Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

История с едно акне

Май всичко започна с акнето. И явно всичко си има причина – сега разбирам, че ако не беше то можеше и да не разбера за целия този начин на живот. И вече дори се радвам, че кожата на лицето ми не е била перфектна!

Винаги съм знаела, че тайната на доброто здраве е учудващо лесна за откриване. Трябваше да мине много време в търсене, лутане, надежди, разочарования, докато се убедя в несъвършенството на традиционната медицина, на медийно-разпространявани методи, диети, козметики и да се убедя в съвършенството на суровоядството и методите за вътрешно пречистване на организма.

Висока съм 165 см и тежах 54 кг, и това го споменавам, за да имате някаква бегла представа за моя вид. Никога не съм била с наднормено тегло и съм сравнително активна натура. Ето някои от проблемите, с които исках да се справя – акне, екзема, лениви черва, подут корем, целулит, нервни смущения (депресия, истерични сривове, апатия …), главоболие. Проблемът с акнето беше доста сериозен. Имах го къде ли не – по лицето, шията, гърба, кръста. Излизаха ми едни такива дънни пъпки, които не можеш дори да докоснеш поради пронизващата болка чак в мозъка. Повечето пъти ми беше трудно да спя по гръб. При рязко навеждане някоя от пъпките силно се активираше и ме пронизваше рязка болка. Не само че бяха грозни, но и непоносимо болезнени. Преминах през най-различни етапи на лечения. Първо реших, че козметиката, която ползвам не е качествена затова започнах да си купувам скъпа, маркова такава (50 лева кремчета и такива подобни). След това преминах на скъпа медицинска козметика. Всеки месец в аптеката оставах над 100 лева. Няма да споменавам марки (да не би да звучи като реклама, грешка – по-скоро като антиреклама), всичките са неефикасни. Всякакви лосиони, кремове, сапуни, гелчета, стикове, едни по-меки, други силно агресивни, кои с антибиотици, кои с не-знам-си-какви активни вещества, положението все не се подобряваше, пъпките просто си излизаха. Реших, че козметиката не е добра, защото в нея има доста химия, затова започнах да си правя сама натурална козметика. Забърквах билкови масла, плодови маски за лице, лосиони, купувах си етерични масла, които добавях в маслата и маските. Естествено те подобряваха състоянието на вече избилите пъпки, но не спираха излизането на нови.
В крайна сметка се убедих, че козметиката ако ще и 1000 лв да е няма да ме излекува. Защото проблема не е външен. Това добре ама тръгнах по грешната следа – започнах да пия хапчета. Открих „перфектното“ лекарство – Диане 35. Пих го 1 година – лицето ми засия от здраве, нито 1 пъпка не остана. Но … кошмарите се върнаха точно на втория месец след като спрях да го пия. И лошото беше, че се върнаха с още по-голяма сила. И пак започнах да го пия. Гинекологът ми не си направи труда да ми каже, колко е вредно да пия толкова високо хормонални противозачатъчни или това, че силно замърсяват черния дроб или това, че е лошо да се приемат дълго време, въобще какво ли го е грижа (а е един от най-добрите в града!?!?). През цялото това време пиех разни билкови хапчета, бирена мая, витамини А и Е, дражета за кожата и косата, хранителни добавки за пречисване на кръвта, хапчета, с които да си излекувам ленивите черва (червата междудругото бяха толкова лениви, че често се случваше да отида веднъж на седмица). Естествено знаех, че акнето ми е свързано и с червата. И се опитвах и тях да си оправя – преглъщах какви ли не неща само и само да работят редовно. Активия всеки ден (колко съм била невежа!!!), пшеничени и овесени трици, мюсли с мляко!?!?!, черен хляб, зехтин, ленено семе, разхлабващи чайове, а като добавим и факта, че предимно се хранех здравословно – ядох много плодове и зеленчуци, но и много млечни продукти, човек би казал, че няма начин да не съм в перфектно състояние.

Моята най-добра дружка ми каза веднъж следното – човек е това, което яде – и от тогава тази мисъл не е излизала от главата ми.
Човек е това, което яде – отговорът е бил толкова лесен. Не съм се хранила правилно. Януари месец бях решила да си направя пречистване на черния дроб и за да се подготвя 1 седмица минах само на плодове и зеленчуци. Учудването ми беше, че ленивите черва внезапно ми се оправиха и то станаха редовни дори по 3 пъти на ден, коремът ми стана плосък, спряха да ми излизат пъпки. След пречистването пак се върнах към похапването на млечни продукти и готвени ястия и пак същите проблеми се появиха. Направих си още 5 прочиствания на черния дроб – всеки път излизаха много камъни – от всичките тия хапчета как няма да излизат. Правих и житния режим и от него се почувствах страхотно, но в момента в който си хапнех сиренце и кожата ми се влошаваше (споменавам само млечните продукти защото по принцип месо не ядох от 1-2 години). Когато констатирах този факт започнах по-задълбочено да изследвам храненето като наука. Изчетох много книги, докато накрая стигна до това заключение – суровоядство. От 3 месеца се храня само така и нито една пъпка не ми е излезнала, а старите почти завяхнаха, останаха малко белези, но и те ще се оправят. Естествено ленивите ми черва също вече не са лениви, но най-осезаемото подобрение настъпи, когато направих няколко клизми с изпарена урина. Звучи странно, но това е най-могъщия лек за такъв проблем. Но и затова ще пиша по-подробно.

И така, откакто се храня по този начин първо изчезна акнето, енергията ми се повиши така както никога не съм се и надявала, заредена съм почти винаги с положителни емоции, оптимистично настроена съм, ленивите черва вече са доста дейни, нямам екземи и целулит, коремчето ми е почти винаги плоско. Сега съм 48 кг – чувствам се повече от добре, не пия никакви хапчета, не се мажа с никакви специални мазила, ако се мажа с нещо аз си го правя, а и то по-скоро има поддържаща роля. Има какво още да се желае, но и без това до края на годината ще правя още няколко пречиствания – гладолечение с плодове и чай, житен режим, пречистване на черния дроб, пречистване от паразити. И следващите години ще ги правя, но профилактично, веднъж на година. Тези процедури освен че пречистват тялото, също и усилват имунните сили на организма, и успокояват духа и го извисяват.

Забравих да обясня за екземите. Първо една екзема се появи – аз я отдадох като причина на препарата за съдове. Но в последствие го смених, след това спрях да мия чинии за известно време, за да видя дали ще се оправи, но тя ставаше все по-голяма и сърбяща. Капакът беше като започнаха да излизат екземи и на другата ръка и вече не издържах – направих първото пречистване на черния дроб. И до там бяха – просто изчезнаха – от тогава не са се появявали – няма и да се появят вече. И пъпки вече няма да ме тормозят – знам го и съм силно убедена в това.

А и за главоболията забравих. Доста често ме болеше главата – през ден. Болките продължаваха дълго, стигаше се и до 3 дена. Пиех хапчета, но не ми минаваше. Хапчетата ми действаха първите 2 пъти и след това организма свикваше с тях и трябваше да взимам други по-силни. И така накрая си казах – край, няма повече да пия никакви хапчета, ако ще да ме боли цяла седмица. От както водя този начин на живот, вече нямам главоболия.

Нека храната бъде твоето лекарство и лекарство – твоята храна!
И не живей, за да се храниш, а се храни, за да живееш!

