Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Мляко от кашу

мляко от кашу, ядково мляко, суровоядство1 чаша кашу – сурово, пожелание накиснато във вода предварително
щипка морска или хималайска сол
4 чаши вода


пожелание:
мед на вкус
1 парченце шушулка от ванилия

Това мляко е толкова, толкова страхотно. Слагаме всички съставки в блендер и бъркаме по-продължително време, в зависимост от мощността. Колкото по-дълго, толкова по-фино става. Пожелание може да прецедим през фина цедка или тензух, но почти никога няма нужда.

20 comments

1 geri_peneva { 11.19.09 at 22:26 }

Честно казано като отпих и ахнах от изненада 🙂 Досега не бях правила ядково мляко и наистина се шокирах колко е добро 🙂 Аз му добавих още ванилия и малко канела. Благодаря за прекрасния сайт, който за мен е истинско спасение 🙂

2 4edeto { 11.20.09 at 18:07 }

Кашуто е най-благодатно за правенето на различни вкусотии. Ако го оставиш без никакви подправки на хлдно за една нощ, заприличва по вкус на айран.

3 geri_peneva { 11.24.09 at 13:32 }

Хм … ще пробвам, благодаря за идеята 🙂

4 черен гарван { 06.20.10 at 16:29 }

Абе, хора…. как си разбирате рецептите не ми се ясно? :/ Хрумна ми да пробвам да си направя киселото мляко в някакво подобие на блендер дето намерих из вкъщи…. ама не ми е ясно колко време трябва да кисне кашуто във водата – 30 мин., 2 часа, 12 часа, 24 часа? Освен това, прецежда ли се водата дето е било накиснато кашуто, или и нея вода си блиндираме като доливаме още 4 чаши вода ???
Благодаря, ако някой ми отговори 🙂

5 черен гарван { 06.20.10 at 17:30 }

Сега видях, че за бадемовото мляко пише, че се накисва предварително за 1 ден…. обаче и кашуто ли трябва да е накиснато толкова дълго? Честно казано, сложих го преди половин час и вече не ме свърта да пробвам да видя какво ще стане… кажете ми, колко време трябва да се кисне това кашу ????

6 черен гарван { 06.20.10 at 18:14 }

Както и да е…. вече разбрах колко трябва да се кисне – 3 часа 🙂 Ще видим какво ще стане, че се оказа, че блендера ми не е точно блендер, а някаква резачка… и дали ще стане нещо изобщо… предстои ми да разбера и дано изненадата бъде приятна 8)

7 mer { 06.20.10 at 23:56 }

Кашуто може даже да не се кисне, тъй като то не е сурово и ефекта от накисването не е този като на бадемите – идеята от накисването е да омекне ядката, да се отделят инхибиторите във водата и така те няма да присъстват в нашето мляко (но това се отнася за суровите ядки) и да се съживят семената или ядките, като така млякото ще стане по-полезно. С кашуто може да усетим само първата идея – тоест накисва се, за да омекне. Останалите няма да важат за него (тъй като не е сурово, а варено или по-скоро попарвано, но се води за сурово, тогава когато не е печено – странно нали). За времето за накисване – около 3 часа е о.к., с цел да омекне добре, но повече или по-малко не е от голямо значение.

Ето малко по-подробно:
Накисват се ядките за определеното време (за суровите ядки и семена времето е обикновено около 8 часа или повече). Отцеждат се от водата в която са киснали, измиват се добре, отцеждат се, слагат се в блендера, добавят се 4 чаши чиста вода, блендира се, прецежда се през цедка или тензух, овкусява се с щипка сол и подсладител по избор. Ако се прави по-нататък кисело мляко, може и да не се овкусява и да не се прецежда.

