Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Да си направим кълнове

люцерна

Кълновете са най-живата и пълноценна храна. В същото време те са био, защото сами си ги отглеждаме, а оттам са безвредни за околната среда, поради спестените пестициди и торове. Много малко усилия са ни необходими и за няколко дена се снабдяваме с достатъчно количество превъзходни кълнове. Те ще ни подмладят, ще ни заредят с много енергия, ще ни доставят най-много ензими от всички останали храни, а също бързо и лесно усвоими витамини и минерали и скъпоценен хлорофил.

От какво може да си направим кълнове? От почти всичко, стига да си намерим подходящите за тази цел семена. Какво означава това? Например, ако искам да си направя кълнове от рукола, няма да отида в аграрния магазин за семена и да си купя рукола за засяване. И те ще покълнат, но тези семена не са за консумация, тъй като в повечето случаи са обработвани с препарати. Подходящите семена се продават в хранителните магазини или магазините за здравословно хранене. Те също имат срок на годност, с изтичането на който е вероятно да не покълнат.
Най-разпространените кълнове са от:
~ жито, ръж, ечемик, елда
~ люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе
~ соя, китайски боб, нахут, леща
~ броколи, моркови, ряпа, зеле, лук
~ слънчоглед, тиквени семки, бадеми

семена за покълване

Как да си направим кълнове? Има няколко варианта в зависимост от типа на семената. Има такива, които са слузо-образуващи и такива, които не са. Към групата на слузо-образуващите спадат лененото семе, крес (латинка), рукола, синапено семе (някои видове не са) и други. За да разберете какво точно означава всичко това, накиснете ленено семе в една чаша вода за 1-2 часа или повече. Добре се забелязва как водата придобива консистенцията на желе и е трудно да отделим семенцата едно от друго (на допир са с лигава повърхност). Затова такива семена не могат да покълнат по стандартния начин. Най-лесно е да си направим кълнове от тези семена върху почва или марля, като след това с ножичка ги изрязваме в основата, за да ги консумираме (така както пониците).

Към групата на неслузообразуващите са всички останали семена, които общо казано покълват по следния начин.
1) измиваме добре семената
2) слагаме семената в подходящ съд и покриваме с вода от 2 до 5 пъти повече за около 24 часа. Количеството вода зависи от това, колко пъти ще нарастват семената. Например люцерната набъбва двойно (или по-малко), докато лещата, нахута нарастват тройно и повече. Добре е съда да поставим на тъмно място при стайна температура (около 22 градуса).
3) след това отцеждаме добре водата и оставяме така докато покълнат. Единственото условие е да ги измиваме сутрин и вечер, като винаги отцеждаме много добре излишната вода. Съдът се държи на тъмно място, докато кълнът е по-малък от 1,5 мм, когато стане повече може да поставим на светло място, без пряка слънчева светлина. Така бързо ще се появят зелените листенца и ще се заредят с много хлорофил. Аз не винаги поставям на тъмно място и не съм имала проблем с покълването.

Методи за покълване:

буркан за кълнове

* буркан с марля – взимаме стъклен буркан и поставяме марля на гърлото му с помощта на ластик. Това помага за лесното и бързо промиване и отцеждане на семената в буркана. Марля може да се закупи от аптеките за 1.10 лв – няколко квадратни метра. Когато накисваме по ситни семена правим марля от няколко пласта. Когато семената (зърната) са едри (нахут, соя…) може да не ползваме марля, защото водата лесно се отцежда като придържаме с ръка семената, докато накланяме буркана. Този метод на покълване е подходящ за почти всички семена, които не са слузообразуващи.

уред за кълнове

* уред за покълване – съществуват много уреди за покълване, повечето са с тавички и система за навлажняване. Този, който аз имам, е малък и е подходящ за такива, които образуват килимче от зелени листа – люцерна, синап.