78 comments

1 Калоян { 07.26.08 at 22:08 }

Здравей,

Много се радвам, че най-после има и други публицисти в българското интернет пространство, споделящи моите разбирания. 🙂

До голяма степен и аз благодарение на акнето (и фитнес заниманията ми) съм въвлечен в магията на здравословното хранене. Наскоро бях се пробвал да споделя интересна информация, която съм намерил по въпроса, но така и не продължих да актуализирам блога: http://holisticskincare.wordpress.com/

Много ще се радвам, ако се свържеш с мен за по-близка комуникация. Виж, в една от страниците на сайта съм оставил информация за контакт. Можем да споделим опит, а и да ти предоставя някоя здравна книга на e-book от колекцията ми, ако се интересуваш. 🙂

По-здрави!

2 lili { 11.13.08 at 22:55 }

Здравей,ще споделиш ли хранителните си навици и с мен.Интересувам се и също като теб виждам ефекта от „живата“храна-плодовете и зеленчуците.

3 mer { 11.15.08 at 20:19 }

Лили, доколкото разбирам въпросът ти е отправен към мен, а може и да бъркам. Аз съм 99 % суровоядка, т.е. храня се предимно със жива храна – плодове, зеленчуци, кълнове, сурови и/или накиснати във вода ядки и семена, не консумирам животински продукти, правя си сама храната – хлебчета, ядкови млека, прясноизцедени сокове. Почти нищо не консумирам от това, което се продава в опаковка, буркан или кутия (например сок, лютеница, дресинги, консерви, бисквити, сухари, и дори всякакви боклуци рекламирани като полезни). Пазарувам най-вече от пазар за плодове и зеленчуци. Правя си храна като тази, която е описана в рецептите от този сайт и много други, най-различни. Все ми се иска да публикувам повече рецепти, но засега времето малко не ми достига, но и това ще се промени.
А защо 99%, а не 100? Случва се, когато съм на гости у роднини да хапна нещо, което да е сготвено, т.е. не сурово, или пък съдържа малко сирене или кашкавал. Или пък от време на време ми се преяжда шоколад и си взимам някакъв качествен, (още не съм пробвала да си правя сама шоколад), но това се случва вече рядко.
Ключът е разнообразие в суровоядството и това е много важно. Някои хора решават да станат суровоядци и започват, образно казано, да ядат само домати и краставици. Това не е правилно. Трябва да се храним изключително разнообразно, за да усетим наистина страхотния ефект.

4 katerina { 11.16.08 at 10:16 }

mer, detsata mi i maja mi sa shokoladovi chudovishta, ta se prinudih da pravia sama shokolad 🙂 kakao, med i niakakvo maslo, ako mojesh da namerish kakaovo maslo stava neveroiaten, no moje i sas niakakvo iadkovo ili kokosovo. poniakoga hvarliam vatre i izcedenata iadkova kasha ot praveneto na iadkovo mliako. probvai sas leshnitsi, stava kato Nutella 😉

5 mer { 11.16.08 at 16:05 }

Скоро ми пратиха от щатите кокосово масло и ще се възползвам от него в направата на шоколад. Винаги съм искала да си направя, но рецептите, които намирах за шоколад, бяха доста сложни и с много продукти, неоткриваеми в България. Благодаря ти за идеята – ще я пробвам веднага, щом си открадна малко време.

6 Лина { 01.30.09 at 13:12 }

Привет отново,
Много благодаря за бързия ти отговор на предишните ми въпроси.
Молбата ми сега е ако можеш да споделиш някоя и друга здравословна рецепта за т.н.“основни ястия“. Аз лично бих се нахранила със салата и хлебче, но ако искам да „въвлеча“ и съпруга ми да се храни по-здравословно ще трябва да му сервирам нещо по-засищащо.
Предварителни блогодарности,
Лина

7 mer { 01.30.09 at 23:27 }

Здравей, Лина!
Ще се опитам в близките дни да публикувам по-стабилни рецепти, подходящи за обяд или вечеря, но те ще са на принципите на суровоядството. Имам да публикувам още много, много рецепти (досега публикуваните са крайно недостатъчни), но това е така, защото съм си обещала да публикувам рецепти само със снимка – така по-лесно се възприемат.

Сега, когато се храня по този начин, се засищам с много по-малко, от колкото, когато ядох готвена вегетарианска храна. Това е така при много от суровоядците, тъй като приемат много по-питателна и богата на полезни вещества храна. Но в самото начало има период на почти постоянен лек глад (но не за дълго) – поне при мен и още малко мои познати беше така. Мъжът на моя приятелка суровоядка се храни също с ястия, приготвени на принципа на суровоядството, та той сподели колко много му харесват и с колко малко се засища – той самият изглежда много добре сложен и не е станал хилав, както повечето хора си мислят за мъжете, които се хранят така. Друг мой познат е пълен веган от около половин година и бих казала, че се подмлади с 10 години, отслабна с 20 кг, сега е около 80-83 кг, и е добре сложен също. Та това, което исках да споделя за него, че яде много плодове и зеленчуци под формата на салати и се чувства много добре. Но всичко това е строго индивидуално. В крайна сметка всичко опира до желанието. Човек или е отворен към по-различни вкусове и принципи или не. Нищо не става на сила :). Иска ми се всички мои близки да опитат този начин на хранене, но те нямат особено желание, а аз не мога на сила да ги накарам.
До скоро :).

8 Mika { 04.03.09 at 11:06 }

Mer, как ти понася и не ти ли става лошо от спорадичното хапване на шоколад и друга храна на фона на твоето сурово хранене?
15 ноември, 2008 в 20:19- „Случва се, когато съм на гости у роднини да хапна нещо, което да е сготвено, т.е. не сурово, или пък съдържа малко сирене или кашкавал. Или пък от време на време ми се преяжда шоколад „

9 benato { 04.03.09 at 15:38 }

Ей, момичето си е признало веднъж прегешение и веднага е запомнено 🙂

10 Mika { 04.03.09 at 17:13 }

Benato, не знам защо така тълкуваш въпроса ми… Питам най-добронамерено как й влияе
„нормалната“ храна на фона на суровоядството…Доколкото разбирам тялото реагира по-остро и поради това е опасно, но бих искала Мер да ми отговори, на базата на своя опит…

11 benato { 04.03.09 at 21:28 }

Това е просто шега,затова е усмивката накрая 🙂

12 mer { 04.04.09 at 0:22 }

Мика, нямам проблеми с хапването на каквото и да е (стига да не се прекалява), може би защото 3-4 пъти в месеца ям или нещо готвено (на гости у нашите например) или шоколад (все по-рядко се сещам за него) или нещо, което не е по-принципите на суровоядството, а млечни не ми се е случвало да ям с месеци (било и то зрънце дори).

Но, един мой приятел е абсолютно строг суровоядец от много години (мисля 8 бяха), та той когато хапне нещо, което е извън суровоядните закони, тялото му реагира остро (например пръстите на ръцете му отичат и се зачервяват). Не съм чувала за подобни реакции от други суровоядци, но аз и не познавам много (пряко или косвено).

От всичко, което досега съм чела, видяла, анализирала е, че по-скоро преминаването от стандартно, вредно хранене към пълно суровоядство първоначално създава проблеми – болки в стомаха, газове и къркорения на червата, някой път петна по кожата или обриви (от обилното изхвърляне на токсини) и т.н. Но това се случва по-рядко (може би само при много тежки случаи).

13 Николай Иванов { 04.21.09 at 21:39 }

този сайт е велик, благодаря ти Мер

14 Film4o { 05.11.09 at 12:56 }

Да, чудесен и много полезен сайт.

15 asddasad { 06.04.09 at 18:05 }

a da popitam , wijdam che tyk towa momiche se e izlekuwalo ot akne chrez surowoqdstwoto , mojete li da mi kajete efekta koga se useshta mesec – dwa ?

