Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Прополис (пчелен клей)

прополис

Прополисът е един от най-мощните антибиотици. Има достатъчно информация за него, тук само ще спомена само някои основни характеристики, за какво е подходящ да се приема и как да си направим извлек от клей.

Препаратът може да се приема вътрешно или да се прилага външно.

естествен антибиотик

– подсилва имунната система

– противомикробен и антивирусен ефект

– при гастрити, язви, колити

– инфекциозни стомашно-чревни заболявания

– при възпаления на венците и устната кухина

– при лъчеви и рентгенови увреждания

– антиканцерогенно и противотуморно действие

– установено е, че клеят упражнява противомикробна активност по отношение на бактерията, която причинява язвената болест и която е налице и при много от хората с гастрит……

– всички дерматити


Как да си направим спиртен извлек от прополис:

В 100 грама зърнен спирт (най-добре под 90 градуса) се натрошава 30 грама клей на малки парченца. Колкото по-ситно толкова по-добре. Оставя се да престои за около седмица-две на тъмно като е добре отвреме навреме да се разклаща. Готовата смес се прецежда през няколко пласта марля. Съхранява се в тъмно стъклено шише. Това, което е останало след прецеждането, може да се върне обратно в буркана и да се долее чиста вода. Оставя се да престои отново 1 -2 седмици, като отново се разклаща и накрая прецежда. Получената течност е воден екстракт на клей.

Водния екстракт на прополис е особено подходящ за употреба при деца поради отсъствието на спирт в него.

Дозата:

При възрастни в чаша с хладка вода се накапват 30 капки. При деца в чашата се накапват толкова капки, на колкото години е детето.

Някои основни начини на приложение:

– за жабурене (при кървене на венците, оронени венци, парадонтоза…) – в чаша с малко вода се капват няколко капки прополис и със сместа се жабурим 1-2 минути
– за пиене – във вода или сок се капват 10-30 капки прополис в зависимост от поносимостта ни и се изпива наведнъж
– за третиране на пъпки, афти – с памучен тампон се нанася прополис върху афтата (малко боли и щипе, но бързо отминава), подобрение настъпва след няколко нанасяния. А за пъпки може да се тампонират или да се правят маски с прополис (ето една подходяща)
– за третиране на гъбички, по стъпалата най-вече – проблемните области се тампонират с памук, напоен с прополис (добре е няколко пъти на ден или поне сутрин и вечер)
– за гнойни възпаления по кожата – парченце клей се налага върху мястото като се покрива с лепенка и престоява за през нощта или около 12 часа (има свойствата да изтегля гнойта или по-скоро да успокоява мястото – то спира да набира и дори гнойта „изчезва“)

– при проблеми с венците – парченце клей се намачква с пръсти, докато се омекоти като пластелин и се поставя върху венците за през нощта.

77 comments

1 Христо Дешев { 05.06.09 at 1:05 }

Прополисът е нещо страхотно! През 2007-ма от и-аз-не-знам-какво ми дойде на главата един гастрит. Много ефикасно за него се оказа яденето на пчелен мед с прополис. Бях си купил готов мед с „разбъркан“ в него прополис и ядях по една супена лъжица сутрин на гладно. Сместа е по-течна от нормалния мед и вкусът е по-различен, но не е неприятен – даже напротив.

Още на втория ден всякакви болки изчезнаха. 2 буркана по-късно и ето ме вече втора година не съм си спомнил за гастрита.

Христо

2 mer { 05.06.09 at 1:28 }

Това е страхотна идея, не съм се сещала за тази смес. А спиртния извлек от прополис ли се смесва с мед или под някаква друга форма.

3 Христо Дешев { 05.06.09 at 7:57 }

Мисля, че е спиртният извлек, който се смесва с меда. Не съм 100% сигурен (меда го купих вече забъркан), но имаше лек спиртен привкус. Трябва да се провери при някой майстор-пчелар.

Христо

4 Валя { 05.06.09 at 8:13 }

Благодаря за статията,Мер !!! За пореден път ме подсещаш за този „златен“лек ,но вече ще съм по-сериозна и ще го използвам,не само за жабурене, а и вътрешно-за пиене!!!

5 Слънчоглед { 05.10.09 at 23:12 }

Да, прополисът е най-доброто средство за предпазване от нежелани настинки, грипове и по-сериозни заболявания, като профилактично средство за подпомагане на имунната система, особено в „грипно“ време, когато всички около нас кихат, кашлят и ръсят микроби. Аз от около година и половина така се предпазвам през зимните месеци (един колега руснак ми отвори очите след 3 поредни настинки!).
Чувала съм също много добри неща и за алое вера. Не намерих обаче статийка тук за него. Mer, знаеш ли нещо повече? Предварително благодаря.

6 mer { 05.11.09 at 0:11 }

Алоето е много полезно за какво ли не, не съм писала наистина статия (трябва да ми дойде музата 🙂 ). За хидратиране на кожата, за маски и компреси, за бързо заздравяване на рани и възстановяване след изгаряния и други нарушения, за вътрешно приемане. Също може да отвориш тема във форума – http://forum.zemianazaem.com/, ако някой знае повече със сигурност ще помогне :).

7 asia { 06.21.09 at 14:16 }

Здравейте,
Прецедения спирт може ли да се използва за нещо друго?Днес ми деня да го доливам с вода и да попитам водата също ли трябва да е 100 гр? А моя клей повече приличаше на пластелин, а от по-горе написаното оставам с впечатление, че трябва да е твърд щом се троши???
поздрави …… Мер наистина разкошен сайт 🙂

8 mer { 06.21.09 at 19:50 }

asia, като прецедиш през няколко марли спиртния извлек, остава размекнат клей, който доливаш с вода (доливаш около 1/2 или малко повече от налятия преди това спирт). Отново престоява няколко дена и отново се прецежда, водния извлек се ползва както и спиртния, подходящ е за малки деца, той е по-слаб и без алкохол. А това, което остава след водния извлек – не знам дали ще има нещо полезно в него.

