Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Панаирът на меда и пчелните продукти

панаир на меда

Сега в момента се състои такъв панаир в Пловдив. Организира се 2 пъти в годината – пролет и есен от Община Пловдив и Национална Асоциация на пчеларите професионалисти (НАПП). Това е един от най-контролираните базари в страната, всички участници имат сертификати за качество, техните продукти отговарят на всички изисквания за добро качество и годност.
Приятно изненадана съм от огромното разнообразие от видове мед и пчелни продукти. Тук ще изброя тези, до които аз съм се докоснала – със сигурност съм изпуснала нещо.

* липов мед – изключително ароматен, като вдишаш и усещаш мирис на липа. Този мед е доста силен на вкусове и аромат, доста сладък, с изключително благотворно въздействие върху нашия организъм – има антибиотично, отхрачващо, бронхолитично, противовъзпалително, кардиотонично и слабително действие. Антибиотичното му действие е спрямо стафилококи, пневмококи, стрептококи и други виновници за белодробни заболявания. Поради високото съдържание на ефирни масла той има успокоително действие, премахва безсънието и успокоява нервната система.

* акациев мед – добива се от цветовете на бялата акация, медът е течен, светъл на цвят и доста бавно кристализира. Това е един изключително лек мед, затова е подходящ за деца, кърмачки и бременни жени. Той има по-висок процент фруктоза от глюкоза. Подходящ е при сърдечни, чернодробни, стомашно-чревни, бъбречни заболявания и диабет. Успокоява нервната система и има общоукрепващо и противомикробно действие. Добре е да се взима при кашлица и белодробни възпаления.

панаир на меда

* мед от детелина – добива се от детелината в ливади и поляни. Светлочервеникъв е на цвят, бавно кристализира. Има пикочогонно действие, облекчава отхрачването, помага при разтройство, стомашно-чревни, чернодробни и сърдечно-съдови заболявания.
* манов мед – този мед се получава като пчеличките събират мана – сладък сок, който се отделя от иглолистни и широколистни растения или от растения, части от които са прегризани от насекоми. Обикновенно е доста тъмен на цвят, леко възкисел на вкус и със специфичен аромат. Богат е на много минерали. Препоръчва се при анемия и недоимъчни заболявания.
* лавандулов мед – също доста течен мед, бавно кристализира. Съдържа много етерични масла, затова има доста успокоително действие /добре е за всякакви нервни разтройства и мигрена/
* слънчогледов мед – получава се от големите насаждения на слънчоглед, затова може да се получи в доста чиста форма. Има изразено противомикробно, противопаразитно, противоплесенно действие.

панаир на меда

* мед от магарешки бодил – има светло-жълтеникъв цвят, бързо кристализира с фини кристали. Добър е за чернодробни заболявания и за мъжката полова система. Твърди се, „увеличава мерака“.
* анасонов мед – тъмножълт на цвят, с фина кристализация, леко странен на мирис и вкус, с високо съдържание на етерични масла.
* мед от рапица – бял на цвят мед с фина кристализация и силен вкус – не на всеки се нрави
* ливаден мед – това е многоцветен мед, добиван от най-различни ливадни цветя и билки – овчарска торбичка, мащерка, детелина, здравец и т.н. Притежава високи хранителни и лечебни свойства.
* полифлорен мед – мед, добиван от най-различни цветя.
* манов мед с перга – манов мед, смесен с цветен прашец, още в самия кошер. Това е изключително полезен мед, тъй като всички качества на прашеца са се запазили, поради директното му консервиране в мед.
* био мед – този мед има био сертификат, което значи, че е отгледан в екологично-чист район, кошерите не са в близост с селскостопански райони /няма наличие на пестициди и изкуствени торове/, на пчелите не се дават лекарства и антибиотици, не се захранват със захар и т.н. – ето тук може да прочетете повече.
* пресован мед – мед, който е извлечен от питите посредством пресоване между две иноксови преси. Този мед е запазил по-добре качествата си, тъй като е имал по-малко контакт с въздуха и светлината. При стандартното извличане на меда чрез центрофугиране до голяма степен той се окислява, което понижава качествата му.