16 mer { 06.05.09 at 0:00 }

За всеки е различно, по-често подобрение се забелязва даже още на първия месец. При други промяната може да бъде бавна, но качествена, а ако суровоядството се съчетае с методи на пречистване на тялото резултатите няма да закъснеят. Също ако проблемът е от много дълги години, най-вероятно и подобряването ще отнеме време. Но едно е сигурно със суровоядството ще детоксикираме цялото си тяло. И един по един всичките проблеми ще изчезнат. А колкото до акнето, то обикновено е признак за вътрешна замърсеност, добре е и да изчистим дебелото черво, а след това и черния дроб, ако имаме такова желание. Но ако приложим тези методи както и суровоядството само първите няколко месеца, а след това започнем да се храним отново с лоша и неестествена храна, проблемите може да се върнат много бързо.

17 asddasad { 06.05.09 at 16:31 }

zapochnal sym surowiqdstwo ot nqkude 4 dena i wijdam che po liceto mi katoche li mi izbiwat poweche pupki li neznam ? W po gornite komentari wijdam che moje da se dulji towa na izhwurlqneto na wrednite toksini i zatowa inache kogato zapochnah 1wiq den surowoqdstwoto , gadeneto , gazowete w korema gi imah ?

18 mer { 06.09.09 at 1:41 }

asddasad, ако до сега процента на суровата храна е била под 20, и изведнъж започнеш да приемаш на 100 % сурова храна е много вероятно тялото ти да реагира малко остро. Ако искаш да избегнеш острите реакции, по-добре премини към суровата храна постепенно. Увеличавай с 10% през седмица – образно казано.
Ефектите могат да са подут корем, газове, гадене, първоначално увеличение на проблемите с кожата…. и затова някои предпочитат заедно с преминаването към суровоядство да правят пречиствания, за да могат по-бързо да изведат токсините от тялото си и да не ги сполетят тези странични ефекти :).

19 Liliya { 12.13.09 at 10:33 }

А как получаваш необходимите белтъчини,интересно ми е :)Всеки човек е създаде така,че да има нужда от месо,млечни продукти и така нататък.Това,че този тип хранене се е отразил добре на теб може да се дължи на това,че си внушаваш или просто си намерила правилния начин за твоя организъм.И според мен пъпките и другите ти проблеми са били именно поради липса на месо.Белтъчините,не които и да е,а месните,са изключително важни за умението на кожата да се справя с бактериите,причиняващи кожни проблеми .

20 Боряна { 12.13.09 at 12:11 }

Има много растителни храни, богати на белтъчини, някои повече и по-добре усвоими от тези в тъй „ценното“ месо. Важно е не само какво ядем, а и как го усвояваме.Има толкова материали и като литература, и в интернет. Хубаво е да се чете повечко, а относно проблемите, които консумацията на месо причинява на всички системи в човешкия организъм, все повече учени и лекари са единодушни.

21 benato { 12.14.09 at 19:33 }

Liliya,страшен пост,големи изводи и заключения,от къде ги извади 🙂 Месните са изключително важни за да си завъдим бактерии и вируси,не може да се справиш с нищо с тях.Пример,всички хронични болести-диабет,астма,кръвно,кожни. То и децата от детската градина вече знаят,че месото и млечните вкиселяват организма и от там ставаме идеална среда за вируси и бактерии.

Другата ти велика мисъл,оставям без коментар 🙂
„“Всеки човек е създаде така,че да има нужда от месо,млечни продукти и така нататък.““
Направо е потресаващо! Наистина ли го вярваш това?

22 alex_borisov { 02.28.10 at 18:51 }

Здравейте,
АЗ съм вегетарианец (суровоядец) от 7 години.Пия само дестилирана вода и гладувам 2 пъти годишно по 20 дни.
Чрез методите на вегетарианството,суровоядството и гладуването съм помогнал на много хора.
Лечението при мен е безплатно.Повтарям БЕЗПЛАТНО.Не ми дължите нищо за услугата,която ще ви направя.Контакти с мен на тел.088930 88 15-Александър Борисов.
Излекувах се от тежък Ревматоиден артрит и сега помагам на всеки ,който желае да се промени и излекува.
Изготвям индивидуално захранване на всеки.
Обяснявам всичко само в личен контакт-не по е-мейл или телефон.Това са много сериозни неща.
Не се предават по телефона или е-маила

23 alex_borisov { 02.28.10 at 19:38 }

Опита ми с над 30 безплодни (бездетни)двойки показва ,че при тях има много голям ефект гладуването и стриктното природосъобразно хранене (вегетарианство и сурово)
ОСНОВНИ ГРЕШКИ:
-скачане от гладуване в преяждане с готвена храна
-прекъсване на лечебно гладуване при първата поява на лечебна криза
-пиене на разни билкови отвари с повод и без повод(и без знание)
-слушане на близки,познати и роднини с техните невежи съвети и безкрайни тиради на тема „ти си луд(луда),как няма да ядеш (мляко,сирене,месо и яйца).Ще
се разболееш.Ще отслабнеш.“
-ходене на „лекар“ и споделяне с (по – болния от самия теб)него за това, че гладуваш и други подробности.Те веднага те смятат за луд.
ГЛАДУВАНЕТО Е ТЪНКО ИЗКУСТВО.ЗАХРАНВАНЕТО Е МНОГО СПЕЦИАЛНА ЧАСТ ОТ ИЗКУСТВОТО НА НОВИЯТ ТИ ЖИВОТ.
ХРАНЕНЕТО СЛЕД ТОВА-много ВАЖНО.
ТЕЛЕФОН:0889/30 88 15.–АЛЕКСАНДЪР БОРИСОВ на 35 години .От Варна.
ПРИ МЕН ГРЕШКА НЯМА- ВСИЧКО Е ИЗЦЯЛО БЕЗПЛАТНО.
НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПЕЧЕЛЯ ОТ СТРАДАНИЕТО И НЕЗНАНИЕТО НА БЕДНИТЕ СИ СЪНАРОДНИЦИ.

24 alex_borisov { 02.28.10 at 20:10 }

ОТ ЛЕКАРИТЕ ПРИЗНАВАМ САМО ХИРУРЗИТЕ. ТЕ СПАСЯВАТ ЗАТЛАЧЕНИ ИЛИ КАТАСТРОФИРАЛИ ХОРА.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:
-болест-нарушаване на здравето в следствие на безотговорно хранене и цялостно нехармонично съществуване.
-лечение – връщане на системата организъм в равновесно състояние-на здраве
-гладуване-начин за ускорено връщане на здравето.
-природосъобразно хранене-ядене на храна в суров вид или приготвена на пара.
ВАЖНО: Изключване на : месо, сирене, кашкавал, яйца,извара, колбаси, пастети, баници, бял хляб, макарони, спагети, пици, туршия, торти, пасти, шоколад, кафе, алкохол, безалкохолни напитки, олио, захар, бяло брашно, палмово масло, маргарин, соя, печени ядки, боза, мекици, риба, охлюви,миди, раци, лекарства, билкови смеси от аптеките и дрогериите, разни мазила и мехлеми, МИНЕРАЛНА ВОДА.
-дестилирана вода–- НАЙ – ХУБАВАТА ВОДА-извлича всички мръсотии от вас и вашите органи и системи.Действа като магнит на свободните радикали,камъните в бъбреците и черният дроб се разтварят и излизат.Ако имате рак , също може да ви се помогне и то много.
-НЯМА ЛЕКАРИ И лекарства.
НАЙ-ДОБРИЯТ ЛЕКАР––ВАШЕТО ТЯЛО.
АЗ ЗНАМ ПЪТЯ.МОГА ДА ВИ ПОМОГНА.НО …….. ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВАС.
ТЕЛ.0889 30 88 15

