Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Пречистване на черния дроб със зехтин и лимон /редактирана версия/

Това е малко променена версия на статията за пречистване на черния дроб. Пробвала съм всички варианти и винаги са излизали много камъни, но установих, че някои детайли от методите дават по-добри резултати с по-малко прилошавания и щадящи черния дроб.

Необходими продукти:
зелени кисели ябълки – около 10-15 кг
цвекло – 2-3 кг
лимонов сок /или сок от грейпфрут/ – до 300 мл
зехтин или друго студено пресовано масло
зеле и моркови – за 1 салата
2 пакета английска сол – ако това изберете за очистително

Подготовка за пречистването – в продължение на 5 дена /например от понеделник до петък/ се пие по минимум 2 литра сок от зелени кисели ябълки и малко цвекло. В ябълките има киселина, която омекотява камъните в жлъчката и черния дроб и това позволява безпрепятственото им преминаване през каналчетата. Ферментиращият ефект на ябълковия сок допринася за разширяването на каналчетата. Пийте ябълковия сок бавно през целия ден, между храненията. Освен ябълковия сок пийте и вода – между литър и половина и два литра на ден. Можете да си изплаквате устата със сода за хляб или да си миете зъбите на няколко пъти през деня, за да не се повредят зъбите ви от ябълковата киселина (най-добре пийте със сламка).
В продължение на 5-те дена избягвайте студени храни и напитки – те изстудяват черния дроб и намаляват ефекта на прочистването. За да помогнете на черния дроб да се подготви за основната част на прочистването, трябва да се изключат храни от животински произход – месо, яйца, мляко, както и пържени храни.

***За да има 100 процентов успех цялата процедура трябва всичко да се изпълни точно. Препоръчително е около 2 седмици преди пречистването да се премине на суровоядство (да не се приемат никакви храни с животински произход, да не се приема храна, в която има консерванти и изкуствени добавки, да се избягват тестени и нишестени храни, както и бързата храна тип макдоналдс, дори нищо в опаковка, да се изключат кафето и черния чай). Всяка сутрин на гладно и вечер преди лягане може да се пие леко топла вода с мед. Това допълнително омекотява камъните в черния дроб и ще се избегнат евентуални болезнени усещания. Още – сутрин на гладно може да се пие 2-3 супени лъжици зехтин с малко лимонов сок – това ще предизвика отделяне на жлъчен сок от черния дроб и така ще го подготви за самото пречистване, което доста ще го натовари. И още – за да се откъртят по-лесно камъните може да се бяга всеки ден около 30 мин или да се правят аеробни упражнения с разтърсващ ефект. Непосредствено 2 дена преди пречистването не трябва да се натоварва тялото, трябва да се избягват силните емоции, особено лошите и трябва много да се почива. Също не е добре да се гладува иначе ако гладуваме има вероятност, когато изпием зехтина и лимона организма ни да ги изконсумира вместо да извърши основната си задача.***

Старайте се да не приемате лекарства и витамини през дните на подготовка, освен такива, които са абсолютно необходими. Важно е да не се натоварва черният дроб с излишна работа.
Препоръчително е на шестия ден да се направи клизма. Това осигурява безпрепятственото преминаване на камъните през отделителната система.

На 6-тия ден сутринта изпийте отново голямо количество ябълков сок. До 14 часа може да хапнете нещо леко – плодове или салата овкусена с лимон и зехтин. Не яжте нищо (можете да пиете вода, когато сте жадни) след 14 часа, за да нямате трудности с изхвърлянето на камъните.

