Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Резултатите

През изминалата година аз и някои мои приятели правихме доста от тук описаните режими и процедури на изчистване. Бяхме подтиквани от желанието си да се избавим от някои здравословни проблеми и излишества в организма ни.

Първи случай – ще започна с мен. Почти всичко съм описала в статията История с едно акне, затова сега само ще направя обобщение. Имах следните здравословни проблеми – чести тежки главоболия, лениви черва, лоша форма на акне, екземи, целулит. Последните 2 проблема се появиха сравнително скоро, сравнено с останалите проблеми, които ме притесняваха от години, като червата ми са лениви още от детските години. През тази година прави следните процедури:
* 7 пречиствания на черния дроб
* много пречиствания на дебелото черво
* житен режим – 5 дни
* режим на Лидия Ковачева – 11 дни
* няколко гладувания по 1 ден, включително и 1 сухо гладуване
* леки гладувания с прясноизцедени сокове или кленов сироп
* постепенно преминах през етапите вегетарианец, веган, суровоядец.
Сега напълно се избавих от екземите, целулита и главоболията. Акнето значително намаля, все още го има, но то ми е от дълго време и затова ще отнеме повече усилия. Преди положението с акнето беше направо непоносимо, сега ме избиват от време на време някакви пъпки, но и от тях ще се избавя. Най-голям проблем се оказа дебелото черво. Но поне вече е редовно веднъж на 1 или 2 дена, докато преди беше редовно веднъж на 1 или 2 седмици (не се шегувам).

Втори случай – това е случая с мой приятел, за който съм писала в статията Как се излекува един мой приятел. Той искаше да се избави от хипертонията и да свали 20-тина килограма. И успя. И с двете. И се подмлади. За първата половина на отминалата година той направи следните процедури:
* 6 пречиствания на черния дроб
* режим на Лидия Ковачева – 10 дни
* житен режим – 10 дни
* реши и стана веган и започна да се храни много здравословно
Заедно с хипертонията и килограмите, си заминаха и други проблеми като кожни алергии и аритмия на сърцето.

Трети случай – друга моя позната страдаше от анемия (желязна) и от ниско кръвно налягане. Тя направи:
* 5 пречиствания на черния дроб
* режим на Лидия Ковачева – 5 дни
* житен режим – 5 дни
* спря да консумира животински храни
В края на годината си направи кръвни изследвания и нивото на желязото в кръвта й беше в нормата. Кръвното й налягане премина в нормални граници.

Четвърти случай – това е случая на моя приятелка, която имаше остра форма на екземи по ръцете. Беше пробвала почти всичко – мазила, хранителни добавки, антибиотици. Тя реши и направи следното:
* гладуване по Лидия Ковачева – 14 дни
* двуседмично пречистване на дебелото черво
* пречистване от паразити
* постепенно промени хранителните си навици към много по-здравословни
Комбинацията от всичко това разреши проблема с екземите почти напълно. Вече червата са й много редовни, а преди не беше така, просто метаболизма й се обърна. А също се избави и от излишните килограми и то трайно, но това се случи с всички ни.

Аз съм убедена, че няма неразрешими проблеми, стига да сме последователни и уверени в успеха. А също и да имаме търпение. Защото лекарствата няма да ни излекуват, а само ще потушат сигнала, който се опитва да ни даде тялото, че нещо не е наред. Възползвайте се от този сигнал и реагирайте разумно. Силата е вътре в нас. Успех на всички! Бъдете здрави, млади и красиви!

38 comments

1 НАДЯ { 02.26.09 at 12:41 }

ЗДРАВЕЙТЕ !!! МНОГО СЕ РАДВАМ ЧЕ ИМА ХОРА КАТО ВАС !!! Благодаря Ви !!!
Преди седем години забременях и качих почти 20 кг. И от тогава все отслабвам и все съм на диета . Това лята се бях взела доста сериозно и почнах да свалям килограми , но
за съжаление започнах да се храня както преди и качих и отгоре килца. На теория знам доста за отслабването и за пречистването, обаче волята ми се е загубила някъде ! Стискайте ми палци . Започвам 3 дена само на салатки, и след това пречистването на черния дроб и жлъчката . От известно време ме боли , особено като легна на дясната страна . Задължително трябва да направя нещо за здравето и самочуствието си !
Стискайте ми палци ! Ще ви пиша пак .
СИЛИТЕ НА ЛЮБОВТА И ТОПЛИНАТА ЩЕ СПАСЯТ СВЕТА !!!

