Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Бадемово-сусамово мляко

1 чаша бадеми, предварително накиснати във вода за 1 ден
1/2 чаша сусам, предварително смляно (с кафемелачка например)
3-4 чаши вода

може да овкусим с:
2-3 с.л. мед
1 с.л.канела

Слагаме всички съставки в блендер и бъркаме продължително (около 5 мин), докато се образува фино бяло мляко. Ако не стане много фино (зависи от мощността на блендера) може да прецедим през тензух.

4 comments

1 Svetlio { 05.25.09 at 8:56 }

Здравий Мер!
Благадаря ти,че правиш всичко това и помагаш на много хора като мен,да се хранят природосъобразно!Искам да те питам,защо трябва ядките да са накиснати?Виждам,че е така и в другите рецепти и то не само за напитки.
И за да не пиша при другите рецепти,да те питам,може ли при спагетите от тиквички да ползвам пресен домат,вместо няколко сушени?
Също така прочетох някъде тук,че често предпочиташ,да си правиш салата само от кълнове с някакъв дресинг.Би ли споделила някои от сосовете,за салата само от кълнове,за да си направяи аз?
И още нещо,като се прави ядково мляко или сусамаво да речем и се прецеди,не се ли изхвърлят ценни материали?Или най-ценното го получаваме от млякото?
Сега отивам да си направя млекце от орехи и ягоди,че нямямтърпение,толкова е вкусно!:))
Благодаря ти още веднъж и до скоро.

2 mer { 05.25.09 at 11:12 }

Здравей, Светльо! Много се радвам, че сайта може да ти е полезен.
Ядките се накисват, с цел да може инхибиторите да излезнат и да се съживят ензимите – всъщност тук е обяснено повече – https://www.zemianazaem.com/?p=26. За някои рецепти е необходимо ядките да са по-омекнали – млеката, сирената, някои десерти…
За соса на спагетите може и с пресни домати, но ще стане по-течен, това е единствената причина да се ползват и сушени, за да стане по близко до пюре. Пробвай – може и да ти допадне.
Моят любим сос за всякакви салати (дали са само от кълнове, за мен няма разлика) е този, наподобяващ песто, всеки път става различен (понеже всеки път добавям различни подправки и ядки), но винаги много вкусен. Основно е следният:
* шепа ядки – слънчогледови семена, тиквени, кашу, шам фъстък…. каквито имаш под ръка
* свежи подправки – босилек, копър, риган, магданоз, джоджен… тези, които обичаш и имаш на момента – страхотно става с босилек, копър и магданоз – аз слагам много от тях
* сока от 2-3 лимона
* 1/3 чаша зехтин или шарлан
* 1-2 лъжици соев сос
Всичко се пасира с блендер или пасатор.
Ако нямаш ядки, може и без тях – сосът ще стане по-течен, но отново много вкусен. Ако нямаш соев сос, добави малко хубава сол, ако ти е безсолно. Понякога слагам и една фурма (не става сладък, но леко по-различен).
Иначе може да пробваш и другите сосове от тази категория – https://www.zemianazaem.com/?cat=7 – всички ми харесват и ги правя за почти всяка салата, не само за кълновете.

Като се прецеди ядковото мляко, се изхвърлят най-вече фибрите (които са си доста ценни), всичко останало преминава в млякото. Но ако си правиш мляко с плод, може да не го прецеждаш – ще стане като смути – аз поне така правя, става много вкусно. Иначе остатъчната каша може да се влага в сухари, хлебчета, сосове, кремчета, десерти, шоколади…
(sun)

3 Svetlio { 05.25.09 at 13:12 }

Разбира се че ми е полезен!Аз от около 4 години не ям месо,но ядях млечни продукти,макар да знаех че са вредни.Моето желание е да се храня като суровоядец,но имам проблем със сладките неща и се надявям сега вече да мога да ги заменя със здравословни такива.Тук има прекрасни рецепти за всякакви ястия.
Да те попитам и за разделното хранене.В суровоядството има комбинации,коита при разделното не се препоръчват.До колко обаче това се отнася до храна която е изцяло сурова.Вероятно ими обяснение,което аз незнам и ще са радвам да ми кажиш какво мислиш:))

4 mer { 05.26.09 at 0:31 }

И в суровоядството има правила за несмесване на определени храни – така както е описано в разделното хранене – например да не се смесват плодове и зеленчуци. Правилата са много по-малко, поради изключването на животински храни и варени въглехидрати (картофи, ориз…). Ето тук темата е доста обсъдена – http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=56.0

Leave a Comment