Клеят е мек като пластелин, когато е на топло, и твърд при ниски температури. Може и да се натроши (ако е съхраняван в хладилника), и да се накъса на малки парченца (ако е мек).

„Прецедения спирт може ли да се използва за нещо друго?“ – не знам дали успях да отговоря на този въпрос, може и да не съм го разбрала правилно, пиши пак, ако не съм отговорила.

9 Димитър Янев { 07.21.09 at 16:51 }

ЛЕЧЕБНИ СВОИСТВА НА ПРОПОЛИСА
С прополис се лекуват много болести.Но едно от най важните му
целебни свойства е за лекуване на дискова херния.Аз имах дискова херния
между 4-ти и 5-ти ломбални прешлени.Изпитвах много силна болка и се бях изкривил на дясно и това в продължение на 8месеца.Традиционните чикакчии,минерални бани/ходих в Павал баня, Калните бани в Поморие,санаториума в с. Баня- Карловско/ не ми помогнаха съществено.Тогава съвсем случайно научих за лечение с ПРОПОЛИС.
Прополис се купува от магазини където се продава пчелен мед.Продава се на пръчки с
тежина около 30гр..Има формата на пура.Така закупения прополис се настъргва върху картон или тънка кожа изрязан по формата на стъпалота на краката Ви.Такива стелки се правят за двата крака.Стъпвате върху стелките с настъргания прополис върху тях ите залепват за ходилата ви.Можете да ги захванете с левкопласт за по сигурно и да обуете чорапи върху тях.И ТАКА СПИТЕ ВЕЧЕР.Това се прави в продължение на 4-5 месеца.Ефекта се забелязва сле 45 ден.Гарантирам ви че ще получите напълно облекчение и ще се излекувате.

10 Валентин Георгиев { 07.23.09 at 3:15 }

Здравейте
Теорията е хубаво нещо но практиката е друга. Къде е проблема и колко сложен е той.
Намирането на етилов спирт е проблема. Първото което ви хрумва е че аптеките са фрашкани с етилов спирт 70-75-90-95 процента. Истински полезен и безвреден е само зърнения етилов спирт. Това в аптеката най вероятно е Старозагорски дървесен етилов спирт с доста метилат вътре и на етикета ясно е написано“За външна употреба“.
Когато влезете в аптеката и питате за зърнен етилов спирт като разтворител, ви гледат като извънземно. А ако питатае дали спирта е зърнен, картофен или от дървесина настава паника . Направете справка за вредата от дървесния спирт в материалите на Хулда Кларк . След това отидете в най -големия магазин за хранителни стоки да дирите руска зърнена водка над 40 градуса икато се отчаяте като мен …………..
Ами ако искаме да правим спиртен извлек и се нуждаем от поне 70 процентов зърнен етилов алкохол. Това е зов за помощ, моля за координати на намирваемо в България нещо по темата. valentingn@mail.bg

11 mer { 07.23.09 at 8:45 }

Това е много любопитно и ново за мен, благодаря ти, че сподели, добре е да се знае. Чудно ми е ако алкохолът е по-слаб, например 45 градуса, защо няма да се получи добре.

12 бате Бино { 07.24.09 at 9:34 }

Мъдри забележки от Валентин.
Мер, предполагам,че за да има консервираща функция,спиртът трябва да е с определена концентрация, точно както солта ,когато се търси тая й „заслуга“ . Аз когато си направих моите чеснови спиртни настойки ,установих ,че миришат различно при различен градус на спирта. Обаче им наръгах точно от тоя спирт от аптеката. ( Не че съм знаел,,,,Иначе вероятно още нямаше да съм ги направил 🙂

13 mer { 07.24.09 at 11:00 }

Явно само ще се жабуря и ще си правя маски с настойката от клей, която вече имам :).

14 Валентин Георгиев { 08.09.09 at 0:05 }

Здравейте
Все още не съм намерил зърнен етилов спирт 70 или повече градуси. Чувам за някакви легенди как имало и се предлага заготовка за водка която е с финландски произход и представлява зърнен дестилат с висок градус. Разберете че проблема е сериозен с предлаганите в аптеката отрови. Ако някой от вас познава малък частен производител на зърнен етилов алкохол висок градус, или ако откриете дирите на вносната заготовка за водка ме уведомете. Не мога да си приготвя чесновия извлек, нито прополиса по гореизложените причини за произхода на спирта. В USA си имат марка зърнен спирт за да си правят домашните билкови тинктури ( EVERCOL или EVERKOL или EVERCOOL ) а ние имаме само домашна ракия от плодове бъкана с ацетилен и други отрови. Трябва да ви пусна материала за алкохола според който, само зърнения и гроздовия са относително безвредни.

15 mer { 08.09.09 at 1:19 }

Преди време в едно село близо до Пловдив (мисля, че беше Ново село) се продаваше зърнен спирт (мисля, че беше над 90 градуса) с цел хората да си правят домашна водка (най-вероятно за същото става въпрос). Всички бяха луднали тогава, купуваха сумати литри. Това беше преди няколко години, а аз не осъзнавах какво съм изпуснала. Мои познати ми обещаха да ми дадат 1 литър, но не ми казаха от къде го взимат, май е нещо потайно, незаконно ли е, не знам…..

16 Валентина Петрова { 09.18.09 at 1:45 }

И аз се сблъсках със същия проблем-трябва ми 50% зърнен спирт за направа на орехова тинктура. Ако някой е открил сигурното място моля да сподели. Аз стигнах и до още един форум-http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=330-може да е полезен.

17 Живко Бойкинов { 09.24.09 at 20:28 }

_____Уважаеми господин ЯНЕВ!
Вашата рецепта за лекуване на дискова херния с прополис ми направи много силно впечатление.Нещо повече -повярвах,че ще ми помогне,защото и моето положение е като Вашето.Много Ви моля,обаче да поясните – след преспиването със стелките на сутринта стъпалата измиват ли се и как и с какво евентуално?И още -стелките с прополиса сменят ли се,ако да,на колко време и изобщо прополисът върху тях подменя ли се?И колко прополис се нанася върху една стелка?Много,много бих искал също да зная откъде сте научил за тази,според мен,уникална рецепта,която,струва ми се,е много древна.
Моля Ви отговорете!