2 Radula { 02.26.09 at 12:58 }

С теб сме, Наде!!! Ще се справиш!!

3 benato { 02.26.09 at 19:18 }

По добре прочети добре каква е подготовката и процедурата на прочистване на черня дроб,това не е диета!

4 benato { 03.08.09 at 21:10 }

Ще помоля за по голяма активност 🙂 Споделете нещо,идва пълнолуние,какви ви са здравословните планове?

5 Валя { 03.08.09 at 21:55 }

Здравейте!!! Снощи си правих прочистване на черния дроб със зехтин и лимонов сок,без всякакви подготовки.Резултата беше потрисаващ,защото съм чела доста за здравословно хранене,не казвам че спазвам всичко,но ….!!! Много пъти съм си правила прочистване на черния дроб,но толкова големи билирубинови камъни не бях изхвърляла…!

6 mer { 03.08.09 at 22:10 }

Страхотно, Валя – и аз смятам утре да си пречистя черния дроб. И моята подготовка не е от перфектните, но се надявам, че щом се храня единствено с растителна храна, няма да ми прилошава много (както обикновено ставаше преди с мен). Ще пиша за резултатите.

7 Валя { 03.08.09 at 22:39 }

mer,предполагам че това не е прилошаване а гадене и то е от зехтина и при мен е така, но стискам зъби докато го изпия.Пиши за резултатите…и успех!!!

8 Radula { 03.08.09 at 23:41 }

Хора, моля ви споделете малко повече за гаденето и прилошаването, за да се подготвя психически :)))

9 benato { 03.09.09 at 8:51 }

Здравейте,това е част от моя дневник на пречистванията,дано съм ви полезен 🙂

16.февруари 91.9кг.
Днес клизмата беше с повече урина. Сок от цвекло,морков,ябълка и спанак,поне червеното цвекло и спанака са от нашата градина!Решил съм тази вечер да си прочистя черния дроб. Днес трябва да пия само сокове.До вечерта един чай и много вода.В седем без петнадесет приготвих зехтина,сока от лимон и термофора,започнах да подгрявам черния дроб. През 20 мин. Изпивах по малко зехтин и после сок и лягах на дясната страна. Не съм си представял колко е неприятно…много! До 9 часа вечерта бях изпил всичко.продължих загряването и след като си легнах в 22 и 30 .Заспах въпреки гаденето. Към 11часа и 40 мин. Се събудих от ужасен пристъп на гадене и повръщане и изведнъж ми се приходи до тоалетна.Излезна кафява ужасно миришеща течност и малко камъчета.След 20 мин.отново същото изхождане,гаденето намаля,отново напълних термофора и така заспах.Много е важно затоплянето на мястото около черния дроб,така се разширяват каналите му.

17. февруари 91.5кг. Сутринта се събудих в 7 без 15ч. Пак с гадене и тежест,оригане на зехтин,притеснява ме как ще ползвам зехтин после,дано отшуми и забравя. Направих си сок само от ябълки,цвекло нямаше да понеса в това състояние. Последва позив и отидох по голяма,малко и гъсти изпражнения,виждат се обвити камъни. Пих вода и след половин час отново до тоалетна.Този път беше страшно,много камъни,много и то големи колкото една стотинка,остра миризма! След това клизма с кафе и урина,още зеленикави камъчета,едните са светло зелени. Безсилие ме обхвана,едвам се изкъпах. Не съм вярвал колко мръсотия и камъни излизат при това прочистване. Днес ще съм на сокове.До вечерта 4 сока и един чай.Направих разходка и се изморих.Езика ми е доста обложен,въпреки почистването му няколко пъти. Утре до обяд ще станат три денонощия на сокове,затова мисля,че се облага с налепи.

10 Валя { 03.09.09 at 11:45 }

Случайно открих този сайт,е не е толкова случайно,защото това съм търсила.Казано е-почукайте и ще ви се отвори! Много се радвам,че тук намерих хора които се интересуват от прочистване на организма,здравословно хранене и т.н. Това ми даде ЕНЕРГИЯ да продължа да се занимавам с „вътрешната чистота на организма“.Прочистването на черния дроб за мен е процедура която не изисква особени усилия,може би това е защото я правя за пореден път и до сега не съм имала остра ответна реакция на организма ,а всичко протича безпроблемно и прочистването е налице.Последния път като си правих прочистване,а това е на 7 март вечерта,даже не затоплях черния дроб,а резултата е страхотен!Ще се радвам повече хора да споделят свойте резултати от прочистването на черния дроб,а това въобще не е сложна процедура!

