукти и отделни щандове – за китайски храни, за био храни, храни за вегетарианци… В Слънце и Луна също има богат избор на продукти. БиоМаг ми е далече, само веднъж ходих там, нещата са сходни като в Слънце и Луна. Общо взето има избор. 🙂

5 mer { 11.01.08 at 2:00 }

Да, за тях става въпрос. И аз тези 4 знам. Там продават киноа, сигурна съм за този до Пинк. Но също киноа има и в Сани, мисля че и другаде съм виждала.

6 katerina { 11.01.08 at 5:35 }

super! mersi mnogo za podrobnata informatsia!!!!!

7 nora { 02.07.09 at 20:44 }

zdraveite nadqvam se da moje nqkoi da mi pomogne tai kato jiveq v Holandiq a ne znam kak se kazva kinoa i kori nori ako mojete pone na angliiski da mi kajete kak se kazvat bih mogla da gi potarsq v surinamskite magazini tuk.Predvaritelno blagodarq!

8 mer { 02.08.09 at 2:01 }

Киноа на английски е quinoa (произнася се горе долу киинуа) – може да погледнеш тук как изглежда – http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa

а корите нори са си nori – думата си е така в цял свят – http://en.wikipedia.org/wiki/Nori (почти всички я знаят, като им кажеш нори за суши – nori for sushi :))

9 Radula { 02.08.09 at 2:17 }

Скъпа Мер, все се каня да те питам, има ли специална марка соев сос, която предпочиташ, или за която знаеш със сигурност, че е качествена?
И по повод сусамовия тахан в рецепти като тази и хумуса например, купешки ли ползваш или просто си смилаш семената?
Благодаря ти!

10 mer { 02.08.09 at 20:58 }

Сусамов тахан си правя сама. Смилам сусам на брашно и след това добавям сусамово олио и продължавам да пасирам. Някой път добавям зехтин, когато нямам сусамово олио. Така е по-добре, защото сусамовия тахан, който се продава в БГ, не се произвежда по принципите на суровоядството.

Същото е и за соевия сос – мисля, че в БГ не се продава суров соев сос, затова аз избирам просто качествена марка – засега най-добрия, който съм открила е на KIKKOMAN (не съдържа Е-та и ако вярвам на етикета е подходящ).

соев сос

11 lili { 07.07.09 at 10:58 }

zdraveite,
znae li nyakoi ot kude v Sofia moga da si kupq podhodyashto jito (za pokulvane) za Jitniya rejim?

12 renka { 02.19.10 at 14:00 }

Здравейте,
аз се пробвах преди известно време да направя такова суши, но ми се разпадна, т.е. не успя да слепне така както става с ориза и рулцата се разпадаха. Има ли някаква тайна, нещо по-различно как да се завива, за да остават цели?

13 mer { 02.19.10 at 23:35 }

Добре е да се завиват с помощта на дървената подложка (от тънки пръчици) и докато се завива да се притиска силно с нея. Тогава се получава по-компактно руло, но иначе наистина тази смес не е толкова лепкава както ориза.

Leave a Comment