8 черен гарван { 06.21.10 at 0:09 }

Благодаря ти много, Мер 🙂
Обясненията ти са си супер… но у мен възникват нови въпроси в такъв случай. Като имаш време можеш да отговориш и на тях, на първия по-накратко, а на втория не знам.
1 – значи ли това, че кашуто не е полезно като другите ядки и е по-добре да се прави мляко от другите ядки ? 🙂
2 – как по-нататък става кисело мляко? Нещо се заблудих аз днес и реших, че направо кисело мляко ще излезе и прясното мляко ме ужаси малко като се получи такова …после се запитах откъде пък ми хрумна, че може да стане кисело мляко… като то може да стане само от мляко по някакъв си начин. Ама понякога съм заблуден повече отколкото трябва, да не кажа винаги… 😉 Сега като казваш за възможността за кисело мляко обаче…. наистина ми е интересно как става, защото по принцип предпочитам такова мляко аз …поне като се занимавах с другото мляко (онова от животните, нали се сещаш) …прясното не ми харесваше заради каймака. Това от кашуто определено беше по-добро, че нямаше каймак… обаче реших да добавя кайсии и си развалих млякото, че нещо не ми хареса с кайсии както стана… ама ягодите нещо бяха свършили 🙁 Както и да е… ако има тема как става киселото мляко, може ли линк към нея, че явно съм я пропуснал… понеже досега повече пречистванията гледах (и затова може да съм пропуснал), пък сега изведнъж ме зачовърка, че ако ще си правя пречиствания… за да има ефекта добрия трябва да съм по-навътре със суровоядските манджи, за да мога да оцелея по този начин и да си поддържам високата пречистеност след пречистващите процедури. Пък ако няма писано как става прясното мляко на кисело, ще може ли да ме светнеш и да ми кажеш, щото ми се ще и него да пробвам ? 🙂

9 mer { 06.21.10 at 0:48 }

На първия въпрос – да, наистина другите ядки биха били по-полезни от кашуто – то се яде само заради вкусовите му качества, тоест защото най-вероятно ни харесва на вкус и заради факта, че с него стават много добри сосове, десерти и други сурови специалитети.
А на втория – ето 2 линка –
https://www.zemianazaem.com/archives/208
https://www.zemianazaem.com/archives/207
Аз бих пробвала така – ще направя гъсто мляко от кашу (вместо 4 чаши вода – с 2 чаши вода) и ще оставя на топло и непокрито да ферментира за около 24 часа. Досега не съм правила този вариант с кашу, а само със слънчогледови семки – образува се цвик на дъното, но айде по-добре ще напиша отделна рецепта с по-подробни обяснения как става това. Някои пък добавят малко пробиотици на прах и отново престоява една нощ или малко повече, за да се задействат пробиотиците. Други пък добавят към него 1 лъжица соево или краве кисело мляко, за да го заквасят, но това не винаги се получава както трябва, затова по-добре не пробвай.

10 Андрей { 06.21.10 at 10:25 }

Черен гарван, не го приемай за заяждане, ама ти сериозно ли не знаеш как се прави кисело мляко или се гъбаркаш по сайта? Все пак едно от малкото неща с които България е известна е киселото си мляко. Или поне беше до скоро.
Всъщност какво се чудя. Баща ми, който е на 60 и прекарва голяма част от времето се на село, яде изкуствени сурогати при наличие на качествено прясно мляко на смешна цена, а за онези по големите градове какво остава…

11 черен гарван { 06.21.10 at 12:27 }

Благодаря ти, Мер. Ако ми хрумне още нещо да питам, ще ти кажа… ама нека първо се наканя да опитам да си направя кисело мляко и ще се разбере тогава дали имам още глупави въпроси 🙂 Съжалявам, че нещо съм чел между редовете и не съм видял тия теми….
Андрей, много работи не знам, включително как се прави кисело мляко.

12 Ortodoksalen_A { 06.23.10 at 7:26 }

От скоро е забранено нещо което не е мляко да се казва мляко. В случая с кашуто или други афлатоксинови култури, по им пасва, „Разцвъкано кашу с вода“ или „течност от смляни бадеми“.
Полезността на киселото мляко ( реалното от животински бял секрет ) или на голяма част от продаваните прахчета и таблетки пробиотици е една много голяма лъжа.

13 malka_mishka { 11.22.10 at 8:27 }

случайно кликнах на тази рецепта, но коментарът на Ортодоксален ме накара ‘и аз да се изкажа’ :)- точно с такива пробиотици ме мъчат в момента, тъй като имам намален калций в организма, и ‘като не съм ядяла животински мазнини трябвало да приемам някакъв белтък да ми разнася калция’ /който приемам на таблетки/; а за мен това има вкус на сурово нишесте и почти ‘забравям’ да го вземам. Също това което много ме мъчи е да ям яйца /как така, това било жизненоважно едва ли не/ и други глупости относно храненето, с които в момента не искам да ви/се оттегчавам. За съжаление наистина имам малко здравословни проблеми, но още по-мъчно е да убеждаваш стари хора и не-информирани ‘лекари’ да не ти съсипват съвсем живота.

14 Вери { 11.22.10 at 11:50 }

Не знам каква е връзката на пробиотиците с калция. Има много растителни храни, с които да си набавяш калций. Като сусам и бадеми. Има и други.