След 14 часа започнете да загрявате областта на черния дроб с грейка (ел. възглавница). Около 16-17 часа си направете няколко клизми, с цел да освободим пътя на камъните, които ще се изхвърлят цяла нощ. Ако не можете да си правите клизми, изпийте предварително някаква билкова отвара или английска сол, с която да изчистите червата си /трябва със сигурност да знаете, че тези разхлабителни ще ви подействат преди 18 часа. След това започнете постоянно да нагрявате черния дроб, топлината ще омекоти дроба и ще разшири каналчетата. Около 18-19 часа пригответе прясно изстискан лимонов сок и зехтин /равни количества от по 150-300 мл/, като е добре леко да ги загреете на водна баня до температурата на тялото. В 19 часа започнете да пиете на глътки лимон и зехтин докато изпиете цялото количество и легнете. Продължете да загрявате дроба докато лежите неподвижно. Може или да заспите или след час и половина да извършите няколко неща, за да помогнете на черния дроб да се изчисти по-добре. Седнете върху пети, запушете лявата си ноздра с памук и започнете да дишате през дясната. Върху езика сложете малко лют пипер. Опитайте се да дишате бавно и плавно, като съзнателно се опитвате да движите диафрагмата. Всичко това ще възбуди черния дроб и той по ефективно ще изхвърли камъните. Мислено може да си представите как излизат всички мръсотии и затлачвания. Между 1 и 3 през нощта може да усетите прилошаване и да ви се приходи до тоалетна или да ви се доповръща. Не се притеснявайте – това е защото в тези часове дробът ви работи най-усилено и всичките сили на организма са съсредоточени в него. За около максимум 1/2 час всичко ще отмине. Може пак да си сложите на езика лют пипер и да подишате.
***Понякога прилошаването е силно, но най-важното е да не се притеснявате. Всичко ще премине и просто трябва спокойно да изчакате, да полежите и да си мислите колко ще е хубаво след това.***

***Ако не ви понася да пиете зехтин с лимон, може да ги замените с друго студено пресовано масло /ленено, конопено, слънчогледово, тиквено, сусамово…/ и със сок от грейпфрут. При мен те действат еднакво добре. По принцип каквото и масло да изберете, знайте, че все е гадно на вкус. Ако ви е трудно да пиете на глътки маслото, може да го смесите със сока в едно шише с капачка, да го разклатите и така смесено да го изпиете почти на веднъж. Но в този случай трябва след това да легнете и да стоите неподвижни поне 30 мин, за да може двете течности да се разделят на слоеве в стомаха.***

На другия ден станете в 6-7 часа. Направете си няколко клизми с урина или вода с малко сол и най-накрая с чиста вода. Ако не искате с клизма тогава изпийте 1 пакет английска сол разтворен в 1 чаша вода. Може и друго разхлабително, с което сте свикнали и знаете, че със сигурност ще ви подейства. Целта е нито един камък да не остане заседнал в дебелото черво, защото той бързо се засмуква обратно и става по-лошо. Към 9-10 часа изпийте по-голямо количество сок от цвекло и ябълки, който допълнително ще измие черния дроб. След час може да хапнете плод, а по късно и салата Метличка. През целия този ден трябва да ядете единствено растителна храна. Месо и яйца може да хапнете чак след 3-4 дни. Тези храни изключително много затормозяват черния дроб. Също и кафето оказва много неблагоприятно влияние върху дроба. Не пийте кафе по време на подготовката и няколко дена след това.

Необходимо е да се изхвърлят всички камъни от черния дроб. Това изисква няколко прочиствания. Те могат да бъдат правени на интервал от един месец. Важно е да се знае, че щом започнете да прочиствате черния дроб и жлъчката, трябва да продължите с прочистванията докато при две последователни прочиствания не се изхвърлят никакви камъни. Ако оставите черния дроб наполовина изчистен за по-дълъг период (повече от три месеца), това може да доведе до по-голямо неразположение отколкото преди. Черният дроб ще започне да функционира по-ефективно скоро след първото прочистване. Болки ще намалеят, енергията ще се увеличи, мисловната дейност ще се подобри значително.

След известно време камъните от задната част на черния дроб ще се придвижат напред към двете главни чернодробни каналчета, което може да предизвика появата на всички предишни симптоми. Това показва, че още камъни са останали и са готови да бъдат изхвърлени със следващото прочистване.

Когато се направят няколко прочистващи процедури, ще усетите многобройни положителни промени: кожата ще ви се изчисти от акне, екземи, петна, почти няма да се разболявате, грипът и вирусите ще преминават през тялото ви незабелязано, мислите и настроението ще са по-положителни, ще имате повече енергия за работа и почивката ви ще е по-ефективна … Какво чакате!

125 comments

1 Александър { 07.27.09 at 1:25 }

Имам още един въпрос – ходя често на сауна и затова искам да попитам дали мога да заменя нагряването с грейка с 30 минути в сауната?

2 бате Бино { 07.28.09 at 19:16 }

Спомням си ,навремето като пиех едни лекарства, доктора ми каза : “ И никакъв алкохол с тия лекярства “ !. Аз обаче се шашкам : “ Абе как може бе докторе ,съвсем ли без ? “ След кратък пазърлък ,докторът ми отпусна лимит -50 гр. Аз обаче пак се ужасявам :
“ Че то какво е това количество, ще ми се смеят хората..“
Накрая доктора каза : “ Добре ,значи разбираме се за 100 гр., но не повече ! “ :) :)

3 Ananda { 07.29.09 at 10:17 }

Александър, понеже питаш за ябълков сок, бих могла да ти препоръчам ябълков сок Granini, доста е сполучлив. Мисля, че той е най-качествен на пазара. Не употребявам бутилирани сокове, но този е отскоро на пазара и реших да го опитам, доверих се на напосаното на етикета. В София се предлага в Пикадили, Била, предполагам че и в други градове го има.

