Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Лечебният глад

Това е един от най-невероятните и успешни методи за пречистване, излекуване, подмладяване на нашето тяло. С лечебния глад по метода на Лидия Ковачева не само ще свалите качествено килограми, но и ще излекувате тялото си, ще подмладите организма си и ще си възобновите имунните и жизнени сили.

Гладуването за определен период от време е по принцип много стар и отдавна известен метод за лекуване на всякакви болести. Във времето, в което ние живеем, е умишлено позабравен, поради маркетинговата кампания на фармацевтиката, аптекарския и „докторския“ бизнес. Съществуват много начини за гладуване и всеки може да ги прави стига да има малко повече от едно зрънце воля. Тук ще опишем най-приятния и най-лесния метод на Лидия Ковачева – гладуване с плодове и билков чай.

Режимът – спира се всякакъв вид храна, като се приема единствено до 800 г плодове (общо за деня) и билков чай (може да е овкусен с мед и лимон). Чаят и плодовете се редуват през 2 часа, като не се приемат заедно, поради ферментацията, която би се образувала в такъв случай. По-малко от тези количества може, но не и повече. Ако се храните с повече от 800 г на ден, лечебния ефект би бил много бавен.

Защо действа – при всяко едно гладуване организма включва механизма за „автоизхранване“. Какво означава това? Когато спрем да приемаме огромните количества храна, а започнем да приемаме съвсем малко плодове, сок или чай или въобще нищо, организма започва да разгражда собствени вредни тъкани, шлаки и болни клетки, т.е. той започва да се самопочиства като ги разгражда и унищожава и едновременно с това си набавя енергия. Всеки от нас с години трупа токсини, вредни вещества, тлъстини и като не сме дали шанс на тялото ни да си почине от непрекъснатото разграждане на храна, то трупа вредните вещества от храната къде ли не (с идеята, че по-късно ще се занимае с тях, но това по-късно така и не идва). По време на гладуването в нашето тяло стават 2 процеса – разграждане на вредните тъкани и клетки и изграждане на нови, здрави такива.

Колко дълго – всеки сам определя продължителността, като за да има пълен лечебен ефект, тя е 20 дена 2 до 4 пъти в годината. Но дори и за по-кратко време резултатите са невероятни. Още от втория ден на гладуването започват да се разграждат мастните натрупвания около талията и ханша, от 8-ия ден започват да се разграждат токсичните натрупвания във вътрешните органи, налепите в дебелото черво изчезват, разграждат се лошите тъкани в черния дроб и далака, бъбреците се изчистват, натрупванията по стените на кръвоносните съдове, натрупванията по ставите и прешлените, и така всички органи и клетки един по един се изчистват и възобновяват. След 15-16 ден на гладуването идва ред и на очите и ушите. Затова срокът за най-пълноценно гладуване е около 20 дена, за да се даде шанс на тялото успешно да изчисти всички системи и органи.

Резултатът – всеки ден от режима осезаемо ще започнете да сваляте килограми. Ако сте с голямо наднормено тегло свалянето на килограми ще е по-видимо. А ако сте в норма за целия период на провеждане ще свалите общо 3-5 кг. Но не това е най-важното. Най-грандиозния резултат от този режим е, че ще се излекувате физически, психически и емоционално. Здравословното ви състояние ще се подобри многократно, сетивата ви ще се изострят, жизнеността и младостта ще се възвърнат, кожата ще засияе, имунната система ще се повиши, всякакви нервни разтройства ще изчезнат (депресия, апатия, черногледство), дори забележете младите кариеси изчезват. В практиката на гладолечението по каквито и да е методи са лекувани всякакви болести. Във всяка част от вашето тяло ще усетите видимо подобрение.

Какво да очаквате по време на режима – в началото може да ви е трудно, ще изпитвате постоянен глад, но глада всъщност е от мозъка ви. Във вашето тяло има достатъчно храна (дори си имате достатъчно за 20 дни пълно гладуване ако не и повече). Мозъка е този, който е свикнал с навика постоянно да пъхате храна в устата си. Дори може да възникнат „болки“ от глад, но това се случва рядко. Режима по принцип е най-лекия и приятен от всички видове гладолечения. Към средата на периода може да почувствате разколебаване и вътрешна борба (мозъка ще ви казва „недей да продължаваш“, „веднага си хапни едно сиренце или едно саламче“), ако издържите на тези атаки след това ще сте много благодарни и доволни от себе си. Друго, което може да очаквате, е кожата да се обрине силно, акнето или екземите ви да пламнат още повече или да започнете да усещате болните си органи. Това само показва колко отчайваща нужда сте имали от такъв режим. Защо се случва така? Кожата е най-големия отделителен орган и когато провеждаме гладуване се извършва екстремно отделяне на токсини чрез нея и чрез дебелото черво. Затова в първата половина на периода всички проблеми ще се изострят, но след това един по един ще затихват и оздравяват. Също очаквайте езика да започне силно да се облага, ще се покрие с бял, жълт налеп, което е още едно доказателство, че тялото ви е пълно с токсини. Към края на гладуването той ще стане розов и ще спре да се облага.

Захранването – ако смятате да правите какъвто и да е вид гладуване, без да направите старателно и качествено захранване, въобще не го започвайте. Захранването е изключително важно. Ако не го направите както трябва ще си навредите още повече.
Ден 1 от захранването – протича стандартно както дните от режима, но този път заменяме плодовете в едното хранене със сезонен зеленчук. Най-добре да консумираме зеленчуците рендосани или на много ситно нарязани, трябва много старателно да сдъвкваме. Не бива да се добавят никакви овкусители – сол, оцет, подправки.
Ден 2 – същия като ден 1, количествата леко се увеличават.
Ден 3 – към хапванията се добавя 1 сварен картоф или някакъв зеленчук, приготвен на пара.
Ден 4 – може да се премине на следния режим
сутрин – чай и след това плод
обед – малка салатка без сол, може да се добавят пресни подправки (магданоз, копър, 1 скилидка чесън)
следобед – чай или плод
вечеря – отново салата
Ден 5 – като ден 4
Ден 6 – към храненията може да се добавят и зърнени храни (покълнало жито, пълнозърнест хляб и др.)
Ден 7 – към храненията може да се включат и малко ядки.
Ден 8 – ако държите да ядете млечни продукти чак сега може да ги включите, но съвсем малки количества.
Ден 9 – сега може да хапнете и малко бобови и варива (леща, грах, фасул).
Ден 10 – започнете да се храните така:
до обяд – хапвайте нищо друго освен билков чай, прясно изцеден сок, лимонов сок или някакъв плод. Сутрешната обилна закуска не позволява на тялото да се изчисти от токсините и отново започва да ги складира. С плода, сока или чая му помагаме в процеса на изхвърляне на токсините
обедно хранене – хапвайте лека жива храна и никога не преяждайте
вечеря – и вечерята нека бъде лека и приятна и не много късна, защото храната поета в късни часове остава цяла нощ в стомаха ни без да се разгради, започва да ферментира, отделят се токсични газове, които се абсорбират през стените на стомаха и червата и преминават в кръвоносната ни мрежа и затова сутрин като станем сме без енергия, гади ни се, търсим двойното кафе, чувстваме се така сякаш сме бити цяла нощ, събуждаме се с лошо настроение и света ни е крив. Ако сте гладни вечер, не е защото „организма си иска своето“, а защото вие сте му създали този навик. Всичко се свежда до вредни навици. Ако го привикнете на обратното след време ще се чудите как сте живяли така въобще.
Ако държите да ядете месо, включете го в менюто си постепенно след 10-ия ден.
Ако правите 15-20 дневно гладуване захранването трябва да е най-малко 10 дни. Ако правите 10 дневно гладуване захранването трябва да е минимум 5 дни.

Какви болести се лекуват – ВСЯКАКВИ (освен в крайна фаза на развитието им понеже тялото няма да има достатъчно време, за да се самоизлекува, но има и много случаи, въпреки безнадеждността, здравето се е възстановявало). Ето кратък списък на многократно излекувани болести – хипертония, анемия, гастрит, колит, язва, запек, хемороиди, астма, синузит, кожни заболявания (акне, екземи, псориазис, алергични дерматити), болести на бъбреците, черния дроб и далака, артрит, генитални смущения, импотентност, затлъстяване, разширени вени, неврози и депресии и още много, много други.

Колко често – ако имаме тежки здравословни проблеми е необходимо да се направят няколко курса от по 20 дена, като си правите почивка от 1-2 месеца. Ако ви е трудно може да започнете гладуване с 5 дена, след няколко седмици да направите 10 дневно и така постепенно да увеличите до 20 дена. Когато през годината направите няколко курса, следващите години е достатъчно профилактично да гладувате веднъж на пролет и ще сте здрави дълго време след това (всичко зависи какво ви е менюто през останалото време). Добре е всяка седмица да гладувате за 1 ден, е то тогава наистина ще постигнете неочаквано добро здраве, младост и дълголетие.

За повече информация може да прочетете следните страхотни книги:
„Гладът – приятел и лекарство“ на Лидия Ковачева (може да свалите безплатно от тук)
„Чудото на гладуването“ на Пол Брег (тя е за принципите на всякакъв вид гладуване)
Ако още не вярвате прочетете тази статия.

123 comments

1 magi { 07.25.08 at 11:31 }

Имам един въпрос. От известно време проявявам интерес към този начин на хранене но все още имам колебания. Въпросът ми е към всички, които вече са се пригодили към нов начин на живот,но най вече към водещата на блога. Колко време ти отне да преобразиш изцяло навиците си? С какво започна? Дали директно да се загърби досегашния начин на живот или постепенно да се премине към нов? Имала ли сте здравословни оплаквания преди това, които в последствие са отшумели?
Надявам се да ми отговориш въпреки, че някои въпроси са доста лични 🙂 Благодаря предварително.

2 mer { 07.25.08 at 14:21 }

В близките няколко дена смятам да напиша статия относно моята история на промяна, излекуване, търсения, лутания до пътя към здравето, в която смятам да отговоря на всичките ви въпроси и много повече. Само на бързо ще спомена, че при мен промяната стана плавно за около половин година. Първо спрях напълно месото, преди няколко месеца спрях напълно и всички млечни продукти, като заедно с това преминах и на суровоядство. Трудно ми е да опиша резултатите от този нов начин на хранене – меко казано невероятни. Всички здравословни оплаквания едно по едно изчезват. Енергията ми е висока. Настроението положително. Чувствам щастие без някаква особена причина. И още много, но ще пиша по-подробно. С радост бих споделила всякакви свои лични проблеми и как съм се справила с тях, защото знам, че ще е в полза поне на 1 човек. Ако това е така, аз съм още по-щастлива.
Моя съвет – първия месец се опитай да изключиш всякакви вредни храни и месото, на втория месец изключи всички млечни продукти, на третия премини на суровоядство. В началото ще се чувстваш не много добре, но това е защото токсините в тялото ти искат още токсини. За да преминеш по-лесно направи няколко пречистващи процедури като това гладуване или житния режим. Така ще елиминираш много от здравословните оплаквания и ще изхвърлиш повечето токсини. Но … ще пиша още много …
С теб съм.
На всичко ще му дойде времето.

3 Ани { 10.13.08 at 1:39 }

От дълго време се опитвам да намеря нещо актуално по темата гладуване и захранване,искам да обменяме опит със хора практикуващи,ще практикуват или такива които мислят да практикуват!Аз се запознах преди 8 години със този метод за оздравяване,разкрасване и т.н.Оба4е правих големи грешки с това гладуване и прекалих,като увели4авах дните на гладуване всеки път щом запо4вах нов курс.Докато при едно гладуване бях 92 дни на диня и 4ай!Бях се вманиа4ила до толкова,4е забравих,4е трябва да се яде!И освен,4е едвам се захраних и вастанових,ами и резултата беше,4е ка4их към 7 килограма последните дни от тези 92!Бях се побаркала,незнаех какво да правя,изпаднах в депресия,но щом запо4нах да се захранвам,то вси4ки ПОВЯРВАИТЕ МИ ВСИ4КИ ПРОБЛЕМИ ЗАРАДИ ПРОЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАДУВАНЕ МИ СЕ ОПРАВИХА ОТ ЗАХРАНВАНЕТО!Затова съветвам вси4ки,не си мислете,4е колкото пове4е гладувате толкова по добре,а просто вси4ко да е с мярка,защото някой може ли да ми отговори как като 92 дни ядох само диня то ка4их 7кг???А забравих и,4е бях запо4нала да подпухвам.А захранването е НАЙ-ВАЖНОТО,но и трудно!Та искам да попитам някой,може ли да ми каже кое е най-вярното захранване???Защото аз се движех по едно захранване 8год,а скоро из други сайтове видях,4е хората пишат други захранвания,и по-то4но на вси4ки захранванията бяха разли4ни и едно с друго невидях да си прили4ат!Дано някой ми отговори,а аз пак ще пиша!Благодаря предварително!!!

4 mer { 10.13.08 at 13:29 }

Здрасти, Ани! Благодаря ти, че сподели с нас. Не мога да повярвам, че си гладувала толкова дълъг период. И то само на диня. Мен лично еднообразната храна ме съсипва и ми е изключително трудно да ям едно и също нещо всеки ден. Захранването е наистина най-важно. Ако не го направим както трябва може съвсем да си повредим организма. Не знам какви други захранвания си правила, но според мен е правилно едно единствено в твоя случай, а и въобще с този тип гладуване:
Захранването трябва да продължи колкото половината период от гладуването /45 дена или най-малко 1 месец/. Количеството на поетата храна трябва да се увеличава много постепенно, защото стомаха се е свил доста по време на гладуването. През първата четвърт е подходящо към менюто постепенно да добавиш всички видове плодове. През втората четвърт – да добавиш много постепенно домат, след това краставичка и така голямо разнообразие от зеленчуци, но в сурово състояние. След това може да започнеш да хапваш и такива, които са приготвени на пара или сварени. Отделно може да смесваш 2-3 зеленчука заедно като салата, но към края на втората четвърт. През 3-тата четвърт може да добавим към храната си студено пресовани масла, сурови ядки, кълнове, зърна, семена, пълнозърнест хляб. През последната четвърт може да хапваме и млечни продукти и яйца, но по малко и чак накрая, дори след края на захранването, може да включим месо и месни гозби, ако ядем такова. Сол, кафе, алкохол и цигари може чак най-накрая, ако отново не можем без тях. По време на захранването се яде единствено естествена храна, никакви консерванти, подобрители, захар, бяло брашно, сол, Е-та, вафли, шоколади, дъвки, изкуствена храна и други.
Много е важно захранването и ако не го направим както трябва все едно е нямало смисъл от цялото гладуване. Има хора веднага се нахвърлят на животински продукти и то какви количества!!! а е толкова опасно.
А ти от какви проблеми си искала да се отървеш или по скоро има ли конкретна причина, заради която гладуваш /ако не е проблем да споделиш с нас/. Как ти варираше теглото. И какви други захранвания си пробвала?