18 мехо59 { 10.11.09 at 19:36 }

Направих си ракия от мед и малко жито.Преварих я и получих дестилат 70 градуса.След това я разреждам до 42-45 градуса.Наливам 1 литър слагам 1 лъжицанатрошен прополис и вечер по 1-2 чашки с добра салата.Аз съм пчелар и дълбоко вярвам в уникалните качества на пчелните продукти!

19 palechka { 11.02.09 at 4:18 }

Аз пък си ползвам купената от аптеките клеева тинктура и съм много доволна от нея. До сега на 3 пъти ми е спирала грипни състояния в начален стадий (температура, липса на апетит, главоболие), които изкарах на крак (на работа, дори на път и участие във важни мероприятия). Последния случай е дори съвсем пресен – миналата седмица (а баща ми беше толкова ужасен от опасността от свински грип, че искаше да ме праща веднага на лекар).
При това съм доста скептична към всякакви видове лекове, докато не установя, че наистина имат въздействие (специално върху моя организъм), тъй като рядко съм усещала такова, колкото и да ми се иска. С прополиса започнах както обикновено експериментално, без да му възлагам големи надежди, но ето че се получи, и му станах верен почитател, препоръчвам го на всички познати.
Пак казвам – въпреки, че е от аптеката, за мен има нужния ефект и съм благодарна.

20 Мария { 11.04.09 at 20:55 }

Как да разбера дали не съм алергична към пчелния клей. Иначе мед си ям.

21 Рая { 11.07.09 at 20:54 }

За да стане твърд прополиса, трябва да го сложите за малко в хладилника и после го настъргвате със стъргало – по – лесно е, отколкото да го трошите с пръсти. А някой чувал ли е, че може да се дъфче като дъвка и да се преглъща слюнката – ефектът е още по-голям, само дето отначало лепне по зъбите и малко пари на езика.

22 valentin { 11.09.09 at 2:24 }

Рая само една забележка имам към идеята ти. Стъргалото на което сме стъргали прополиса трябва да се ползва само за прополис, понеже е неизмиваемо с нищо. Всяко едно парченце където попадне цапа и съсипва бедствено. Моята процедура е следната: Купувам 5 пръчки прополис, от 5 различни медари и ги слагам в камерата на минус 18 градуса. Преди да ги сложа всеки се слага в двойна торбичка с цип отгоре. Вадя прополиса от камерата, удрям с чука отгоре и става на сол. Ако торбичката е единична се пръска и осира всичко в близост. После изсипвам солта от прополиса на вестник и право в гърлото на бутилката с уиски . След 10 дена е готово за пиене. Ползвам отделна специална за целта чаша понеже ликьосва неизмиваемо.

23 benato { 11.09.09 at 10:51 }

С хубаво уиски не става ли? То е зърнено 🙂 Сериозно питам.

24 mer { 11.09.09 at 14:45 }

Мария, обикновено тест за алергичност се прави на участъци с нежна кожа, например сгъвката на лакътя, или върху драскотина на кожата. Капни си капка от спиртния извлек или си сложи парченце клей за по-продължително време и наблюдавай какво се случва. Ако се появят неприятни усещания, сърбежи или силни зачервявания може би си алергична.

Бенато, до колкото разбрах има значение и градусите – трябва да са към 80. Но аз бих си направила и с по-слаб концентрат (но не съм още пробвала).

25 valentin { 11.10.09 at 22:45 }

benato хубавото уиски само по себе си е силно лекарство и няма нужда в него да се слага нищо. За прополис ползвам 40 градусово обикновено ей това от линка. В пикадили на промоция е 21 лв

http://www.bgwineshop.com/johnnie-walker-red-label-a-niaaoeeaeia-eaooiiaaia-eooey-2008.html

Под хубаво уиски да се разбира отлежало 10 или повече години с цена над 50 лв за бутилка 700мл. Такъв елексир е грехота да се съсипе с лютивия неприятен прополис.
Когато се разпраши при замразяване, прополиса се разтваря и в ниски спиртни градуси за 3-4 дни.

26 Лидия { 11.11.09 at 19:26 }

Искам да добавя,че аз ползвам прополис, като го дъвча с дъвка.Много по-лесно е,отколкото със спиртния извлек.И не е толкова гадно.Спрях си кървенето на венците.А при болки в гърлото е най-мощното лекарство,което съм ползвала.Давам го и на детето и на мъжа ми.Откакто го ползваме,спрях да пия антибиотици.Не е вредно,ако се ползва продължително.А и когато се дъвче е страхотна дезинфекция на устната кухина.

27 mer { 11.13.09 at 12:52 }

Благодаря, Лидия, за идеята. Ще пробвам да го дъвча с восък, понеже не ползвам дъвки.

28 Джес { 11.14.09 at 17:27 }

Здравейте,
доколко е здравословно не зная, но голяма част от преподавателския контингенг на Физическия факултет на СУ си приготвя водка от спирт с етикет „Чист за анализи“, който се продава в специализирани магазини за лабораторни реактиви. Не зная от какво е направен, но в него няма нито метилов спирт, нито ацетилен. Смятате ли, че е подходящ за приготвяне на тинктури?

29 mer { 11.15.09 at 0:19 }

Щом като си правят водка от него, би трябвало да е добър за вътрешно приемане, но всъщност просто предполагам – можеш ли да ги питаш от какво е направен (най-малкото тези, които го ползват би трябвало да знаят).

30 Джес { 11.15.09 at 16:33 }

Ами няма как да се разбере от какво е произведен. Като състав пише, че съдържа 96% етилов алкохол и другото е дестилирана вода, на което може да се вярва, след като се използва като реактив за анализи.