панаир на меда

* пчелни пити с мед – това е меда запазил най-добре качествата си – все още е запечатан в пчелните килийки и е нямал до този момент контакт с въздуха.
* восъчни капачета с мед – това са изрязани восъчни капачета на пчелните пити непосредствено преди извличането на меда. Съдържанието на восъка е по-високо отколкото на меда. Може да се използва за консумиране или за козметика и лечебни мазила.
* мед с цветен прашец и пчелно млечице – смесени така, че да са готови за директна консумация.
* мед с тахан – доста хранителна и вкусна смес. Много подходяща за деца и за укрепване на отслабнал организъм.
* мед с пектин – с аромат на ябълки с леко кисел вкус; има силно антирадиационно действие; подходящ е за стомашни и чревни болки
* мед с ядки и сушени плодове – орехи, бадеми, лешници, сушени смокини, сушени екзотични плодове – разнообразни по цвят и вкус
* прополис на пръчици – подходящ е за хора, които сами искат да си направят спиртен извлек или за нанасяне на парченца прополис върху рани, гнойни възпаления, пъпки, болни венци, изгаряния и др.
* спиртен извлек от прополис – природен антибиотик, подходящ да се взима от всички, особено през зимата, като капнем десетина капки в течност и така изпием.
панаир на меда

* цветен прашец
* свещи от пчелен восък – 100% натурални свещи от пчелен восък с аромат на мед, без примеси на други изкуствени аромати, без парафини, ацетони, катрани, цинк, олово и петролни продукти, които присъстват в останалите свещи и по скоро разстройват нашата нервна система

панаир на меда

* козметика с пчелни продукти – доколкото видях се предлагат шампоани и кремчета с пчелни продукти, но това което ми направи силно впечатление са сапуните – невероятно оригинални, натурални и ароматни. Има сапун с мед/3 лв/, с цветен прашец /4 лв/ и с пчелно млечице /5 лв/ и сапун мече с мед за 1,50 лв

панаир на меда

панаир на меда

Надявам се, интересът към такива панаири да се увеличава и разнообразието също. Повечето от пчеларите идват от далечни краища на България и не ми се иска другата година да се откажат. Тъй, че като минавате покрай тях, поспрете се за миг, огледайте се, усмихнете се, поздравете ги, опитайте от щедро предлаганата лъжичка с мед, дори и да не си купите – опитайте и се позаинтересувайте от техните продукти. Няма нищо по-смазващо от леденото безразличие. Толкова рядко идват – само 2 пъти в годината.

А и всеки може да си позволи поне 1 буркан с мед – все пак не струва повече от една буца сирене /чието качество е доста съмнително, а и ползите също/.

панаир на меда

панаир на меда

панаир на меда

53 comments

1 karadzhova { 02.16.09 at 17:44 }

Ot kade moga da si zakypia med ot detelina? blagodaria vi

2 mer { 02.17.09 at 2:18 }

Мед от детелина се предлагаше на есенния панаир на меда в Пловдив. Освен там другаде не съм срещала. До колкото знам, такива Панаири се правят в много градове в България. Ако разбера нещо допълнително, ще пиша.
Сега качих и малко снимки :).

3 algra { 03.30.09 at 15:43 }

а кога ще идват в София? Знам, че април месец, но коя дата?

4 mer { 03.30.09 at 22:39 }

Ами в момента са в Пловдив срeщу пощата до края на седмицата. Може да ги питам дали ще ходят и в София.

5 Atanassia { 03.30.09 at 23:22 }

Със сигурност аз ще отида да си купя нещо от там, ако ли не утре, то вдругиден!

6 бате Бино { 06.16.09 at 2:56 }

От тия медари ,дето са на последната снимка и мязат на имбецили , не искам да купя дори и капачки за буркани.