11 mer { 03.09.09 at 16:07 }

Радула, когато решиш да правиш тази процедура, само не се притеснявай. Трябва да си убедена вътрешно, че всичко ще е наред. Наистина има прилошавания и гадене, но те за 20тина минути максимум отминават. Но разбира се, когато ти е за първи път, най-малкото трябва да изпълниш всичко както трябва.

При всеки е много различно. Например при всичките ми познати, които са правили тази процедура, никога не е имало прилошавания, дори са си спали цяла нощ непробудно. Единствено при мен става така, че около 1 часа ставам поради силно прилошаване – отивам до тоалетна, а и също така повръщам (за което се радвам, тъй като виждам какво вече не е част от мен). Излизат много камъни и слуз. Всичко това се описва като нормална реакция на организма, въпреки че се проявява само при някои хора. На сутринта обикновено съм в много добро настроение. Всичко ми е много цветно, позитивно и усмихнато, чувствам се леко и окрилено :). Обикновено цял ден излизат камъни, а първия път камъни излизаха в продължение на 3-4 дена след процедурата. Тогава беше и най-тежкото ми пречистване – но това стана така в следствие на не добрата ми информираност и оттам на оскъдната ми подготовка. Затова винаги предупреждавам настоятелно, че е важно да се следват стриктно указанията, за да предпазя хората от моите изпитания тогава, въпреки че е малко вероятно това да се случи и с други.
Валя, много се радвам, че при теб преминава всичко толкова леко и успешно.
Бенато, много е интересен този начин на споделяне на твоите преживявания – като дневник. Аз нямам проблем да консумирам зехтин след това, но ако ти е неприятен може да го замениш с многото други студено пресовани масла. Само да спомена, че процедурата за изчистване се прави много успешно и с други видове масла, освен зехтина – шарлан (студено пресовано слънчогледово масло), тиквено, конопено, ленено, но уви всичките са гадни за пиене (може би шарлана е най-лекото от тях).
А иначе лесно изпивам зехтина, тъй като го смесвам с лимонов сок или сок от грейпфрут и го пия на 2-3 пъти.
Ще пиша как е преминало всичко тази вечер.

12 Radula { 03.09.09 at 18:17 }

Много ви благодаря, мили хора!!!! Бенато, наистина супер подробно описание – специални благодарности!!

13 benato { 03.09.09 at 20:11 }

Моля,радвам се,че съм бил полезен 🙂 Аз си водя дневник и така след време ще мога да видя резултати,методи и какво съм почувствал,а и ме мотивира.

14 Алия { 03.18.09 at 14:23 }

Прочитването на ч.дроб ми се стори мн.лесно сравнено с Шанк Пракш.,която скоро правих,но с прекъсване-1час ,не по мое желание,продължих,но психически се бях отчаяла,успях да отворя сифона-но не прочистих добре червата си ,нямах възможност и избързах със затварян. на сифона -с повръщане,а по-късно и ядох сварен ориз .След този ПРОВАЛ ,още повече се мотивирах ,но чакам момента ,в който да се събудя сутрин -с настройката за тази процедура-което е от първостепенно знач.,според мен

15 Алия { 03.18.09 at 14:29 }

Мн. се радвам,че вече мога да споделям за прочиств. си с някой друг,изключвам съпруга си-той прави също прочиствания,както и заедно се занимаваме с ЙОГА-не сме от най-редовн.,важното е ,че е с много любов!!!БЛАГОДАРЯЯЯЯЯ ВИ,най-вече на Вас СЪЗДАТЕЛИ на сайта!!!!!!

Страхотни сте!!!

16 Radula { 03.18.09 at 14:46 }

Алия, къде ходите на йога в София? : )

17 Алия { 03.18.09 at 14:51 }

Аз предимно вкъщи играя, защото няма кой да гледа детето.

По принцип в клуб ”ВЯРА”.