Аз съм направила клеева тинктура с домашна гроздова ракия, защото ми трябваше спешно. От нея пием аз, детето и котарака, който беше избягал и изплюска фритюрната мазнина на съседите, та щеше да пукне. Ветеринарите му дадоха да пие лактобацили, а аз на своя глава давам и тинктурата (и пектин+инулин). Мога да кажа, че не е навредила. Сигурна съм, че щом взех да му давам от нея, разстройството спря да смърди на разложено. Та смятам оттук насетне прополисът да бъде винаги наличен вкъщи.

31 Iva { 11.16.09 at 1:11 }

Здравейте, попаднах случайно на този сайт и разменените мнения тук ме заинтригуваха…
Искам да опитам профилактично да приемам 20 дни по 15 капки прополис дневно, разтворен в чай, вида или мляко.Така ме посъветва приятелка, чийто съпруг е дългогодишен пчелар и хапвам редовно техен мед…Имам от тях едно шишенце с прополис и на етикета чета „Разтвор на прополис в 96%чист медицински спирт“
Би ли ми казал някой от по-информираните сред вас мнението си?
Благодаря предварително и бъдете здрави!

32 val { 12.05.09 at 21:25 }

Здравейте,много благодаря ,че споменахте за качеството на спирта в който разтваряме прополиса ,иначе вместо да се полекуваме може да се понатровим.
Човек докато е жив се учи.

33 poli { 12.06.09 at 10:02 }

Искам и аз да се включа в тази полезна дискусия и да попитам има ли ограничния относно времето, през което може да се приема прополис? Ние с детето го пием профилактично вече 3-ти месец и мисля да продължим до края на грипния сезон. Дали обаче това няма дя се окаже твърде много!?
Аз пия от готовия прополис от аптеките, а на детето съм направила домашен, но с етилов спирт от аптеката. Казаха ми, че бил подходящ. Сега като ви чета и започвам да се притиснявам. Вие в крайна сметка с какъв спирт разтваряте прополиса? Баща ми прави домашна плодова ракия. Тя би ли била подходяща?
Предварително ви благодаря за отговорите!

34 Srebra { 12.08.09 at 20:18 }

Здравейте, някой може ли да ми отговори дали тинктурата от прополис е подходяща за бременни жени? Настинала съм и имам доста силна хрема и вече температура, а не мога да пия лекарства. Сте съм благодарна ако някой има мнение и опит по въпроса.

35 katia_a64 { 12.09.09 at 10:54 }

Здравей Сребра!
Току що видях въпроса ти и бързам да отговоря 🙂
Клеевата тинктура е изключително полезна за укрепване на имунитета и няма абсолютно никакво вредно влияние както върху бебчета, така и при бременни жени – по препоръка от лекар-хомеопат може да се ползува за промивка на носа както и за вътрешен прием при хрема и настинка, така и профилактично :
1. За промивка на носа – в една водна чаша (около 200 мл) преварена вода се слага 1 ч.л. сол и 5 капки клеева тинктура и се прави промивка на носа.
2. За вътрешен прием – в чаша вода се прибавят 30 капки клеева тинктура и се примат 3 пъти на ден.
За малко дете броя на капките се определя като възрастта се умножава по 2 – напр. ако детето е на 4 год. то капките трябва да са 8 капки по три пъти на ден в някаква течност – вода или сок или чайче.
Мога да ти кажа, че дъщеря ми е с доказана алергия към млечни белтъчини и приема клеевата тинктура без никакъв проблем вече трета година и го давам в есенно – зимния период и съм много доволна от резултата.
Ако искаш го пробвай само за носа да се увериш, че няма проблем.
Не искам да се правя на хомеопат, но мисля че в твоя случай ще помогне приема на осцилоскокциум и парагрип за температурата. Но мисля че предварително трябва да го обсъдиш със специалист.
Успех ти желая и скорощно оздравяване!

36 mer { 12.09.09 at 11:35 }

Поли, най-добре си направи сама извлек като ползваш по-силна ракия или водка. С етилов спирт не трябва да се прави клеева тинктура – в аптеката не знаят – купи си едно шишенце спирт и виж, на него пише за външна употреба. Ако вече имаш направено със спирт – ползвай го за жабурене или за компреси, промивки.

37 poli { 12.09.09 at 21:50 }

mer, много ти благодаря за отговора! А за срока дали има някакво ограничение – колко продължително е добре да се пие прополис?

38 mer { 12.10.09 at 13:27 }

За срока – просто с течение на времето полезността му намалява постепенно.

39 maita { 12.10.09 at 21:23 }

Здравейте,някой чувал ли е или да има алергия от прополис. Аз два пъти пробвах, разтворен във вода, веднъж вечер и веднъж сутрин, но започва да ме боли гърлото, чувствам го като подуто. Преди години бях ползвала вазелин с прополис, тогава ми се бяха поразранили устните. Най-добре пак да взема прополис и да си направя тест на сгъвката на лакътя, защото искам да се възползвам от полезните качества на прополиса.