7 axim { 06.16.09 at 14:25 }

Не съди, за да не бъдеш съден….. и друго изказване от същата книга.. нека този, който е напълно безгрешен, първи хвърли камъка…… леле колко мъдър съм станал…хехехехеххе

8 го6о { 06.18.09 at 20:57 }

Здравейте,

Аз също се нуждая от детелинов мед(НО ИСТИНСКИ!!!!!!).Бих бил много благодарен ако някои се склони да ми помогне!:)Трябват ми стотина грама..,а може и килограм два..стига да има..:)))))

e-mail: sacre@abv.bg

Благодаря ви предварително!!!

9 Валя { 06.23.09 at 0:59 }

Какво ще кажете за тази статия -http://www.menumag.bg/articles/view/83-от Асеновград до Смолян има няколко импровизирани сергийки с пчелни продукти.Никога не съм ги разглеждала,защото си мислех,че са от фирма „Лъжа и измама“,но от пусто любопитство,следващия път като минавам,ще проверя дали е захаросан меда…!

10 mer { 06.23.09 at 10:43 }

Ох, още повече шмекерийства…. за жалост наистина не може много да се вярва на непознати медари. До сега съм купувала само от сертифицирани такива, та се надявам да е качествен меда.
За боровия мед май всички са наясно, че не е мед, а сладко от шишарки :).

11 д-р Мирослав Балчев { 07.06.09 at 15:25 }

Здравейте!

Като един от организаторите на този панаир ще допълня някои неща към изложението на журналистите. Панаирът на меда и пчелните продукти в Пловдив през октомври 2008 година навърши 5 години. Това означава, че се е провеждал 10 пъти през този период. Винаги, още от самото начало мерките за контрол на продукцията на колегите са били строги и категорични. Включват представяне на сертификати за предлаганите от производителите пчелни продукти от сертифицирани лаборатории в страната още при самото заявяване на желание за участие в мероприятието. По време на панаира се извършва текущ контрол, който представлява вземане на случаен принцип на пчелни продукти от всеки един производител, изпращане на пробите в референтни лаборатории за изследване и сравняване на резултатите, получени от референтната лаборатория с тези, представени от производителя при записване за участие в изложението. Мога с удовлетворение да кажа, че тези мерки имат много добър ефект за вдигане на рейтинга на панаира в Пловдив като един от най-най-контролираните в България. За изминалите години ние не променихме качеството на предлаганите продукти. Няма да дръпнем назад и през идните години. Напротив. С навлизането в пчеларската наука и практика на нови експресни методи за диагностика и изследвания смятаме да повишим още повече точността на нашите данни. Това, разбира се не плаши професионалните пчелари, които участват в тези изложения. Така е, защото те са убедени в качествата на своята продукция, която наистина е на висота.
Като организатор на изложението искам да благодаря на Община Пловдив за съдействието. Пловдив е един град с дълбоки пчеларски традиции. Това е особено видимо когато се обърне внимание на разкошно поддържаните паркове, разнообразната медоносна растителност по улиците на града, на гребната база, по тепетата и т.н. Пловдив е един град с образовани и взискателни клиенти. Ние се радваме на такива хора и се стремим да ги информираме още повече, за да не могат да бъдат подлагани на манипулации от недобросъвестни търговци, преработватели и производители, които им предлагат пчелоподобни продукти. Без да правя статистика, мога да заявя, че и в търговската мрежа вече има качествени пчелни продукти. Просто всеки един от нас трябва да обръща внимание на етикета – кой е производител, какъв е състава на продукта и т.н.
В заключение: Пчеларите и медарите са съдружници. Първите произвеждат, а вторите консумират произведеното. Така се създават благоприятни условия за съхраняването на пчелите по нашите земи, а заедно с това и на нашата прекрасна природа. Ние участваме в едно предприятие с предмет на дейност опазване на живота на земята. Всеки според силите и възможностите си.
Живот и здраве, есента на 2009 г., ако не ни мине котка път, ще се видим отново. А до тогава произвеждаме това, което Вие ще можете да получите от нас след закриване на активния пчеларски сезон.