Обичам разнообразието, посетила съм и други 7-8места.
А вие при Рашко ли ходите? Ние със съпруга ми мн. го харесваме,какво ще кажете за йога клуб Патанджали? Ако имам път до Пл-в обезателно ще посетя Рашко, а по-нататък и Патандж.

18 Radula { 03.18.09 at 15:05 }

Аз само в Пловдив засега ходя на йога и само в клуб Патанджали! Супер е, просто нямам думи!!! Но тъй като повечето време съм в София, а още не съм си намерила клуб, който да ми хареса, затова те питам. Искам при В. Евтимов да пробвам, все пак е един от първите йоги в България. Има и един нов, клуб Мандала или нещо такова, много го хвалят, но и до него не съм стигнала. Мен вкъщи ме домързява, или все си намирам друга работа, затова предпочитам поне 1-2 седмично да ходя и на клуб.

19 Алия { 03.18.09 at 15:48 }

Венцислав Евт.- занятията са мн. рано сутрин от 9ч в НСА,на мен ми е невъзможно
В Мандалата съм ходила , добре е и там Обади се ,когато си в София може заедно да отидем някъде

20 Алия { 03.18.09 at 15:51 }

Аз съм ходила при Ани Павлова-но сега съм на др. вълна, искам нещо по-разл.,например-Винясата ,мисля ,че ще ми допадне

21 Radula { 03.20.09 at 11:15 }

Алия, ще се радвам да ти пиша и да ходя с теб на йога! Само дето не си записах имейла ти… Предполагам Мер го е изтрила, заради спама.
Между другото, не му е тук мястото, (Мер, ако искаш после го изтрий), но да ви съобщя, че на 21.03 сега в събота, ще има веге срещи в София и Пловдив. Тази в София е от 13:30 пред Съдебната палата, а в Плд е от 12:30 в ресторант Даяна, до Скалата който е.
Али, ако идваш, може направо лично да си обменим координатите! 🙂
Ще се радвам хората от този сайт да се видим там! 🙂
Поздрави и прегръдки!

22 mer { 03.20.09 at 23:48 }

Радула, извинявай за задържаните коментари, ще оправя грешката, някой път инсталирам разни защити от спам и в случая последната се оказа неподходяща!
Ти в София ли ще си на тази среща или в Пловдив!
Понеже чак сега разбирам за срещата, вече имам планове за утре и сигурно няма да мога да отида – колко ли време ще продължи?
Ако искаш пиши как е минало :).

23 Алия { 03.21.09 at 10:36 }

Привет ,едва сега прочетох за срещата …мн. съжалявам ,4е пропускам отново.Ради,ако искаш другата седмица може да се срещнем вДрийм Хаус.

24 Radula { 03.21.09 at 19:11 }

Мила Мер, не се тревожи изобщо за коментарите! 🙂
В крайна сметка бях на срещата в София! 🙂 До последно не знаех на коя ще съм от двете. И беше много хубаво. Аз гледам винаги да ходя на тях, защото се запознаваме много хора, които ни обединява нещо толкова хубаво и съществено, и се обменят идеи и какво ли не… 🙂 Бяхме 11 човека, в Пловдив винаги са повече 🙂

Али, с удоволствие ще се видя с теб!! Удобно ли ще ти е през седмицата, защото по всяка вероятност ще пътувам за Пловдив петък…

А някой път може да направим среща само на суровоядците или устремените към суровоядство! Ще е супер! Май всички имат желание.. 🙂
Най-сърдечни поздрави!!

25 Mika { 03.21.09 at 20:45 }

Здравейте:) Отскоро попаднах на сайта- страхотен е! Наистина е хубава идея това за срещите! Дано да не изпусна следващата!

26 Алия { 03.21.09 at 21:34 }

Да,удобно ми е

27 mer { 03.22.09 at 1:38 }

Наистина, трябва да има по-често такива срещи! И вегански и суровоядни!
Междудругото да спомена, че май месец ще има малка събеседа в Тримонциум (най-вероятно) за обсъждане на здравословното хранене и пречистванията. Но като разбера по-точна информация ще пиша пак.