40 додомой { 12.25.09 at 21:11 }

Аз правя прополиса в етиловия спирт, който се продава и му се гарантира, че е точно такъв в аптеките.Така ми е казано от лекуващия ми лекар, който искрено се посмя, за това което му разказах, че съм прочел и е споделено от хората в този коментар за етиловия алкохол продаван в аптеките.
Той ми сподели да не се притеснявам, за това което пише на шишето отвън.Естествено е да го пише, защото ако наистина погълнете по-голямо количество от този алкохол има много голяма вероятност да се изгорите сериозно и да си причините остро смущение на стомашно чревния тракт и черния дроб ако количеството е по-сериозно. А за това, че е от дървесина или не това съвсем не е опасност стига да е чист етилов алкохол, а това ви го гарантира аптеката, производителя, който обикновено е или Пещера от която пиете и ПЕЩЕРСКА ГРОЗДОВА или друга лицензирана дестилаторна инсталация в България и не на края ми го казва дипломиран лекар джи пи.
Да Ви кажа пия го по 30 капки в 100мл вода и това е от година до днес по два или три пъти на ден правя си го сам и ви казвам, че дори и след като го извадя от водния разтвор той си е същия и има същите качества.Можете да го ползвате след замразяване до пълното му разтваряне и Ви гарантирам, че си е все така ефикасен.Покрай мен преминаха болни от грипове и какво ли не, но Аз съм си все така здрав и въобще не се разболявам – за разлика от предишни години, когато щом казваха за епидемия от грип и аз съм готов.И също ще споделя, че го спирам от време на време, защото забравям или ми омръзва и ако се случи да ме подразни гърлото се намазвам с концентрата два три дни, почвам да пия по два три пъти на ден и веднага ми минава.Това е така, защото никой от Вас не сподели за едно качество на прополиса, а именно – той се задържа в клетките натрупва се там и се отделя много по трудно от всичко друго, като запазва свойствата си да не позволява на клетките да развият висока температура и така предохраняват и предпазват от вирусите.Всеки знае – вирус вирее при висока температура.Точно тогава той се инкубира.Прополиса не позволява това.Ето защо всеки, който го употребява прекарва вирусните инфекции по-леко от тези, които не го употребяват.
Искам да споделя и нещо за тези които са алергични към него – можете да го употребявате но в много по-ниска концентрация например 10 капки постигате същия ефект след по-продължително приемане на продукта!
Поздрав!

41 Виолина { 02.17.10 at 19:15 }

Здравейте.Имам проблем с киселини в стомаха.Пих лекарства около 5 седмици,но подобрение нямам.Ужасно ме боли корема,гади ми се.На гастроскопията ми казаха,че солната киселина ми се връщала обратно нагоре по хранопровода.Чувството е непоносимо.Познати ми казаха да смеся 30 гр.клей в литър гроздова ракия и да пия по три пъти на ден.Не е ли твърде малко количеството клей за толкова много ракия.Какво ви е мнението?

42 Мари { 02.17.10 at 19:27 }

Много е! Рецептата, която съм чувала от различни източници е 30 гр. клей ( 3 пръчици) в 100 мл ракия или зърнен спирт (виж по-горе).

43 benita { 03.12.10 at 10:25 }

Здравейте,
Ще си позволя полукомпетентно да се намеся и в тази дискусия 🙂
Първо да попитам Валентин, по неговата технология (мисля да се пробвам), тези 5 пръчки прополис в какво количество уиски се слагат? Защото така написано ми звучи като да са за пълна бутилка, а вероятно не е така?!?
Миналата година, от аптечната клеева тинктура правех капки за нос на дъщеричката, които редувах със сребърна вода. Да си кажа, голям ефект не видях. В същото време от няколко места (и боаронски и класически хомеопати) ме посъветваха, да не прекалявам с тези капки, защото са много силно бактерицидни съответно унищожавам и полезните микроорганизми. Та… това ме навежда на мисълта, че и прекомерната вътрешна употреба няма да е много полезна. Аз по принцип за всичко, което помага на органзма съм на мнение, че трябва да е много умерено, защото природата е измислила всичко. Просто понякога можем да и помогнем, но не и да си прваим организмите мързеливи.
Додомой, не съм сигурна, че разбрах правилно. Имаш предвид, че прополиса пречи на организма да вдига тенпература ли?
И последно… В рода на баба ми е имало пчелари… и сега и тя продължава традицията. В семейството се е предал един начин за приемане на прополиса, но вече не съм сигурна до колко е ефективен. Става въпрос просто за откъсване на парченце от пръчицата – колкото грахче и… просто се гълта. Разбира се и за дъвкане са ни ръчкали като деца, но… нещо не се кутираше пред дъвките Идеал :))) Сега, обаче като чета колко трудно се разтваря прополиса… Дали простото механично преглъщане на прополиса върши някаква работа?

44 Ortodoksalen_A { 03.14.10 at 1:52 }

benita
Ходил съм на гости на Валентин и съм пил от прополисовото уиски. В бутилка джони уокър това червения етикет и 5 пръчки вътре като се махне дозатора. Поне 20 дена трябва да стои за да се разтвори .
В няколко пчеларски книги се казва да не се гълта прополиса на топчета, защото където залепне може да направи рана. После с някой пробиотик ще оправите дисбактериозата

45 Снежана { 03.31.10 at 15:06 }

Знае ли някой как мога да си направя с прополис и дестилирана вода, капки за очи? И наистина ли когато се гълта прополиса, като грахово зрънце може да залепне и на направи рана. Един пчелар така го взима и аз също от няколко месеца, и досега нямам никакви оплаквания.

46 Casper { 04.10.10 at 15:59 }

Здравейте,
искам да попитам прополисовата тинктура по колко капки на ден се пие и колко време. Аз започнах от една седмица да пия сутрин на гладно по 25 капти в малко вода. Трябва ли да взимам на обяд и вечер и по колко капки за профилактика и засилване на имунната система ? Благодаря ви.

47 светлана { 04.14.10 at 12:56 }

здравейте, аз имам две деца които много боледуват , каквото премине нас не ни задминава. Случайно и аз разбрах за прополиса и реших да пробвам, но аз направих спиртния разтвор в 50-гр. домашна ракия, искам да попитам втория извлек водния маже ли да се ползва за капане в нос . Благодаря

48 murmot { 05.13.10 at 1:35 }

zdraveite mnogo se zaintriguvah ot tozi forum…
ba6ta mi e bolen ot tuberkoloza na beliq drob a az bqh 4ela 4e p4elniqt klei lekuva dori tazi bolest pri po dulag priem……edna znaharka na pazara mi kaza recepta suvsem razli4na ot tazi sas spirta ..slagat se okolo 20 grama nasturgan klei sas edno paket4e krave maslo(250gr) i se topqt na vodna banq do polu4avaneto na ednorodna smes (taka i ne se polu4i ostanaha malki par4enca), az re6ih da dobqvq dve supeni lujici med i dve supeni lujici p4elen pra6ec …da se priema po edna 4aena luji4ka na den kaza znaharkata…no sega malko mi e strah da go dam na ba6ta si, za6toto kazvate 4e par4encata ostavqt rani ,a dali vuob6te bi imalo nqkakuv efekt prigoveno po tozi na4in
Molq ako nqkoi moje da me posavetva…