12 Des { 07.06.09 at 16:25 }

Здравейте! Сайтът е страхотен и откакто го открих все си намирам по нещо интересно, което да науча или изпробвам. Моя приятелка поддържа отскоро блог bezlekarstva.com и наскоро публикува статия, в която има тестове как може да разпознаем мед, в който има примеси – или както се изразява тя – не е резултат от формулата „пчела + цвете + кошер = пчелен мед“.
http://www.bezlekarstva.com/?cat=74
Мисля, че е полезно да се знае, особено от хора, които все още не са открили от кого да си купуват мед.

13 vasilena { 07.06.09 at 19:57 }

Des,благодаря,че сподели с нас този блог 🙂

14 Валентин Георгиев { 07.30.09 at 12:25 }

Блога не се отваря а искам да прочета за родните измамници

15 Stelio { 08.12.09 at 14:26 }

Zdraveite, iskam dapopitam znaeli nqkoi neshto poveche za meda ot rapica ??? V smisal bih iskal dapopitam za kakvoe polezen i kakvisamu potochno vkusovite kachestva ??? Blagodarqvi predvaritelno !!!

16 Nora { 08.12.09 at 15:12 }

mer tai kato i az sam ot Plovdiv bih iskala da te popitam ot kade si kupuva6 med i kakav

17 mer { 08.12.09 at 18:23 }

Обикновено досега си взимах доста мед от панаира на меда в Пловдив, който се провежда 2 пъти в годината, и ми стигаше до другия панаир. Иначе на Четвъртък пазара има една жена, която продава мед (намира се в единия край на пазара), меда мисля, че е предимно от дуранкулак и има сертификати. Взимам понякога и от един познат, който помага в грижите за пчелните кошери.

18 mer { 08.17.09 at 10:32 }

Stelio, медът от рапица е светъл на цвят и много бързо кристализира, превръща се в кремообразен мед с фина кристализация.
Ето какво открих за него – приятен на вкус и богат на минерални вещества, препоръчван за деца, много подходящ за лечение на сърцето.

19 Христо { 09.06.09 at 16:26 }

Нека сме по-точни.Медът от рапица е бял,непрозрачен и задължително кристализирал.
Предполагам всички сме виждали свинска мас .Ако се поставят буркан със свинска мас и буркан с рапицов мед един до ,трудно бихте разбрали кое какво е без да опитате .Проблемът е ,че вкусът му е по особен и не всички го харесват.Много полезен е за сърцето както и акациевия.От интернет научих,че цената на 1/2 кг.рапицов мед в Германия е 3,90 евро.От нас го изкупуват на 3,60 лв за кг.Така ,че дали пчеларите са мошениците?

20 елена { 09.06.09 at 16:37 }

А знаели се вече кога ще е тази есен панаира на меда в Пловдив?

21 Nora { 09.07.09 at 9:02 }

http://abiconic.dir.bg/bees/magazini.htm tozi site mi go dade edin poznat,kaza 4e naistina medat e istinski/naturalen.Kolko spored vas e maximalnata doza med,koqto moje da prieme 4ovek.Az mnogo,ama mnogo obi4am sladko-med,furmi it.n.,a sam i karma4ka….A kakvo pravite kogato meda se zaharosa?Raztapqte li go(znam 4e ne e prepora4itelni zagrqvaneto….no vse pak)

22 д-р Мирослав Балчев { 09.09.09 at 0:34 }

От 20 до 27 септември 2009 г. изложение на пчелни продукти и производни ще се проведе в гр. София в градинката между халите и банята.

Есенният панаир на меда в гр. Пловдив ще се проведе от 08.10.2009 до 18.10.2009 г. Мястото е традиционно – между пощата и градската градина. Мероприятието се организира за 11 път по инициатива на Националната асоциация на професионалните пчелари със съдействието на Община гр. Пловдив и пловдивската общественост.

23 mer { 09.13.09 at 21:24 }

д-р Балчев, благодаря за споделеното инфо.