уред за кълнове

* с почва или марля – това е методът за отглеждане на слузообразуващи кълнове. В тарелка поставяме на дъното марля на няколко пласта, посипваме семенцата по цялата площ и заливаме с вода около 0,5 см. Водата ще омекоти семенцата и ще помогне на кълновете да пробият обвивката. В следващите дни с помощта на пулверизатор ги поддържаме леко влажни, но не и потопени под вода. Когато се покажат малки неразтворени листенца, слагаме тарелката на косвена слънчева светлина, за да може бързо да нараснат няколко сантиметра и да натрупат ценен хлорофил. Тогава те са готови за консумация, взимаме ножичка и ги изрязваме близо до основата им. Ако решим да използваме почва, принципът е същия, но вместо марля, разстиламе семената върху пласт почва или торфена смес. Поддържаме влажни постоянно и когато израснат няколко сантиметра, отново изрязваме до основата им.

покълване на лен, рукола и крес

Ето какви кълнове може да си направим:

* слънчоглед – може да е както белен, така и небелен. За беления слънчоглед е достатъчно накисване във вода за 4-5 часа и още веднага след това могат да се консумират. Ако някой обича да чопли семки, може да пробва варианта с небелен слънчоглед, щом се подаде малък бял кълн, са готови.

кълнове от слънчоглед

Също много интересни са и пониците от слънчоглед. Може би е най-подходящо да изберем метода с почвата, за да може лесно след това да ползваме само стъбълцето с листата. Може да се приготвят и в голям буркан, но недостатъка е, че едно по едно се отстраняват коренчетата (но ако не ви пречат може да ги хапвате заедно с тях). Имат вкус на суров слънчоглед с лек горчив привкус накрая. Изключително сочни и свежи кълнове.

кълнове от слънчоглед

кълнове от слънчоглед

* люцерна – люцерната е царицата на кълновете. Тя е толкова свежа, хрупкава и обогатява невероятно добре всяка салата. Подходящ метод за покълване е най-вероятно всеки един от изброените по-горе (единствено не съм пробвала в почва). При тях е важно да се оттича добре излишната вода и да се осигури добра вентилация до всички кълнове. Иначе придобиват лоша миризма и загниват.

кълнове от люцерна

* синап – това са доста пикантни кълнове (с лек вкус на горчица). Някои от сортовете са слузообразуващи. Затова може да покълнваме или в уред за покълване или върху марля.

кълнове от синап

* крес (латинка) – тези кълнове са с екстравагантен вкус (аз ги обожавам, но на доста хора не им допадат), ползват се като подправка към салати и ястия. Подходящ метод е с марля или почва.

кълнове от крес

* ленено семе – до сега съм пробвала с покълване на златисто ленено семе. Също подходящ метод за покълване е с марля или почва. На долната снимка ленът е с жълтата обвивка по листенцата, на заден план се вижда крес.

кълнове от лен

* ряпа – леко пикантни и с вкус на ряпа, също много хрупкави и свежи.

кълнове от ряпа

* зелена соя – за да стане сочна и с добър вкус, трябва да държим на тъмно и леко да притиснем.

* леща – може да консумираме веднага след като се появят малки бели кълнове или да оставим за по-дълго време, за да получим поници.

* лук – има вкус и мирис на лук. Много добра украса се получава с тях и разбира се може да ползваме във всички салати, в които по-принцип добавяме лук.

кълнове от лук

* жито – консумираме го или когато кълнът е по-малък от 1,5 мм или когато израсте житен поник (зелени стъбла между 5-10 см). Житените поници са може би най-ценените, тъй като съдържа над 70% хлорофил и е невероятен енергиен стимулатор със силно изразено пречистващо действие. Подходящи са за правене на сок, като е добре да е направен с подходяща за тази цел сокоизтисквачка.

кълнове от жито

Това са само някои от многото видове кълнове, които сами може да си направим. Ето къде може да откриете доста по-подробна информация за кълновете и пониците. В началото може да не получите перфектни резултати, но с няколко опита ще станете много добри в направата на най-живата храна.

Един приятел ми изпрати снимки на неговата микроферма за кълнове и поници, която той ползва и сам прави (http://www.mikroferma.com/). До колкото знам, за да си направим жива храна с този уред, почти нищо не се изисква от нас, единствено да заложим семената и да включим уреда. Ето малко снимки:

уред за покълване

уред за покълване

179 comments

1 Вери { 10.25.10 at 18:55 }

Да, сусамът трябва е цял, не белен.