4 бате Бино { 07.29.09 at 20:33 }

Уфф , на тези етикети ,драги мои, вече какво ли не се пише,само и само да се зарибим. За това вече се ангажират професионални психолози..
Позволете да предложа на вашето внимание какво пише на етикета на сладолед Jimmy,s , в който има 5 гр. портокалови парченца . Цитирам :
“ Внимателно подбраните най-висококачествени калифорнийски портокали “ Слънчева целувка“ перфектно допълват истинската нежно-кадифена хармония между най-финия алпийски шоколад и най-свежата чиста сметана създавайки съвършения вкус – Jimmy,s “

е, как е ,има ли по-добър сладолед ? :))

5 Александър { 07.29.09 at 22:44 }

Amanda, мерси за съвета! Ще го пробвам.

6 Radula { 07.30.09 at 21:52 }

Сашо, здравей!
Не съм много веща, затова и не съм дала съвет, обаче за това съм сигурна – по-добре не се захващай с нещо, ако не можеш да го направиш както трябва. Ако не можеш да си цедиш пресен сок от ябълки, нищо няма да постигнеш с купешките, имат куп химия вътре. Уж ще се пречистваш, пък само ще се задръстиш повече от тях.
Сауната е хубаво нещо, но не знам дали може да замести нагряването на дроба в ключови моменти от самото пречистване и няколко дни след него (евентуално), а не по време на подготовката. Така че, също имам съмнения, че само сауна е удачен вариант.
Пак да се върна на сока – за този от ябълки блендер не ти е нужен, а сокоизстисквачка. По-добре се напъвай да изяждаш по 10-15 ябълки, отколкото да купуваш натурални, уж пресни сокове от магазина.
Споделям ти това, защото едно прочистване, особено това на дроба, е сериозна работа. Трябва всичко да се спази, компромиси не трябва да се правят, защото омже да си навредим и да се чудим откъде ни е дошло после.
Моля те, внимателно обмисли и действай!! Ако трябва го отложи малко във времето…

7 New { 07.30.09 at 23:45 }

Kade moga da pro4eta kak da si napravia naturalen yabalkov ocet?

8 Александър { 08.01.09 at 2:02 }

Radula, мерси за съвета :)

9 Йоан { 08.03.09 at 2:17 }

Здравей Мер и компания :)
Някой може ли да ми каже кага са следващите две дати, най-подходящи за пречистване на черния дроб?
Предварително благодаря!

10 Ananda { 08.03.09 at 8:11 }

Йоан, да ти кажа според здравен център „Дар“ подходяща дата е 05.08.2009, може да посетиш http://www.dar-center.com/article/?article=1304.

11 mer { 08.03.09 at 13:19 }

Здравей, Александър! Нямаше ме 10тина дни и затова чак сега пиша. Вече е късно за отговор, но Радула е споделила и моето мнение.
Сауната е подходяща и е добре да я посещаваме през дните на подготовката, но в самия ден на пречистването е добре да загряваме черния си дроб с грейка през целия ден (в сауна не може да стоим цял ден). Грейки се продават в санитарните магазини (към 8-10 лева), а електрически възглавнички имаше в Технополис по едно време. Заслужава си да си вземеш като се има предвид, че прочистване не се прави веднъж, а многократно.
Ябълков сок може да си правиш и като настържеш ябълки на ситно и след това през тензух ги изстискаш, но може и да хапваш много ябълки. И аз не мисля, че бутилираните сокове са полезни в случая.
Dana666 беше писала следното:
„Натуралния сок от ябълки ще заменя с таблетки acido malico или яблъчна киселина.“ – може и ти да пробваш ако искаш. Ето от кой коментар е цитата – http://www.zemianazaem.com/?p=94#comment-12367.

New, тия дни ще напиша рецептата за натурален ябълков оцет.

