Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Промяната в един от нас

промяната от суровоядство и йогаВеднъж с Петко си говорихме какво и как е променило суровоядството в живота ни, та нещата, които сподели с мен тогава направо ме потресоха и веднага възникна в мен желание това да бъде споделено с целия свят. Той тук бегло споменава за здравословните си проблеми, които вече са минало, но вярвам, че не е и нужно да се вкарваме в по-дълбоки подробности:

Родих се лятото на 2008  г.  Много съм благодарен на родителите си – суровоядство и йога. Скоро ще стана на две, а толкова съм пораснал.

Не мога да се позная. Не могат да ме познаят старите приятели. Промени се виждането ми за живота като цяло. Преди много се тормозех, недоволствах, бях тъжен,  намусен, песимист. Бях неуверен.  Освен това и болнав, комплексиран, че съм много слаб (а бях 18 кг повече от сега :D). Бях инертен, непостоянен. Не можех да се видя отстрани. Бях по-слаб физически, въпреки повечето килограми тогава. Бях с болежки в коленете, лактите и гърба. Имах тежък синузит, фарингит, колит, гастрит и почти постоянни киселини. Получавах адски неприятни спазми на дебелото черво. След един час в тоалетната ми бяха нужни поне 12 часа сън, за да отпочина. Беше страшно! Изцяло на нервна почва. Явно подсъзнателно.

Покрай всичките си болежки оставях по около 80-100 лв месечно в аптеките. А за възпалените и подути гърло и лимфни възли не искам и да си спомням.

Пиша в минало време и слава Богу. 2008-ма се роди новият Петко – усмихнат,  позитивен, щастлив, радостен и едновременно с това спокоен. Вече не лъкатуша в различни посоки… Прогледнах! Отвориха ми се очите! Видях ясно пътя, и… поех по него! Сякаш досега съм спал… четвърт век сън! Трудно е да се обясни нещо, ако не си го преживял лично.

От медицинска гледна точка, т.е. като биохимия, резултатът предполагам е, че се отделят повече хормони от жлезите с вътрешна секреция. Нали се сещате за серотонин, допамин, адреналин, норадреналин и т.н.

От гледна точка на йога съм прочистил не само тялото си, а и чакрите (енергийните центрове). Енергиите вече текат свободно. Хармонично и балансирано въздействие върху трите тела – физическо, енергийно и причинното тяло.

Ако продължавам да се променям, скоро само ЕГН-то ще ми е същото 😀

Да се върнем на суровоядството. Когато подадем на тялото истинска жива храна, то започва да се чисти. Така е поне в началото. В един момент усещаме как тя (божествената частица, която е у всеки от нас) се обажда. Започва да срича. Ние самите не разбираме нищо, но след време я чуваме все по-ясно и по-ясно. Поздравяваме се всяка сутрин и постепенно тя ни запознава с всеки един орган от тялото ни. След година-две суровоядстване знаем толкова за себе си, колкото не сме научили за четвърт век, да речем (аз на 25 години започнах промяната). Установяваме контрол над работата на вътрешните органи, посредством комуникацията си с тях. Те имат една единствена молба към нас – да ги храним с природна жива храна, приготвена с любов, и да ги „торим” с хубави, светли мисли.

Думи като здраве, щастие, любов, свобода, вяра, придобиват своя истински смисъл. Няма да се впускам в подробности… нека тялото ви ги разкрие само.

Преходът ми към суровоядство продължи 8-9 месеца. 8-9 незаменими месеци. Месеци на опознаване. Нещо като еквивалент на първите 7 години при детето. Буквално всяка една седмица беше различна от предходната.

Някъде около шестия месец мислех, че всъщност не съм жив, а съм в рая! Нямаше как толкова хубави неща да се случват на планетата Земя! Възможно ли е светът да е толкова хубав?! Да, възможно е!

Как съм могъл да се храня с месо и изобщо с продукти от животински произход. Та те пряко са виновни за стреса, за това хората да са инертни, напрегнати, злобни, завистливи, негативни, агресивни…

А когато изключим термично обработената храна от менюто си, тогава вече ни се доизяснява всичко. Организмът ни заработва като по часовник. Уникално усещане е!