Нора, по-добре не прекалявай с меда и сладките неща. Аз много си изпатих от прекомерна употреба на мед (разбирай 1 буркан за 3-4 дена) и още не мога да се оправя даже. Медът си е предимно храна на пчеличките, а ние трябва по-малко и с благодарност да го ползваме.
Като се захароса, е добре, за мен не е проблем да го консумирам такъв. Ако не обичаш захаросан си купувай акациев мед – той много бавно захаросва, чак след година. Иначе може да го претопиш на водна баня до 42 градуса – иначе ще го убиеш ако е на повече градуси (и все едно ще ядеш захар).

24 Nora { 09.14.09 at 16:29 }

Оффф Мер,умирам за сладко….преди(когато ядях всевъзможни боклуци) също съм се съобразявала,но на моменти просто едвам съм се сдържала да не нагъна 2-3 шоколада.Обожавам сладкото и по-точно всичко шоколадово-опитах с истихски шоколад,ама той не е сладък :-(….,сушени плодове вече ме страх да ям(заради серния диоксид,както споменах вече,а нямам дехидрататр да си правя сама,а иначе умирам за фурми-на четвъртък пазара има едни евтинки по 3лв. кг.),плодовете не съм ми достатъчно сладки понякога…Е какво ми остава-мед.гледам да не прекалявам-ям 1-2-3 ч.л. лъжички на ден(малко ме е страх,че кърмя,макар че казват,че не е проблем щом бебето не го приема директно и затова гледам да не прекалявам).М/у другото някои от тези,които продават на панаира на меда мисля,че сега са в Сани(в Гранд),но се чудя цените как са,дали са същите,или по-скъпи,или пък по-евтини…..

25 mer { 09.15.09 at 10:56 }

Да, тези в Гранда участват и на панаира на меда – цените са същите, няма разлика. Напоследък малко са се завишили цените на пчелните продукти, но по-добре – хем да консумираме умерено :). Преди купувах по 20-30 буркана мед от панаира (зареждах се с най-различни видове, за да имам до другия панаир, но и доста подарявах), но сега ще взема едва 6-7, не повече, че много започвам да прекалявам иначе :).

За сладкото много добре те разбирам (все едно описваш мен, но преди 2 гидни) – аз се излекувах от зависимостта си като направих малко гладувания. От гладуванията рецепторите ни се излекуват (също и зависимостите) и след това вече и плодовете ни са супер сладки. След един хубав глад и несладките плодове ни се струват вкусно-сладки. Определено и суровоядството има заслуги за това, но вече не ми се яде толкова сладко, дори повечето сладки изделия са ми свръх, дори отровно сладки. Например веднъж пих смути от череши в „артнюз кафе“-то и като го опитах ми се стори с доста изкуствена сладост, попитах ги и се оказа, че са добавили 1 чаена лъжичка кафява захар, което много ме учуди, защото черешите бяха изключително сладки сами по себе си. Като се замисля сега дори ми е трудно да ям чисти натурални фурми, трябва да ги комбинирам с нещо, което не е сладко, за да успея да изям 5-6 от тях.

Като изчистим тялото си нуждата от сладко постепенно намалява и преминава в много умерени граници. Но след като кърмиш, може да оставиш гладуванията за по-нататък.

26 Elfinsoul { 09.16.09 at 21:26 }

mer от коя до коя дата се провежда панаира? м.октомври е есенният, нали?

27 mer { 09.17.09 at 0:04 }

Ето цитат от коментара на Мирослав Балчев:

„От 20 до 27 септември 2009 г. изложение на пчелни продукти и производни ще се проведе в гр. София в градинката между халите и банята.