25 4edeto { 02.28.10 at 20:21 }

Litiya, поста ти ме разсмя искрено, за което ти БЛАГОДАРЯ! Чудя се дали от утре да не започна да ям месо, щом за такава нужда съм създадена!? 🙂 🙂 🙂 🙂
Миличка преди да пишеш такива глупости, моля те поинтересувай се малко повече, прочети някоя друга книга на темата, ако ти е зор, ето ти няколко линка, от където всичко ще ти бъде показано нагледно. После пак ела да беседваме. Успех!
http://zamunda.net/details.php?id=197673&hit=1
http://zamunda.net/details.php?id=206690&hit=1
http://zamunda.net/details.php?id=91529&hit=1
http://zamunda.net/details.php?id=157004&hit=1

26 Таб { 03.01.10 at 14:40 }

И моите кожни проблеми изчезнаха, когато спрях да консумирам месни (разбирай филета и салами, защото месо, което си прилича на месо, мразех по принцип). А защо ги ядях, макар и 1-2 пъти седмично със зор? Защото ми казваха, „че трябвало“ 😀

27 Kami { 03.23.10 at 13:52 }

Привет и от мен!Реших да започна да чета от самото начало и да изчета всичко до края без да пиша, но след втората статия ме засърбяха ръцете и аз да се включа в коментарите.На моменти докато четях за проблемите ти с акнето имах чувство че някой говори за мен.Много съм далеч от тежката форма в която си била ти, но карам 37-ма, а продължават да ми излизат пъпки по лицето….това ме побърква и знам че не е нормално.Мъжът ми е вегетарианец от 10г., аз лично от 3г.консумирам месо в изкл.редки случаи(той самия ме запали)….но си падам по сиренето и кашкавала(мляко и яйца не обичам).И двамата сме коментирали суровоядството, прочистване, уринотерапията…взехме книжка и за отглеждане на кълнове….и все си казвах-хайде това или онова като приключи и почваме.Това, която чувствам в момента е, че е настъпил моментът и реших да изкажа благодарност за начина по който си написала всичко така че да ме грабне.За себе си съм решила…. НО това за което всъщност реших да се включа е да помоля за повече инфо относно храненето при децата.Имам ги две:-)))породени…малката е на 9м.Как стои въпросът със суровоядството и децата.Каката ходи на ясла и как да упражнявам контрол.Как се справяш ти в това отношение?Идеи, опит и за всичко останало ще съм много благодарна!

28 mer { 03.24.10 at 18:34 }

Ками, определено ако увеличиш консумацията на сурова растителна храна, ще забележиш разлика.
Също така за справяне с акнето Луиз Хей споменава, че трябва повече да се самоуважаваме и да се обичаме такива каквито сме. Ако нашия ред на мисли е подобен на следния (не се харесвам, не се одобрявам, мразя се….) много е вероятно това да е част от причината. Това го споменавам по-принцип, но и защото и за мен донякъде беше вярно.
Иначе за децата може да погледнеш тези 2 статии –
https://www.zemianazaem.com/archives/228
https://www.zemianazaem.com/archives/105
Ако все още кърмиш, може въобще да не се притесняваш за захранване с някакви животински продукти, дори все повече хора вярват в тяхната ненужност като цяло. Иначе може да прилагаш схемите от горните статии, а колкото до яслите… и аз самата не знам какъв съвет да дам. Убедена съм, че менюто им е под всякаква критика, но поне във вкъщи може да се храните с пресни плодове и зеленчуци и с качествена храна.
Това е пропуск при повечето семейства – не стига, че в детските градини децата се хранят с предимно мъртва храна, но и извън дескатата градина, родителите продължават да хранят децата си с боклучава храна или некачествена (глезотийки от рода на шоколади, близалки, солети, кроасани, царевични пръчици, чипс, вафли…..).

29 Таб { 03.24.10 at 19:43 }

Определено въздухът играе важна роля за състоянието на кожата. Лицето задължително трябва да се измива след всяко излизане, особено ако живееш в София. На мен това ми помага доста. Сиренето и кашкавала са доста концентрирани храни, възможно е да причиняват акне, особено ако се ядат в големи количества. Въобще, с всички животински протеини е така. Друг „виновник“, естествено са всички рафинирани храни и полуфабрикати.
Ками, Ако не искаш да ползваш готова козметика, пък било тя и медицинска, можеш да се разровиш в книгите за народна медицина. Там има доста лесни рецепти за всякакви кожни проблеми, защото е хубаво и самата кожа да се обработва освен пречистването на организма.
Деца нямам, но като знам аз самата как се мъча от години, когато ми се налага да съм извън нас без да си нося храна, направо не ми се мисли. В детската градина беше абсурд да ме накарат да ям каквото и да било, предполагам че сега положението с храната там е същото. Възможно ли е да слагаш на децата си домашно приготвена храна? Ако пък не, не мисля че едно-две „вредни“ хранения ще им навредят ако вкъщи са хранени правилно. Важното е да не им се изврати съвсем вкуса от малка възраст с разни „лакомства“ и после да не могат да свикнат на нормална храна.
Училища, университети без коментар. Ако наблизо има някой супермаркет това те прави най-щастливия човек на света…В същото време половината от жените пазят някакви абсурдни диети, но всички са на мнение че е нормално да се ядат от пакетираните боклуци, освен ако не си на режим. Писнало ми е да ме гледат зяпнало ако ям някой плод и да ме питат да не съм решила да отслабвам (да, с моите 40 кг сигурно това ми е мечтата). Така, че, бъдещи мили суровоядци, вегани и вегетарианци, гответе се да си усложните живота и да се ядосвате всеки ден. Обществото бавно е тръгнало да се самоубива, а на всичко отгоре ако видят че не си един от тях подивяват. Много странен стаден синдром.

30 Kami { 03.25.10 at 0:42 }

Мер,Таб …благодаря за отговорите.Допреди една седмица кърмих, но я отбих заради едни прекрасни бактерии, които си докарах от един басейн.Изпих някое и друго хапче и тогава открих сайта.Явно промяната трябва да започне от мен, за да мога да възпитам така и децата.Местни пюрета не съм давала и майките ме бяха помислили за луда.Но като тръгна голямата на ясла..там всеки ден месо…станала е толкова агресивна…само от това е.Иначе в къщи не ядем!За Луиз Хей открих някои неща в интернет, но ще си взема и книги.Писах във форума и бенато беше така любезен да ми отговори как да започна с прочистване, гладолечение…че ми е голяма каша в главата!Инам да чета и да се образовам…и затова ви оставям:-)))Усмивки и поздрави!

31 Константина { 06.02.10 at 18:14 }

Здравей Мер ,
Искренни поздравления за създаването на този сайт,прочетох почти всичко ,и много се радвам че все по вече млади хора осъзнават ползата на здравословното хранене и най вече вегетарианството и соровоядството ,това е истинското храненеа.Аз не съм в първа младост ,но благодарение на вегетариансвото се чувствам чудесно ,Лидиа Ковачева ми беше първата учителка ,задочно разбира се ,а след това Пол Брег ,и много други автори ,и продължавам да се уча в тази област.И на вас мили млади човеци ви пожелавам все така да се развивате и да правите от хората , Човеци
Желая ви успех на всички ,аз също мога да споделя моят опит.
Константина

32 kerizi { 07.25.10 at 16:39 }

здравей,мер!oт 6год.се храня само с вегетарианска храна,правя си переодично прочиствания с плодове и чай и от един месец се храня като суровоядец,след поредния курс на плодове.проблема ми е в това че се чувствам страшно подута,имам газове и усещам дискомфорт от което.наясно съм че това може би е нормално,но има ли начин нещата да се облекчат?иначе готвената храна която приемах преди беше не повече от три пъти седмично.