5 анна-берк { 10.17.08 at 12:41 }

Здравейте, много интересна тема „За здравословното хранене“ и „лечебното гладуване“. Искам да споделя с вас, че за трети път опитвам гладуването само с плодове и чай, лимон и мед…предишните ми две гладувания бяха по 10 дни, защото неможех повече да издържа. Имах и все още имам проблеми с костната система , а от месец имам ужасен обрив по лицето, реших че ще гладувам отново и дано този обрив отшуми. Продължавам с интерес да следя отзивите „За“ Гладуването. Благодаря Ви!

6 Ани { 10.20.08 at 13:45 }

mer,искам по точно да ми дадеш схема на захранване,която например ти си спазвала, защото от 8 години се ръководя по схема, която ми беше дала приятелка и се притеснявам, дали е правилна!Ето я моята схема:
Схема за 10 дневно захранване/при10 до 13 дневно гладуване с плодове 4ай и мед/(при 14 до 20 дневно гладуване 1-я и 2-я ден от захранването се повтарят:1-2дни,2-2дни)
1ДЕН: 8.00-4ай с мед и лимон; 10.00-порция плодове; 12.00-4ай с мед; 12.30-1малък резен краставица или морков; 14.00-порция плодове; 16.00-4ай с мед; 18.00-1 домат или пар4е зеле; 20.00-4ай с мед и лимон
2ДЕН: 8.00-4ай с мед и лимон; 10.00-порция плодове; 12.00-морков или домат+1 малък варен на пара картоф без сол; 14.00-порция плодове; 16.00-4ай с мед; 18.00-зеле или маруля +1 средно голям картоф на пара без сол; 20.00-4ай с мед и лимон
3ДЕН: 8.00,10.00,16.00,20.00 като 1 и 2 ден; 12.00-салата от сурови зелен4уци/морков, зеле, ряпа, алабаш(зимата); (лято)домати, краставици, маруля/+1 голям картоф на пара без сол; 18.00-салата от сурови зелен4уци и зелен4укова супа около 300мл.Варят се морков и картоф и се пасират
4ДЕН: преминава се на 5кратно хранене,в 8.00,10.00,20.00 като 1-я ден; 12.00-салата от сурови зелен4уци и 2 варени на пара картофа (без сол); 18.00-салата от сурови зелен4уци, 100гр овесени ядки накиснати в 150мл топла вода + 2 обезсолени маслини, пасирани.
5ДЕН: 8.00,10.00 и 20.00 като 1-я ден, 12.00-салата от сурови зелен4уци + 1 препе4ена филийка пълнозърнест или ръжен хляб; 18.00-зеленчукова салата и зеленчуци на пара (зеленчукова супа по гъста) + щипка сол и малко зехтин
6ДЕН: 8.00, 10.00, 16.00 като 1-я ден; 12.00-салата от сурови зеленчуци,100гр овесени ядки, щипка сол, чубрица, кимион; 18.00-салата от сурови зеленчуци,порция зеленчуци на пара (картофи и зелен боб,ако няма боб може и зеле).След като са готови 2-3 капки олио
7ДЕН: 8.00, 10.00, 16.00 като 1-я ден; 12.00-салата от сурови зелен4уци и порция кафяв ориз; 18.00-салата от сурови зеленчуци и 40гр суров сусам
8ДЕН: 8.00, 10.00, 16.00 КАТО 1-я ден; 12.00-салата от сурови зелен4уци,30-40гр сурови ядки(орехи,бадеми,лешници)и 2 супени лъжици покълнало жито; 18.00-салата от сурови зелен4уци и порция цареви4ен ка4амак без сирене с няколко маслини
9ДЕН: 8.00,10.00,16.00 като 1-я ден; 12.00-салата от сурови зелен4уци и 2 филйки препе4ен пълнозарнест хляб,нерафинирано олио и щипка сол; 18.00-зелен4укова салата +100гр кашкавал“ТОФУ“или порция ориз
10ДЕН: 8.00,10.00,16.00 като 1-я ден; 12.00-салата от сурови зелен4уци (включете праз,лук,4есън)50гр сурови ядки(бадеми,орехи,лешници); 18.00-салата от сурови зелен4уци, порция бял боб или леща(солта и олиото се прибавят след като е готово ястието) +2 препе4ени филйки пълнозърнест хляб!
Ина4е това с 92дни гладуване беше преди години и вси4ко се оправи,разбира се се захранвах дълго след това.Гладувах заради освежителния про4истващ ефект,разкрасяване,здраве и разбира се някой изли6ен килограм по малко.Излекувах се от гастрит и пионифрит(това е възпалителен процес на пико4ния канал нещо такова).Колкото до това за постепенното вклю4ване на животински продукти аз бях и съм много стриктна,4 години бях пълна вегетарианка и дори спазвах изцяло природо съобразен на4ин на живот,спорт,изцяло полезни натурални растителни храни,без консерванти,оцветители,вси4ко готвех на пара или фурна и т.н.Но постепенно запо4нах пак да се храня със животински продукти,защото поради липса на белтъ4ини имах сериозни здравословни проблеми,подпухване на тялото,беше ад за мен докато разбера защо се случва това, ходех при много доктори,но само една невероятна докторка откри защо се случва това с мен! Оттогава съм против всякакви крайности,по принцип не оби4ам месо и, ако ям гледам да не е тлъсто,защото повръщам от него.И така намерих златната среда за мен:гладувам по 20 дни 1-2пъти в годината със захранване разбира се,стремя се и 1 път седмично да ям само плодове,да избягвам вредните храни,но не се лишавам от нищо!

7 mer { 10.20.08 at 22:24 }

Ани, това захранване е перфектно! Благодаря ти, че го сподели. Единствено бих променила това да не се яде сол – може чак след края на захранването. По време на захранването ефекта на изчистване от токсини продължава, а в момента, в който хапнем сол, този процес спира. Ако някой държи да яде сол, то нека тя бъде поне качествена морска сол. Тъй като аз съм суровоядка предимно, няма нужда да се захранвам с някои неща, като например хляб или супа или животински продукти, тъй че моята схема не е подходяща за всеки (за това пак казвам – горната е перфектна за всички хора, които си хапват всякакъв тип храна). Единствено включвам зеленчуци на пара. Но нищо друго. Ако ям леща (или други бобови) по време на захранването, то тя ще е единствено покълнала, а не сварена. Но този начин на хранене си е лично мой избор и не искам да натрапвам на някого колко е страхотен. Всеки е добре да яде това което му е вкусно, а не по задължение (разбира се без излишества, защото тъкмо те образуват натрупвания в тялото, които имат ефекта на отрова)
Но освен какво да ядем по време на захранването другото основно правило, дори по-важно, е да не се преяжда. Това съвсем разбива излекувания от гладуването организъм.

8 Ани { 10.23.08 at 11:26 }

Сега правя 20-дневно гладуване,защото миналия месец ходих на обстойни гинекологи4ни изследвания.При проследяване на овулацията ми,фоликулите на яй4ниците не се пукаха следователно нямах овулация,а при днк теста за хламиди,микоплазма и уреоплазма,резултатите бяха,4е имам микоплазма,това може да при4ини запушване на тръбите!Всъщност от вси4ки тези резултати доктора ми предписа разни антибиотици,противоза4атъ4ни и понеже аз нежелая да тровя организма си ре6их да практикувам този метод на гладуване.Защото преди 3 години нямах менструация и се наложи да пия противоза4атъ4ни и последствията бяха ужасни за мен.При идеални пропорции 163висо4ина на 45кг,то след тези противоза4атъ4ни стигнах до 70кг, за 2 години ма4ение едвам смакнах 10кг и направо ужас.Днес ми е 14 ден гладуване,като мина и захранването мисля да отида на преглед,стискайте ми палци вси4ко да е наред за6тото неискам да се тровя с химии!Ако някой е имал подобни проблеми нека ми пи6е,ще бъда много признателна за някой съвет!

9 mer { 10.25.08 at 9:47 }

С теб съм, стискам палци. Някой път са необходими два три курса на гладуване, но в повечето случаи още от първото гладуване се наблюдава подобрение. С интерес очакваме какви са новите резултати. Успех!

10 Radula { 10.27.08 at 1:13 }

Здравейте и от мен! Първо искам да кажа, че сайтът много ме заинтригува, споделяте прекрасни неща и определено сте вдъхновение за много хора! Поздравявам ви и ви благодаря! Аз съм вегетарианка от много години, наскоро станах и веган, и силно съм заинтригувана от суровоядството, благодарение на всичко, които прочетох тук, и особено много от пречиствания. Много се надявам да устискам 20 дни, но ако от началото не мога, ще ги увеличавам постепенно. Та, само бил искала да задам два въпроса – първият е: По време на гладуването, какви плодове трябва да се ядат (само един вид или каквито ни паднат…) и как стои въпросът с физическото натоварване – задължително, препоръчително или няма да имаме сили? Ако може и трябва, каква интензивност и степен на натоварване са позволени? Благодаря много предварително!! Топли поздрави на всички! 🙂

11 mer { 10.27.08 at 19:32 }

Радула, добре е да започнеш с по-кратки гладувания и постепенно да увеличаваш. Дори и да направиш 10дневно гладуване е супер. Все пак то продължава още няколко дена и със самото захранване, тъй като количествата са също малки.
На първия въпрос – добре е да се ядат всякакви плодове, не повече от 800 гр на ден. Но има и такива гладувания които са само с 1 плод – в зависимост от това какъв резултат търсиш. Например – само на диня – много добре изчиства бъбреците от камъни и песъчинки, или само на ябълка – за регулиране на стомашно-чревния тракт, боровинки – за подобряване на зрението и т.н. По важното е да се подбират такива плодове, които са от района, в който сме израснали и сезонни, т.е. сега например е най-подходящо да се гладува с български ябълки, грозде, смокини…
А за физическото натоварване – много е подходящо лека форма на физическо натоварване – например по-дълго ходене пеша, леко бягане, танци, йога (особено йога) и др. Физическото натоварване спомага за отделянето на токсини и по-бързото изчистване и излекуване на организма. Не е подходящо да се правят по-силови упражнения, тъй като не предоставяме на мускулите протеини. Но най-вече зависи от състоянието на организма в момента на започване на гладуването – ако има много излишни килограми няма проблем да се натоварва тялото в повече, тъй като то има големи запаси от всичко и физическото натоварване всъщност ще спомогне за по-бързо постигане на желаните резултати.
Успех и ни дръж в течение 🙂

12 Radula { 10.28.08 at 14:25 }

Мер, много ти благодаря за отговора! Днес е първият ми ден!! Засега се чувствам прекрасно! Ще направя 10 дни, защото се налага да пътувам средата на ноември и ми се иска да приключа преди това. Като свърша, ще пиша пак! Ще се радвам да споделя! 🙂

13 Radula { 10.31.08 at 19:04 }

Момичета, имам едно притеснение, много ще съм ви благодарна да споделите мнението и опита си. Днес е 4-тият ден от моето 10-дневно гладуване. Но изобщо не мога да спазя часовете за ядене на плод и пиене на чай. Разбира се, никога не смесвам течността с плода, винаги има разлика поне 2 часа, но да речем всеки ден ям много по-малко от 800 гр. плодове, когато имам свободно време само ям и пия чай. Това вредно ли е? Трябва ли задължително на всеки 2 часа да влиза чай или плод в организма? И как стои въпросът с водата? Защото в книгата на Л. Ковачева, която си изтеглих, нищо не е споменато и не смея да пия вода, чакам си часовете за чая, ако да речем преди час съм яла плод, и съм ожадняла. Ще чакам отговора ви с нетърпение! 🙂 Сърдечни поздрави!

14 Ани { 10.31.08 at 19:47 }

Здравей от мен Radula,много се радвам,4е и ти се вклю4и в тази тема!Ще те посъветвам от опит,а не като спецяйлист,надявам се някой по вещ да ти даде експертен отговор!Та от мой ли4ен опит 7 години практикуване на гладуване,ще кажа аз какво правя!От толкоз гладувания съм намразила направо плодовете и сега като гладувах ядох по 1 дори полвин ябълка колкото да има нещо в стомаха ми,не спазвам никакви 4асове при гладуването,по стриктна от към 4асове съм при захранването,защото това е най-важното,дори не всеки ден пия 4ай!Е със сигурно ще е по добре на 2 4аса да приемаш по 4ай или плод,но в никъкъв слу4ай не е вредно или фатално,ако не го правиш.А водата е задължителна по всяко време когато се сетиш,защото преди години на едно дълго гладуване не пиех никаква вода защото не изпитвах нужда и е нормално да не ни се пие защото в плодовете има достатъ4но сокове,но после на захранването като изпитах първата нужда от вода и запо4нах да подпухвам защото организмът ми си складирваше вода,та при евентуално ново гладуване да си има запаси.Тогава ходих на лекар и много добра спецяйлистка ми обясни колко е важно да се пие вода по всяко време от тогава пия на ден по 2-3 литра вода,превърнах го в навик и се 4увствам много добре,а това е най-важното да се 4увстваш добре! Колкото до спортуването,трябва да се спортува,аз ли4но карам колело,велоергометър,или правя каланетика тя е много подходяща,защото раздвижва и разтяга много добре тялото без да те натоварва,можеш дори просто да си пуснеш любима музика и да танцуваш 30-60 мин,важно е да се движиш,но да не се натоварваш.Целувки от мен и успех с това с което си се захванала!Аз минах преди 2 дни 20 дневно гладуване,и сега съм на най трудното захранването,много ме е страх да не сгреша,4е знам какви са последствията,но вие тук много ме подкрепяте и се 4увствам по-силна!Благодаря на вси4ки,ако мога и аз да помогна с нещо ще съм много щастлива!

15 mer { 11.01.08 at 0:05 }

Радула, не се притеснявай, че ядеш малко плодове. Гладуването по метода на Лидия Ковачева е омекотена форма на гладуване – за тези които трудно изкарват без храна. Часовете за редуване на чай и плод са по-скоро препоръчителни с цел да не се получава ферментация, т.е. човек може да увеличи промеждутъците, но ако ги намали е по-вредно. Тъй че, ти така правиш гладуване, което ще е с по-бърз ефект на пречистване. Дори най-доброто гладуване е само на вода, но това е за хора, които са „по-тренирани“, защото си е доста трудно и живо изпитание на духа. Аз самата, когато съм гладувала, също ядох по-малко плодове и почти не пиех чай (бях на море и нямаше как да си правя) и също не спазвах така часовете. Но наистина вода трябва да пиеш колкото се може повече. Само се опитай да не пиеш минимум до половин час преди или след като си яла плод. Защото така се разреждат стомашните сокове и разграждането на храната се затруднява и започват процеси на ферментация, които тровят организма ни. За съжаление на мен ми е много трудно да пия вода – дори не пия никаква, което никак не е добре и сега се опитвам да се тренирам да пия, но нямам много успех в това.