2 marulka { 11.03.10 at 2:52 }

http://healtheworld-ts.blogspot.com/2009/12/blog-post_7366.html
това защо копира тази статия дословно (както и други статии оттук) без да посочва източник?!

3 mer { 11.03.10 at 23:06 }

Защото много блогъри правят така, а не е етично, по-принцип ако някой използва статия от чужд сайт, най-малкото може да сложи активен линк към източника. Този не е едниствения…

4 bobi { 11.15.10 at 15:17 }

Страхотен сайт.Поздравявам Мер за това, което прави.Аз сега се запознавам с кълновете и
е чудесно, че ви има.Ще си купя уред още утре.

5 ortodoksalen_A { 11.18.10 at 4:29 }

Страхотен сайт да. Чудесно е да драснеш лични впечатления колко дена си издържал култовия вкус на прокаралите семена. Людмил който прави машини за кълнове предлага и семена. Жалко не му знам линка на сайта да разгледаш

От 2 години търся голосеменен овес за покълване. Обяви пусках по селскостопаански форуми за чували на едро е няма и няма .

6 Зорница { 11.20.10 at 21:12 }

Здравей Мер,

покълвала ли си семена от босилек? Може ли да ме посъветваш как става? Единственото, което знам, е, че са необходими около 14 дни, за да покълнат семента.

Много благодаря за полезните съвети!

7 Валери { 12.16.10 at 15:11 }

Кажете ми коя леща става за покълване – Розовата става ли или не ?

8 Petko { 12.17.10 at 0:36 }

Валери, лещата за покълване е същата, която се продава за готвене. Редовно си покълвам и става много вкусна.
С розова не съм пробвал, но ми казаха, че не ставало :)

9 Вери { 12.18.10 at 7:30 }

Ако тази розова/червена е белена, няма да покълне. Ако е небелена, ще. Ние редовно си покълваме розова небелена наред с още 3 вида.

10 daniela5202 { 01.01.11 at 17:04 }

искам да науча повече за суровоядството.

11 Dido { 01.29.11 at 18:36 }

Здравейте на всички!

Първо искам да изкажа благодарността си на Мер, за старателно написаната тема и отговорите, които дава в нея! Прекрасно е, че те има!

Аз пробвах вече да отгледам кълнове от жито и забелязах, че житото пусна доста дълги коренчета. Въпроса ми е, с коренчетата ли да ям житото или трябва да ги махам? Обикновено кълнове от жито как се ядат, след като пусне кълн 1.5мм бъркам с лъжичката в буркана и папам ли? Или е нужно преди това да го измия, да отделя кълновете от житото или някакви други процедури трябва да се правят?

Извинявам се за прекалено начинаещите въпроси, но съм нов и с радост бих започнал да се храня с кълнове!

Пожелавам ви много успехи и слънчеви дни на всички!