49 neti { 05.13.10 at 14:50 }

здравеите на всички, имам колит с растройство , клеевата ткнтура може ли да ми помогне

50 gedak { 05.18.10 at 19:05 }

Прополиса (пчелният клей) или както е известен на запад като Bee Propolis,е едно от най- универсалните безвредни лекарства с които природата ни е дарила.На запад се използва масово в болници и клиники с доказан успех за лекуване на почти всички заболявания, като се почне от трудно заздравяващи рани,вътрешни и външни инфекции, тумори и различни видове рак,та чак то възстановяване на увредена ДНК (DNA ).Болницата Кристи –Манчестер –Англия публикува своите 8 годишни изследвания за прополиса и обобщава ( цитирам по-долу в оригинал):
Bee propolis it is highly effective with:
• wound healing
• skin infections
• tissue repair
• gastro-intestinal problems
Bee propolis is now also known to have:
• anaesthetic benefits
• immuno-modulating benefits
• anti-inflammatory benefits
• antioxidant benefits
• cardiovascular benefits
• cancer prevention and treatment benefits
Overall, research has indicated benefits in each of the following areas of the cancer process:
• Anti-inflammatory
• Anti-viral; anti-yeast (candida albicans)
• Wound Healing
• Immune stimulant
• Free radical scavenging
• DNA protection
• Anti-tumour effect
• Cancer cell death
• Anti-metastatic activity.
Furthermore, it has been shown to enhance the benefits of chemotherapy and radiotherapy, having a protective effect on healthy cells and an enhancing effect on chemotherapy action.
Който иска може да се увери на следната страница:

http://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=2028&Title=Bee%20Propolis

51 Elena { 06.07.10 at 22:35 }

Моля, ако може някои спешно да ми каже опасно ли е да се дъвчи прополис. В един сайт четох, че може да изгори лигавицата и има макар и редки алергични реакции. За съжаление преди да го прочета дадох на сина си парченце да дъвчи и сега се чувствам много притеснена

52 Вери { 06.08.10 at 4:30 }

За мен няма проблем, стига наистина човек да няма алергия. Прополис сме дъвкали цялото семейство- големи и деца.

53 Таб { 06.08.10 at 16:49 }

Няма проблем да се дъвче прополис ако нямаш алергия (ако ядеш мед без проблем би трябвало и с прополиса да нямаш). Единственото неприятно е, че много се лепи по зъбите и е по-добре да се смуче. При проблеми с гърлото е незаменимо средство. Препоръчва се да се дъвче по три пъти на ден люспичка с големината на нокът. Добре е гърлото и езика леко да изтръпват – това означава, че прополисът е качествен

54 д-р Мирослав Балчев { 06.13.10 at 0:46 }

От много години произвеждаме и продаваме прополис и негови производни и го използвам в практиката си. Мога да кажа категорично, че помага, а в някои случаи действа животоспасяващо. Все пак не трябва да се забравя вероятността от алергична реакция поради това при първи прием и особено при деца трябва да се действа внимателни. Как, можете да прочетете на адрес http://abiconic.dir.bg/bees/propolis.htm за да не се повтарям.
Прочетох внимателно всички мнения и ще си позволя следния коментар. Не хабете уискито, не се страхувайте от медицински спирт, купен от аптека. Той не случайно е наречен „чист“ и етилов алкохол. Не се приема вътрешно, истина е, защото е с висока концентрация и причинява изгаряния на устната лигавица и хранопровода, но ако се разреди до 40 градуса и по-ниско няма проблеми за приготвяне на спиртни извлеци от прополис. Спомням си един комичен случай от моята практика. Една жена ми се оплака, че от прополисовата тинктура езикът и побелява и се бели. В първия момент бях безкрайно удивен. Не бях чувал за такава реакция. Когато я поразпитах как го приема, тя поясни, че накапва 30 капки в чайна лъжичка и пие от там. При условие, че тинктурата е направена със 70-96 градусов спирт мисля, че леко се е оттървала. Позволявам си един съвет. Не купувайте прополисови извлеци от случайни места. Не купувайте прополисова тинсктура без ясно обозначение на етикета какво е това, какво съдържа, как се употребява, кой е производителя.
Малко се поотпуснах. извинявайте. Професионална деформация – да обясняваш.
Благодаря на авторите на сайта и съответното радиопредаване на радио Пловдив /ЗЕМЯ НА ЗАЕМ/, лично на г-н Чапански – негов водещ, голям любител и познавач на пчелните продукти, които са създали възможност за тази полезна дискусия. Пожелавам им успехи в тяхното благородно начинание – да ни информират и просвещават. Останал съм с много добри спомени от времето, когато съм бил гост на предаването

55 Lilia { 07.02.10 at 1:34 }

Zdraveite, kupih niakolko shishentca 30% spirten izvlek propolis minalata godina, koito sahraniavam v hladilnika i ne sam izpolzvala. Dali mu e minala trainostta ?

56 irena { 07.03.10 at 20:45 }

Здравейте! Някъде четох че дискова херния се лекува с прополис
Някой знае ли нещо повече от това, че се поставя на ходилата

57 Ortodoksalen_A { 07.05.10 at 2:12 }

irena дисковата херния и прополисът поставен на ходилата могат да имат само една уникална връзка. Тя се състои в лепкавите трудни за изистване петна по пода, килима, чорапите и всичко за което се сетите. Търкайки тези петна човек с дискова херния може да се излекува от усилията по почистването.

Проблемът на заболяването е много сериозен и изисква добър специалист в областта.
Общите проказки по пазарните книжлета разправят че остеопорозата била виновна. Спортистите разправят че претоварването с тежести им е виновно. При вас какво е причинило страданията.?