33 натурална козметика { 10.25.10 at 21:09 }

Поздравления за хубавия сайт

http://www.sergieff.com – интернет магазин, ПЪРВАТА българска, зелена козметка за лице без химични добавки!Kозметика за лице от плодове и плодови масла – 100% свежи ,бутикови серии, ръчна технология, без химични добавки, с мощно антиоксидантно и ревитализиращо действие, забавя процесите на стареене на клетките!

34 Mick { 11.07.10 at 14:48 }

„Тези процедури освен че пречистват тялото, също и усилват имунните сили на организма, и успокояват духа и го извисяват.“
Споделям напълно, интересно че сега го прочитам аз сякаш съм го знаел много отдавна…

Интересни статии (досега съм прочел 2-3 само),
и дори толкова бе достатъчно да ме накарат да опитам този начин на хранене и живот
(поне отчасти като за начало).Още днес не утре. 🙂
Ще опитам да потърся едно „близко до земята“ лечение на главобола си, който някак си “ усещам“ е от застоялия начин на живот и неправилно хранене …

Успех и напред, със сигурност статиите са интересни/полезни за не малко хора. 🙂

35 mer { 11.07.10 at 22:22 }

Успех ти пожелавам и напълно те разбирам, аз самата от тинейджър страдах от главоболие, което ме тормозеше близо 10 години докато да проумея, че трябва да изчистя тялото си от токсини, да стимулирам перисталтиката на червата си и да променя хранителните си навици. Благодаря за пожеланията :).

kerizi, подуването на корема е нормално явление, след като започнем да се храним с повече храни, богати на фибри и целулоза. Според Мат Монарх, газовете в червата са всъщност газове, събрани от всяка клетка и тъкан на тялото ни и събрани там, за да бъдат отведени навън. Това състояние може да бъде облекчено с приемането на чай от кориандър или чай от анасон, също и с хапването на подправки като например – копър, свежи листа кориандър….

36 Таня { 05.05.11 at 14:45 }

Здравей, Мер!
Попаднах случайно на този сайт и съм много щастлива, че това се случи. От 2-3 месеца почти всяка вечер чета нещо по темата и научих доста неща. Вътрешно, сякаш винаги това съм търсила – суровоядството, т.е. как да живея по този начин, защото вярвам, че така е правилно. Намерих отговори на много мои въпроси, без един. Месото не ми е проблем, почти го спрях. По- трудно ми е без хляб/черен доколкото може да се каже, че е истински/ и най- вече без млечни продукти и сладки неща. Но разбрах, че това е начина да се отърва от бялото течение. Като чета рецептите имам чувството, че ако някъде мога да ям само така храни или някой да ми я приготвя, не би ми било проблем без готвено и всичко обичайно до сега. Има много тънкости, които научих и трябва време да се сдобия с инструменти и продуки за суровата кухня, а също и с идеи как да съчетавам нещата. Това е друго изкуство. Та в този смисъл, мисля, че преходът ми е бавен, но въпреки това стомахът ми се раздразни ужасно и всъщност това ми е голям проблем да се храня със сурова храна.
Миналата пролет лекувах бактериялна язва на дванадесетопръстника и сега лекарят не смята, че е язва, но вече цял месец не се оправям. Започнах да вземам лакарства от две седмици без да променям режима, но тъй като нямаше ефект, от няколко дни ям обикновени и чаени бисквити, сутрин закуски /не баници/, а на обяд и вечер готвени пости блюда. Позволявам си и тахан с мед. Това, обаче не ми харесва, защото липсата на плодове и зеленчуци ми връща запека и хемороидите. Бях започнала да пия и хуск, и запека ми се повлия добре. Така съм в омагьосан кръг. Сега имам болки в стомаха понякога като съм гладна, друг път и след храна, по-рядко леки киселини и оригване. Видеозонът показа, че стомохът ми е изпълнен със стомашен сок и затова усещам тежест.
Моля за съвет! Не искам да пия лекарства и да ям сухи храни от бяло тесто. Много ми хареса суров спанак, но как да си го позволя. Не знам на какво се дължи този дискомфорт, дали го провокирах със суровата храна /бях започнала да хапвам и сурови, киснати ядки/ или е на нервна почва / имам неприятности и тревоги в работата/. Мечта я си за мини-ферма и за салати и кремчета с кълнове, но как?

37 benato { 05.06.11 at 9:16 }

Направи един глад,захрани се правилно и всичи тези неща ще останат в историята. По време на глада прави уринови клизми.
Заеми се по-сериозно,чети и се образовай и поеми всичко в твоите ръце,не чакай някой да те излекува.
Усещам,че те е страх,несигурна си,това е от липсата на знания за твоето съвършенно ,божествено тяло.
Освен тук,влез и във форума има изписано много.
С тези бисквити и тестени закуски,до никъде няма да я докараш.
За да не можеш да понасяш суровата храна,значи яко си се задръстила.
Прочисти тялото и ума си и ще се почувстваш нов човек.

38 Таня Тодорова { 05.06.11 at 23:21 }

През март опитах да направя житния режим и ми се отрази много добре на запека, но издържах само три дни и на четвъртия трябваше да се захраня, защото много ми се виеше свят и на моменти се разтрепарвах – предполагам от ниско кръвно и кръвна захар. Водя напрегнат и динамичен начин на живот, а гладолечението изисква повече спокойствие и почивка. Преди 12-13години правих гладолечение. При сегашното ми физически и психическо натоварване е по-добре детоксикацията да става постепено. За себе си стигнах до този извод. Затова спрях месото, увеличих салатите и ядките и започнах да практикувам йога, но този стомах на моменти ме побърква…

39 benato { 05.07.11 at 14:29 }

Питаш и аз ти отговарям,щом мислиш,че не е наложащо,не прави нищо. Три дена си изкарала и ти е станало зле,защото токсините са влезнали в кръвообращението.
Динамичния и напрегнат живот си е твой избор,харесва ти ,така живееш и си носиш последствията.
В такъв вид на хранене и живот,не правиш детоксикация,няма как да стане,запек,хемороиди,възпалено черво. Ако може да си представиш само какво имаш по стените на червата,ще си промениш мнението.
Трябва да си прочистиш първо дебелото черво,после дроба и така нататък….
Всеки си избира приоритетите,но кагато се сетиш,какво ти е казавало тялото(а то определено крещи),ще е много по трудно.
Желая ти успех,но с полвинчати мерки резултата е ясен.
Все пак прочети някоя и друба книга по темата. 😉

40 Petko { 05.07.11 at 16:32 }

Здравей, Таня! 🙂
Ситуацията със стомаха ти силно ми напомня за моя. При последната(общо 3 ми правеха последните 13 г.) гастроскопия се оказа, че единствения проблем е голямото количество стомашна киселина. Което пък се дължи не на някаква медицинска болест, а на интоксикация. Демек имах стомах, пълен със слуз. И от тази слуз имах много киселини, понякога болки и спазми. При опит да хапна някакъв зеленчук ме свиваше толкова много, че отлагах следващите си опити с няколко години. На 3-4 години хапвах по една салатка или някой плод, но не се търпеше. В такава ситуация лекарствата ми помагаха, но след 10-та година вече и те не успяваха. Пиех ги в дози за язва, но пак всичко беше временно. Излизането от това положение е само едно – промяна в начина на живот. Обвинявах дълго целия свят за това, че в краткия си живот съм страдал през повечето време, но стигах все по-близко до дъното – и физически, и психически. Пиех повече лекарства от дядо ми, който е на 75 г.
Както ти каза и Бенато, трябва да си преосмислиш приоритетите в живота. В този сайт има няколко базисни статии, които е добре да се прочетат. Ето ги:

https://www.zemianazaem.com/archives/133
https://www.zemianazaem.com/archives/179
https://www.zemianazaem.com/archives/150
https://www.zemianazaem.com/archives/117
https://www.zemianazaem.com/archives/65
https://www.zemianazaem.com/archives/169
https://www.zemianazaem.com/archives/17