Някой сигурно ще каже, че това е много крайно и егоистично поведение. Все да гледаме себе си. Но реално какво се случва? Живеейки като суровоядци даваме такъв пример на хората около нас, че електронната ни поща е препълнена от въпроси, относно начина ни на хранене. Приятелите ни са впечатлени от промяната, която се забелязва в нас… „Искам и аз така!”, възкликна мой познат наскоро.

Колкото и труден да е животът в нашата страна, вие сте обречени на вечно щастие и любов, приятели! Това е самата истина. От вас зависи дали ще се потопите в океана от любов и незабравими моменти, наречен суровоядство 😉

автор: Петко

73 comments

1 VAL { 05.27.10 at 0:43 }

Петко, винаги много съм ти се възхищавала! Има редове от поста ти, които все едно аз съм ги писала. Наистина суровоядството те прави оптимист. Желая ти много успех, светлина и любов.

2 Neda { 05.27.10 at 11:40 }

Страхотно! 🙂

3 4o4i72 { 05.27.10 at 14:15 }

Позитивизма ти е уникално заразителен! Сигурна съм, че е страшно приятно да се общува с теб. Има един тип хора, които като ги видиш и ти става едно хубаво на душата, абсолютно безпричино. Ти явно си от тях.
Продължавай в същия дух и дай боже повече такива хора.

4 Tedi { 05.27.10 at 14:23 }

Здравей Петко, поздравление за напредъка и благополучието, което си постигнал. За мен лично суровоядството е непостижимо, имах подобни опити преди години да се храня с покълнали зърнени храни и какво да ти кажа..само този, който е ял покълната леща, знае какво мъчение е. Но comment.
Смятам, че отстраняването на грубата месна храна, не води пряко след себе си, като следствие, Позитивното. Напротив. Тъй като тялото става енергийно по-фино и чувствения ни свят става много по-фин и податлив на влияние, както от вътре, така и отвън. Т.е. човек става много по-податлив и ако генерира негативни емозии, това е способно да срине психиката му.
чудя се също, откъде ти, Петко, си купуваш плодове и зеленчуци например, те би трябвало да са основната ти храна. Аз нямам собствена градина, за да си отглеждам и да знам после какво ям, а си купувам от местния супермаркет. Имат вкус на пластмаса. В последно време дори съм се отказала да купувам зеленчуци за салата. Изглежда като домат, но няма вкус на такъв, а какво ли има вътре..?? Това е големият въпрос.
Има един филм „food matters“, където се казва, че по-голямата част от това, което ядем, ни трови, а малката останала част ни поддържа живи. Как се поддържаш жив, при все че толкова крайно си ограничил менюто си, а в това, което е на пазара, има много отрова и малко живец.
Аз не ям месо от дълги години, но без кисело мляко не мога да живея и нямам намерение да го спирам. Не съм съгласна, че то ме прави агресивна, инертна, завистлива и всичко по-горе изброено. Смятам, че тези неща се постигат ней-вече чрез прочистване на душата от негативни емозии, което се постига чрез много труд и борба с егото. 😉 Храненето е призвано да подпомага този процес, давайки възможност на тялото да се освободи от наистина тежките енергийни натрупвания, особено от месни продукти.
Моето мнение е, че днешният начин на живот просто не позволява да се храним здравословно и държа да отбележа, не използвам това като извинение пред себе си, за да 4ревоугодствам с чиста съвест, вярвам, че е така. За да се храни здравословно, човек трябва да се храни с естесвено отглеждама чиста храна, а не пълна с цялата менделеева таблица, която попадайки в организма ни, само Бог знае, какви процеси може да задейства.

Със здраве! 🙂

PS Namerih go zitata ot food matters: „One quarter of what you eat keeps you alive, and three quarters of what you eat keeps your doctor alive.“

5 Tedi { 05.27.10 at 14:29 }

Всъщност сега обърнах внимние, че текста е ЗА Петко, а не ОТ него, така че едва ли ще ми отговори..:)
Подведох се от някои от по-горните коментари, в които обръщението е директно към него.Жалко, бих се радвала да чуя мнението му по въпроса.