Йоан, също може да погледнеш и в таблицата, която е в тази статия – http://www.zemianazaem.com/?p=130. Подходящи дни за пречистване на черния дроб са дните екадаши и Две Тръби (отбелязани с ДТ). Седмицата до Две Тръби е цялата подходяща за пречистването и който и ден да избереш все е добре. Най-общо казано седмицата преди и до пълнолуние е подходяща. Например следващите добри периоди са:
днес и утре
дните преди 3ти септември и т.н.

12 Ст. { 08.04.09 at 9:28 }

Здравейте.При мен нещата протекоха по следния начин:започнах подготовката на 20.06.Хранех се предимно със салати и сготвени по някакъв начин зеленчуци,без подправки.На 28-ми започнах да се храня само и единствено със салати(плодови и зеленчукови) и 1-2 филийки черен хляб.Всеки ден пиех по 2 литра сок от ябълки с малко цвекло.Правех небрежни упражнения с разтърсващ ефект.Всяка сутрин пиех по 4-5 с.л. зехтин с лимон,също така и мед в топла вода.Стараех се да правя нещата,както са описани по-горе.Последните 2-3 дни не се натоварвах физически.Дойде и неделния ден(02.07),в който исках да направя самото пречистване.Пих 2 дози англиска сол в интервал на 2 часа,след обяд в 4 пих отново.През ден изядох една плодова салата в 11ч. и една нормална зеленчукова салата в 13:30ч.В 14ч. започнах да нагрявам черния си дроб с електрическа възглавница.лежах неподвижно,освен когато отивах до тоалетната.В 19ч. изпих лимона и зехтина,по около 200мл. всяко.Около 22ч. ми стана тежко,но отдавам това на зехтина.Легнах си около 23:30,спрях да се нагрявам.Не спах особено спокойно,будих се на няколко пъти.На другия ден се събудих в 7 и изпих още една доза английска сол,пих от същото и около 9ч.Не знам дали успях да направя всичко както трябва,или обърках нещо,но камъни в тоалетната чиния не видях.Имаше малки зелени бучки,но те спокойно може да са били и от кивито,което ядох предния ден.Възнамерявам да опитам още веднъж следващия месец,но мисля подготовката за пречистване да ми е само 5 дена,вместо 14.Надявам се да съм успял да пречистя някой и друг токсин.Ако и следващия път не успея да видя камъни,явно не ми е писано да ги видя.Успях желая на всички,който биха искали да се пречистят.Поздрави.

13 Maslinka { 08.04.09 at 19:13 }

Здравейте. Много благодаря на създателката на сайта. Научих толкова много неща от вас за последните няколко седмици, че не мога да изкажа с думи благодарноста си. Много се радвам, че ви има и ,че всички споделяте безценен опит.
Коментарите ви доста пълно описват всичко при чернодробното пречисване и ми помогнаха да не се притеснявам ако нещо не върви точно по описанието в статията. При мен нещата вървяха като при: iniqn. Нямаше никакъв резултат до 11 часа сутринта, вече си мислех, че от много напрежение през предходната седмица съм се стегнала и нищо няма да се получи. Оказа се, че греша. Доста рубини извадих. Два, три доста големи (около 2см.) и стотици малки тъмнозелени камъка (може да ги наречем и бучки, защото всъщност бяха доста размекнати, предполагам от ябълковият сок).Всички бяха еднакви по структура и цвят. При други хора виждам, че има и кафяви, жълтеникави, но не и при мен.Още на следващият ден езика ми започна да се изчиства от бяло, жълтият налеп. Имах горчив вкус в устата цял ден и налепа видимо намаляваше през няколко часа.ще продължа да практикувам това прочистване, защото не е страшно и видях осезаема разлика в здравословното ми състояние за броени дни.
А, за суровоядството – само адмирации. Имах ужастно храносмилане и газове по няколко часа след ядене вечер. Постоянно ми се препоръчваха готвени храни, защото се усвоявали по-лесно, защото съм Вата доша и трябва да ям топла храна и т.н. Спазвах всичко,подобрение никакво.Не можех да разбера къде бъркам. Оказа се просто и лесно – СУРОВА ХРАНА. Усвоявам я лесно и нямам никакви проблеми със стомаха. Вечер се тъпча се с лук и чесън, който бяха противопоказни преди, спя с лек стомах и хубави сънища.

Успех на всички.

14 Александър { 08.09.09 at 20:22 }

Здравей Мер, благодаря отново за съветите!
Имам още един въпрос – сериозно се замислям да премина към суровоядство, но се чудя дали и маслините спадат към суровата храна. Ти някъде беше казала, че маринованите храни са враг на черния дроб, а дали и маслините са маринована храна или се водят сурова. Въобще ще съм ти много благодарен ако споделиш всичките си знания за маслините като храна.
Предварително благодаря!