16 katerina { 11.01.08 at 0:11 }

zdraveite, az veche vtori den popivam tozi sait i se opitvam da ne se vkliuchvam vav vsiaka tema, ama mi e malko trudno 🙂

iskam da spodelia sas vas moia opit i znanie za lechebnotot gladuvane. az se biah vmaniachila na tazi tema predi niakolko godini i prochetoh vsichko koeto namerih (glavno na angliisky). a sled tova excperimentirah varho sebe si i maja mi. tuka vav california beshe mnogo moderno edno gladuvane, koeto se naricha „master cleanse“ (voda, limonov sok y klenov sirop). az ot tam tragnah da prouchvam i stignah do slednite zakliuchenia (moi i vzeti ot expertni mnenia):

gladuvaneto samo na voda e bilo mnogo polezno za horata predi stotici godini. nie jiveem vav absolutno razlichni uslovia i za nas takova gladuvane bi prichinilo poveche vreda otkolkoto polza. prichinata e vav ogromnoto kolichestvo toxini koito nie vsichki imame vav organizma si. dori i da iademe nai chistata hrana, osven ako ne hodim po ulitsite sas skafander y kislorodna butilka, niama nachin da ne sme frashkani sas tejki metali. a da ne govorime za tezi prekrasni amalgami sas koito ustite na vsichki soc detsa biaha nablaskani. tova e edin neprestanen potok ot jivak directno vav sistemata ni. zatova e mnogo vajno pri gladuvaneto da se poemat ogromni kolichestva zelenchukovi sokove zashtoto te zahranvat organisma sas hranitelnite veshestva ot koito ima nujda bez da natovarva hranosmilatelnata systema. osven tova zelenchukovite sokove imat sposobnosta da izvlichat ot tialoto vi tejkite metali i drugi toxini. nai moshtni za tazi cel sa koriander, magdanoz, y vsiakakvi tamno zeleni lista )maruli, spanak, kopriva, lista ot gluharcheta, lapad, kiselets u t.n). triabva vi dobra sokoistiskvachka. ako vi interesuva shte vi dam recepti. drug variant e ako niamate sokoistiskvachka da si pravite zeleni nectarcheta. vav blender smesvate 2-3 chashi nariazani zeleni lista po izbor (moje i kombinatsia, plodove po izbor i voda. birkate dokato ne stanat na nektar, ili riadka kasha. vajno e da sa vi vkusni, zatova pribavete po sladki plodove. krushi, dinia, sladki yabalki, grozde, banani. az obicham da pribaviam i malko morska sol (iztochnika e mnogo vajen!!!), limonov ili lime sok y savsem malko liut cherven piper. taka mexicantsite si podpraviat plodovete i az sam absolutno pristrastena. osven tova citrusovia sok e izkluichitelno prechistvasht, a liutia cherven piper polezen za kravoobrashtenieto koeto vi e mnogo neobhodimo dokato gladuvate! morskata sol sushen na slance vav ne-nikelovi sadove pritejava lechebni sposobnosti zaradi visokoto kolichestvo mineraly koito sadarja. nokoga, nikoga ne oputrebiavaite obiknovenna sol pri prechistvane!!!

drug variant e da postite na blendirani hrani. razbira se tova ne oznachava che moje da si blendirate shishcheta:) stava vapros za vkusni surovo zelenchukovi supichki, plodovo-zeleni nektarcheta, y zeleni sokove.

i mnogo, mnogo voda! jiva voda, radvam se che imate tazi recepta tuk. mnogo e vajno vodata da e jiva za da moje da ni hidrira na kletachno nivo.

i da ne zabravim vsashnost edno ot nai vajnite neshta. „eliminatsiata“. ako ne hodite po goliama nujda pone 2-3 pati na den dokato se prechistavate, moje mnogo da si navredite i da poluchite toxichno otraviane. pri gladuvane tialoto zapochva da otdelia ujasno mnogo toxini i e mnogo vajno da gi izhvarliate barzo. taka che ako e neobhodimo vzimaite niakakvi bilkovi razhlabitelni i si pravete ejednevna klizma (osobeno polezna e klizma s kafe). sauna, y suha chetka pomagat mnogo sashto taka.

nadiavam se tazi inormatsia da vi e polezna !

imam mnogo poveche informatsia no shte zaeme prekaleno mnogo miasto:) v momenta razrabotvam kniga:)

17 Radula { 11.01.08 at 1:04 }

Много благодаря и на трите ви за отговорите. Вече съм спокойна! 🙂 Досега си стоях жадна, моля ви се…. Катерина, много интересни неща споделяш! След като прочетох всички изключително апетитни рецепти в този сайт и идеите за разнообразни сокове, ще си купя блендер и след като направя житния режим, че се влюбих в него, ще мина и на зеленчукови сокове! Направо нямам търпение да пробвам всичко, което се споделя в този прекрасен сайт! 🙂 Прегръщам ви всички!!

18 Ани { 11.06.08 at 13:10 }

Здравейте пак от мен!Понеже тук давате рецепти за лекуване,4рез сокове и т.н.искам да ви попитам за някаква рецепта за лекуване на жлъ4ка!Знам за себе си,4е няма по-добро лекарство от гладуването,но този път нестава въпрос за мен,а за сестра ми,а тя няма как да се подложи на гладуване.Не са и поставили то4на диагноза докторите,но при един преглед са казали 4е става въпрос за жлъ4ка.Бях слушала за някаква рецепта,сутрин на гладно да се приема зехтин със лимонов сок,но незнам в какво съотношение.Ако някой си има на представа нещо по въпроса,съвети,рецепти ще ви бъда безкрайно благодарна.Предварително ви благодаря!

19 mer { 11.06.08 at 22:26 }

Ани, тъкмо написах тази статия https://www.zemianazaem.com/?p=104. Там съм написала кои са най-подходящите сокове. Наистина добре е да се пие сутрин лимонов сок със зехтин – изцеждат се 1-2 лимона и се добавя същото количество зехтин. Ако е трудно за пиене може да се започне със съотношение 2:1. Може да се пие на глътки като се редуват двете или да ги смесим предварително. Аз просто си изцеждам лимонов сок и сипвам вътре някакво количество зехтин, разбърквам леко и пия на екс. Малко неприятно става от зехтина, но не е фатално. Това добре действа и на настроението – лимона и зехтина стимулират отделянето на жлъчка от черния дроб, а когато това става и няма застой на стара жлъчка е доказано, че се подобрява настроението. Не съм единствената, която го е установила.

Също важно е да се знае какъв точно е проблема с жлъчния мехур и жлъчката, за да се знае по-точно какво да се предприеме.

20 Radula { 11.09.08 at 4:19 }

Хей, момичета, чувствам се сууууупер! :):):) Вече захранвам, почти съм към края и е прекрасно всичко! 🙂 Установих, че прочистването става на всички нива, не само на физическо! И действително, точно както Мер и Лидия Ковачева пишат, процесът на изчистване започва моментално щом спреш храната. Много съм щастлива, че преминах през всичко това!! Нямах някакви конкретни физически оплаквания, за да забележа големи подобрения, но усещането е невероятно – лекота и в мисли, и в движения. Но свалих доста килограми, дори не очаквах чак толкова. Не знам обаче колко точно, защото нямам кантар, дрехите говорят в случая. Също така, нямах никакви менструални болки, нещо нетипично при мен. Изобщо, всичко е по-добро! 🙂 Заредена съм с енергия и ще гладувам всяка седмица по 1 ден, ще правя скоро (през декември) прочистване на кръвта със сок от грейпфрут, портокал и лимон (то трае 3 дни), януари смятам да направя житния режим, че нямам търпение за него и…. ще споделям, ако има нещо интересно 🙂 Благодаря ви много за всичко, което споделяте, защото наистина помагате на много хора. И Мер, разбира се, специално благодаря и на теб за превъзходния ти сайт, който с толкова любов поддържаш!! Бъдете здрави и щастливи!

21 mer { 11.12.08 at 12:11 }

Много се радвам, Радула, че гладуването ти се е отразило толкова добре!
Очаквам с нетърпение да споделяш с нас за резултатите ти от следващи режими, гладувания, пречиствания…
И благодаря за хубавите думи!!!

22 Ани { 11.17.08 at 12:29 }

Здравейте мили дами!Пного ми хареса този сайт и съм силно заинтригувана от лечебния глад.В момента чета и се интересувам,на 35години съм и съм решила да започна и аз да пробвам,нещо качих в последно време килограми,може ли да ме подкрепите и как да се мотивирам,страхувам се че няма да издържа.

23 mer { 11.17.08 at 21:30 }

Ани, няма нищо трудно, следвай всичко както трябва и то ще се получи. Ако досега не си гладувала, ще те посъветвам следното. Започни с кратък период 1-2-3 дена, колкото решиш, и постепенно увеличи до 10 или 20. Това е с цел да може тялото ти да се подготви и да не изпита стрес. А може и друго да направиш – направи 5 или 10 дена гладуване, като първите 2 дена ядеш плодове, колкото искаш, без да се съобразяваш с количеството и след това намалиш постепенно до 800 грама на ден (то най-накрая дори не ти се яде). Дори и да гладуваш за кратък период, но качествено, пак ще е много ползотворно. И помни – никакви компромиси не трябва да правиш по време на захранването – то е много важно и трябва да се следва точно. Избери си подходящия за теб режим – може или този на Лидия Ковачева, или Житния режим на Петър Дънов. И при двата режима тялото се пречиства, свалят се килограми, но само при житния режим се развиват и духовни качества. Всички имат различни предпочитания към двата режима. Прочети и за двата и прецени.
Може също да започнеш режима с ето такава настройка: „Сега ще направя 2 дена гладуване и ще видя как се чувствам“; вечерта на втория ще помислиш „Я да видя дали и утре мога да изкарам така“… И така ден за ден ще преценяш дали да продължаваш да гладуваш, тъй като ако определиш дълъг срок още в началото, може да се получи така: „Олееее, остават ми още цели 8 дена, как ли ще ги изкарам“. А не бива да се прави режим с НЕГАТИВНА настройка. Ако все още ти е трудно ума ти да побере мисълта за гладуване, то по-добре го остави за по нататък, когато един ден ще се събудиш и с радост ще установиш, че искаш от днес да гладуваш. Защото наистина така се случва, че такива моменти идват, когато сме узрели за тях, а не на сила.
А за мотивацията … тя е най-лесната. Напиши си на един лист очаквани плюсове и минуси за гладуването специално за теб. Например: плюсове – ще сваля 5-10 килограма, ще се подмладя, кожата на лицето ми ще засияе, ще се изчисти от петна и пъпки, ще се преизпълня с енергия, ще се самоизлекувам от …. и така нататък; и минуси – за 10 или 20 дена няма да ям любимата си храна … аз за друго не се сещам. И като напишеш списъка сравни плюсовете и минусите – не си ли заслужава да жертваш някакви си 10 дена (на фона на 365 в годината), за твоето здраве, младост и красота.
Всичко е в твоите ръце – ти определяш кое как ще става и имаш силата за всичко – повярвай това.
Аз просто ще ти пожелая успех от все сърце.

*** Ако може дръж ни в течение и прочети всичко много добре, преди да започнеш. ***

24 Ани { 11.18.08 at 10:08 }

Благодаря ти Мер,все повече ставам сигурна че ще започна гладуването,от утре защото е хубав ден.Ще споделям с вас как се чувствам,за да ме подкрепяте!

25 Атанасия { 11.23.08 at 16:52 }

Здравей Мер. Искам да те поздравя със страхотния сайт, който си направила. Чета го всеки ден с голям интерес и даже така ме надъхаха вашите страхотни коментари за гладуването,че днес започнах и ми е първият ден. Незнам докъде ще стигна и колко дена ще изкарам, но както се пише тук в сайта, всяка сутрин ще се питам дали и днес ще мога да изкарам. Аз съм правила преди 3-4 год. гладуването на Лидия Ковачева, но на 10-я ден всичко развалих и не направих захранването и така 10-те свалени килограма пак се качиха. Сега твърдо съм решила да се захвана с това, защото наскоро родих / преди 7 месеца/ и качих килограми, а и съм пълна и този път ТРЯБВА да стане. СТИСКАЙТЕ МИ ПАЛЦИ ДА НЕ СЕ ПОДДАМ НА ИЗКУШЕНИЕТО И ДА ПРОВАЛЯ ВСИЧКО. ИМАМ ДОСТА ДА СВАЛЯМ, ТАКА ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ДЪЛЪГ И ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПРОЦЕС. И АЗ КАТО АНИ ЩЕ ВИ ПИША КАК ВЪРВИ, ЗА ДА МЕ ПОДКРЕПЯТЕ.

26 Radula { 11.23.08 at 22:39 }

Мили Ани и Анастасия, имате едно рамо и от мен!! Мер всичко е написала като насоки, съвети и т.н, така че само искам да ви кажа, че резултатите са наистина невероятни!!! Най-интересното е, че най-големият ефект от цялото пречистване се усеща след захранването!! Удивително просто! Но и през самия процес на гладуване стават много работи. Не всеки ден е китка, но пък накрая остава само хубавото, особено като видиш колко по-здрав се чувстваш, колко си лек, жизнен, като перце, че си свалил неусетно бая килограми, че лицето ти засиява…. куп неща…. И после просто не може да се храниш както преди!! Променен си! От вътре навън!! Според мен това пречистване действа също на духовно ниво. Или ако не дълбоко духовно, то на дълбоко психическо със сигурност. Желая ви много успех и воля! Ние сме с вас!! Ще се справите! 🙂

27 mer { 11.24.08 at 1:50 }

Успех ти желая от все сърце, Атанасия! И само пак да кажа – бъди най-вече внимателна със захранването. Ако го направиш както трябва и след това поддържаш добро ниво на здравословно хранене, не би трябвало да си върнеш старите килограми. И не се стреми бързо да сваляш килограми – винаги е по-добре постепенно.

28 Ани { 11.24.08 at 10:26 }

Здравейте мили дами!Започнах гладуването:)Днес ми е 4 ден и се чувствам добре,най ми е трудно вечер,защото по принцип вечер след работа имам най голям апетит, а и в къщи не са съпричастни с моят лечебен глад.Преди 2 години бях стигнала 53кг и постепено ги наваксах особено в последните 2 месеца и станах 60кг и направо не мога да се понасям,не само физически не се харесвам, а и психически не се чувствам добре,всъщност преживях и едно разочарование,може би за това и върнах килограмите.Надявам се с с този лечебен глад да се почувствам не само физически добре, но да ми помогне и психически да се почувствам добре,както аз го казвам да не изпадна в „дупка“.
Желая на всички успех,ще ви държа в течение,за да ме подкрепяте.
Анастасия не се отказвай,аз като огладнея много|особено вечер| отивам в другата стая и почвам да правя нещо,обикновено подреждам гардероба си,като съм извадила дрехите,които са ми омалели и си ги меря:)Успех.Дръж ни в течение

29 Ани { 11.24.08 at 12:05 }

А да попитам, как стои въпроса с цигарите,ако гладувам и пуша,може ли да си навредя повече

30 mer { 11.25.08 at 1:45 }

Ани, радвам се, че си започнала гладуването, вече си минала трудната част и сега ще ти е по-лесно. Ако си решила да гладуваш 10 дни, не се отказвай на 9тия, и помни че захранването е много важно, то си е продължение на гладуването и не бива да се пренебрегва по качество и количество най-вече.