Виж ги, помисли и започни с прочистванията на тялото. Заблуда е, че само с хранене и йога ще се излекуваш. Има няколко основни стълба, на които трябва да стъпиш:
– начин на мислене – позотивното мислене често е резултат от останалите компоненти;
– физическа активност – йога+задължително друго движение(ходене поне 2-3 км на ден и/или някакъв спорт;
– прочистащи процедури – всичко в началото, а след това 2-3 пъти годишно в определено време;
– хранене – някаква разумна комбинация между суровоядство и веганство.
– четене на подходяща литература – ориентирана към духовното у човек, и компанията на съмишленици 🙂

Тези основни неща са като скачени съдове. Ако прескочиш едното, и другите ще изгубят баланс.
Успех! 🙂

41 mer { 05.09.11 at 23:42 }

Освен всичко написано по-горе, мисля, че причината може да е най-вече от стреса и проблемите, които имаш в работата си. Докато не се успокоиш и не премахнеш тревогите от главата си може болките да си продължават да те мъчат независимо какво предприемеш. Всичко е преходно и незначително и твърде много се вкарваме във филми и отдаваме значение на преходни неща, като заради тях съсипваме здравето си, щастието си, настоящето си.
Ето според Луиз Хей проблема е в нашите мисли и емоции и решението е в промяната им:
Язва: Страх. Силно убеждение, че не сте достатъчно способен. Какво ви разяжда?
Нов модел на мислене: Обичам и одобрявам себе си. В хармония съм. Спокоен съм. Всичко е наред.

42 vivian { 09.14.11 at 14:15 }

А във връзка с пречистването на черния дроб и червата някой знае ли от къде мога да си набавя тинктура от орехови люспи?

43 мариета { 11.23.11 at 19:53 }

Може ли някой да ми обясни, защо моето акне се влоши много откакто преди 3 месеца спрях всички животински продукти?

44 Sunshine { 03.04.12 at 1:29 }

Хей 🙂 Винаги съм била човек, който се интересува от здравословното хранене, но не си представям живот без кисело мляко. Уважавам тялото си и ми се иска да променя нещо много сериозно, защото някак не се чувствам на място. Та искам да те попитам, не е ли скъпо да си позволи човек да се храни по такъв начин? Имам предвид фурми, рожков(къде се намира, ако не живееш в София?), кокосово масло(мляко) – това също? и т.н. Аз, лично, като си купувам такива неща, чак ме заболява сърцето. Доста са си, ако ги сравним с „нормалната храна“ от магазините. И още нещо – аз няма как да имам градина, наистина ми звучи чудно, но нямам тази възможност, какво правя тогава? А съм наясно, че повечето зеленчуци и плодове не са от най-биологичните.. с тези химии, които се използват в днешно време. Искам да променя нещо, може би не да се обърна изцяло суровоядството, но да се храня още по-добре и качествено. Бих се радвала ако отговориш на въпросите ми или дадеш съвет 🙂
Благодаря ти и продължавай все така 🙂

45 Dea { 09.12.12 at 19:44 }

Чудесен сайт!!!
Преди време си купих книгата „Човешкото хранене“ на Георги Гайдурков ( препоръчвам я горещо 🙂 ) с надеждата да се излекувам от акнето. Така научих за здравословното хранене…и така открих и този сайт. Много искам да премина на суровоядство,но се безпокоя да не отслабна ( аз съм 46 кг,161см ). Преди една година бях отслабнала с едва няколко килограма и на места получих стрии,което е доста неприятно. Ако реша да пречистя организма си,няма ли да се получи същият резултат? Какво мислите по въпроса?

46 ilithya { 10.04.12 at 20:19 }

Здравей, тази статия и коментарите ми бяха особено полезни. Смятам още от утре да започна и аз да практикувам суровоядство. Винаги съм била заинтересована от здравословното хранене и дори от няколко мексеца пия алое вера, зелен
чай- около 3-4 чаши на ден, както и други билки, тъй като имам поликистозни яйчници и висок тестостерон. Наистина не искам да пия хормони, за мен това е глупав лекарски метод…Ще се радвам да обменим опит

47 vga { 10.06.12 at 22:24 }

сега ще ти кажа за моя опит: това е PR сайт с търговска цел,както и форума.Има полезна информация единствено от мер,но всичко вече е затрупано и умряло.Така е и с много други места в нета.Изисква се специално търговско отношение за да се участва там,а това си е бизнес.Измама.Трябва да си подбираш информацията,но тя не е безплатна – плащаш за ума все с нещо,те за като паразити.Но и те умират като хората,просто приживе ги манипулират и правят живота им жалък.

48 mariana { 10.07.12 at 17:54 }

Dea, във връзка с акнето, горещо ти препоръчвам пиене на хума. Не е гадно, като се абстрахираш от цвета, може да си мислиш, че пиеш Смекта. Ефекта обаче е фантастичен ! Кожата на лицето просто засиява ! Резултата се забелязва някъде след 10-ина дни. Ти пак си се храни здравословно и сурово, а хумата ще бъде част от очистителната програма. Не се безпокой за килограмите! Напротив, хумата със своя положителен заряд ( като я излагаш на слънце преди употреба ) ще извлече патогените ( които пък са с отрицателен заряд) от червата и ще даде възможност за пълноценно усвояване на всичко , с което се храниш, от там и заветното ти покачване на килограми

49 Лили { 01.07.13 at 1:07 }

След като прочетох статията се замислих…Преди година започнах да пазя диети с цел не да си прочистя организма а просто да отслабна.Накрая толкова се вманиечих че започнах да ям само зеленчуци.И наистина се чувствах страхотно.Нито гладувах нито се чувствах отпаднала лицето ми се изчисти от пъпчиците и определено отслабнах.Това е добре,но ето защо спрях.Всички около мен започнаха да се притесняват за здравето ми.Казваха ми че така ще се разболея че това не е полезно и в краина сметка тяхното мнение надделя.Накрая спрях да се храня само със сурова храна и отново качих малко килограми ,отново ми се появиха пъпките и отново се чувствам постоянно уморена и тромава.Но нали все пак се притесних да не се разболея от това гладуване наистина.В момента се опитвам да се храня здравословно,но по твоите думи явно правя точно обратното.Ям много млечни продукти като сирене мляко извара ям доста зеленчуци но повечето пъти са сготвени по някакъв начин.Проблемите с акнето лекувам с противозачатъчни кремове лосиони и т.н.Та това над което се замислих след като прочетох статията е защо послушах другите,които се хранят само с хамбургери и пици,а не послушах себе си…:((((((((

50 ААААА { 03.03.13 at 19:01 }

Доктор Лиляна Маркова, това е решението (естествено и постоянство в това което ви предпише)

51 Fria Chak { 03.11.13 at 21:06 }

Здравейте,
искам само да допълня по отношение на хапчетата Диане 35, че са всъщност със същия състав като противозачатъчни таблетки. Според Френската агенция по лекарствата (MSNA) до януари 2013, този лекарствен продукт е предизвикал 7 смъртни случая, 4 от които са в следствие на фатална венозна тромбоза; други 113 случая на тромбоза са регистрирани, както и 12 случая на артериална тромбоза. Странични ефекти като тромбофлебит, белодробна емболия и венозна тромбоза са регистрирани в следствие на приема на противозачатъчни от трето и четвърто поколение, т.е. на пазара от 1990 насам. Разпространявайте! Скандала е от скоро, а индустрията е всесилна.