28 Nora { 07.11.09 at 21:51 }

Здравейте,от скоро чета вашият сайт и все още не съм прочела всичко,има толкова много интересни и полезни неща.Нямам много време тъй като имам едно 5 месечно момченце,но пък това от друга страна ме стимулира още повече да чета всяка една свободна минута(мъжът ми вече ще ме изхвърли от къщи май май…)Съжелявам,че не съм се интересувала от зравословния начин на живот преди,щях да се чувствам по-добре като знам,че давам най-доброто на бебо,но се надявам че постепенно ще подобря целия си живот и така и неговия,пък и искрено вярвам,че всяка една промяна към по-здравословен живот,колкото и малка да е тя ме прави по-добра майка в сравнение с преди и ме .И така се успокоявам донякъде казвайки си можеше и да е по-зле,особено като гледам всички заобикалящи ме,направо ме карат да се гордея….за сажеление…но така(никак здравословно в каквото и да е отношение) живеят по-голямата част от младитеИмам страшно,ама страшно много въпроси…но всичко по реда си и на подходящите места,нали така.Искам да попитам какви пречиствания мога да правя и въобще мога ли да правя такива,тъй като съм къмачка.И второ,надявам се да не обидя никого с този въпрос,но не може ли да се храня здравословно без да съм веган,всъщност дори и вегетарианецне съм…но пък избягвам червените и тлъсти меса,кожи,сланини,всякакви колбаси,кайми и т.н.Общо взето ям предимно пилешко(без кожа),рядко риба.
Ям млечни продукти,страшно много обичам,а за сажеление знам,че напоследък те никак не са качествени…но ги обожавам,а и мъжът ми не може без сирене,и без това вече го лиших от толкова много неща и продължавам да го правя…Опс май се поулях

29 бате Бино { 07.12.09 at 1:01 }

Здравей ,Нора, наистина си личи ,че си едва в „началото “ на това необятно поприще 🙂
Не трябва да се притесняваш, „всички сме невежи ,но в различни области“ 🙂
Тук ще получиш много информация ,предоставена от сърце .
Както казваш сама – „имам страшно много въпроси “ . Предполага се ,че ще очакваш добри отговори.. 🙂
Но за да получиш добри отговори ,трябва да зададеш и добри въпроси, нали? Добри въпроси обаче ще можеш да зададеш след известна самостоятелна работа с някое и друго книжле. (Дал Господ книги понастоящем)
Това ще ти отнеме известно време но ще те възнагради и с някои бонуси . Например :
1. Голяма част от първоначалните ти въпроси ще отпаднат.С това ще спестиш време както на себе си ,така и на другите, а и ще се чувстваш горда ,че и сама си могла да намериш „къде е заровено псето “ 🙂
2. Добре е „чужд език“ да се започва да се учи по еталон – от азбуката, после граматиката и т.н , а не чрез „заучени изрази“ ,както клоунът Слави. Тоест – на парче. А когато напреднеш и дойде време за „идиомите“ и „разговорния жаргон“ , тогава вече ,ще можеш да асимилираш полученият “ добър отговор“ , защото ще знаеш азбуката 🙂
3. Има и нещо друго . Забелязал съм , че хората са толкова по-склонни да отпускат информация , колкото по-подготвен е потребителят на тази информация . (Ако например изпратиш един петокласник в козметичния салон да пита нещо , същото ли ще отговорят и на теб , ако отидеш после ти ? )
Вероятно това е така, защото е по-вероятно да се „усетят“
съпричастни , правилно разбрани и удовлетворени да побъбрят с равнопоставен ,от когото и те току виж научили нещо .. 🙂 🙂

30 Деси { 07.12.09 at 7:15 }

Здравей Нора! Този изключително интересен сайт се чете и от невегани. Аз например консумирам по малко животински продукти но плодовете зеленчуците и останалите сурови продукти преобладават на 80-90% в менюто ми. Вярвам че засега съм постигнала здравословен баланс. Във форума има дневници където можеш да прочетеш примерни менюта и да се ориентираш. Пожелавам ти успех в търсене на най-добрия хран.режим за теб!

31 mer { 07.19.09 at 23:08 }

Нора, (отдавна си попитала, но аз пак да си напиша) докато кърмиш е по-добре просто да увеличиш процента на суровите плодове и зеленчуци, а пречистванията да ги оставиш за след като спреш с кърменето. Здравословно може да се храниш като сведеш до минимум консумацията на животински храни, като намалиш и термично обработената такава, а боклучавите и вредни храни може напълно да спреш (като чипсове, вафли, цветните безалкохолни имитации на сокове, храните с много Е-та и т.н.). Приемай повече натурална и екологично чиста растителна храна. Разбира се ти сама прецени какви промени може да направиш в храненето си.