12 geri { 01.30.11 at 16:56 }

Привет Дидо :)) …понеже отдавна вече си правя кълнове от житце, лещичка, елда и тн …та като човек вече с повече опит в тези дела :))), реших да ти отговоря на питанките :)) ..
Ако искаш да хапваш кълнове от жито, нужно е да го накиснеш във водица за около 15-18 часа, след това изплакваш, оцеждаш добре водата и го поставяш в някоя чинийки, тавичка или каквото имаш под ръка (най-удобно е в някой недълбок съд). Два пъти на ден след това се промиват зрънцата, за да се поддържат влажни, а и да се отстранят инхибиторите и другите остатъци, дето се отделят от зрънцето. След като прокара съвсем малко кълнче (при мен за около 24 часа става), житцето е готово за хапване. Тогава силата му е най-голяма, а и по мое мнение в този период е и най-вкусно. Предполагам, че повечко време си го оставил да покълва и то е изкарало и коренче, което нищо не пречи да си го хапваш със зърното, но на мен вкуса му лично не ми допада (малко ми сладнее). Омесваш си го както ти се е сладко, дали с медец и орехи …или добавено в някоя салатка, сам преценяваш…но аз където и да съм го вмъквала, винаги чудесно се комбинира :)) ..
А ако имаш желание да си приготвиш поници (житна тревица, житни стръкове ..както искаш го наречи), то тогава след накисването на зърната във водичката…има два варианта, за да продължиш …единият е да ги отглеждаш без почва, но в този случай малко е трудно да ги поддържаш влажни (освен ако нямаш някоя машинка за това), а другият – да си подготвиш съд (пак не мн дълбок) с чиста обогатена по възможност пръст, мяташ отгоре зрънцата като внимаваш да не се натрупват на едно място, добавяш още малко пръст, за да ги покрие …поливаш и това е, което се иска от теб :)) …а и трябва да съблюдаваш хем да е влажна почва, хем пък да не прекаляваш с поливането…след 10-тина дни тревицата израства на височина около 20 см, режеш и папаш :)) …пак в добавка към салатките или на сокче (но тук специална сокоизстисквачка ти е нужна…или пък може и да я дъвчеш по-продължително с цел да изкараш сока от тревата).
Надявам се съм успяла добре да обясня, ако ли не …готова съм да отговярям на уточняващи въпроси :)) …
Много усмивки и ведри почивки!

13 Dido { 01.31.11 at 10:35 }

Благодаря ти много за изчерпателния отговор geri!

Пожелавам ти хубав и слънчев ден!

14 geri { 02.01.11 at 11:05 }

Заповядай пак, Дидо :) …нека денят ти бъде изпълнен много усмихнати ведри преживявания! 😀

15 Роси { 03.01.11 at 23:41 }

Темата живо ме интересува и тук е много изчерпателна,за което много благодаря :) !! Имам един въпрос :Някъде (в друг сайт )прочетох,че житните кълнове не трябва да се консумират,ако са по-големи от 2 см(то май вече при този размер вървят към поници) ,тъй като били „отровни “ . Има ли нещо вярно в това ? Ако го намеря , ще го постна тук въпросното мнение.

16 elena { 03.16.11 at 20:27 }

Благодаря много за ценната информация! Бих искала да се науча сама да си покълвам семенца и се радвам, че попаднах на вашия сайт!
Ще ви бъда признателна, ако ми разясните и следното нещо:
Способът на покълване с буркан и марля звучи ясен, но след като разгледах информацията за машината за покълване, за която споменавате (http://www.mikroferma.com/), оставам с впечатление, че методът с буркан и марля не е за препоръчване поради липсата на достатъчна вентилация и възможната поява на алфатоксини. Въпросът ми е как да се избегне появата на алфатоксини, използвайки буркан и марля, а не „микроферма“?

17 Hortenzia { 05.12.11 at 9:47 }

Чудесна статия и сайт! За първи път посях пшеница в прозрачна кутия с надупчен капак-израснаха чудесни поници -мноооого бавно! Междувременно потърсих мопа- да мия стълбището – и … поници …
http://media.snimka.bg/8582/023419036-big.jpg?r=0

18 Jeronimo { 06.24.11 at 11:04 }

Здравейте,
Искам да попитам, някой има ли представа могат ли да се използват семена /за приготвяне на кълнове/ от магазини за животински фуражи /понеже там има най-голямо разнообразие, а семена от слънчоглед не можах въобще да намеря другаде в суров вид/ ? Но не знам, има ли опасност да са генетично модифицирани ? Вие от къде си купувате семена за кълнове ?

19 Justin { 06.29.11 at 14:08 }

Мер, аз отдавна търся жито, което да става за кълнове и съм почитател на кълновете. Но кажи ми може ли да покълне грухана пшеница, която се продава в бакалиите, или трябва да бъде негрухана?

20 si_mi { 07.07.11 at 10:37 }

Мер, страхотна статия, научих много от нея и от коментарите, справям се отлично с кълновете като за абсолютен новак :) Възникна ми един проблем и бих искала съвет – опитвам се да покълна лимец и спелта, но не се получава нещо. Обикновената пшеница покълва за 1 ден, но лимеца и спелтата (австрийски, био) не стават вече 5-ти ден, няколко зрънца са пуснали кълнчета, но те са макс 1% от цялото количество, което не е много – 2-3 супени лъжици в голям буркан с марля. Някой с опит?