Според мен пушенето не е съвместимо с гладуването. По принцип целта на гладуването е да се пречисти организма и да се избавим от токсините, шлаките, вредните натрупванията в органите, налепите по стените на кръвоносните съдове, мъртвите и болни клетки да се унищожат, кръвта да се пречисти и т.н. Т.е. целта е да се избавим от всякакви отрови. А отслабването е на второ място, нещо като последствие от това пречистване. Когато пушим в тялото си вкарваме още отрови и така пречим на организма ни да си свърши правилно работата. Така е по-вероятно да се появят моменти на отслабване, виене на свят, гадене. Ако пушиш и не ти се гади, си прецени.

Но има и още едно правило – не трябва много рязко да насилваме организма си. Т.е. ако много ти се пуши, тогава пуши, но поне намали броя на цигарите. Няма да си навредиш, стига да не пушиш много – повече от 2 цигари на ден ми се струва много. Ако организма си свърши добре работата си, към 10тия-15тия ден може и да установиш, че не ти се пуши, защото ще си вътрешно станала толкова чистичка, че хич няма да ти се иска да вкарваш в организма си още отрова.

Така, че помисли си какви са ти приоритетите и реши дали да пушиш или не. Успех!

31 Атанасия { 11.25.08 at 10:25 }

Мер, кога ще напишеш статията как гладуването е помогнало на теб и на твоите приятели? Ще ми бъде интересно.

32 svobodapetka { 11.29.08 at 15:02 }

здравеите!и аз се присъединявам към вас.понеже родих скоро и имам да сваля 15кг,спрях цигарите и след пазене на дюканската диета се чувствам като хищник,от толкова месарлаци така съм се отвратила ,че ме е срам за човешката природа.искам да се очистя и да се храня с вегетарианска и здравословна храна.

33 Ани { 12.01.08 at 10:50 }

Здравейте!Завърши 10дневното ми гладуване без проблем,чувствам се добре,мога да ви кажа че въобще не е трудно,само вечер трябва да се препрочита този сайт,поне на мен вечер ми беше по трудно.Смалип 4кг и не се чувствам отпаднала или да съм имала някакъв проблем със стомаха или да ме е боляло глават.Ако може някой да ми напише как да направя захранването и колко време да продължи при 10дневното гладуване.Благодаря Ви!

34 Radula { 12.01.08 at 14:23 }

Ани, поздравления!!! Браво на теб! 🙂 При 10-дневно гладуване, захранването трябва да продължи минимум 5 дни. Мер е описала един начин на захранване, в книгата на Л.Ковачева, която е накрая на тази статия, е описан подобен начин на захранване, но все пак различен. Вече за по-специфични насоки, по-добре някой по-компетентен от мен да те посъветва… 🙂 Прегръдки и топли поздрави!

35 mer { 12.01.08 at 22:07 }

Да наистина, Ани, реши се да направиш захранване от 5 или повече дни. Самото захранване е продължение на гладуването с плавно преминаване към нормално хранене. Тъй че продължаваш същата схема на хранене както досега – чай, плодове, като през първия ден на обяд например заместваш порцията плодове с 1-2 домата (в зависимост от големината и задължително чисти, без овкусяване).
На 2рия – обяда може да ти е 1 домат и 1 краставичка, не много големи, за да не се получи претоварване на стомаха. Идеята е че организма трябва първо да свикне малко със зеленчук, а след това и с комбинация от 2 зеленчука, и чак след това да се прави порция от повече зеленчуци.
На 3тия ден може на обяд и на вечеря да заместиш плодовете с салатки от сезонни зеленчуци – моркови, зеле, цвекло, но нека да са в малки дози – може да овкусяваш салатите само с лимонов сок и никаква сол. Също третия ден може да добавиш към някоя от салатите сварен на пара 1 картоф.
Ако се чувстваш добре на 4тия ден към салатите може да добавиш покълнали зърна – жито, люцерна, ръж, или ако ядеш хляб си вземи или си приготви наистина качествен хляб и хапни малко.
На 5тия ден може да овкусяваш салатите със зехтин и лимонов сок и да хапнеш малко сурови (може и накиснати във вода) ядки. След 5тия ден едно по едно може да добавяш нещата, които по принцип си ядеш – млечни продукти, сол, месо.
Може би това ще ти се стори доста предпазливо захранване, но така само ще имаш още повече ползи от гладуването, тъй като организма ти ще продължи да се пречиства до 4тия – 5тия ден. Може би ще ти се иска да сложиш сол на салатите, но недей да бързаш – солта спира изчистването и нанася само вреди. Правилото е, когато хапваш нещо за пръв път след гладуването, то да е в малки количества и да се увеличава малко по малко. Тъй че, ако спазваш това няма страшно.

Но дори и да направиш нещо не както трябва, не се самообвинявай. По важното е да си със спокойно съзнание и щастлива душа.

36 mer { 12.01.08 at 22:45 }

Здравей, svobodapetka.
Радвам се, че си стигнала до тези изводи. Наистина, с диетата на Дюкан се отслабва, но вредата, която си нанасяш на цялото тяло, както на физическо ниво, така и на емоционално и духовно, е много по-значима от някакво си отслабване. Защо му е на някой да отслабва, ако ще си замърси кръвта, прецака бъбреците, ще вкара в тялото си тежки метали, ще си увреди микрофлората на стомашно-чревния тракт, ще стане гневен, раздразнителен, избухлив или депресиран и т.н. Дюкан как спи спокойно, не знам.
А със всички методи на пречиствания с плодове, сокове или житен режим, освен че се отслабва, също тялото се лекува и изчиства страхотно. Какво по-хубаво от това.

37 Ани { 01.06.09 at 11:08 }

Здравейте!Искам да попитам тези,които са по наясно с лечебния глад,след като съм го правила 10 дни ,след колко време мога пак да направя нов курс на лечебен глад.

38 mer { 01.06.09 at 20:44 }

Здравей, Ани!
Лидия Ковачева препоръчва гладувания от порядъка на 10-15 дни всеки сезон, т.е. 4 пъти в годината. Също препоръчва и други варианти като например – 4-5 дни всеки месец или 1 ден на седмица. Всеки един от тези варианти ще ни помогне да поддържаме отлично здраве.

Ако гладуванията не са ни от любимите практики може да гладуваме поне 2 дена в месеца, когато са дните Екадаши. На нашето тяло му се полага заслужена почивка от непрекъснатото обработване на храна.

Ако целта е излекуване от някаква тежка или упорита болест, тогава гладуванията може да се правят малко по-често (на 2-3 месеца веднъж), като е добре да се съчетават различни видове гладувания или режими на хранене (в случая това гладуване е още известно като плодово-чаен режим). Може да се прави житен режим, гладуване с прясно-изцедени сокове, уринотерапия, пълни гладувания, сухи гладувания и т.н.

39 dideto { 01.09.09 at 17:57 }

Здравейте! Много ми е интересна темата за лечение чрез гладуване.Имам един проблем от много години, ходих на различни лекари, но никой не можа да ми помогне. Затова реших да пробвам с гладолечение. Но досега не съм го правила и малко ме е страх дали ще се справя после със захранването сама без лекарско наблюдение. Какво ще ме посъветвате?

40 titan { 01.10.09 at 1:02 }

По принцип ако имаш стабилна психика , а не лабилна , както е при повечето хора лекарско наблюдение не ти е нужно. В книгите се споменава лекарското наблюдение проформа , за да не бъдат преследвани авторите от фармацевтичните и химически концерни,които правят законите.
Защото без лекарите не могат да си пробутват боклуците,от които нямаме нужда.
Захранването е важно да се спазва стриктно ,но то може да варира в зависимост от продуктите ,които има и ти харесват.
Чух за някакъв идиот 20 дни нищо не ял и на 21 вия опухал една тава с кебапчета и кюфтета и ритнал бакърчето. Не могли да го спасят.Така че внимавайте 🙂 От лекарите май помагат само в хирургията :)) и то около 30 % 🙂
Аз лично гладувам от 14-21 дни само на вода- в никакъв случай минерална , аз ползвам или изворна или пречистена и структурирана, след което 1-2 дни плодови сокове разредени с вода и след това още 5-6 дни плодове според сезона. Това ми е част от захранването , след този период минавам и на зеленчуци като много е важно дълго да дъвчиш и с много слюнка .Има много схеми на захранване , всеки си избира тази,която му харесва най-много. Аз по принцип не ям животинска храна , с изключение на кр. масло и то в минимални количества и рядко така ,че ми е много лесно … за едно гладуване свалям по 15-20 кг в рамките на 40 дни ако разбира се съм прекалил с картофите, нахута , боба и ориза. Изключително важно е да не се преяжда, основна грешка ,която допусках в продължение на 20 години . Порциите трябва да са малки , но добре комбинирани с необходимите храни. Аз преди една тенджера с боб я нямах за нищо , а сега една малка купичка и стомаха постепенно започва да се свива и да функционира нормално .
Тук видях едно момиче, което било на вегетариански режим , пък имала недостиг на белтъчини и затова почнала да яде месо отново. Мога да ви уверя,че тя е приемала еднообразна храна бедна на аминокиселини и термично обработена, за да стигне до това положение. Не се страхувайте , просто яжте разнообразна храна .. бобови(боб, нахут, леща, бакла..варива там всякакви , зърнени , особено кълнове и различни сурови ядки , всеки ден максимум 50 грама да е суровата ядка , може по 5-6 бадема или кашу, орехите не забравяйте , лешници, кедрови ядки и никога сурови фъстъци , а печени само на нова година 🙂 Есента е най-богата на продукти и е най вкусно всичко тогава 🙂

41 mer { 01.11.09 at 1:03 }

Здравей, Диди!
Важно е да се знае какъв е здравословния проблем, защото някои по-тежки заболявания изискват лекарско наблюдение (по-скоро заради спокойствието на човека) по време на целия режим (като диабет, например, или ако се пият много лекарства до момента на гладуването, или ако човекът, предприел гладуванията, не се е запознал с тях както трябва). Трудната част от самото захранване е всъщност качествения самоконтрол. Важно е стриктно да се храним така както е описано и да не се преяжда. Ако се спазва всичко както трябва, няма да има проблеми.
Но всичко това много добре го е казал и titan.

Ако до сега не си правила плодово-чаения режим, може да пробваш с 3 дни и след това да се захранваш още толкова дни и да видиш как се чувстваш (може първия ден да ядеш колкото искаш плодове като количество). В рамките на толкова малко дни няма да има проблеми. Това е едно бързо и лесно прочистване на организма.
Успех!

titan, страхотен коментар, надявам се повече хора да го прочетат и повече хора да споделят своя опит с гладуванията.

42 dideto { 01.11.09 at 14:31 }

Проблема ми е че от около 3-4 години ми излизат афти в устата.Последните 2 години обаче са направо непоносими защото не минават по 3 месеца и стават много големи(незнам дали са дори афти или някакви други дъбички).Правеха ми два пъти биопсия,но неможаха да ми обяснят от какво излизат.Тъпчех се с един куп лекарства,но те продължават да излизат.Така вече 2 години се боря,дори си извадих сливиците преди 1 година,но без успех. Аз пробвах 2 дни само на плодове и чай с мед,на 3 и 4 ден включих и зеле и морков после малко картофи.Мисля от утре да поставя началото на 10 дневен режим на чай с мед и плодове.Немога само на вода.Надявам се да сте с мен.БЛАГОДАРЯ!!!

43 Dilyana { 01.11.09 at 16:03 }

Здравей, Диде!
Наскоро прочетох една книжка за ароматерапия и за твоя проблем се препоръчваше жабурене на устата с различни отвари. Например от отвара от жълт кантарион или с пресен лучен сок (или чеснов но разреден с вода в съотношение 1:50), отвара от Бял Оман, отвара от Бял Равнец, отвара от розов цвят (може и с розова вода), отвра от Смрадлика, отвара от Миризлива или Трицветна Теменуга, отвара от Хвойна или отвара от Хрян. Също помага и дъвченето на листенца от Здравец. Може да пробваш с някоя от тези билки. Това е, което аз зная. Желая ти успех!

44 mer { 01.11.09 at 17:10 }

С теб съм и силно вярвам, че ще се оправиш. Трябва да си оптимистично настроена – мислите много влияят на процесите в тялото. Понеже проблемът ти е от не малко време, може би ще е нужно няколко пъти да правиш режима. Съчетай с няколко вида режими и пречиствания – може да пробваш 10-15 дневен житен режим или 3-5 дни соколечение (само на прясно изцедени сокове). Когато искаш да изчистваш тялото си от токсини е подходящо това да се прави във втората и четвърта фаза на луната. Понеже си пила много лекарства, най-вероятно ще е добре да изчистиш и черния си дроб, например така и така. Всички лекарства и изкуствени добавки тип витамини и имуностимуланти са вредни за черния дроб и ако той е замърсен, се отразява на всички системи в тялото ни. Същото се отнася и за дебелото черво. Добре е да имаш редовни черва, ако това не е така, усилията ти ще трябва да са и в тази насока.
Когато човек гладува или провежда изчистващи режими е добре да си почива, да е на топло, да се излага повече на слънце и да си прави парни бани, сауна или горещ душ, да пие топли напитки. Топлината действа отпускащо на тялото и така помага на органите да отделят токсините, а студеното свива и стяга органите и течните среди и те по-трудно се освобождават от тях.

45 dideto { 01.11.09 at 18:03 }

Благодаря Ви и на двете. Мер искам да те питам теб какво мислиш ако започна първо с житен режим и после направя 10 дни на плодове чай и мед. Диляна от всички тези нешта съм пробвала само смрадлика(малко облекчава болката)сигорно ще пробвам и нещо от това което ти ми казваш.

46 mer { 01.11.09 at 18:41 }

Много добра идея би било. След житния режим има захранване с ангелска супа – 2 дни. Някои смятат, че известно време след това трябва да се ядат само варени храни, но аз не съм съгласна с тях. Тъй че, като приключиш със захранването, и установиш дали имаш желание, почни и плодово-чаения режим. Само да спомена, че е важно всеки ден да имаш редовни черва, за да не се задържат дълго време отровите в тялото ти. Пий меки разхлабващи чайчета с лимон и мед. Възможно е за няколко дни да се наблюдава влошаване на положението, но това доста често се случва при пречиствания и гладувания. Показва само, че организма си върши работата. И редовно почиствай налепите по езика си. Ако се покрива с много налепи, това е още един показател за наличието на болестотворни вещества.

47 Radula { 01.18.09 at 2:13 }

Скъпа Диди, исках само да се присъединя към останалите и да ти дам още едно рамо. Сигурна съм, че всички режими и пречиствания, описани в този сайт, ще ти се отразят много добре и вярвам, че ще ти помогнат да премахнеш всички оплаквания. Много, много успех и смело напред!!

48 Radula { 01.18.09 at 2:17 }

Титан, отново се присъединявам – чудесен коментар! Мерси за всичко, което споделяш!

49 Ани { 01.23.09 at 10:39 }

Здравейте, искам да попитам след 5дневно гладуване на чай и плодове,може ли веднага да мина на житен режим.