32 Nora { 07.20.09 at 18:15 }

mer,мерси много за отговора,старая се да спазвам всичко това което си написала.Трудничко ми е тъй като имам огромен апетит(м/у другото не знам при другите кърмачки как е,но аз откакто кърмя съм нон стоп гладна,просто ям страшно много…а иначе съм си слаба като преди.Но смятам че кърмейки давам най доброто на своето бебе и се надявам да го правя още дълго,дълго време.Силно се надявам бебчо да извлича само най-доброто и най-ценно от мен,а ако има нещо ‘неполезно’ то за си остава за мен).За съжеление си хапвам и месце и млечни продукти от време на време,преяжда ми се,какво да правя…но гледам да се съобразявам и да не прекалявам.Трудно е като ходя на гости или на заведение…дори и майка ми използва толкова много ‘гадости’
Дали ще е много нахално от моя страна,ако те помоля да споделиш какво ядеш,да изброиш различни продукти и от къде си ги набавяш,иска ми се да опитам различни неща и да обогатя менюто си,а не съм много на ти със здравословното хранене,те първа правя първи крачки.

33 mer { 07.20.09 at 23:29 }

Общо взето си приготвям рецептите в този сайт и много други разновидности на същите (понеже винаги става различно и толкова много може да се експериментира). Всеки ден ям поне 1 салата с някой от любимите ми дресинги (без тях за къде 🙂 ). Закуската ми е обикновено сезонен плод. Правя си от време на време десерти (пак от сайта или подобни) и някои рецепти, които още не съм публикувала. Странното е, че това лято хапвам предимно прости неща – например нарязвам си 1 розов домат и понеже е толкова вкусен, че друго не ми трябва, или просто хапвам пъпеш или диня или кайсии, понякога малко ядки. Интересното е, че ми е много добре с това простичко хранене. Отвреме на време забърквам някое смути или шоколад. То пък и нямам време да приготвя кой знае какво. Но миналото лято беше различно – толкова разнообразно се хранех – какви ли не рецепти забърквах (не винаги се получаваха супер, но пък за следващия път знаех какво да променя, за да ми се хареса). Общо взето не се замислям много за храната – хапвам това което ме привлече на момента, разбира се в границите на веганското суровоядство. Но не съм на 100% суровоядка – понякога ям варена царевица, печени залени чушки „капия“, или картофи на пара – просто са ми вкусни. Но определено боклучава храна не ям. Та това си е в общи линии моето хранене, чувствам се добре и не искам да го натрапвам на никого :).

Във форума може да погледнеш как се хранят и другите наши приятели в дневниците – http://forum.zemianazaem.com/index.php?board=24.0 – там вече наистина ще откриеш огромно разнообразие. Пък и ще разбереш доста неща за продуктите и къде да ги намериш и рецепти също и т.н.

34 zambetka_gery { 07.29.09 at 13:01 }

Мер, искам да се посъветвам с теб. Тъй като аз непрестано се разхождам из сайта ти и непрестано споменавам: „А пък в земя на заем..“, “ Мер обяснява че..“ и поради това че всичко го правя върху мен моят приятел се вдъхнови и реши да мине към суровоядство за да види дали наистиа е истина всичко това. Работата е там че аз съм суровояд от около 5 месеца 100% прехода ми започна миналата година лятото. Той иска аз да му помогна за което нямам нищо против даже страхотно. Тоя нормалния човек който яде всичко, но тъй като сме в Ирландия не яде fast food и всички тези боклуци но все пак присъства месо готвено и тн. Малко съм объркана знам при мен как стана и от какво имах нужда за да ме държи в тази посока и да ме вдъхнови, но си е до човек но знам че би трябвало да има някои правила които би било хубаво да се спазват. Идеята му беше примерно от утре да стане на 100% суровояд. Дошата му е пита. Аз мисля че по добре да започне много бавен преход. Бих искала да му дам да чете някои книги и да се самоизледва но не съм сигурна кои точно. Може би някои общи за вегетарянството или… съзнателно хранене? Или пък малахов?
Много съм объркана хем се радвам че ето още един от нас.. но в същото време за не знам как да го упътя… Ти навярно си комуникирала с повче хора за това както чета по горе. Можеш ли ако не те затруднявам да ми упитиш как да подходя?
Страшно много ти благодаря и извинявай че те затормозявам…
Мил и прохладен ден.
:]

ПС Цигарите как ще му се отразят? на прехода?