58 ЕЛИЗАБЕТ { 07.05.10 at 20:10 }

ЗДАРВЕЙТЕ,
С ИТЕРЕС ПРОЧЕТОХ ВАШАТА СТАТИЯ И МИСЛЯ, ЧЕ БИХТЕ МОГЛИ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ.ИМАМ ПОЗНАТ КОЙТО Е ПЧЕЛАР/ПРОЙЗВЕЖДА ОСНОВНО ГОРСКИ МЕД В РАЙОНА НА РОДОПИТЕ/.ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ СПОДЕЛИ С МЕН, ЧЕ ПРИ ДОБИРА НА КЛЕЙ ПОЛУЧАВА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ/ ПОГЛЕДНАТИ ПРЪСТИТЕ МУ ИМАТ КАТО ВОДНА ЕКЗЕМА ИЛИ НАПОДОБЯВАТ НА ХЕРПИСНИТЕ ОБРАЗОВАНИЯ.КАЗА ,ЧЕ ПРИ РАЗЧЕСВАНЕ ЗАПОЧВАТ ДА ГО СЪРБЯТ И ВОДНИТЕ ПЪПЧИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ.МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ……

59 mer { 07.09.10 at 13:30 }

Лилия, не би трябвало да е развалени или с отминал срок на годност. Просто може да е с намален лечебен ефект.
Елизабет, аз лично не съм запозната с подобна реакция, но се надявам някой друг да откликне.

60 Lilia { 08.03.10 at 16:53 }

Blagodaria ti mnogo za otgovora, Mer!

61 Владимир { 08.20.10 at 0:49 }

Здравейте,една моя приятелка ме посъветва да гълтам сутрин на гладно малки топченца прополис.Тя така си излекувала нервния стомах,какъвто проблем имам и аз.Понеже по-горе прочетох в някои коментари,че не било добре да се гълтат направо топченца клей,искам да попитам истина ли е това или да си ги гълтам спокойно.Моята приятелка не имала никакви проблеми като го използвала така,а не желая да вземам спиртен извлек,лично на мен така не ми действа добре.Благодаря Ви предварително.

62 Ирина { 08.31.10 at 19:27 }

И съм направила тинктура с 90 гр. медицински спирт от аптеката. Употребявам го 20 капки разредени със 150 мл вода, но чувствам, че ми изгаря гърлото и хранопровода и после имам болки в кората на мозъка. Явно ще трябва да го преустановя, въпреки разяснението на д-р Мирослав Балчев, че вредата на медицинския спирт от аптеката е в концетрацията, а пък аз доста го разреждам.

63 радост { 09.06.10 at 11:41 }

и аз искам да разбера пове4е за това как да излекуваме дискова херния ,колко прополис да сложим на стелките,и всяка ве4ер ли се сминя клея?

64 ВЕСИ { 09.21.10 at 0:18 }

Добре де последно някой щте ми каже ли как да си излекувам гастрита моля ви!!!!!

65 neti { 09.25.10 at 16:56 }

po gore prochetah che se vzima po 15 20 kapki za gastrit

66 Dana { 09.29.10 at 18:05 }

ВЕСИ, аз не съм лекар, но мога да ти разкажа за моето ходене по мъките по отношение на моя гастрита: като дете тренирах и обядвах в стола на спортното дружество. От тогава имам силни болки в стомаха: след ядене на пържени храни (затова вече не пържа, а задушавам зеленчуците с мазнина и малко вода); много често след пиене на кафе в България; а също и когато след основното ядене ям веднага десерт или нещо сладко.
До 35-тата ми година избяхвах гореспоменатите причинители на болки в стомаха и бях много доволна от резултата, но след това започнах да чувствам хронична умора, която с нищо не можеше да се обясни. Започнаха различни изследвания, които се проточиха 4-5 години. Личният ми лекар каза накрая, че нищо друго не остава освен хроничната умора да се дължи на пониженото ниво на ВИТАМИН Б 12 в организма ми.
Направиха ми изследване на кръвта и наистина се установи, че имам много ниски стойности на този витамин. Лекарят ми каза, че това съм си го докарала от моето „ненормално“ хранене – вегетарианка съм, а витамин Б 12 се набавял в организма основно чрез месото.
За тази цел пих 3 месеца ВИТАМИН Б 12 от аптеката (не в България) под формата на течност.
Последваха нови кръвни изследвания, които показаха, че нивото му е спаднало още повече.
Последва гастроскопия, която установи, че лигавицата на стомаха ми е идеална и че чрез гастроскопията видимо не може да се установи гастрит. Но по време на гастроскопията лекарят бе взел 3 проби от лигавацита на стомаха, които прати за хистологично изследване – в ранните и средонапреднали стадии на гастрита само хистологията може да докаже атрофията на лигавицата на стомаха (т.е. тя още не е видима).
Резултатът от хистологичното изследване показа, че имам началната форма на гастрит – ХРОНИЧЕН АТРОФИЧЕН ГАСТРИТ, на който атрофията все още не е изявена.
Ако не се започне веднага с инжектиране на ВИТАМИН Б 12 той след време преминавал в АТРОФИЧЕН.
А ако и тогава не се вземат мерки, то АТРОФИЧНИЯТ ГАСТРИТ можел да премине в РАК НА СТОМАХА.
Започнах с инжектирането на витамин Б 12 и чак след 6 месеца умората ми премина окончателно и аз се чувствам много по-свежа и изпълнена с енергия.
Обяснението на лекаря беше, че моята лигавица на стомаха е увредена и не може да приема витамин Б 12 от храната (за важната му роля в нашето тяло можеш да прочетеш във Википедия).
Медицината го обяснява като автоимунна болест – т.е. имунната ни система започва да се бори срещу нашето тяло.
Това е ОБАЧЕ моята история. При теб нещата може да са съвсем други.
Аз ти препоръчвам: 1) ГАСТРОСКОПИЯ С ВЗИМАНЕ НА ПРОБА ОТ ЛИГАВИЦАТА НА СТОМАХА (поне от 2-3 различни места) и да се пратят за хистологично изследване;
2) КРЪВНА КАРТИНА С ДИФЕРЕНЦИЯЛНА КРЪВНА КАРТИНА за установяване нивото на витамин Б 12.
Това са двете най-важни стъпки, които трябва да направиш, за да се установи какъв гастрит точно имаш ти и чак след това можеш да търсиш някаква помощ и лечение.
Ако направиш горните изследвания можеш, ако желаеш, да споделиш какви са резултатите и мнението на лекарите. Аз имам още 3 сестри, които живеят в България. След като си направиха гореспоменатите изследвания се оказа, че и те имат същото заболяване като мен, но последвалите съвети на тамошните лекари бяха пълна катастрофа. Явно българските лекари не са съвсем наясно с тази форма на гастрит и нейното лечение. Моля за извинение тези, които се чувстват засегнати от това изказване, но то е подкрепено от достатъчно голям личен опит.
Независимо от това, спри да ядеш сладки храни или ги яж минимум 1 час преди основното ядене или най-малко 2 часа след него (виж какво препоръчва разделното хранене по този въпрос, но най-добре е ти сама да наблюдаваш реакциите на тялото си и да избягваш тези комбинации, които му причиняват болка – било то като начин на приготвяне или като комбинация на храните). Другото важно нещо, което аз спазвам като правило от разделното хранене е да ям плодовете 1/2-1 час преди основното ядене, а не след него.
Това е по отношение на тялото. Но много болести са ПСИХОСОМАТИЧНИ – от латински: психе – психика и сома – тяло. Т.е. болести на тялото, причинени от психиката.
По този въпрос можеш да прочетеш книгата „БОЛЕСТТА КАТО ПЪТ“ на Торвалд Детлефсен и д-р Рюдигер Далке. В нея на страница 190 е глава СТОМАХЪТ. Там може би ще откриеш истинските причини за стомашните ти страдания и ще можеш сама да си помогнеш.
Желая ти успех в търсенето!