52 Paola { 04.21.13 at 1:05 }

Здравейте,

аз съм със същия проблем. Преди две години пиех противозачатъчни Хлое, защото заживях с приятеля си. Заминах за чужбина и от страх да не забременея пиех Хлое 6 месеца без прекъсване. По времето докато го пиех всичко беше наред. Когато го спрях за да си почина 6 месеца бях качила 10 килограма, а преди това бях 48. Пъпките на лицето все още не се махат. Изпробвах всичко като козметика. Купих си всякакви лечебни кремове. Всичко без резултат. Вече съм отчаяна. На 25 години съм а имам акне…. Видях таз тема и реших и аз да се присъединя към суровоядите. Дано имам късмет.

53 Georgi { 04.22.13 at 20:19 }

Освен правилно хранене трябва да правиш и пречиствателни процедури. Щом си замърсила организма си с лекарства само вътрешно пречистване ще помогне, проблемът никога не е в кожата, акнето е последствие, не причина.

54 j { 10.08.13 at 10:05 }

Имам няколко въпроса, на които се нядявам авторката на поста да ми отговори. 🙂 Първо искам да кажа, че аз имам почти съшите проблеми, които са описани – акне, което изобщо не е толкова лошо, но пак го имам, екземи, главоболия, почти всеки ден и депресия и апатия. Най-големия ми проблем обаче е косопад. Само на 24 съм и косата ми пада като луда от 1 година. Ползвал съм всичко, от домашните маски по интернет до скъпата козметика на Виши и Дюкрей. Сега съм на поредния курс „лечение“ със серуми, витамини, шампоани, балсами(200+ лева)… Интересно ми е дали суровоядството може да повлияе и на това, защото вече се отчайвам. 🙁 Другото, което искам да знам е дали има проблем да започна този режим на хранене изведнъж, а не постепенно, защото аз съм такъв тип човек, че не мога да правя нещата постепенно? 😀 Благодаря предварително за отговорите!

55 Дарина { 10.20.13 at 18:22 }

Здравейте,
От близо 5 години мъжът ми има акне по скалпа.два пъти го лекуваха с антибиотици,като приемът продължаваше близо 6 месеца.през този период пъпките из4езваха и след спиране на антибиотика пак се завръщаха.Препоръ4аха ни ле4ение с прополис ,мазане и пиене.повлич се добре,пъпките по4ти из4езнаха,но когато спрч приема на прополиса ,акнето отново се завърна .пак продължихме с прополис ,но нчма подобрение.Нчма проблеми със стомаха ,но скоро си прави изследване за нали4ие на хеликобактер и резултата излезе положителен.Също така понякога се оплаква от тежест в пикочния мехур и също така лекарите се съмняват за наличие на малки камъни в бъбреците.Той е на 30 год ,пуши и пие умерено алкохол.скоро бяхме на кожен лекар ,но идеята пак да пие антибиотици с месеци хич не ми допада…Ако някой може да даде съвет ще съм много благодарна ! Благодаря предварително!

56 Milena { 10.30.13 at 7:14 }

Здравей Дарина,
Преди да предприемете друго лечение, опитайте спиране на млечните продукти за поне около 2 месеца. При мен се изчистиха всички пъпки и всякакви кожни сигнали. Освен това никаква бяла козметика. Повече вода за изчистване на организма и правилно плодова – зеленчукова хранене, ще дадат своите положителни резултати

57 gl { 11.22.13 at 17:23 }

mer,
бихте ли ми написали мейла си, искам да ви попитам нещо.

Много благодаря!

58 Simon { 12.11.13 at 2:00 }

Здравейте!
Бих искал да споделя и моя опит, под въздействието на първата публикация на mer.
В общи линии мога да кажа, че по-голямата част от написаното съм го изживял по аналогичен начин. И аз попаднах на лекар, който успя да ме „излекува“ с помощта на антибиотици. За съжаление всичко действа само докато се приемат отровните хапчета.
Сам за себе си открих, че приемането на някои храни, съдържащи мазнини и кофеин (такива като тлъсто месо, пържена храна, кафе, кола, шоколад) силно активизират акнето.

За да не повтарям цялата история ще кажа в резюме как се преборих.
1. Избягвам, с много редки изключения, гореописаните храни;
2. Махнах всички специализирани мазила и завиших хегиената на местата на които се появяват болезнените пъпки. Как точно? Мисля, че в това е разковничето при мен.
Два пъти на ден, сътрин след сън и вечер преди лягане повтарям стриктно следната процедура – Измивам с максимално топла вода, след това паставям върку памук малко течен сапун и разтърквам добре засегнатите части. Това води до две неща – 1) измива много добре, като сваля мъртвата кожа (погледнете памука след такава процедура и ще забележите колко е захабен); 2) подобрява оросяването с кръв.
Смятам, че не трябва да се прекалява с натискането за да не се претърква кожата, както и да съм по-внимателен със заздравяващите места.
След добро подсушаване винаги слагам афтършейф, но не такъв на спиртна основа, а такъв, който овлажнява кожата. Идеята е в това, че афтършейф-а съдържа кръвоспиращи антибактериални съставки. Не рекламирам нищо, като съм убеден, че няма значение какъв точно ще ползвам. Кърпата с която подсушавам я сменям почти всеки ден.
Предимства: евтино, природосъобразно и ефектно.
Ефекта започва да личи след втората седмица и с времето води до пълен ефект. Споделял съм това с мой познати и ефект има винаги.
Публикувам го за първи път.

59 абв { 12.11.13 at 21:57 }

Здравейте, пробвах всякакъв вид детоксикации. Спрях месото и млечните продукти и вече близо година се мъча с кистозно акне. Пробвах и хомеопатия. Храня се здравословно, спортувам и въпреки всичко се влошавам. Категорично, обаче отказвам да приема Раокутан или антибиоцити, които най-великите лекари в България ми предписват. Не знам вече какво да предприема.

60 Van { 03.03.14 at 16:31 }

здравейте, имам кожен проблем, лекарите не са сигурни какво е, мислят че е hidradenitis suppurativa. Всеки път мястото се възпалява и изтича гной, и така няколко пъти в месеца. Бях на сокове 4 дни и мястото се успокой, отказах месото, захарта и преди 1 месец млечните, моля помогнете, ако някой знеа лек за това заболяване. Благодаря

61 M { 03.16.14 at 19:50 }

Bravo, saglasna sam-surovoqdstvo!!!

62 Radina { 11.11.14 at 1:10 }

изключително се радвам на хора като вас които сте решили да променят начинат на здравословно хранене. То е от голямо значение за по дълголетен и положителен живот. Евала за момичето което е минало през толкова трудности като:пиене на хапчета,препарети за ваншно прилагане и т.к.н. В всичко това има толкова химии и е неефикасно което води до овреждане на организма. Радвам се проблемите са се решили и се е махнало акнете по кожата, което е доста досадно. Аз лично ям здравословно и сам тема на здраве. Ям каквото мама ми готви. Избягвам пържено и ям повечето сурово(зеленчуци), печено или варено… Не сам сагласна хората да спрат кунсомация на млечни продукти в умерени количества, тъй като те са богати на протеини които тялото си го изка. Такаче яжте в умерени количества поне един пат в седмицата като:яйца, кисело/прясно мляко което е мн полезно нискомаслено био. Кожешкото сирене и мляко са богати на калции които са ни нужни. мн витамини от зеленчуци и плодове каквито се сетите са богати на каротин, вит e,d,c,a,b и мнминерали. всякакав плод или зеленчук които с сетите е полезен на земята. Немога да гиизброявам че ще ми отнеме до утре но ми пишете в моята поща и там ще оточня по подробно. Алкална йонизирана вода е нужно за организма да приемаме която пречиства тялото от токсини и киселини които увреждат клетките на тялото и др неща.