50 mer { 01.24.09 at 1:06 }

Здравей, Ани!
По принцип захранването след режима на чай и плодове противоречи на това да се преминава веднага на житен режим. Но тъй като 5 дена не са много дълъг период, няма да е проблем да се направи житния режим, но според мен е желателно да се премине плавно. Т.е. първия ден от житния режим да се приеме само около 20-30 грама жито и 3-4 ябълки, на втория ден 50-60 грама жито и 3 ябълки и няколко ореха, и чак на 3тия ден да се започне цялостния житен режим. При мен например не би било проблем да започна веднага след това житния режим, понеже храносмилателната ми система е свикнала с доста драстични неща. Но при някои хора това би довело до стомашни болки. Тъй че, в зависимост от това как се чувстваш в началото, се определят и по-нататъшните действия.

51 пролет { 01.26.09 at 16:15 }

Здравейте на всички в този прекрасен сайт.Изчетох с голям интерес няколко статийки,както и вашите мнения! Доста мотивирана съм сега……:) Аз съм вече 12 ден на плод и чай и днес имах една малка криза…..:(Понеже имаме празник във фирмата,бях заобиколена с какво ли не….от пиле мляко! Бях на косъм да проваля постигнатите резултати до сега.Дадох си сметка за няколко неща: ще стопирам лечебният процес, после ще се мразя и самосъжалявам, ще си върна свалените килца…..Както и да е удържах фронта…) Смятам да направя 21 дена на плод и чай с 20 дена захранване, но от там нататък не зная как да продължа!? Бихте ли ми дали съвет?
Гладуването го правя, за да сваля излишните килограми от мен ,които страшно много ми пречат! В момента съм 112 кг. 🙁 Стигнах до тук след 2 операции….благодаря на бога,че съм жива, но ми се иска и да съм в добро здравословно и душевно състояние.
Според вас бих ли могла и за колко време е нормално да стигна нормалните според мен 65 кг.? Благодаря предварително :)Желая на всички лек и усмихнат ден :)))

52 mer { 01.27.09 at 1:16 }

здравей, пролет,
радвам се, че си избрала този път за постигане на твоята цел. Чрез режима на Лидия Ковачева не само ще сваляш килограми, но и ще изчистиш тялото си от вътре, буквално ще промиеш и подновиш органите си, ще им дадеш нови сили и ще си доставиш здрав имунитет.
Искаш да свалиш близо 50 килограма, затова ти препоръчвам да си търпелива. Бих те посъветвала да си дадеш срок от минимум 1 година, или година и половина, за постигане на желаните килограми. Ако направиш всичко много бързо има вероятност да се върнат бързо. А и за кожата ти не е добре да отслабваш бързо.
(понеже не познавам хранителните ти навици и начина ти на живот, по-голямата част от описано долу е с общ характер)
Нека предположим, че избираш срок от 1 година. За този срок ще е нормално да направиш 3 или 4 пъти такова гладолечение. През останалото време ще е добре да спортуваш нещо или да включиш в ежедневието си повече движение – ходене пеш, изкачване на стълби, възможностите за раздвижване са много. Също, започни постепенно да намаляваш консумацията на вредни храни – сладкарски изделия, колбаси, пушени меса, консерви, прясно мляко, пастети, топени и пушени сирена, храни, съставени предимно от Е-та и хидрогенирани мазнини, торти, банички, пържено, газирани напитки, алкохол, сухите бульони и супите в пакетче. Когато не си на режим, предпочитай естествената растителна храна. Ако готвиш, предпочитай приготвените на пара ястия. Чети етикетите и научи какво означават номерата и термините. Обикновено ако има думички, които звучат много химично, то състава най-вероятно не е безвреден. Повечето храни, поместени в лъскави опаковки, не са много приятелски настроени към здравето ни – чипсове, снаксове, бисквити, вафли, бонбони и т.н. Доказано е, че 80 % от храната в магазините не само, че не е полезна, но дори е вредна, за това отдели в началото повече време за пазаруване на храна, а по-нататък ще се ориентираш много по-добре и по-бързо. В началото може да ти се струват безвкусни плодовете и зеленчуците, но постепенно рецепторите в устната кухина ще ти се възстановят и ще усещаш по-силно всички вкусове. Ако пиеш много кафе, опитай се да го сведеш до 1 на ден или още по-добре до николко – то изсмуква запасите ти от витамини и минерали и те кара да се чувстваш без сили след отминаването на 3-часовия лъжлив тонизиращ ефект. Има още много за казване, но може би всичко това вече го знаеш, което би било много добре.
В тази статия има няколко съвета за по-здравословно хранене, ако още не си я прочела.

За постигане на добро здраве наистина е необходимо здрава воля. Не е лесно, тъй като изкушенията са много и навсякъде. Но след като си устояла на изкушенията от празника, значи воля не ти липсва, което е за завиждане даже :). Искрено ти желая да постигнеш желаните килограми и не забравяй 1 година лишения и спазване на режими е нищо в сравнение с цял живот изпълнен със здраве, бодрост и вътрешно щастие.

53 Лина { 01.28.09 at 18:07 }

Страхотен сайт, поздравления и за рецептите!
Решила съм да си купя блендер възможно най-скоро и да пробвам повечето от рецептите ти/можеш ли да препоръчаш марка?/.
Едно нещо не мога да проумея- как си набавяш необходимите винатмини и аминокиселини след като не ядеш месо, сирене и т.е. Те не са ли особенно важни за организма и след време той да изпитва нужда да си ги набави /като калции за костите и т.н./ Пиеш ли добавки и ако да, какви?
Усмивки,
Лина

54 mer { 01.29.09 at 0:32 }

Здравей, Лина!
Моят блендер е купуван от Щатите – К-ТЕС. Тука няма такива. Намери си възможно най-мощния в България – мисля, че сега най-мощните са едва 800 или 900 вата за съжаление. Но ако искаш наистина да си улесниш работата в кухнята и да приготвяш почти всичко желано, може да избереш кухненски робот, който обединява почти всички необходими функции – нещо като това, това или това.
След много четене установих, че когато човек се храни разнообразно със сурови плодове и зеленчуци, ядки, семена, бобови, зърна, кълнове, пчелни продукти и растителни масла, няма никакви основания да се притеснява, че нещо ще му липсва в организма. В зърнените култури и семената например има достатъчно белтъчини, въглехидрати, витамини и минерали, от които човек се нуждае, същото се отнася и за тъмнозелените листа и зеленчуци, и не само. 8те незаменими аминокиселини например ги има и в покълналата киноа, но и не само там (в суровите хлебчета от ядки и покълнали зърна също, а също и в зеленолистите). Много калций например има в сусама. А колкото до калция в млякото, веднага след пастьоризацията, се превръща в неорганичен калций, който не се усвоява от организма ни. А още повече, че при консумацията на термично обработени животински храни, калцият бива изсмукван от костите ни, за да помогне при разграждането им. Проблемът на това дали имаме недостиг на еди-какво-си, не е дали ядем или не ядем нещо, а дали приемаме достатъчно сурови храни – те всъщност доставят на организма ни елементите, от които имаме нужда.
Аз лично не съм привърженик на добавките и витамините под формата на таблетки. Такива витамини не се усвояват от организма ни и затормозяват работата на черния дроб. Хранителните добавки най-вероятно няма да навредят, но само ако са качествени и приготвени по-технологии, щадящи ензимите и витамините (например изсушавани на температури до 48 градуса). Знам, че добър избор са Барлийнс Грийнс, също много добре е да се приемат спирулина и синьозелени водорасли, келп, бирена мая (но не на таблетки, а истинска, набавена от някоя бирена фабрика например), пчелен прашец (но изсушен правилно или пресен и неизлаган на слънчева светлина), ферментирали храни като истинския ябълков оцет (не този в търговската мрежа) или киселото зеле, но обезсолено. Приемането на повечето от тези храни и хранителни добавки дават на организма ни почти всичко, от което той има нужда, но естествено не заместват разнообразната консумацията на пресни храни.
За себе си нямам никакви притеснения, че може нещо да ми липсва. За сега съм усетила само положителни неща от това, че съм предимно веган и суровоядка. Имам повече енергия, нуждата ми от сън е много по-малка от преди (преди спях по 10-12 часа, а сега около 6-7 часа), нямам главоболие, което ме мъчеше през ден преди да спра да ям животински храни, акнето ми намаля, екземите изчезнаха, не ме навяват негативни мисли и депресивни състояния, по-спокойна съм и изпитвам щастие без особена причина. Единствено трябва да пия повече вода и да спортувам, за сега и двете още не са ми достатъчни.
Към всичко писано до тук, само ще добавя, че всеки сам преценя какво е добре да яде, аз само споделям :).

55 Лина { 02.02.09 at 12:42 }

Мер, рецептите са страхотни!
Благодаря ти за този блог!
Както вече ти казах много се запалих и през уикенда си напазарувах почти всички съставки, за които си писала, барабар с кухненски робот и блендер! И в неделя заредена с огромно желание да пробвам почти всичките ти рецепти- започнах да ги препрочитам и да си призная леко се разочаровах, защото повечето продукти се киснат за около 1 ден -т.е. не можех веднага за сготвя нещо, а да съм търпелива и да чакам до днес /само да спомена, че търпението не ми е присъщо /. Както и да е, успях да направя банановия пай и беше великолепен! Облизахме си пръстите!
За днес съм оставила жито да се кисне, за да правя хлебчетата с маслини – и едвам чакам да се прибера!
Искам да направя и житния режим, но това ще е другата седмица, сега ми се ще само да пробвам рецептите ти! Чакам с нетърпение и другите „манджички” които си проготвила. Много ми се иска да те питам някой по-основни неща като – как оцеляваш в този „нездравословен” свят! Надявам се въпросите ми да не те притеснят, не бих искала да съм нахална – но просто ми се ще да почерпя опит от теб, който сигурна съм ще е безценнен. Ще ми се да разбра какво обядваш като си на работа? Винаги ли си носиш храна от вкъщи? Ами като си на гости, на кафе с приятели или на ресторант, какво ядеш и пиеш тогава? Или пък на почивка в друг град или държава? Въобще как „оцелява” един суровоядец извън дома си?

Ще чакам с нетърпение отговорите ти!
Сърдечни поздрави,
Лина

56 mer { 02.03.09 at 3:17 }

Благодаря ти, Лина, за хубавите думи. Много се радвам, че си решила да опиташ този невероятен начин на хранене. Надявам се бързо да усетиш много от ползите, които крие. Наистина трябва още доста рецепти да публикувам, но се изисква време, защото всичко искам лично да приготвя и да направя снимки.
Когато пробваш рецептите, осланяй се също и на собствения ти вкус. Много от нещата, които в началото съм правила, са претърпели промени – налагаше се да променям някои детайли или количества, за да станат по вкуса ми. Почти всички публикувани рецепти са вариант, в който не само аз съм ги харесвала, но и моите колеги или роднини. Колегите ми са моите добри дегустатори. Дават ми съвети с кое съм прекалила и какво да добавя :). Тъй че в последствие и ти ще откриеш твоите перфектни пропорции.
В началото много се обърквах – не бях свикнала да мисля в перспектива. Когато готви човек, обикновено до 30 мин му е готова гозбата. А тук се мисли за следващия ден. Когато съм гладна и не мога да чакам нещо да се изсушава или накисва, винаги ям салата с някакъв дресинг – той поне стават за 5 мин, или сурова супа – също става много бързо (повече супички трябва да публикувам). А аз обожавам салати с такива дресинги. Повечето неща, които имат по-дълга трайност (като дресинги, хлебчета, сухари, десерти) правя в по-големи количества и съхранявам или в хладилника или в кутия и така имам за цяла седмица, та и повече. За работата винаги си нося храна от вкъщи, например предварително си приготвям салата, която слагам в стъклена купа с капак и когато реша да ям, я овкусявам с дресинга, който нося отделно, защото иначе ако ги смеся предварително, бързо увяхва и става една нехрупкава. Когато нямам нещо приготвено, хапвам просто плодове или нарязвам набързо някой морков или краставица, тези варианти също много ми харесват. Когато пътувам, или си нося нещо с мен, като например сушени плодове и сурови ядки – те са много засищащи (обикновено в един плик правя микс от най-различни сурови ядки и всякакви сушени плодове – така хем не ми омръзват) или си купувам плодове. Аз правя така, защото така ми харесва, не си го налагам. Например веднъж като бяхме да караме сноуборд си бях направила 1 бутилка със зелено смути и кутия с натурални фурми и това се оказа предостатъчно – имаше за другите. Когато няма нещо подходящо, се случва да ям и друга храна – готвена (само не и месо) – не съм вманиачено стриктна, а и няма смисъл от такава мярка лично за мен – но това се случва рядко. За мен е по-важно, че осъзнах ефекта от консумацията на животински храни, термичнообработените също, и безбройните ползи от суровоядството. Когато съм на кафе, пия чай с мед или фреш (отдавна не пия кафе или мляко), а на ресторант си избирам подходяща салата или веганска гозба в краен случай. Това лято, като бях на море, реших, че ще е добре да направя режима на плодове и чай (заради ползите от въздуха, водата и слънцето), та тогава ядох само плодове. Аз по принцип съм любопитна относно вкусовете и затова някой път си позволявам да опитам нещо несуровоядно, когато съм в чужбина (стига да не е ходело преди това).
Вече дори не забелязвам множеството храни в консерви, буркани, лъскави опаковчици, кутии с натурален сок или бутилки с газирани и още много други боклучави храни. От големите магазини купувам предимно студенопресовани масла, маслини, киноа и зърна, останалото си го набавям от пазарите за плодове и зеленчуци. Особено на Четвъртък пазара в Пловдив има почти всичко, от което имам нужда освен плодовете и зеленчуците – ядки, зърна, подправки, мед… В София и Варна съм убедена, че възможностите за намиране на здравословни и био храни са още по-големи.

Винаги в началото е малко объркващо, чудеш се от къде да я започнеш, питаш се а това може ли или не може, но впоследствие всичко някак си започва да става от самосебе си.
Надявам се кухненския ти робот да успява да приготвя всички рецепти тук. Ако е така ще ни кажеш какъв модел е, нали.
И не се притеснявай да питаш, с радост ще отговарям ако е по-възможностите ми.
Доскоро :).

57 Атанасия { 02.03.09 at 22:46 }

mer pravila li si nqkoga gladuvaneto na Paul Bregg samo s prevarena(destilirana) voda? Nie mai da ne se okajem susedki, 6tom si pazaruvash ot 4etvurtuk pazara? 🙂

58 mer { 02.04.09 at 1:55 }

Нищо чудно, светът е малък :).
Гладуване на дестилирана вода съм правила само за по 1 ден и ми понася добре, също правих и сухо гладуване за ден, но установих, че това за мен никак не е подходящо. Ти правила ли си такива гладувания и ако да – как ти се отразяват?!