67 ivan { 11.26.10 at 14:57 }

НЕ УНИЩОЖАВАЙТЕ ПРОПОЛИСА СЪС СПИРТ!
РАЗТВАРЯЙТЕ ГО В ЗЕХТИН!!!!!!!!!!!!
ТАКА ЗАПАЗВАТЕ 100 % ЛЕЧЕБНАТА МУ СИЛА!

68 Geri { 12.12.10 at 18:14 }

Здравейте, и аз ползвам прополисова тинктура и за момента съм адски доволна. Гледам малко дете и от около седмица е с ужасна кашлица, която най-често е насочена към лицето ми, но аз за щастие удържам фронта само благодарение на прополиса. Препоръчвам го на всеки. А за всички които имат проблем с измиването на остатъците от прополиса – ЦИФ препарат за чистене или спирт.

69 Ками К { 12.18.10 at 19:28 }

Иване, каква е рецептата на прополис със зехтин ?
Колко пръчици прополис на какво количество зехтин ? И колко време се кисне ? След това как се приема – пак ли с вода като при спиртния извлек ?

70 Анна { 01.01.11 at 18:39 }

Здравейте и честита Нова година! 🙂
Пишете, че прополисът лекува всички дерматити. А как се използва в този случай – мазане или…? Имам извлек, купен от пчелар, но не е алкохолен.

71 Вяра { 01.06.11 at 13:40 }

Може ли при разтроен стомах да се смуче люспа от прополис? С прополисов мехлем може ли да се излекува анална фисура?Съпругът ми има правени две операции от анална фисура,но пак се появи и вече се насочваме към народни средства,четох,че има и прополисов мехлем и за това питам ако някой има опит в лечението на такъв проблем с прополис да отговори на страницата.

72 Петя { 01.07.11 at 11:35 }

Мен също ме заинтригува възможната комбинация със зехтин – струва ми се много по-малко агресивна от тази със спирта. Ако някой знае подробности , моля да сподели 🙂

73 Пепа { 02.12.11 at 10:37 }

Здравейте, искам да попитам има ли някакви реакции на организма, когато започнете да вземате пчелен клей. Купих си готова тинктура- малко шишенце, от продавачи на мед. Вземам по 20 капки във вода, но се появиха стомашни болки и разстройство. Може и случайно съвпадение да е с някакво друго заболяване, но ако някой знае дали прави реакции организма при вземането на клея…

74 sis { 02.12.11 at 22:14 }

Аз употребявам пчелен клей повече от 3месеца 2 пъти на ден по 20 капки. Нямам никакви странични оплаквания. Дори при разстройство, ако вземеш повече капки той има затягащ ефект. Според мен е по- скоро съвпадение, ако нямаш някаква непоносимост към пчелни продукти. Прополисът има изключително противопаразитно и имуноукрепващо действие и е природният антибиотик.

75 Клейчо { 02.16.11 at 15:51 }

„…НЕ УНИЩОЖАВАЙТЕ ПРОПОЛИСА СЪС СПИРТ!
РАЗТВАРЯЙТЕ ГО В ЗЕХТИН!…“

Как се разтваря в зехтин?? Пробвах воден разтвор – нииищо братче, потгрявах го на котлона цял ден, ама грам не се разтвори! Прополиса седи като каша и нищо, водата – абсолютно бистра! … а пък със зехтин хептем мисия невъзможна ми се струва!

76 Клейчо { 02.16.11 at 16:01 }

Аз лично освен спиртен р-р, понякога си настъргвам малко (не-повече от 1/2 щипка) върху някаква храна – например лимон (прекаран леко през блендера заедно с кората) и мед. Малко се лепи по зъбите, но и за тях е мн. полезен, пък така 1000% запазва всичките си съставки.

77 mer { 02.19.11 at 17:32 }

Темата е заключена за повече коментари. Ако някой има въпроси или желае да научи повече може да направи това в http://forum.zemianazaem.com/.