63 Radina { 11.11.14 at 1:17 }

Здр пак съм Аз. Моята поща е radina.I@outlook.com. Ще се радвам ако ми пишете. Извинявам се за правописните ми грешки. Клъвейтурата малко ми играе.

64 Даниела { 11.12.14 at 0:17 }

Здравейте,
Не прочетох всичко дума по дума, но забелязах, че фитнесът или спортът отсъстват като терапии. Уверявам ви, че повишеният пулс, активният прием на кислород и изпотяването, които са естествен ефект от спортуването, изчистват кожата и я карат да грейне. Кожата светва в резултат от очистването на белия дроб, черния дроб и кръвта. Даже, в моя случай, мисля, че се очистват и бъбреците, особено ако тичам или скачам – тоест, има елемент на „тръскане“.
Пробвайте! Ефекта е бърз – след 3-4 сеанса се вижда разликата. Трябва да се потите обилно поне 10 – тина минути на сеанс. В този смисъл, сауната и парната баня също помагат, но за повече кислород в кръвта, спортът е безценен помощник!
Успех!

65 Елена { 01.14.15 at 16:56 }

Здравейте. Открих сайта случайно, в търсене на правилния път така да се каже. От години имам гинекологични проблеми, преди година и нещо разбрах,че имам СПКЯ, кожата ми не е в пъпки, но е много мазна, което ме принуждава да се къпя всеки ден, постоянно лъщи и ми създава адския дискомфорт. Видях първо,че с хапчета не става. После реших да мина на добавки. В момента не знам какво е състоянието на яйчниците, но са факт всички външни неща, мазната кожа, понякога пъпки, косъмчета. Реших,че трявба да променя начина си на хранене, но това се оказва малко трудна задача за мен,защото все още се лутам с какво прочистване на тялото да започна. Отказах месото. Ям по малко млечни продукти, но рядко. Не пия никакво кафе от 2 седмици насам, замених го с неподсладен чай, просто заради навика . Понякога си купувам кълнове. Сутрин си правя фреш от цитруси.Опитвам се сега нахут да си покълна. Варя си елда. Но на обед на работа хапвам готвено.Можете ли да ми дадете някакви съвети? Благодаря предварително.

66 orlin { 03.09.15 at 18:16 }

Zdravei Mer,silno vqrvam che chovek pritejava nepodozirani kachestva i sposobnosti,no kakuv e nachina da se stigne do tqh.da razberesh kakvo e prizvanieto ti i da go sledvash .

67 nadq { 03.11.15 at 11:02 }

zdraveite,sujalqvam za latinicata.Stanah vegetarianka predi 1 godina zaradi problema s korema-kolit.Prez tova vreme napravih nqkoi pro4istvaniq kato:6anka-prak6alana,jaburene s 6arlan ,4ernodrobno,protivoparazitno.No ot izvestno vreme imam zdravoslobni problemi,koito ne znam dali se duljat na vegetarianstvoto-6um v u6ite,akne,mnogo suha koja po tqloto,liceto i skalpa,purhut,kosopad,hormonalen disbalans ,silna bolka po vreme na cikul.Molq za suvet

68 evelina { 03.30.15 at 11:58 }

Моля,дайте примерно меню за,деня.

69 evelina { 03.30.15 at 12:00 }

Аз имам желание да започна да се храня по правилата на суровоядството,но май ми е бедно въображението за ястия за суровоядство

70 nadq { 03.30.15 at 17:50 }

първоначално започнах до обяд да консумирам само плодове и ако много огладнея по малко сурови ,накиснати ядки,но много отслабнах и започнах да закусвам по-обилно като например лимец,овесени ядки,булгур,елда,редувам с нещо тестено -филийки с тахан,пълнозърнести макарони,филийки с масло и сирене/кашкавал +заленчуци:на обед нещо зърнено или бобово със салата,за вечеря също

71 Michelle { 04.15.15 at 14:01 }

Nadq, симптомите, които описвате говорят за липса на селен в организма. Консумирайте повече храни, съдържащи този минерал

72 Петя { 07.10.15 at 16:45 }

Коя книга те впечатли най-много за храненето?

73 Mira { 10.22.15 at 2:51 }

Dasterq mi ima acne ot nqkolko godini,kakvi li ne skapi medikamenti izpolzvashe,izchisti se litseto I sled nqkoi mesets,otnovo izobilie ot papki.Kakvo bi me posavetvala.Tq ne konsumira mlechni produkti I meso,ogranichava se ot sladki,kafe.Na 17 godini e I tazi godina 6te se diplomira.Molq te posavetvai me kak da I pomogna da I se varne usmivkata I da se radva na mladosta si.Blagodarya 🙂

74 Krasi { 04.06.16 at 20:57 }

Iskam da popitam darina, kakvi antibiotici e priemal maja i

75 Inna { 02.22.18 at 0:34 }

Здравейте!От години имам акне по брадичката.Както много други с такъв проблем
съм пробвала всичко.Пила съм противозачатачни години наред и имаше ефект докато не ги спрях.Пробвала съм всякакъв вид козметика.Ходила съм и на кожен лекар и на дерматолог от които получавах само рецепти за кремчета и хапчета.Даже спрях и цигарите!(което беше най-доброто решение което съм правила!!)Миналата година един фармацефт ми препоръча да се храня по-здравословното ме светна че съм претоварили дробчета си..Това включваше обаче и кисело мляко.Имах ефект но минимален и се бях отказала,докато не започнах да се ровя повече за здравословното хранене.От месец ям жива храна и най -накрая се вижда” светлината в тунела”!Няма ги болезнените червени пъпки а и се чувствам много по-добре,но ме е страх да си направя прочистването.Четох че може да заседне някой жлъчен камък.Страшното е че се намирам в Англия а тук не те приемат току така в болница ако стане фал с прочистването.

76 nanka prodanova { 07.05.18 at 11:32 }

Moiata vnuchka i sasedskoto momiche imaha akne.Az si biah prigotvila ot bilki lekarstvo za doiabeta a i znam,che tova lekuva i akne.I dvete se opraviha s namazvane ot moeto lekarstvo na bilkova osnova i sega niamat tozi problem.

77 Деси { 11.02.20 at 7:00 }

Здравейте. Уважавам вашето мнение, изчетох всички коментари. Интересно ми е че аз ям месни и рибни почти винаги, храня се здравословно но по принцип се чувствам добре. Никога не съм се чувствала както описвате тук с яденето на месо и т.н. Да, от някой неща ми се подува стомаха, като кашкавал например, макар че ям рядко но по принцип си имам енергия. Имах един период проблеми с червата, бяха много активни и имах повече изхождания и диарии. Тогава отслабнах много и предимно съм яла месо и варени плодове и зеленчуци и всичките ми кожни проблеми изчезнаха. После когато се подобрих и започнах да ям някой по калорични неща, ориз например, кафяв, но започнах пак да имам обриви. С това, на мое мнение, суровоядството, вегетарианството не с решение на всички проблеми. Тайната на здравето се крие другаде. Защото има много здрави хора които се чувстват добре и ядат от всичко. Просто не съм против никакъв режим, просто ми е объркано след като познавам много хора с различни режими, здравословни или не и са здрави или болни, просто тайната на здравето не е в нито един хранителен режим, той е само добавка за по пълноценно здраве.

78 Cosmetiki { 05.28.21 at 14:25 }

Натурална козметика Tiande – за проблемната кожа и лечение на акне, белези и възпаление на кожата. Екстракти от билки и растения.
https://cosmetiki.com/

Leave a Comment