59 Атанасия { 02.04.09 at 10:12 }

Аз чета много книги за гладуване, отслабване, пречиствания и т.н. , но на практика съм кръгла нула. Започвам с огромно желание, но само до обяд така, после всичко се проваля, а имам много килограми за сваляне, особено след като родих. Сега имам нов стимул- на 10 април моето слънчице става на 1 годинка, та вчера си мислех, че искам да изглеждам добре. Искам да науча и детенцето ми да се храни добре, но от този седмица сме на детска млечна кухня, а си свалих книгата на Артехов, където той казва, че майките,които дават готвена храна и термично обработена храна на бебетата си са майки-убийци. Мир не ми дава тази мисъл.

60 mer { 02.04.09 at 12:40 }

Предполагам е много трудно да гладуваш, когато трябва да храниш малко дете. Не се обвинявай, на всичко ще му дойде времето. Затова на Лидия Ковачева режима е много подходящ, преминава много по-лесно от останалите гладувания, а дава всички техни резултати. Може да пробваш първо за ден, след това за 3, за 5 и т.н.
Добре е да свикнем децата си да ядат повече пресни плодове и зеленчуци, защото иначе ако от малки ги храним с пюрета от буркани и готова кухня, те свикват с термичнообработената храна и след това не искат да ядат свежите. А това ще е много притеснително за тяхното здраве. Ако имаш време се опитай лично да приготвяш храната за детето си, защото има значение какви мисли са вложени в нея и кой я приготвя. И по възможност повече в прясно състояние да е или поне на пара. Каква точно храна се дава в млечната кухня (преди 2 години имах наблюдения, но скоро не)? Атерхов наистина много строго се изказва, но той много е страдал и има основание за това (в книгата му мисля, че има доста подходящи рецепти). Съгласна съм, че трябва предимно със суровоядна храна да храним децата си и себе си, но и ако 70% от менюто им е такова, това пак ще е много по-добре. Човек винаги се учи и никога не е късно за промяна.

61 Атанасия { 02.04.09 at 14:14 }

Ами какво да ти кажа. Днес менюто беше млечна супа/ точно все едно ядеш пресечено прясно мляко със ориз. Въобще и не му я дадох./, пиле с грах/ пасирано/ и за десерт гриз с ориз. Вчера спаначена супа, крем и ориз. Общо взето някои неща не са много хубави.

62 Radula { 02.12.09 at 19:42 }

Мила Мер,
Искам да те питам, позволено ли е да се яде авокадо по време на гладуването? То спада все пак към плодовете, но да е е както с банана нещо, затова реших да се застраховам и да питам! 🙂

63 Атанасия { 02.12.09 at 20:41 }

Мер, ако по време на гладуването пия чай от сена, ще ми навреди ли? Защото все пак сената се използва за прочистване.

64 mer { 02.13.09 at 1:05 }

Радула, досега не съм срещала нещо специално указано за авокадото, но според мен по-добре е да не се яде. Даже в началото, когато се е разработвал този режим, не са се разрешавали банани и фурми, докато сега се казва, че може да се хапват, но по-малко. Авокадото е доста мазно и според мен би забавило процеса на изчистване или лекуване. Но ако за никъде не бързаш може да хапнеш малко парченце. Ако намеря повече инфо ще пиша.

Ати, мисля, че ако не ти действа прекалено драстично, може да пиеш чай от сена, но не много, например на 2-3 дена веднъж (няма да ти навреди). Защото е добре да се изпразват червата напълно по време на гладувания, особено ако не са от редовните (както е с мен). Нормално е червата да са ти редовни всеки ден, но ако не е така, по-добре да пиеш сена, майчин лист, зърнастец или др. разхлабващ чай. При задържане на чревното съдържание може да се получи самоотравяне на организма, което не е никак добре. На мен ми се наложи да пия чай на 4тия ден от гладолечението, тъй като така и не отидох до тоалетна и най-накрая не издържах, мислех си, че им трябва малко време, за да реагират, но уви, така и не реагираха.

65 Radula { 02.13.09 at 1:26 }

Мерси, Мер, за информацията! Затова имах съмнения, защото е от по-мазните. Не знаех, че се позволяват банани, но няма да ям. Даже реших да не ям повече от 800-900 гр. плодове, защото четох, че много се забавя процесът на изчистване. А така и така го правя, поне да е най-качественото, хихи. Топли поздрави и вътрешна хармония за всички!

66 mer { 02.13.09 at 2:09 }

И ти ли не спиш :).
Права си и добре си решила, хубаво е да отдадем на тялото си заслужена почивка от обработването на огромен набор от какви ли не вещества през зимните месеци :).

67 benato { 02.17.09 at 8:31 }

Здравейте на всички! За първи път правих пречистване само на сокове преди…21г-1988година.Тогава нямаше почти никаква литература.Бях ученик и ислах да отслабна. От тогава съм пробвал доста неща,доста книги съм прочел по темата.
Ето моето мнение за режима на Лидия Ковачева:Ако до сега не си си преосмислил начина на живот и хранене,ако после пак си опитваш от всичко и си продължиш по стария начин на хранене и живот,просто няма смисъл! Нищо няма да се излекува,освен кръвно-високо. Килограмите ще се върнат,плюс някой отгоре.
Аз лично смятам,че гладуването само на вода или сокове е далеч по добро и ефективно(Лично мнение,не го налагам на никого)
И правете клизми,много по леко ,а и полезно е!
Тази нощ си чистих черния дроб,доста неприятно,но полезно.Изхвърлих доста камъни и стара жлъчка.Следващите два дни ще съм на сокове.
Успех на всички,вярвайте в това което правите и четете много и внимателно!
Поздрави за сайта!

68 benato { 02.17.09 at 8:41 }

Забравих да спомена,че и съпругата ми споделя възгледите за здравословен начин на живот и постепенно ме приобщавз към Йогата 🙂 Аз не съм практикувал,за разлика от нея. Двама е много по лесно,разбираме се и си помагаме в трудни моменти.А за примера за децата е ясно,с каквото се хранят родителите, с това и децата.

69 вяра { 03.10.09 at 9:53 }

Впечатлена съм от сайта . Много се радвам , че ви има !
Гладувам 7-ми ден . Чувствам се по – добре отколкото очаквах , макар че има периоди когато ми е трудно ! Колко дни е препоръчително да продължа ?
Гладувам с цел отслабване . Тежах 103.7 кг. Свалила съм 4.7кг за тези 7 дни . Как максимално бързо мога да стигна до идеалните 65 кг ????

Нетърпението е най – големия ми недостатък … И се надявам като ги сваля да не ги качвам …
За пръв път опитвал нещо различно от диета или хапчета и имам нужда от помощ ! Около мен няма хора , които са вещи в тези неща , а някои са откровено негативно настроени … Ще бъда благодарна , ако ми помагате със съвети !

70 mer { 03.10.09 at 20:21 }

Вяра, ще успееш, защото си избрала най-здравословния начин. Но наистина трябва да имаш търпение. 35 кг трябва да се свалят бавно, последователно и неотклонно. Дай си около 1 година (за по-кратко има опасност да си ги върнеш бързо), в която да се храниш максимално здравословно и да правиш всеки месец гладувания, режими, пречиствания. Постепенно премини на поне 70 % сурова, жива храна. Така най-лесно и неусетно ще се топят килограмите. Замени вредните храни с полезните им аналози, например газирани напитки – фрешове, бял хляб – хляб от цели зърна, олио – зехтин, сладки изделия – сушени плодове и т.н.
Прочети и това ако още не си.

Сега това гладуване може да продължи между 10 и 15 дни, а може и до 20 – зависи как се чувстваш. Само помни, че при захранването трябва да си много умерена и да следваш схемата на захранване. Иначе лошо.

Повярвай и то ще стане :).

71 вяра { 03.11.09 at 9:45 }

Много ти благодаря , Мер !
Ще споделям кокво се случва . И се надявам повече хора да тръгнат по този път .
8- МИ ДЕН – 5.3 КГ ПО- МАЛКО !

72 Puh { 03.13.09 at 15:17 }

мер аз друго искам да питам
виждам че да 7-8 април е хубав период за чернодробните пречиствания
много искам и такова да направя но мислиш ли че е удачно толкова скоро слад житния
все още съм си на салатки постни супи и зеленчуци на пара днес утре ще включа и варивата
да не се пък натоваря много не искам да насилвам нещата ако не е удачно за организма ми
дай ми съвет

73 mer { 03.13.09 at 22:20 }

Не е проблем, дори е по-скоро подходящо. Тъкмо си си омекотила организма добре. Проблем ще е ако се чувстваш изтощена, отпаднала или изморена. Тогава дробчето ти може да няма сили да се отърве от отровите. Но ако се чувстваш заредена с енергия, значи е много подходящо. Дори за хора, които се хранят по принцип с всякаква храна, е препоръчително да преминат на растителна храна за по-дълго време или месец преди това да правят гладуване или лек режим, какъвто е в случая житния. Продължавай да се храниш добре до края на март и след това за 1 седмица пий много ябълков сок (и другите неща от подготовката) и към 5-8 април може да направиш и чернодробното пречистване (стига да ти е удобно това време).

74 Анна (много съименнички) { 03.16.09 at 0:51 }

Здравейте!
Поздрави за хубавия сайт, от който вече изпробвах няколко рецепти. Днес гладувах само на чай и вода, решена от натрупаните килца и песните на птичките. 🙂 Реших го сама, преди да прочета тук, но после се сетих, че вероятно има адекватна информация по вълнуващите ме въпроси и наистина я намерих! Благодаря! Избрах си този режим, сматам че е най-подходящ мен. Преди години майка ми го последва след консултация с д-р Емилова и имаше чудесен резултат. Аз търся по-скоро естетическата страна на въпроса, тъй като съм здрав човек, чувствам се добре, ям здравословно, нооо – малко в повече и малко по-късно ми идва желанието за похапване, когато детето утихне в легълцето си и ефектът е видим. Наскоро спрях да кърмя и реших, че сега е моменът да започна с изчистването и връщането на добрата физическа форма.
Всъщност, пиша, защото по-горе прочетох публикация на майка с едногодишно детенце и ми се прииска да ви кажа: много е важно да не правите изчистване на организма по време на кърмене – всичко се събира в млякото за детенцето. Моят стаж по кърмене е дълъг и именно появата на малък човек и кърменето ме накараха да се обърна към по-здравословен начин на хранене. 🙂 Сега смятам да направя 10 дни гладуване. Един мина. 🙂
Поздрави!

75 Алия { 03.22.09 at 16:57 }

Мила Ани,моля те да дадеш повече информация за замърсяването на кърмата,когато се прочиства организма,незнаех това

76 Анна (много съименнички) { 03.23.09 at 0:59 }

Просто от изчистването на организма в кръвта минават отпадни вещества, които изхвърляме с потта, урината, както и с кърмата – и тя, както потта се произвежда от екзокринни жлези, които са видоизменени потни. Дори различните религии освобождават бременните и кърмачките от постите. Няма много писано по въпроса, но от това, което съм чела, съм научила това.

77 Алия { 03.23.09 at 15:30 }

Благодаря Ани,Мер какво мислаш ти по тази тема?

78 mer { 03.23.09 at 22:13 }

За сега мисля, че не трябва да се правят пречиствания по време на кърмене. Ани е права. Но знанията не ми достигат, за да дам повече инфо (ако разбера нещо повече, ще споделя).

79 дороти { 03.28.09 at 1:49 }

Здравейте милички,
много ви поздравявам за резултатите и волята.

Искам да ви питам,на много места срещам информация,че в едно хранене не трябва да смесваме два и повече плода т.е./яде се един вид плод/.
Ще се радвам на информация и обяснение ,защо?

И другото ,винаги съм си мислила,че плод и зеленчук не се смесват в един прием и винаги съм го избягвала,моля ви обяснете ми това.

поздрави

80 ikki { 03.29.09 at 12:10 }

Здравейте!! Много ми хареса статията за лечебния глад!! Реших два пъти в седмицата да съм на плодове и чай с мед!Това добре ли е ! А през останалото време се храня със салати и хляб без брашно!! Това подходящо ли е за организма! Моля да ми дадете някакъв съвет!Благодаря предварително!

81 mer { 03.29.09 at 21:34 }

Икки, много добре си решила (така да въведеш режима в ежедневието си).
Иначе, хляба без брашно е по-добре от останалия хляб, но аз не го предпочитам, тъй като има мая в него и все пак е печен (но това е лично мой избор). А и най-вероятно ще има добавки, които няма да са здравословни. Виж на етикета дали присъстват „подобрители, овкусители, консерванти“ или Е-та.

82 mer { 03.29.09 at 23:52 }

Дороти, по принцип плодовете не е добре да се смесват с други храни, особено след хранене, защото предизвикват ферментационни процеси (най-вече заради захарите в тях). Когато настъпи ферментация на храната в стомаха ни, започват да се отделят вредни вещества и газове, които преминават в кръвообращението и от там тровят тялото ни. Затова по време на гладуване е особено важно плодовете да не престояват ненужно дълго време в стомаха ни и да не настъпват процеси на ферментация. Затова и не се пие вода и чай заедно с консумацията на плодовете. Също по време на гладуването е добре да се яде на 1 ядене само 1 вид плод или в краен случай да се съчетават подобни плодове (ябълка и круша, диня и пъпеш …) и това е отново с цел бързо да се смелят и да не престояват дълго време в стомасите ни, за да се избегне евентуалната ферментация.
Затова е много добре да се ядат плодовете самостоятелно или 30 мин. преди хранене (така хем ще подготвят тялото ни за храносмилане, хем ще ни заредят с ензими).

83 ikki { 03.30.09 at 9:34 }

Благодаря ти много Мер за бързия отговор :).Днес ми е втория ден на плодове и чай и за мое учудване се чувствам много добре , е на моменти съм леко гладна , но като пия вода и ми минава.Исках да попитам утре как да действам , каква храна е препоръчително да хапна.

84 mer { 03.30.09 at 12:11 }

Утре може да ядеш салати без животински продукти и чак след това може да продължиш с нещата, които по принцип хапваш.

85 benato { 04.01.09 at 20:55 }

Вчеря приключих триседмичното гладуване,сега се захранвам. Бях на соково гладуване,както по рано споменах.Липсаха ми най-вече салатките 🙂

86 axim { 04.01.09 at 21:23 }

Здравеите отново.Комаи всички сме предприели стъпки към почистване на организмите.Аз съм на тредневен пълен глад и от утре смятам да продължа на сокове.Пожелавам успех на всички.
Бих искал да се обърна към Мер.Можеш ли да пуснеш тема за общи прикаски и неща от живота.Нещо от рода където всеки ще може да сподели мисли и опит.Също така да се получи и всоеро рода диалог???