15 mer { 08.10.09 at 0:45 }

По принцип маслините са подходящи, но ако са приготвени качествено, тоест единствено накиснати в саламура (не знам дали така се прави по-принцип) и след това обезсолени. Ако си взимаш от магазина, търси си поне безсолни маслини, че многото сол вреди (особено за хипертоници). Освен това във форума беше повдигнат въпроса за черните маслини, но не мога да открия точния коментар. Аз си купувам от време на време.

16 Валентин Георгиев { 08.10.09 at 0:55 }

Имам молба към следящите лунните цикли. Определете подходяща дата за август за пречистване на черния дроб.

17 mer { 08.10.09 at 1:25 }

Погледни тази статия http://www.zemianazaem.com/?p=130 и таблицата към нея. Дните Екадаши и Две Тръби (ДТ) са подходящи за прочистване на черния дроб. Особено дните малко преди Две тръби до пълнолуние. Например следващите подходящи дни и периоди са:

16 август
от 30 август до 3 септември
15 септември
от 28 септември до 2 октомври
и т.н.

18 Андрей { 08.12.09 at 7:24 }

Здравей NEW!
Пробвай тези рецепти:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2418.html
Ако не ти допадат потърси нещо друго в Google.
Поздрави!

19 иванка { 08.15.09 at 21:57 }

Страх ме е че при нагряване на черния дроб може жлъчните камъни да тръгнат надолу и така да запушат каналите -става много лошо при това положение,,,,,,,,,,

20 mer { 08.17.09 at 9:39 }

Ако жлъчният ти мехур е пълен с жлъчни камъни, тогава трябва по-дълго да правиш подготовката и някои други процедури, като например соколечение (или http://www.zemianazaem.com/?p=189), спорт, гладолечение – така те ще се разбият, омекотят и дори изхвърлят или „усвоят“. След тези процедури като направиш и пречистване на дебелото черво и след това на черния дроб няма да има от какво да се притесняваш – ще мине добре ако спазиш всичко описано (особено нагряването, но и не само то). Ако имаш страх от процедурата, по-добре не го прави, защото страхът стяга органите и нищо няма да излезе – трябва да си отпусната, ведра и положително настроена.

21 Валентин Георгиев { 09.01.09 at 22:07 }

Хм 350 грама зехтин и 350 грама лимонов сок си ги изпих без никакви притеснения . Нищо не усетих нито ми беше гадно нито нищо. Все едно си пия лимоновия фреш вместо с водка.
Ако нищо не изкарам, минавам на пречистване с уиски с лед а веер на пречистване с червено вино и дивеч на огън

22 mer { 09.01.09 at 23:55 }

За завиждане си с тези количества, аз едвам докарвам до 150 мл, максимум 200 ако имам късмет :).

23 тодор венков { 09.02.09 at 20:41 }

здравейте,
правих си пречистването преди 2 седмици,наистина се почувствах добре ,но седмица
след това бях на рожден ден.,където употребох алкохол.От този момент изпитвам стягане
в област на черния дроб и това ме притеснява.Може ли някой да ми даде съвет.Никъде не прочетох,че не трябва да се употребява алкохол след пречистването.Възможно ли е да
съм претоварил с пречистването черния дроб в смесица с употреба на алкохол.Мислех да го повторя …сега просто не знам.

24 mer { 09.02.09 at 22:51 }

На мен подобно нещо ми се случи след първото пречистване на черния дроб – тогава веднага на следващия ден пих кафе на гладно и то 3 сутрини подред и болките се увеличаваха. Първоначално беше стягане, след това премина в болки. На четвъртия ден започнах пак да нагрявам черния дроб за около час-два, пих малко зехтин с лимон – половин чашка общо, също и чай от лайка и магарешки бодил. Не знаех дали това ще ми помогне, но за мое най-голямо учудване се оправих – болките секнаха и се почувствах като нова.
Не се притеснявай, черния дроб бързо се възстановява, но друг път гледай да не правиш комбинацията пречистване и алкохол. Ако искаш пробвай малко да го нагрееш пак (за половин час) и пий цял ден сок от ябълки, моркови и цвекло и чай от лайка с мед и лимон.
Успех!

25 mer { 09.13.09 at 23:41 }

Темата е затворена за повече коментари. Ако желаете да споделите или имате въпроси, ще се радваме да посетите форума.