Есенният панаир на меда в гр. Пловдив ще се проведе от 08.10.2009 до 18.10.2009 г. Мястото е традиционно – между пощата и градската градина.“

28 Nora { 09.17.09 at 16:41 }

Много ме привлича идеята за гладуване,но за сега(а като се замисля и в близките 5-6 години-искаме още едно бебче,слагам и грубо по 3 години кърмене и разлика м/у тях…) няма как да стане.Но не съжелявам!!!За всичко си има време

29 Nora { 10.09.09 at 22:36 }

Mer,наистина ли всички имат сертификати и са хубави натурални продукти?Мислиш ли ,че е все едно от кой ще си купя.Смятам да си вземем по-голямо количество за да не ни се налага да взимаме до следващия.
А какво ще кажеш за козметиката,ползвала ли си нещо-за тези цени дали е натурална…какво ли друго съдържа?

30 mer { 10.09.09 at 22:53 }

За панаира на меда се твърди, че са специално проверени и сертифицирани, сега в момента са там до пощата, на всяка маса има окачен сертификат (но не знам до колко може да им се вярва де). За козметиката – трябва да прочетеш какво съдържа, ако в нея има вазелин, мас, ланолин, парабени или нещо изкуствено, по-добре не си я взимай. Трябва да е от съставки, които са ти познати и е добре да стават по-принцип за ядене. Например – пчелен восък, мед, студенопресовано масло, етерични масла и подобни….

31 Nora { 10.10.09 at 15:26 }

Беше казала,че взимаш от една баба на четвъртък пазара(къде точно се намира,казваш накрая, ама кой край,от коя страна :-)).Е от нея ли е по-добре или от панаира?Как мислиш?
Че смятаме с мъжа ми днес или утре да идем да вземем по-голямо количество…за по-дълго ;-)А иначе нищо не си ползвала от козметиките,така ли?

32 mer { 10.17.09 at 0:39 }

Ами и от нейния съм доволна, тя също има сертификат. Но напоследък не съм я виждала там, иначе сергията й е срещу магазинчето за домашни потреби и неща (намиращо се в един от задните краища).
От козметиките съм ползвала шампоана и сапуните – виждат се на снимките. Сега от този панаир си взех да пробвам и едни Булбалсам (по думите на дядото, който го продаваше е 100 годишна рецепта от зехтин и пчелни продукти, помага дори за изгаряния от по-висока степен). Не искаше да ми каже в подробности какво точно има в него, тъй че малко е на доверие.

33 Мари { 11.23.09 at 0:18 }

Купувах си често мед от Четвъртък пазара – там има 3-4 сергии , всички имат табели пред сергиите – сертификати или дипломи , не знам. Издирих и жената, която продава мед до магазина за дом.потреби , по описанието на Мер, и от нея си взех няколко вида. Заключението ми е, че по- вкусен и ароматен мед от този, който си купих от последния панаир на меда, не съм опитвала, а си взех само едно малко бурканче… Тръгвам по дирите им, искам само от тях. На този панаир споменаха, че някои от медарите доставят от техния мед в магазинче зад Военна болница, но кое точно??Както и да е, ще го намеря, но съм удивена колко различен може да е вкуса на меда, от това с което съм свикнала (става въпрос за меда тип билков или букет).

34 Ванеска { 12.10.09 at 16:17 }

Купих си

35 Ванеска { 12.10.09 at 16:22 }

Купихме си тенекия мед 25 кг. Дайте ми съвет как да го разделим и съхраним правилно.Предварително благодаря.

36 Irena { 01.23.10 at 13:51 }

На въпроса на много от вас,който търсите мед от детелина ще кажа следното:
тази година на международното изложение по пчеларство в Плевен през февруари тази година в палата №13 ще бъде представен мед от детелина, както и мед от евкалипт, глухарче, кестен и мед от портокалови цветчета. Заповядайте!

37 benato { 01.23.10 at 16:26 }

В Плевен или в Пловдив?

38 Petko { 01.23.10 at 17:26 }

Тук ще е. Ето линк – http://www.fair.bg/bg/events/VisitorsInfo.htm 🙂

39 Irena { 01.28.10 at 18:13 }

В ПЛЕВЕН – НА 12, 13 И 14 ФЕВРУАРИ

40 maritta { 02.05.10 at 15:18 }

Къде точно в Плевен ще се проведе панаира на меда?
Моля, ако някой знае да каже, тъй като съм от друг град и желая да го посетя.
Благодаря!