35 бате Бино { 07.29.09 at 20:42 }

Мер ще каже най-добре.
Моето принципно мнение е, че когато има кардинална промяна- каквато и да е тя – е добре да става плавно. Да има време да се пренастроим , в противен случай се явява някакъв вид шок .
Това го знаят даже и политиците – плавно ни повишават тока ,парното , бензина .. надяват се да не го забележим :)))

36 mer { 08.04.09 at 2:54 }

Дали ще пожелаем да станем от раз суровоядци или постепенно зависи от мотивацията и причините да пожелаем това. Така например Филип от раз става суровоядец, но и той си има причина, която го държи да е стриктен и то по собствена воля и с голям ентусиазъм – http://www.youtube.com/user/LovingRaw?blend=2&ob=1#play/all/E0F793E9A03EBA08-all/0/f1RgkVpYDeo там са неговите 47 филмчета, които са много повече от мотивиращи и вдъхновяващи. Анджела също става от раз суровоядка, но и тя има големи мотиви – https://www.zemianazaem.com/?p=198.
Най-добре е всеки сам да го пожелае и сам да реши как да процедира, но за да не изпитаме стрес, може да преминем постепенно към суровоядството, като постепенно увеличаваме процента на суровите храни и постепенно променяме менюто си. Ето примерни стъпки:
1. отказваме или намяляваме най-големите отрови за организма ни – това могат да бъдат цигарите, алкохола, фаст-фууд храните, изкуствените храни (създадени предимно от Е-та и захар, като например цветните напитки и безалкохолните газиранки)

2. намаляме постепенно консумацията на животински храни, като заменяме с растителни заместители – например лесно може да спрем най-боклучавите месни и млечни изделия – салам, кренвирши, колбаси, шунка, пушени меса, консерви, пастети, прясно мляко (което може да заменим с ядково мляко), пушени и топени сирена и т.н.

3. Увеличаваме постепенно процента на суровата растителна храна – като започнем от 50% и достигнем до 80 поне или повече

4. Експериментираме с храната и сами си приготвяме и изпробваме сурови рецепти – в нета има доста такива (в началото е може би малко объркващо, но в последствие става много естествено)

5. Отвреме на време може да си правим някои пречистващи процедури – пречистване с плодове, сокове, гладуване и т.н.

За книги – погледни във форума тази категория – http://forum.zemianazaem.com/index.php?board=4.0 или тази тема – https://www.zemianazaem.com/?p=148 . Общо казано – каквото и да прочетеш от Cousens, David Wolfe, Shazzie, Steve Meyerowitz, Viktoras Kulvinskas, няма да съжаляваш. Моите любимци са Казънс и Дейвид Уолф.
В youtube има много лекции на тези двамата както и на Филип, Шазии, но и не само. Ani Phyo и Karen Knowler са също много вдъхновяващи, но те предимно демонстрират рецепти.
Като за начало може би е подходяща книгата на Казънс – Съзнателно хранене. Като започнете да четете, да слушате и гледате, всичко ще стане от самосебе си. Не се насилвайте в нищо. Иначе ще се получи обратния ефект – да намразите суровоядството.
За пита-доша е много подходящо 80-90% суровоядство.
А за подхода ти към твоя приятел – ти само може да му предоставиш информацията, но решението си е в неговите ръце.
Успех :).

37 zambetka_gery { 08.05.09 at 14:06 }

Ех Мер колко си изчерпателно. Сърдечно ти благодаря. Ще провера всички тези имена някои от тпх са ми познати но други не. И ще са по разрова. А за всичко останало звучи толкова свързано. Той вече е спрял месото и набляа на суровата храна макар и по някога да яде ориз с зеленчуци или други задушени
Ще му помагам и съвсем скоро ще ти пиша как върви прехода
🙂 МНого усмивки от мен и отново ти благодаря 🙂

38 Gaabbrriieelaaa { 08.10.14 at 22:59 }

Здравейте! Искам да Ви попитам като съм на 14 години има ли проблем да правя лечебния глад на Л.Ковачева?

Leave a Comment