Justin, да ти кажа, с груха пшеница не става, трябва зърното да е цяло. Аз купувам една, на която пише „пшеница за покълване“.

21 Petko { 07.07.11 at 17:33 }

si_mi, спелтата принципно не покълва. Става за варене или за правене на хляб. Лимецът ми покълва чудесно. Твоят не покълва, защото е австрийски, био. Добре е да знаеш, че около 50-60% от храните с БИО сертификат са скапани и не стават за ядене, колкото и да поддържат високи цени и да имат престижния надпис „Германия“, „Австрия“, „Холандия“.
Щом става дума за ядки и особено за семена, нашите български култури са с далеч повече предимства. Повечето все още не са ГМО; семенцата са живи, т.е. покълват(и то над 90%); това, че не минават митници също е плюс; и най-вече това, че храната ни бива да съответства на географския регион. Лешниците са турски, което е супер. С бадемите трябва да се внимава, понеже пазарът е наводнен с американски, които са доста съмнителни. Ако намериш български(сортът се казва „Аспарух“) е супер вариант. Орехите са чудесна наша ядка.
От семената в България имаме превъзходни лимец, ръж, слънчоглед, сусам, лен, люцерна.
През лятото в жегата ползвай някакъв друг съд, не буркан. В буркана вентилация почти липсва и с високата температура, опасността от плесенясване е голяма :)

22 si_mi { 07.09.11 at 13:22 }

Петко, балгодаря за изчерпателния отговор! Всъщост след по-подробен преглед на етикета на лимеца открих, че пише: произход Германия. Както и да е, ще го сваря на десерт за децата, че те не искат кълнове.
а какво ще кажеш за броколите? и къде бих могла да си намеря семена от броколи, само готови кълнове от броколи съм виждала, ама им нямам вяра…
ти какъв съд препоръчваш вместо буркан? с по-широко гърло?

23 si_mi { 07.09.11 at 13:23 }

още нещо – царевица става ли за покълване и ядене сурова? нещо не намирам инфо за царевица, явно не е много популярна?

24 Petko { 07.09.11 at 21:46 }

si_mi, нямам опит с покълване на броколи. Казват, че в Пикадили продавали такива семенца, но така и не съм проверил.

Вместо буркан, може да ползваш някоя по-широка чаша или чиния. В едни чинийки ги покълвам аз. Така вентилацията е супер :)

За царевицата не намираш инфо, понеже тя е генно модифицирана храна №1 в света. Казват, че на практика в световен мащаб не е останала истинска царевица, а само ГМ. А от ГМО е добре да се пазим :)

25 Ми { 07.11.11 at 12:34 }

Семена от броколи има в „Be Fit“.

26 si_mi { 07.13.11 at 10:13 }

Петко, а как ги изплакваш в чинийките? аз засега нямам проблем с бурканите, слагам по малко, и без това бързо покълват.

един приятел, който принципно е много запознат с ГМО, твърди, че българската царевица не е ГМО, но… знам ли…

Ми, благодаря за инфото!

27 Petko { 07.13.11 at 13:35 }

Имам познат, който гледа царевица и каза, че няма откъде да вземе такава дето не е ГМО. От него знам, че всичката царевица е ГМО.

Слагаш ръката и промиваш внимателно. Просто така съм свикнал в чинийки. А когато са малко семенцата, тогава ползвам чаши :)

28 Mimi { 07.19.11 at 22:25 }

Много са ми интересни статиите.
За пръв път се включвам в коментарите.И желая да споделя, че ще си правя кълнове.Неопитен новак съм, но желанието ми няма граници.Много съм развълнувана.Днес си купих семенца от Люцерна и започвам.Незнам какво ще стане,но се надявам да са положителни резултатите : )

29 mer { 09.30.11 at 18:51 }

Темата е затворена за повече коментари. За споделяне и въпроси, моля посетете форума – http://forum.zemianazaem.com/. Благодаря!