87 rei6a { 04.03.09 at 9:33 }

Привет на всички съвсем случайно открих този сайт. Поздравления , много ми хареса, доста време търсих нещо като форум на тази тема. Аз немога да кажа за себе си , че се придържам стриктно към здравословния начин на живот , но няколко пъти съм правила лечебния глад по Л.Ковачева за по 5 -6 дена ,но захранването никога не успявах да го довърша. Днес ми е 5 ден гладуване на чай и плодове и смятам да го направя този път 14 дни, пък дай боже и повече дни . Сега като Ви открих ще чета всеки ден коментарите,за да имам сили да довърша всичко както трябва /захранването имам в предвид/. Целта ми е сваляне на около 25кг.До днес съм свалила 7 кг. Чувствам се учудващо добре бодра и мобилизирана , дано да ме държи дълго време това състояние . Имам въпрос мога ли да консумирам сушени сини сливи накиснати предварително във вода.
Благодаря предварително!

88 benato { 04.03.09 at 15:22 }

Не е желателно,сушения плод е концентрирана храна и съответно пречи на прочистването и преминаването към вътрешно хранене.Яж грейпфрут или любим друг плод. Желая ти успех и имай воля и търпение със захранването.

89 rei6a { 04.03.09 at 15:30 }

БЛАГОДАРЯ
Ако имам въпроси вече знам къде да ги потърся

90 Mika { 04.03.09 at 17:17 }

В книгатата си Лидия Ковачева пише, че с позволени сушени плодове накиснати във вода….

91 benato { 04.03.09 at 21:34 }

Лидия Ковачева не е най-голямото светило на гладолечението. 😉

92 mer { 04.04.09 at 0:32 }

Първоначално, сушените плодове не са били разрешени за този режим. След това Лидия и Гайдурков (ако не ме лъже паметта) са обсъдили това и са преценили, че веднъж по време на режима може да се хапне малко сушени плодове, та дори и 1 банан, стига да не са обработвани с химикали (защото доста от сушените плодове са с добавени химикали или захар с цел консервирането им). Те неминуемо ще забавят процеса на изчистване, тъй че ако някой търси по-пълноценно и бързо лечение или пречистване, по-добре да не ги консумира. Но все пак този режим е леката версия на гладуването, тъй че всеки може да подходи според целите си и собствените си усещания.

93 Анна { 04.04.09 at 0:39 }

Но има съвсем чисти сушени плодове, които нямат нито захар, нито сяра, нито олио – винаги купувам само такива. Аз срещнах трудности с изхождането при консумирането на толкова малко храна, а сушените сливи са чудесно средство за преодоляването им.

94 benato { 04.04.09 at 8:20 }

Клизма е решението 🙂

95 vasilena { 04.04.09 at 15:15 }

Здравейте,искам да ви споделя нещо свързано с гладолечението,което може и да знаете.Добре е да се прави от момента,когато луната започне да намалява-това са 14 дни в месеца общо,тъй като тогава ефекта е много по добър-лечебния.А ако е само за отслабване,може би няма значение кога ще се прави-при всички случаи се отслабва.Но за лечението е добре да се прави през тези 14 дни.:)

96 Валя { 04.07.09 at 21:52 }

Това което съм чела в книгите на Г.Малахов е ,че трябва да се гладува през втора или четвърта фаза на луната,защото тогава всичко от организма е насочено в посока отвътре навън.В тези фази,чрез гладолечение помагаме на организма да се изчисти още по-добре от токсини,мъртви клетки и т.н.. През първа и трета фаза на луната течните среди на организма са насочени в посока отвън навътре и тогава е желателно да насищаме тялото с микроелементи и т.н.,това Малахов го обяснява с различното местоположение и взаимодействие между слънце,земя и луна. По тази логика и прочистване на черния дроб се прави през втора или четвърта фаза на луната.

97 Angie { 04.15.09 at 14:16 }

Здравейте,
Искам само да споделя че миналата година направих гладуване от 22 дена и се чуствах много добре. Свалих 6 килограма- то това не беше целта, ами защото направих грешка да пия едни лекарства, и исках да очистя огранизма си. След няколко месеца пробвах пак, но дали мотивацията ми не беше същата, дали момента- не се почуствах толкова добре и изкарах 1 седмица. Можех повече, но не се чуствах конфортно. Мисля че човек трябва да има мотивация а също и да се чуства настроен. Ако се насилиш да гладуваш, ми се струва че ефекта- този върху психиката поне, няма да е толова добър. А когато настройката ти е че ще очистиш организма си, ще отслабнеш, ще се почустваш по-лек и весел- тогава наистина ефекта е много положителен. Така и най-лесно можеш да „излъжеш“ мозъка, който със ставането да не иде в кухнята да види какво ще се яде днес (пък дори и само плодове), а да иска да излезе навън, на слънце, сред зеленина, да е активен.
И друго което мисля че е важно, е гладуването да се прави в периоди в които има пресни плодове- например когато станат черешите, дините (внимание с ягодите, те могат да предизвикат алргии); и наесен когато станат ябълките и крушите. А то пък излиза, че от средата на пролетта до края на есента човек може да направи 1-2 гладувания, а през останалото време да е на лек режим. Ах ах, направо ми се прииска да си ида на село и да помагам на баба в градината цяло лято :))
Успех на всички!

98 benato { 04.15.09 at 20:02 }

Да,за плодово гладуване,но за соково,кисела зелена ябълка,червено цвекло,морков,е класика 🙂 Когато си готов,винаги е време,то и ти казваш почти същото.А и на пролет и есен е важно да се поочистим 🙂

99 mer { 04.15.09 at 23:34 }

И аз чакам с нетърпение сезона на черешите, и дините, и пъпешите, и прасковите, и боровинките…
Анджи, благодаря ти, че сподели с нас, много ми въздейства, особено края :).

100 Angie { 04.20.09 at 23:50 }

Здравейте отново!
Някои плодове и зеленчуци били по-устойчиви на пестициди, според ей този сайт : http://www.foodnews.org/walletguide.php
Мер, дано времето е хубаво тази пролет, за да можем добре да похапнем плодове!

101 benato { 04.21.09 at 7:34 }

Да, дано няма дъждове,да съсипят реколтата от чeреши.

102 Jaki { 04.22.09 at 3:54 }

Абсолютно съм убедена в лечебните свойства на гладолечението! Ще ви разкажа някой път за чудесните резултати,който имаше при мен и мои близки в следствие на това. НО сега имам нужда от вашите съвети.
Вчера разбрах че имам инсулинова резистентност,т.е.някаква форма на Диабет тип 2. не се притесних чак толкова,колкото мисля повече какво да направя.
Мисля че ще ми се отрази много добре ако хапвам само плодове за около 20 дни.Чета ли чета сега,и ми попадна че не трябва да се яде мед и сушени плодове в този случай.Остава плодове+чайчета. Ако сте чували за разни билки,който да се правят на чайчета,помагащи за намаляне и стабилизиране на кръвната захар + кои плодове според вас ще са най-подхоящи да включа??? Днес си купих грейпфрути,кивита,нар,ябълки.
Мер,мислиш ли че мога да включа и вода от млад кокос от време на време(много любим за мен:) в режима,примерно да замести 1 чай 2-3 пъти в седмицата ммм???
Стискайте палци да успея,че трябва да съм намбър уан след 20 дни:))
Само да споделя с вас и причините за появата на това нещенце което се опитва да ме поуплаши леко–продължителни периоди на стрес и дълги часове на нехапване;Ако става дума за това с какво се храня-нямам любов към месото по рождение;пържени,пасти,газирани,алкохол от години не милея по тях. Салатки,плодове,ядки,семена,мед. чаша вино 3-4 пъти в годината.Много рядко съм изпитвала влечение към животински протеини -риба,яйца,малко сирене и кис.мляко.Но и тях ги ограничих до максимум от година,а от 2 месеца почти не;като последния месец-изцяло бях на 100% сурови(просто този сайт страхотно ме вдъхнови:))…
Днес е сряда,и мисля че е чудесен момент да започна на плодове; Струва ли ви се добра идея?? Приемам всякакви съвети; съвети от доктори в болници НЕ ПРИЕМАМ!!:) Поздрави и стискайте палци да успея:))))))

103 Radula { 04.22.09 at 4:29 }

Скъпа Джаки, абсолютно съм убедена, че за 20 дни гладолечение и/или суровоядство ще обърнеш тези резултати. Д-р Казънс лекува болни от диабет 1 и 2 тип със суровоядство за един месец. Лидия Ковачева има множество примери за излекувани от какви ли не тежки и „нелечими“ болести със своя метод на гладолечение. Най-много да се наложи няколко курса да направиш, но щом д-р Казънс с ядене все пак обръща резултатите за 1 месец, то с глад, няма как да не се получи…
Така че си на прав път. Знам, че кардамонът е добър при диабет. Отвара от кардамон, нещо такова…ще поровя да видя как точно беше. Друго не знам – само знам, че гладолечението и суровоядството ще ти върнат перфектното здраве и показатели!! Много успех!! Ще се справиш! Ние сме с теб!!

104 Jaki { 04.22.09 at 13:45 }

Радула,благодаря ти мила!Отивам да „заредя“положителни емоции(на плажа с ролери)и да потърся книжката на Казънс.

105 Radula { 04.22.09 at 14:35 }

Джаки, може да изгледаш и ето тези интервюта и материали с него, във връзка с диабета (повечето са по няколко части):

http://www.youtube.com/watch?v=8kJRX9-cb6o –първата част е с него, другите две с други специалисти като него

http://www.youtube.com/watch?v=JtvFpF-3B5Q –към средата до края е само за суровоядството и диабета

http://www.youtube.com/watch?v=V5lUu3e94dk –много части…

106 mer { 04.22.09 at 20:07 }

Джаки, вярвам, че много бързо ще се нормализира здравето ти, най-вече заради твоя позитивизъм и неотклонното ти решение да се справиш с проблемите. Всички форми на диабет са лечими с режима 100% сурова био храна. Силно ти препоръчвам да преминеш (след гладуването) на такова хранене за поне 1 месец. Но без компромиси. Т.е. без нито една сготвена над 48 градуса храна, без нито една изкуствена добавка, по възможност всички храни да са органик, много тъмно зелени листа и зелени смутита и т.н. Този начин на хранене ще повиши имунитета ти, ще излекува всички тъкани и клетки, ще даде почивка на задстомашната жлеза от стремежа й да осигури ензими за храносмилането (защото ензимите ще са в самата сурова храна). За което е още по-добре да си хапваш мноооого кълнове – всякакви. Те лекуват, пречистват и ще те заредят с много ензими. Вярва се, че те имат големи заслуги в лечението на диабета.

Също хапвай си много тъмни зеленолисти, особено кейл, collards, turnip greens, beet greens (листа от цвекло), спанак, броколи, Swiss chard, бок чой (не знам как са на български, понеже ги няма в България). Прави ги на салати с някои от дресингите описани тук или с лимонов сок и студено пресовано масло (особено ленено, тиквено – но в тъмни стъклени опаковки).
Според Дейвид Авокадо какаовите зърна са много полезни (cacao nibs), може да си правиш натурален шоколад или просто да поръсваш тези какао нибс върху ястия. Опитвала ли си ги. Страхотни са. Не са сладки – дори леко горчиви. И ако обичаш натурален шоколад ще е супер (но не този който се продава в магазините, а сама може да си направиш – от какао нибс, малко какао на прах, студено пресовано органично какаово масло и малко lucuma powder. Пиша тези предложения, защото знам, че имаш достъп до такива храни.
Другите супер храни за диабет са водораслите (raw) – не всички ще ти харесат, но може да си вземеш на прах и да ги добавяш към всякакви храни, салати, смутита.
Храните, богати на фибри, са от изключително значение, тъй като забавят храносмилането, а оттам и предотвратяват риска от внезапно повишаване на нивото на кръвната захар. Толкова е силно ползотворното им влияние, че са способни да намалят цялостното ниво на кръвната захар.
Хапвай зърнени, киноа.
От зеленчуците може да консумираш всякакви, но цвекло за сега недей или малко.
От плодовете най-подходящи са – ягоди, боровинки, дини, пъпеши, малини, къпини, грейпфрут, цитруси, ябълки. Избягвай фурми, сушени плодове, сладки и по-сухи плодове, като банани, сливи, сладки сортове круши. Предпочитай по-киселите и сочни плодове.
Хапвай бадеми и орехи.

Ето какво открих за билките, подходящи за диабет:
(http://www.antidiabet.com/2008/05/blog-post_12.html)

ОБИКНОВЕН ФАСУЛ
Сухите шушулки след узряване и оронване на зърната имат противозахарно и диуретично действие (намаляват захарта в кръвта за 6-7 часа с около 30%). 2 с. л. ситно нарязани шушулки се заливат с 3-4 ч. ч. вода, варят се 10 мин. и след прецеждане се пие по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.

ЧЕРНИЦА
Лечебни части са плодовете и листата на бялата и черната черница. Понижават кръвната захар и кръвното налягане, усилват уринирането, особено отварата от листата или кората на корените. 2-3 г изсушени билки в 1 ч. ч. вода са дневната доза. Изпива се на части за деня.

ЖАБЛЕК (конски ребра)
С хипогликемично действие са сухите и наситнени, цъфтящи връхни стръкове, което се проявява от 3 до 9 часа. Билката проявява умерено диуретично и противосъсирващо действие. 1 с. л. билка кисне в 2 ч. ч. вряща вода и след охлаждане се прецежда и изпива на части за 1 ден.

ГЛУХАРЧЕ
Свежи листа се накисват в топла подсолена вода за 30 мин., изцеждат се и се изсушават на въздух; нарязват се на ситно и се смесват в салатата с репички, зелен лук, майонеза или сметана, олио, сол и твърдо яйце.

Билкова смес: С равни количества изсушени листа от коприва, черница, черни боровинки, бреза, обикновен пелин и стръкове глухарче се прави запарка: 1 с. л. от сместа в 1 ч. ч. гореща вода. След изстиване се прецежда. Изпива се на 3 пъти. Дозата е за 1 ден.

За глухарчето съм много за – особено салата от листа на глухарче.
Също СТЕВИЯhttp://www.vselena.com/stevia.htm
Със стевията е подходящо да подслаждаш чайове, напитки и десерти. По-добре тя да ти е единствения подсладител. Медът по-добре го намали до минимум или съвсем го спри.
И много зелен чай.
Добре си решила да пиеш кокосова вода. И аз бих направила така. Тя е толкова, толкова полезна – особено от млад кокос.

Ето едно вдъхновяващо филмче – http://www.youtube.com/watch?v=bzdhBo4pbgE – гледала съм доста за диабета, но това намерих сега набързо.

Малко имам съмнения за гладуването с плодове – за диабета е малко по-сложна ситуацията, поради единствената консумация на сладки храни и гладуването, което понякога е противопоказно за диабета. Мисля, че беше проблем за някой от типовете диабет, но не се сещам за кой точно – тип 1 или 2. Но може да видиш как ще се чувстваш и да прецениш, като по време на гладуването да пиеш чай с горните билки и стевия, да ядеш кисели и не-много сладки плодове, и да си правиш зелени смутита, както и кокосовата вода. Леко преобразено гладолечение :). Може да добавиш и кълнове към смутитата.

Наблюдавай здравето си, чети и гледай доста и прецени кои от съветите да следваш, сама ще усетиш какво е най-подходящо за теб. От сърце ти желая бързо възстановяване.