6 Useless { 05.27.10 at 14:30 }

Прераждане е може би най – най точното определение за това, което се случва с човек, когато преминава през трансформацията… Рая е в нас! Тук и сега! Благодаря приятели, че ви има…

7 Ortodoksalen_A { 05.27.10 at 17:22 }

Това е състояние и трябва да се разграничава от излекуване, защото всички заболявания се връщат с въвеждане на спрените за момента хранителни продукти. Подобни глобализационни изказвания са крайно вредни за общата маса, тъй като вашето тяло е уникално и може да пострада при имитиране и копиране диетата на Петко ( например ). Веднага пример: Вие сте с глутенова ентеропатия ( непоносиимост към жита ) и правите житен режим или друга фенщина.
Вие сте с хашимото и решавате да ядете салата зеле, карфиол, алабаш, бадеми, кайсиеви ядки, ленено семе, орехи или други опасни за здравето храни. Вие сте с Крон и решавате да ядете трици или пълнозърнест хляб, защото друг ги е ядял.
Или под дръг ъгъл метаболитният гастро проблем на Петко, си е негов не е и ваш. Това, че не усвоява и обработва месо и готвена храна не е максима важаща за вас.
Похвалното в случая е усилието, ежедневната борба за достигане състоянието на удоволствие от ежедневието.
Аз не бих си позволил да препоръчвам една от любимите ми храни ( черноморска мида ). Може да сте алергични, гнусливи или фанатично отклонени към нея. Това не променя абсолютната и ценност за мен, носител на букет от фитопланктон, протеин, мастни киселини и минерали.
http://www.postimage.org/image.php?v=PqMuUk9
Дано да сте разбрали посланието.

8 Petko { 05.27.10 at 18:59 }

Теди, статията е моя, аз съм я написал, а Мер я публикува, защото сметна, че ще бъде интересна.

Суровоядството е постижимо за всеки, но когато му е дошло времето. Подходът при преминаване от всеядство към суровоядство е съдбоносно важен. Няма как на месояден да му хареса покълнала леща(както ти даваш за пример). Права си на 100%. Но кому е нужно на първолаче да даваш задача от учебника за 9-ти клас! Трябва време, за да се научим, нали.
Напълно съм на мнението на Мер, относно начинът на преминаване към суровоядство. Ето я статията на тази тема – https://www.zemianazaem.com/archives/257

Както си прочела, аз се занимавам и с йога. В много статии в този сайт Мер е споменала, че суровоядството винаги се комбинира с подходящи физически и духовни занимания – йога, тай чи, ци гун, плуване и т.н. Така че от собствен опит мога да кажа, че всъщност се случи точно обратното на това, което ти казваш:

quote: „Смятам, че отстраняването на грубата месна храна, не води пряко след себе си, като следствие, Позитивното. Напротив. Тъй като тялото става енергийно по-фино и чувствения ни свят става много по-фин и податлив на влияние, както от вътре, така и отвън. Т.е. човек става много по-податлив и ако генерира негативни емозии, това е способно да срине психиката му.“

По време на прехода ми работих с много хора(140 души) и въпреки техните критики, насмешки, началното неразбиране, бях достатъчно силен и устремен напред към прогреса(премахването на животинските храни и минаване на сурово), че в нито един миг не съм си помислил дали да не се откажа или нещо подобно. Просветва ти съвсем ясно и силно, и място за съмнение няма. Психиката става адски силна. Засилва се духовното у човека, става много устойчив. Негативните емоции за които пишеш, биват генерирани от животинската храна.

Как си намирам храната питаш. Някой беше казал, че има ли желание, има и начин 😉 Доверявам се основно на познати или на места, в които пазарувам отдавна. Плодовете и зеленчуците не са особено чисти, така е. Нужно е да намериш производители, от които да се снабдяваш, а не само от търговци. С времето в лутането, човек се ориентира къде и кое е качествено. От супермаркети рядко пазарувам… не ти го препоръчвам.

quote: “Има един филм “food matters”, където се казва, че по-голямата част от това, което ядем, ни трови, а малката останала част ни поддържа живи. Как се поддържаш жив, при все че толкова крайно си ограничил менюто си, а в това, което е на пазара, има много отрова и малко живец.”

