Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Какво е суровоядство

Суровоядството не е просто режим на хранене, а по-скоро начин на живот. Ето накратко някои принципи и вярвания:

*** храната е предимно или изцяло растителна и сурова. Не се вари, пържи, пече, а при нужда от термична обработка се изсушава до 42 градуса. Единствено тогава ензимите, витамините и микроелементите са биоактивни, лесноусвоими и запазени. Такава богата на полезни вещества храна се превръща в лекарство и с лекота може да се постигне пълноценно здраве.

*** човек е това, което яде. Отдавна е факт, че храната, която постъпва в тялото ни влияе не само на здравословното, но и на емоционалното и духовно състояние на човека. Естествената, чиста храна може да ни помогне да бъдем жизнени и енергични, здрави, докато неестествената, рафинирана, силно третирана и обработена храна, пълна с пестициди, химикали и изкуствени добавки, може да доведе до точно обратното.

*** това е начин на живот без лекарства и болести. Хипократ е казал – „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“

*** предпочитат се био продукти и био храна, или най-добре всеки да си отгледа сам плодове и зеленчуци, които да не пръска с пестициди и да не тори с изкуствени торове, защото така натравя земята, водата и тялото си.

*** грижа за животните, затова те не са на трапезата на суровоядеца; козметиката, медикаменти и препарати не са тествани върху животни.

*** ако не се отглеждаха толкова много селскостопански животни за месо и мляко по силно индустриализиран начин, проблемът със световния глад нямаше да съществува, заболяванията на хората не биха били толкова масово разпространени. За изхранването на 1 прасе, крава или теле отиват толкова много ресурси, но ресурси не само като храна и вода, а и унищожаването на вековни гори, за да се превърнат в пасища, а като резултат – излишъци от метан и силно замърсяване, както на въздуха, така и на подпочвените води.

*** грижа за околната среда – съществуват много начини, за по-зелен живот: ползване на платнени чанти за пазаруване, почистване на тялото и дома с натурални продукти, разделно събиране на боклука, компостиране на органичните отпадъци, садене на дръвчета, повече ходене пеш, каране на колело, споделяне на колата, следване на принципа rethink, reduce, reuse,re-give, recycle – премисли, намали, употреби на ново, подари, рециклирай.

Е, това е в основата, но има още хиляди малки неща, които ни вълнуват. Като това да вярваш в себе си, да обичаш и уважаваш всичко живо и най-вече Майката Земя. Защото тя е единствена. Тя не е за еднократна употреба, не сме я взели назаем от някой наш познат, няма да можем да си купим друга, след като я оползотворим. ТЯ Е ЕДИНСТВЕНА.