15 ortodoksalen_A { 11.23.10 at 4:18 }

Malka mishka
По принцип мразя да се изказвам понеже няма смисъл обаче усещам момента като подходящ точно в момента:
– В сусама никога не е имало калций който да бъде полезен с нещо на някой. нещата се влошават когато е суров, смлян в блендер с вода. Усвояемостта му е под 10 процента или за да си докарате намиращия се калций в 50 грама бучка сирене трябва да блендирате килограм и половина от сусаменит зрънца чето място е да овкусяват хлебчетата ( печени)
Тоест непотребен калциев оксалат от който да окапят зъбите на вегетарианката ( след 5-6 години)
Бадемитре са още по зле от към калций защото имат и цианидче и в обвивкаата и в ядката. Именно затова са и противопоказни при хашимото или и най-малките отклонения в щитовидната жлеза, даващи и ход на начална остеопороза.
Индийското кашу хм повечето хора се тъпчат с него, понеже е по вкусно от слънчогледовите семки и има в името си ИНДИЙСКО. Ако беше филипинско кашу, половината от любителите му няма да го ядат. Както няма да ядат ТУРСКА СОЛ понеже не е ХИМАЛАЙСКА . 🙂
И все пак щом съм писал би трябвало и да предложа нещо понеже е тъпо само да плямпам контра на любимките ми .
Като си заговорим за стволови клетки и ролята им за здравето всеки се сеща за АФА , но никой не се сеща да яде направо стволови клетки. Е мога да ти кажа че не са по отвратителни на вкус от кълнове или блендирана гадорийка от сорта на чиа, канабисови семена, суров сусам особено небелен и тн….
1- най приятен вкусен и лесен калций има в в българските моркови. За щастие във Варна има трима производителя на такива. Сокчето редовно консумирано оправя калция.
2. Калций от фосилизирани корали от остров Окинава. Това е милиарди пъти по добро от гнусните черупки от кокоши яйцеклетки киснати в лимон оцет или урина.
В коралите има всичките микроминерали в органична форма, вкуса не е гаден или натрапчив.
3. Калция изчезва при хормонален дисбаланс, който се наблюдава все по често и при млади хора. половите хормони са с анаболно действие и ако си спрем холестерола в храната тестостерона забива надолу съответно естрогена/прогестерона. От много зелева салатка , спанак и кълнове хората стават едни добрички папкат слънчице халюцинират господ ….. време е да се спирам че ми се доспива па и любимките ми са легнали под масата от смях вече…..
––––
Прав е доктора като те кара да папкаш много яйца но не е уточнил, че трябва да са от ебана кокошка кълвяща червеи и трева на двора. От онази супермаркетска салмонелозна смрад , кълвяща соеви гранули с бионабол и царевица няма полза.
Пробиотиците нямат абсолютно никакво отношение към калциевата обмяна
Сетих се още нещо за бадемите … фосфора в тях е повече от калция и на практика махаш калций като ги ядеш и чакаш панкреасна криза .
„Смилян родопа милк“ предлагат сметаново краве масло от планината на дълголетието …… + рибено масло cod liver + коралов калций и яко чукане . Толкова от мен . Може да се почне и в обратния ред с якото чукане което оправя всякакъв стрес .

––
Опс да коментирам млякото от кашу. Ако нямаме марково уиски и имаме огромни пакети сурово био кашу останало от някоя суровоядна вегетарианка, която наскоро се е побъркала и разкарала и от многото изядени кълнове я пере алцхаймера да си ги потърси, само тогава ако нямаме и микровълнова за да ги изпечем тези Индо кашу, може да ни хрумне да ги разбъркваме с вода и да ги пием.!!!

16 Побъркана Вегетарианка { 11.25.10 at 11:40 }

ortodoksalen_A, ти си моят идол, човече!

17 feia { 11.29.10 at 17:00 }

Ползата от пробиотиците може да оцени някой,който е имал дисбактериоза и съпровождащите я проблеми.Другото са глупави приказки.

18 muki_w { 05.17.13 at 21:28 }

a защо кашуто да не е сурово,нали в рецептата пише сурово кашу?

19 denny { 09.04.13 at 9:38 }

Ortodoksalen_A ,добър си! И не по- малко прав! Кажи после за варненските моркови , да ги прослушам.

20 Топлоизолации { 05.14.15 at 12:39 }

Страхотна рецепта.Хубаво е да разнообразиш с традиционните питиета, които пиеш, но с нещо по различно.Лично аз не съм пробвала с шушулката ванилия, о имайки предвид, колко обичам ванилия ще бъде ароматно и приятно.Надявам се да ни пишете още вкусни рецепти. Хималайската сол е доста по полезна от обикновената. Макар, че у дома казват, че не соли добре и пак слагат обилно количество.

Leave a Comment