107 Jaki { 04.23.09 at 0:54 }

Страхотни сте!!!Хиляди благодарности!!Мер и Радула,съветите ви са изключително ценни,нямам думи просто!всичко ще си запиша,и спазвам стриктно.Страшно ви благодаря за отделеното време! днес имах късмет- намерих книгата на Казънс,специализираната по моя въпрос.Страхотна е,обяснено е всичко мн.добре;и най-чудесното е,че има програма в няколко фази,за това какво и кога да се консумира,съвети. Вчера ми съобщиха,а днес вече имам отговора,благодарение на вас!Какъв късмет само…Радвам се,че споделих с вас,почувствах подкрепа и разбиране.В такива моменти човек е склонен да изпита объркване,да се притесни,не знае по кой път точно да поеме.Но аз съм спокойна,защото вече знам. Започвам стриктно програмата на Казънс;в 1 фаза се изключват плодове,мед(ех..);но пък салатката на Мер с авокадо получава приоритет,както и зелени смутита,зеленчуци и водорасли.След това постепенно се включват и др.нещица.Суровоядството одавна ме интересува,но това е преломния момент. Благодарение на вас се уча на мн.неща,сърдечни поздрави!

108 Jaki { 04.23.09 at 22:06 }

Да ви издам-от днес се храня по оздравителната програмата на Казънс.И най-големият майтап е,че когато споделих с близки и приятели за моето решение да използвам храната(+ да спася заплатата си от фармацефтичната индустрия:)) като лекарство и да последвам принципите на суровоядството след като се излекувам–не само че никой не ме е критикувал,а всички сега искат и те да следват моята програма,и след това и те да минат на суровоядство:))в началото аз трябвало да им готвя и да ги изуча,хаха голям цирк!То от проблемче,стана голяма веселба!:))Иначе съм страшно ентусиазирана,и храните,които ще консумирам в продължение на месец са толкова прекрасни…зеленчуци,аво,дресингите,смутитата и кракерите на Мер-истинско блаженство!!! Още веднъж ви благодаря от сърце за подкрепата и безценните съвети + ако мога и аз да ви бъда полезна с нещо-моля ви!!!Поздрави и пожелания за прекрасен и слънчев уйкенд!

109 mer { 04.23.09 at 22:48 }

Джаки, много е хубаво, когато усещаш подкрепа от хората до теб. И че настроението е толкова позитивно, това може би е най-важното за справянето с каквито и да е проблеми.
Книгата ми изглежда много интересна, съдейки по съдържанието. Щеше да е хубаво да я има и на български език.

Вчера, докато четях и гледах сайтове за диабета (понеже много се заинтригувах), се сблъсках с много грешна представа за лечение му. В България за съжаление има много диабетици и на всички тях се втълпява, че трябва да консумират месо, млечни продукти, а за готвената храна и дума не се споменава. Моят дядо също е диабетик и той без месо на масата не сяда (понеже лекарите така са му казали), но няма как да променя каквото и да е в неговото хранене. А това е толкова погрешно, нищо чудно, че диабета се води за много трудно излечима болест. Ако всичко мине успешно при теб (в което не се съмнявам), твоят опит може да вдъхнови много други хора с този проблем. Дръж ни в течение. Дори може да отвориш специална тема във форума, разбира се ако имаш време и желание, да опишеш, на кратко или не, програмата на Казънс (уникален човек) – каква храна консумираш и каква не, как се чувстваш…
Хората вярват повече на тези, които са преминали през техните проблеми :).

110 Jaki { 04.24.09 at 1:01 }

Мер,много си права за всичко.Повода да ви пиша е,че аз не вярвам на „модерната“ медицина.Нямам нищо против лекарите,напротив,повечето от тях са доста мили и състрадателни хора,които наистина желаят да помогнат.
Но както казва д-р Albert Scheitzer(който е излекуван преди доста години от тежка степен на Диабет тип-2 благодарение на суровоядство!!): „Това би трябвало да е професионална тайна,но все пак ще ви кажа.Ние докторите не правим нищо.Ние само помагаме и окуражаваме на вашия вътрешен докторът.“
Тези дни ще ви разкажа 2 истории за невероятното действие на гладолечението в моето семейство(едната е моя:).
Та,исках да споделя с вас какво ми препоръчаха лекарите тези дни-започнаха с „кафе и аспартам(заместители на захар) свободна консумация“….само като чух,и настъпи лека пауза в ума ми и веднага след това спрях да слушам.Та нали именно те са тези който причиняват големи вреди на нивото на кръвната захар. Както и да е,всеки трябва преди всичко да се вслуша в себе си,интуицията си.Това което реших е да търся отговора на друго място.Сетих се за гладуването(и самовнушението),тъй като вярвам в него.
Освен това интересното е,че всеки човек има предупредителни усещания.В смисъл,имаш усещането когато нещо не е наред с тялото.Та,преди година и нещо спрях да консумирам захар,и захарни изделия.Ей така,не знаех защо,чувствах че така трябва.Млечните ограничих до минимум.
Що се отнася до самата болест тип-1 и тип-2,е почти винаги генетично.Т.е. всеки човек носи различни гени в себе си,които предразполагат към различни заболявания,има диабетонни и т.н.При всеки човек е различно.Та,има различни фактори,които отключват тези гени-например стрес,замърсение на околната среда,замърсена вода,липса на движение и застоял живот,но най-главна причина е храната. Готвена,преобладаваща с животински мазнини(месо,млечни,и т.н.),липса или мн.ограничено к-во жива храна,която съдържа фибри,и укрепва имунитета. И когато човек консумира мъртва или недостатучно жива храна,имунната система мн.отслабва и се отключват тези болестотворни гени. Ключът към здравето е да се усили имунитета,и да се даде възможност на организма сам да изключи тези гени,и ги обезврежда.
НО,ако човек се върне отново към предишния начин на хранене,има опасност отново тези гени да се отключат.
Ще кача по-нататък книгата „Има лек за диабета“,за съжаление е на английски;но и аз ще се включа малко в превода,поне в най-главната част,представляваща самата програма.
В момента все още я препрочитам,обяснявам си доста понятия,и започвам да си съставям лека полека самата аз програмата. Но звучи наистина обнадеждаващо. След месец съм на генерални изследвания.До тогава-1 месец хранителен режим по насоките на Казънс,движение,медитация,дишане,пиене на топла вода(в което също вярвам силно),и много усмивки.:)))
Ей такива хубави неща,а сега ви оставям с пожелания за лека нощ,че ме чака мнооого дъъъъълъг път. И още нещо,много сте мили!

111 Jaki { 04.24.09 at 1:02 }

Опс: д-р Albert Scweitzer

112 vesi { 04.24.09 at 1:11 }

Здравейте всички,от известно време ви чета и много ви се радвам,всъщност да си призная действате ми стимулиращо.Сега искам да споделя и моя скромен опит,от две години съм спряла консумацията на месо и от два месеца млечните и яйцата , все още не е окончателно ,но никога не съм се замисляла ,че човек може да живее и без готвена храна поне на 70-80% и чесно казано се замислям сериозно,като ви препрочитам всеки ден за морална подкрепа,за което БЛАГОДАРЯ.
Бях 7 дена плодово-чаения режим и реших да продължа с житния режим,което се оказа много по трудно и не мога да разбера каква е причината?Ако някой има опит моля да сподели ,като се има впредвид ,че житото ми понася добре но бях по гладна отколкото само на 2=3 плода ,чай и вода,а би трябвало да съм заситена.
Предварително ви благодаря.

113 Лина { 04.24.09 at 9:47 }

Жаки,

Много ме разчувства- да знаеш имаш пълната ни подкрепа!!!! Ще успееш, момиче, ще успееш! 🙂

114 mer { 04.24.09 at 16:10 }

Веси, за всеки е различно. На едни им понася по-добре житния режим, а на други плодово-чаения. Също може и да е от значение, кое е първо и кое второ. Всичко това е нормално, ако чувстваш неразположение от режимите, може би е време да се захраниш. А другият път повече :).

115 Валя { 04.24.09 at 19:07 }

Във връзка с гладуването искам да споделя нещо,което съм прочела от книгите на Малахов.Той пише,че ядките и зърнените храни съдържат натрий,а плодовете -калий.Натрият способства за задържане на течностите в организма,а калия -обратно,за изхвърляне на течности. Не съм чела книгите на Лидия Ковачева,но със сигурност ще го направя,та във връзка с гладуването си мисля,че е по добре да се прави с плодове,от гледна точка на това че те съдържат калий,който пък съдейства за изхвърляне на течности от организма и по-този начин за по-бързото му изчистване.Това може би важи за хора,които искат с гладуването да свалят и някой килограм.За такива като мен, май гладуване със зърнени храни е по-добре,за да не отслабваме….! За всичко това ме подсети коментара на Веси ,която преминавайки от плодово- чаен режим на житен се е чувствала гладна.

116 vesi { 04.24.09 at 19:13 }

Много си любезна Мер за което ти Благодаря ,но очистването на организма с плод и чай е много по добро и ефектно,а и след седмица се свиква.Малко само ме притеснява захранването,защото съм от лакомниците,трети ден съм на житен режим ,но смятам да го прекъсна и да продължа с плодове и чай,дано не бъркам?

117 vesi { 04.25.09 at 0:54 }

Валя много ти благодаря ,не се бях сетила за съдържанието на натрий в зърнените храни,и въпреки всички положителни отзиви за житния режим, моят скромен опит ми показва,че очистването на организма с плодове и чай е много по добър особенно за хора с по сериозни проблеми.Успех на всички

118 Мег { 04.26.09 at 18:57 }

Здравейте!
Изчетох всичко тук, благодаря че ви има!
Търсех за себе си с какво да започна своето пречистване и постепенно да премина към по-здравословен начин на живот. Досегашният ми е далеч от идеята, може би само това, че не съм почитател на месото от години, не пия и не пуша, но злоупотребявам с храната на емоционална основа и съм с наднормено тегло. С надежда, че не е късно предвид сезона за един цикъл гладуване с плод и чай. Дали е нужно да се подготвя до пълнолунието на 9 май с лек режим и след това да започна с гладуването. Бих ви помолила за съвет от вашия опит – относно водата, каква ползвате при гладуванията, щом минералната не е за препоръчване. Намерих материали за дестилираната вода, изворна малко трудно – в околностите има чешми, но не съм убедена в състава и.
Благодаря ви предварително! Дадохте ми много увереност за моето желание за промяна!

119 mer { 04.27.09 at 0:26 }

Мег, винаги е добре да се подготвиш – яж по-лека храна, по-сурова, по-веганска до гладуването и то със сигурност ще премине по-леко.
А за водата – добър вариант е дестилираната, ако нямаш изворана, но в никакъв случай чешмяна.

120 Reni { 04.29.09 at 18:57 }

Здравейте,мили дами от днес започнах-гладуването.На 38г.съм със хормонални заболявания/микроаденом на Хипофизата открит от 1999г. и намалена функция на Щитовидната жлеза ,малка миома,повишено кръвно налягане,киста на синусите/наднормено тегло и желязо-дефицитна анемия.Пиша ви защото се нуждая от подкрепа и съвети,как да се справя.PS-ръстат ми е 158 см.а теглото 86кг.

121 Radula { 04.29.09 at 19:16 }

Здравей, Рени! Ориентирала си се много добре към лечебния глад като средство за пълно възстановяване функциите на организма! Препоръчвам ти горещо да си купиш книгата „Гладът – приятел и лекарство (пълно издание)“ на Л. Ковачева. Зелена е на цвят. Там подборно е описано всичко за гладуването, правилното хранене, което ни дава здраве, както и множеството случаи, които и излекувала Лидия, благодарение на гладуването. Може би ще ти се наложи на направиш няколко курса гладуване по 21 дни. Ако издържиш толкова сега първия път, ще е супер!! Гледай поне 15 дни да направиш. Със сигурност ще имаш по-добри показатели.
Ако ядеш животински продукти, горещо ти препоръчвам да ги спреш отведнъж. Най-вече всякакво месо и яйца, но и млечните са толкова вредни. Наблягай на растителните храни, най-вече на суровите плодове, зеленчуци, ядки и т.н. В този сайт може да намериш богата информация за полезността на растителните храни, къде по колко протеини има и всичко останало… Бъди уверена, че правиш най-доброто за себе си и вярвай, че резултатите ще са прекрасни!! Лидия набляга и на психичната нагласа и модели на мислене за оздравяването на организма! Така че се обгради само с позитивизъм и светли мисли и нагласи! 🙂 Ние сме с теб!!

122 mer { 04.30.09 at 0:08 }

Здравей, Рени! Ще добавя само няколко мисли (защото Радула го е обяснила много добре).
Със сигурност гладуването и суровоядството ще ти възвърнат здравето. Прави гладуванията като междувременно осмислиш дали искаш да преминеш към консумацията на повече растителна сурова храна. Животинската и готвената храна само задълбават проблемите ти.
Всеки човек, който има здравословни проблеми, всъщност страда само от 1 – обща интоксикация на тялото. И може да се каже, че първият виновник за това е наднорменото тегло. От наднормено тегло и прекомерната консумация на боклучава и животинска храна, както и термично обработена, неминуемо започват да се появяват проблем след проблем (освен ако не спортуваме всеки ден). И какво става – започваме да лекуваме всяка една болест поотделно и накрая пием една шепа лекарства, които съвсем ще ни вкарат в ……… Когато започнем да изчистваме тялото си отвътре, една след друга и болестите изчезват (обикновено първа изчезва болестта, появила се най-скоро). Не мога да опиша въодошевлението си от това, колко тежки болести се лекуват напълно със суровоядството, гладуванията и методите за вътрешно пречистване.
Добре е да свалиш килограми (гладуванията и режимите ще ти помогнат доста в тази насока), но ако започнеш да консумираш заедно с това само сурови растителни храни няма и да усетиш как за няколко месеца си свалила доста килограми и дори как някои от здравословните ти проблеми са изчезнали. Но в детайли се запознай с всичко, което решиш да следваш и бъди неотклонна, прецизна и последователна. Здравето е в твоите ръце, няма как да не си го възвърнеш.
Ето някои статии за вдъхновение (ако още не си ги прочела):
https://www.zemianazaem.com/?p=64
https://www.zemianazaem.com/?p=150
https://www.zemianazaem.com/?p=140
https://www.zemianazaem.com/?p=164
https://www.zemianazaem.com/?cat=33

Само да добавя – не знам нищо за това заболяване – „микроаденом на Хипофизата“, та ако нещо те притеснява, консултирай се с по-вещ. А за тези „малка миома,повишено кръвно налягане,киста на синусите/наднормено тегло и желязо-дефицитна анемия“ със сигурност ще се погрижат гладуванията и суровоядството.
Когато дадеш шанс на тялото си да се погрижи за всички отрови, скътавани с години в тъканите и органите, то след това и болести вече няма да има.
Желая ти успех от все сърце!!

123 mer { 04.30.09 at 23:01 }

Темата е затворена за повече коментари. Ако желаете да споделите или имате въпроси, ще се радваме да посетите форума. Там има специален раздел за лечебното гладуване. Очакваме ви с нетърпение :).