Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Птиченце по По Лъжливите “здравословни” храни

детската телевизия
източник
Тук искам да цитирам част от книгата на Василена Доткова “Близо до бебето”, където има много точни изследвания и коментар по темата с рекламите и как въздействат върху децата.
” Телевизията не развива децата, но пък определено от малки ги подготвя да станат добри консуматори. Маркетингът, насочен към възрастовата група 0-3 години, през последните години се превръща в супер индустрия на стойност милиарди долари и в нея са ангажирани специализирани рекламни фирми,

детски психолози и големи компании, заинтересовани за инвестират в потребителска лоялност със солидни основи. Веднага щом започне да вижда, бебето става консуматор и всички ключови етапи от развитието му са белязани от имена на брандове. Проучвания сочат, че децата са чувствителни към брандове (търговски марки) още на 18-месечна възраст, на 2 години вече искат да им се купуват неща от определена марка, като я назоват с името й (…) Абсолютно невъзможно е да се обясни на едно неотдавна проговорило дете, че нещо, показвано по телевизията, е реклама, целяща да му продаде определен продукт. Няма как да го убедиш. че нещата от рекламата може в действителност да не са такива, за каквито се представят. Това прави децата особено уязвими към насочената към тях реклама и има държави, в които тя изобщо не е позволена.”

2 comments

1 Silvi { 05.16.11 at 20:01 }

Много добър филм по темата – Деца консуматори: Комерсиализацията на детството. http://www.dokumentalni.com/?p=754

2 svilson { 02.10.13 at 21:02 }

Това е пълната истина. Не съм чел споменатата книга, но следях сериите на Майкъл Царион. Според него основните психолози на последните 100 години знаят защо се случва това. Говоря за истинските трудове на Фройд, Ницсше, Лунг и т.н.

Оказва се че чрез картината, маркетинговите компании знаят много добре как да достигнат до подсъзнанието на децата. Говорим за части от секундата картинки !!! Бидейки баща на две деца у дома няма телевизия и не само не давам да се гледат никакви филми до 3 годишна възраст. Не че всички филми са лоши, просто защото до 3 години децата най-добре се чувстват сред ПРИРОДНИ картини а не пред студен екран. Изключително се радвам че има и други хора които обръщат внимание на тези неща и се събуждат 🙂
„…децата са най-експлоатираната класа на обществото…“ не помня кой го бе казал, но е изключително прав и според мен всеки един родител е отговорен първо да спре „престъпленията“ които прави на себе си ( например не яде сурова храна, а само готвено и месо…и други зависимости) и после да се опита да намали или елиминира „престъпленията“ които се правят върху децата му.
Има начини с които да спреш всичко това…всичко зависи от теб !

Leave a Comment