Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Ден трети

чийзкейк с боровинки
Ден трети – петък! Малко ми се работи, много ми се почива, но така сигурно всеки се чувства в края на работната седмица.
Закусих с 2 чепки безсемково дребнозърнесто розово сладко и ароматно грозде. Колко вкусно беше, мммммммммм.
А тази торта горе направих предната вечер. Една приятелка ми поръча да й направя суров чийзкейк и докато го правех така ми се прияде, че си направих и на мен един мини чийзкейк. Споделих го с колеги, докато почивахме вън на тревата под обилните слънчеви лъчи. Ето рецептата на поредния зешеметяващ

Боровинков чийзкейк

за блата:
бадеми и фурми в съотношение 1:2 – смилат се в кухненски робот докато слепнат като тесто и след това се разстилат в плоска чиния като се издига стеничка
крема:
1 чаша кашу
сока от 1 лимон
1/2 чаша мед или агаве сироп
2 лъжици кокосово масло (разстопено на водна баня)
щипка хималайска сол
малко вода (1/3 чаша)
много боровинки

В блендера се слагат съставките за крема, без боровинките и какаото и се миксират на висока скорост, докато се образува фина кремообразна смес. Готовия крем се изсипва в оформения блат, като преди това на дъното се разхвърля слой боровинки. Отгоре се поръсва обилно със счуканите какаови зърна (комбинацията какао и боровинки е не само вкусна, но и много полезна за здравето и младостта ни, поради огромното количество антиоксиданти и витамини).

А помните ли какво вечерях предния ден – сок от листа целина, моркови и лимони. Защо го споменавам ли, ей сега ще обясня. Сока направих така: в блендера сложих много листа целина, доста бейби моркови, сока от 2 лимона, малко вода и щипка хималайска сол. Блендирах докато всичко се превърна на фина каша. Сместа прецедих през марля и зеления сок с аромат на целина беше готов за консумация. А в марлята остана много зелен и привлекателен материал, който не исках да изхвърля, та затова реших да го превърна в крекери. Изсипах в купа фибрите от зелената каша и добавих смлян на брашно лен и щипка сол и 1-2 лъжици конопено масло. Толкова лен, че да се образува нещо като тесто, което лесно да разсилам върху хартия за печене. Сместа се разсила на много тънко (2-3 мм) върху хартията и се оставя в дехидратор за 1 нощ да се изсуши до хрупкавост. Приятно бях изненадана от резултата. Получиха се много на брой крекери, които раздавах и хапвах изобилно и въпреки това все още имам. Така, че реших – всичко, което остане след прецеждането на соковете ще превръщам в крекери. Ако сока е плодов крекерите ще са сладки бисквитки.

Та за обяд хапнах такива крекери с копърова майонеза, поръсена със спирулина. Ето ги:

крекери със копърова майонеза и спирулина

Вечерта бяхме на гости и понеже в чантата имах много зеленчуци и зеленолисти и готова копърова майонеза, предложих да направим салати. И то какви!

Първата – зелена салата:
листа млад спанак
листа кейл – накъсан на парчета
домати, нарязани на ситно
карфиол, накъсан на малки розички
моркови
лимонов сок
шарлан

Листата кейл се накъсват на парчета, спанака се оставя цял, всичко се смесва в купа и добре се обърква с лимона и шарлана.

салата с цвекло, алабаш, броколи и карфиол и ядкова майонеза с копър

Втората – Цикламена салата
цвекло, настъргано на ренде
алабаш, настърган на ренде
карфиол, нарязан на ситно
броколи, накъсано на много малки парченца
моркови, нарязани на ситно
сос с копър и слънчоглед

Всичко се смесва в купа и се обърква с копъровата майонеза от слънчоглед.
В чиния се сипва от зелената салата и отгоре се слага 1 топка цикламена салата.

салата с цвекло, алабаш, броколи и карфиол и ядкова майонеза с копър

15 comments

1 Lilka { 11.06.10 at 9:30 }

АААА не е честно!!! Такава вкосотия на снимката, а няма рецепта!!!

2 Petko { 11.06.10 at 11:34 }

Така като гледам тази снимка ми се ще да направим скоро суровоядска среща ;D

3 green flower { 11.08.10 at 1:47 }

Мер, от къде намираш кейл? Много хубави рецепти….последната салата и аз правя някакъв подобен вариант с цвекло, алабаш, карфиол и моркови, супер изглежда!

4 mer { 11.08.10 at 2:41 }

Кейл… тази година намерих семена от кейл на едно изложение и си засадих, та сега имам доста. Другата година се надявам пак да намеря семена, че май засадих всичките.

5 n { 11.12.10 at 15:37 }

Това реална снимка на тортата ли е?
Блата ми изглежда като печен или поне твърд. Как точно се прави?

6 Viktor { 12.24.10 at 15:27 }

Много хубави рецепти но незнам откъде да си набавям такива продукти. Сигурно и на пазара трудно се намират. Или има специализирани магазини за тях ?

Прегледайте този сайт, може би някой ще го заинтересува: http://viger.wellnet.me/

7 rima { 12.27.10 at 9:23 }

Браво Мер, вдъхновяващо както винаги! 🙂

8 Olive { 01.03.11 at 13:09 }

Искам да ви кажа, че този чийзкейк е просто невероятен, освен че е много лесен и бърз за изпълнение, стана изненадващо вкусен – много се хареса дори на хора, които са анти-суровоядци!:) Направих го с фурми и сушени сливи, мед, сушени боровинки и без какаото, а вместо кокосово масло, сложих сушен кокос, стана страхотно! Благодаря ти, Мер, за вдъхновяващия сайт и рецепти!

9 Жени { 02.20.11 at 11:14 }

Мер, имаш ли от кейла за продажба? Или кажи, от коя фирма са семената и как водят растението на латински.

10 Вери { 02.20.11 at 21:52 }

Brassica oleracea acephala

http://www.sgp2001.com/uk/prod/bio/cvt.htm

11 geri { 02.22.11 at 9:44 }

Това сайтче, което посочва Вери …съвсем наскоро открих, много се зарадвах, понеже си търсех доста време тъкмо био семенца …но от друга страна информация вътре е малко..никъде не е посочено кое ги прави биологични семената …може ли да се има вяра? Някой поръчвал ли е оттам досега?

12 geri { 02.22.11 at 10:45 }

Свързах се с човек от фирмата и тъкмо получих отговор от него – за съжаление вече не доставят био семена :Т

13 vanya { 02.26.11 at 15:43 }

Този чийзкейк е страшен, направих го с ябълки вместо боровинки и стана върха, мислех да го снимам но се изяде преди да успея! Браво за рецептата!

14 Поля { 03.08.11 at 16:25 }

Много благодаря за това, че си предоставила рецептите на всичките ти читатели. Бих искала да разбера дали правиш торти по поръчка? Моя имей е imperatrizata@gmail.com, ако решиш ми пиши.
Благодаря 🙂

15 Vio { 01.01.14 at 22:20 }

Здравейте,

искам да попитам,броколоте и карфиола за салатите,също ли са сурови?
Благодаря!

Поздрави!

Leave a Comment