41 Irena { 02.07.10 at 1:14 }

Панаира на меда в Плевен тази година ще се проведе в City Center „Mania Tower“ на втория етаж. Това е новопостроена модерна сграда, приличаща на днешните молове. Намира се на много удобно място до автогарата/бившия хотел Плевен/. Само за три дена – 12,13,14 февруари. Заповядайте – ще бъдат представени много интерестни неща.
Ако някой се интересува от представянето на фирма Агримед може да ми пише agrimed@mail.bg

42 chefano { 10.13.10 at 10:40 }

Искам да изкажа ДЪЛБОКИ благодарности на създателя на този толкова полезен и необходим за всички ни (особено за мен) сайт ! Искрено се надявам да се присъединяват все повече “пробудили“се хора & да помагат за неговото обогатяване и развитие чрез споделяне на опити от ежедневието ни , както и предложения за разнообразие на рецепти за смутита ! & не на последно място пожелание за все по – успешно развитие и популяризиране !!!

43 ivka_007 { 03.30.11 at 10:10 }

Обръщам се към mer , с молба ако може да ми даде съвет от къде в Пловдив мога да си взема качествен, суров мед? До колкото разбирам от статиите, доста мед си пробвала и предполагам, че ще можеш да ми помогнеш. Може да ми пишеш на пощата, за да не се прави реклама.
Също така искам да попитам, понеже знам, че меда не трябва да се държи на слънце, този който е от Панаира на меда хубав ли е? В смисъл, че цял ден стои изложен на слънце, това не е ли проблем?

44 ortodoksal { 04.03.11 at 21:55 }

От никъде не може да си вземеш суров мед. За да го напълнят в буркан мятат тенекията на котлона. Ще ядеш незагряван и необлъчван на слънце мед когато сама почнеш да гледаш пчели. Няколко пъти купувах пита цялата. така поне съм сигурен че не е загрявана но остава другия проблем. Дават на пчелите да ядат захар за да не губят време да обикалят из полето 🙂

45 ivka_007 { 04.05.11 at 15:31 }

Значи, ако съм сигурна, че не дават захар на пчелите е най-добре да си взема пита (то аз от пита и най го обичам де) ? А когато го слагат в центрофуга, загрява ли се вътре ?
И все пак няма ли някой производител който не си храни пчелите с мед?

46 Андрей { 04.07.11 at 4:47 }

И една клюкина свързана с темата:
20% от пчелите у нас измрели през 2010 г.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3730651

47 ORTO { 04.08.11 at 2:31 }

От Понеделник във Варна имаме Експо на медарите или панаир на меда.
на улица Съборни номер3 има над 10 щанда като само на 2 има вменяеми пчелари.
лавандулов мед и мед от есенни растения си взех. Медарката от Разград е веганка тоест суровоядка и знае всичко по темата. При не

48 ORTO { 04.08.11 at 2:33 }

Не довърших … при нея има мед с перга и със смлени сурови пчели.
И също тя не предлага прашец, защото 3 дни след добива започва да се окислява ако е извън меда и след седмица в него не остава нищо. Много ги чатка направо откачих от кефец

49 ivka_007 { 04.08.11 at 13:18 }

Как да се свържем с тази жена? Дали ще бъде и на ПАнаира на меда в Пловдив?

50 ORTO { 04.08.11 at 20:48 }

http://www.rumabee.com/ това и е сайта

51 ivka_007 { 04.08.11 at 22:05 }

ORTO, мерси за сайта 🙂

52 Юлияна Георгиева { 01.01.14 at 11:03 }

Искам да закупя няколко буркана бял мед /от рапица/за лечебни цели.Може ли да ми помогнете?Тел-0888564791.Весела и щастлива нова година.

53 Росица Петрова { 05.26.14 at 16:54 }

Интересувам се за цената на мед от магарешки бодил и как мога да купя

Leave a Comment