Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Как нивата на цинка влияят върху имунната система

източници на цинк

Вторник, 07 януари 2014 г., от: д-р Дейвид Джокърс
източник: http://www.naturalnews.com/
Превод със съкращения: danielaorela

Цинкът е основен минерал и един от най-често дефицитните в света. Цинкът е съществен за растежа на човека и животните и играе ключова роля в развитието на хормоните и имунните молекули. Цинкът е една от най-добрите минерални добавки за стимулиране и баланс на изтощената и свръхстимулирана имунна система.

Специалистите прогнозират, че поне 2 милиарда души, което е приблизително 25% от световното население, имат недостиг на цинк. Счита се, че това се дължи на недостатъчен прием в индивидуалната диета. От гледна точка на функционалното здраве, има много по-голям недостиг на цинк в обществото ни, дължащо се на слаби биохимични пътища.

Когато имаме отслабване на подавания сигнал на кръвната захар, дължащо се на диета с високо съдържание на захар и въглехидрати, ние не можем да усвоим достатъчно цинка. Индивиди със синдром на пропускливите черва често имат недостиг на цинк поради слабото усвояване. Приемането на големи количества фитинова киселина със зърнените и бобови храни може да повлияе неблагоприятно на нивата на цинка. Редовният прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) също изчерпва съдържанието на цинк в тялото.


Цинкът е решаващ за здравето на имунната система:

Цинкът е решаващ за баланса на имунната система и за контролирането на (лимфоцитните, бел.прев.) системи Th-1 и Th-2. Цинкът усилва действието на човешкия цитокин интерферон-алфа – протеин, който потиска вирусното размножаване. Това намалява имунологичния стрес и подобрява хармоничното функциониране на имунната система.

Цинкът също е съставна част в специфични ензими в тялото, включително и в ензима супероксид дисмутаза (СОД). СОД е силен вътреклетъчен антиоксидант, който предпазва клетъчната геномика и пази от вирусни инфекции и натрупване на токсини в клетъчната матрица.

Цинкът намалява възпалителните състояния в тялото:

Щом имунната система разпознае даден патоген, тя отделя серия от молекули, които да изпълнят процеса, който активира присъщата и имунна реакция. Този процес включва проводящия ядрен фактор-капа бета (NF-kB) път. Здравият имунитет зависи от чувствителната NF-kB активност, но трябва да намалим свръхстимулирането на NF-kB, или рискуваме да си причиним хронично възпаление.

Цинкът играе важна роля, тъй като той се свързва към един протеин в проводящия NF-kB път, който спира активността му. Това е програмирано изключване на проводящия NF-kB път, което намалява ефектите на прекалено голямата възпалителна активност вътре в клетките. Без достатъчно цинк (http://www.naturalnews.com/zinc.html), проводящият NF-kB път бива свръхстимулиран и създава състояния на хронично възпаление, които се свързват с процеси на дегенеративни заболявания.

Цинкът помага за намаляване на растежа на раковите клетки:

Модулиращият ефект на цинка върху проводящия NF-kB път го прави важен съюзник в превенцията в динамиката на растежа на раковите клетки. Установено е, че намалява ангиогенезата на туморните клетки и стимулирането на възпалителните цитокини. Той, също така, усилва апоптозата (програмираната клетъчна смърт) в анормалните клетки, което намалява шансовете от развитие на рак (http://www.naturalnews.com/cancer.html).

Изследванията показват, че цинкът е особено важен при рака на простатата и на гърдата. Едно такова изследване от 2012 г. показа, че индивиди с ген BRCA1 (тясно свързан с развитието на рак на гърдата), който имат най-високи нива на цинка, са с най-нисък риск от развитие на рак. Изследването показа още, че тези с най-ниски нива на цинка са със значително повишен риск от развитие на рак.

Цинкът и баланса на естроген

В едно друго изследване д-р David Watts разглежда докладите от изследвания на коса на хиляди жени за отложени минерали и открива, че комбинацията от високи нива на бор, мед и калций с ниски нива на цинк се среща при жени с рак на гърдата. Тълкуванието на д-р Watts е, че елементите бор и мед правят тялото по чувствително на възпалителното действие на естрогена и по-малко податливо на успокоителното действие на прогестерона. Цинкът е минералът, който подпомага производството и усвояването на прогестерона, а този модел на минерализация прави жените по-малко податливи на ефекта на прогестерона и по-чувствителни към този на естрогена. Повишаването на нивата на цинка и понижаването на тези на бора, медта и калция може да възстанови минералният баланс в тези жени и да подпомогне и възстановяването на хормоналния такъв.

Основният ген, предпазващ мъжете от рак на простатата и жените от рак на гърдата е ген TP53. Той е считан за пазител на човешкия геном. Когато този ген мутира, дава възможност за развитието на рак. Този ген се нуждае от цинк, а недостигът на цинк е показано, че причинява формирането на мутирали TP53 гени. Това съществено повишава риска от развитие на ракови клетки в простатата и гърдата.

Колко цинк трябва да приемате?

Най-добрите хранителни източници на цинк включват …, необработеното зърно (пълнозърнести храни), ядки и семена. … Покълналите тиквени, слънчогледови, конопени и чиа семена са … фантастичен източник на цинк.

Препоръчителната дневна доза за цинка е от 8 до 11 милиграма за повечето възрастни. Обаче, за функционалното здраве повечето прогресивни нутриционисти и лекари препоръчват от 30 до 40 мг/ден. Цинкът може да стане проблем, когато се приемат повече от 100 мг/ден. Най-добре е да се приема комбинация от цинк комплекс от цинков глюконат,  цинк аминокиселина хелат и цинков цитрат.

Източници за тази статия:
http://www.dummies.com
http://www.naturalnews.com
http://www.sciencedaily.com
http://researchnews.osu.edu
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://www.naturalnews.com
http://science.naturalnews.com

3 comments

1 douce { 03.02.14 at 3:06 }

Чудесна статия, както и целият сайт. По мои бързи изчисления ще рече, че трябва да приемаме поне по 1 кг зърнени и ядки на ден, за да си докараме нужната дозичка Zn при сурово и веге меню. Гледам, че в една малка свинска наденичка са си 2,17 мг Zn…

2 lilka { 03.05.14 at 10:39 }

Много добре написана статия!

3 Вера Георгиева { 02.24.15 at 15:53 }

Това е чудесна информация за хора, които не са запознати научно с необходимостта от определени елементи за развитието на организма си, а го приемат просто като вид храна необходима за да живее. Трябва да се абстрахираме от определените научно дози необходими за правилното функциониране на телата ни от определени химични елементи или минерали. Трябва да осъзнаем, че за да живее правилно един човешки организъм не са му необходими само физична храна приготвена или просто взета от природата. Нужно е мисъл, отношение, озарение и любов…. От своя опит знам, че за съществуването на моето тяло в конфорт и здраве е необходимо малко количество храна приета на два пъти през деня, здравословно приготвена – обикновено полусварена, поради липса на достатъчно време в този забързан живот, за да използвам процеса на покълване. Повярвайте ми на човек му е нужно много малко храна, за да живее пълноценно. Всичко останало е връзка със стария ни начин на живот. Връзка със стария ни свят. Времената се менят. Дошло е време в което повечето храна разболява, дори и да е здравословна за организма ни. Телата ни нямат необходимост от много плътна храна. Добра дума, добра мисъл и малко храна прави човека щастлив!

Leave a Comment