Ограничил съм менюто си… точно обратното е. Сега видях какво значи разнообразие в храненето – ядки, семена, кълнове, плодове, зеленчуци, треви, мед. Всеки един от тези 7 вида(условно казвам видове) храни имат десетки представители. Разнообразието го има, а когато започнеш да ги готвиш(не термично), то тогава често се чудя кое от всички неща да предпочета. Давам ти пример от преди 2 дни, когато имаше суровоядска среща. Там ядох от поне 15 неща, все сурови и все невероятно вкусни. А и суровоядските ни питиета са на супер ниво!

quote: “Аз не ям месо от дълги години, но без кисело мляко не мога да живея и нямам намерение да го спирам. Не съм съгласна, че то ме прави агресивна, инертна, завистлива и всичко по-горе изброено. Смятам, че тези неща се постигат ней-вече чрез прочистване на душата от негативни емозии, което се постига чрез много труд и борба с егото. Храненето е призвано да подпомага този процес, давайки възможност на тялото да се освободи от наистина тежките енергийни натрупвания, особено от месни продукти.”

Не казвай не мога и никога. Това са думи на ума, който ни лъже. Трябва да чуем тялото ни, онази божествена частица, която е у всеки от нас. Дядо ми почина на 57 години от масивен инфаркт. Казваха му, че трябва да спре да прекалява с месото и тежките мазни храни, но той не спря, защото му беше вкусно. И почина. Тялото му не понасяше храната, която той вкарваше в стомаха си, но умът му казваше „Давай, давай, ах, колко е вкусно!” Сега този човек е мъртъв!!! Нямаше как за няколко месеца да го превъзпитат тогава…
Знаеш ли, че 90% от хората умират от болести, причинени от неправилен хранителен режим. Замисли се над това 😉
Това за борбата с егото е тотално погрешно. Борба с егото е равнозначно на загуба! Умът трябва да бъде успокоен, а не да се воюва с него!
За млечните храни няма да влизам в подробности. Достатъчно се изписа за тях в сайта(погледни статиите за млекото, ако имаш желание).

Храната не е най-важното нещо в света, но е базата, на която стъпва всеки от нас. Без стабилни основи никои не строи къща, нали! Защо тогава не се опитаме да заздравим нашата връзка с природата 😉

9 Petko { 05.27.10 at 19:25 }

Вал, 4о4и72, благодаря ви!

Useless, напълно съм съгласен с теб! Мъдро го каза 🙂

Орто, спрял са химии, а не хранителни продукти! В хранителните магазини да не би да се продава храна, а?? Химия, колкото си щеш, но храната липсва 🙂
Иначе си прав, че ако вкараме отново химия в тялото, да, пак ще боледуваме. То е ясно 🙂
Виждам, че отново се правиш на остроумен, но да си с алергия към жито и да правиш житен решим, е глупаво.

Тук не става дума за борба, а напротив. Веднъж скъсани оковите на всеядството, човек не би си причинил отново да се върне към ядене на животински продукти. Когато веднъж се слееш на енергийно ниво с животните, когато усетиш, че те са равни на хората… казвам усетиш, но не с интелекта си, а със сърцето си. Нарочно в статията не споменах за сърдечната чакра и за моментите в които тя се отваря и облива всичко наоколо с много, безкрайно много любов. Просто не исках да задълбавам в материя, която само преживял конкретното явление човек, е способен да го разбере. 🙂

10 Вери { 05.27.10 at 19:32 }

Хубави мисли, Петко!
Синът ми също е роден лятото на 2008 и ми се иска един ден също дакаже/напише: много съм благодарен на родителите ми. 🙂

Теди, преди 2 години аз и мъжът ми също си казвахме: ама как ще караме без сирене и кисело мляко! Струваше ни се невъзможно. Но ето, че сега не се сещаме за тях, не ни липсват. Всичко с времето си. Не се насилвай.

11 Елена { 05.27.10 at 22:28 }

И аз се родих през 2008 г. Явно има нещо в тази година. :))) Пуснах йога в живота си и оттогава не спирам да се удивлявам на чудесата около и в себе си. Едно от тях дойде с промяната в храненето. Наистина, когато тръгнеш по най-красивия и единствено възможен път – този към теб самия, светли хора влизат в живота ти. Благодаря ти, Петко, за редовете! Благодаря ти, Мер, за светлината, която пръскаш около себе си! Възхищавам ви се и се наслаждавам на моето пътуване. :)))

12 Useless { 05.27.10 at 22:35 }

E Орто, едва ли някой е тръгнал да копира досущ хранителния режим на Петко. Не виждам, да е написал например, деня ми започва с ябълка и фреш от грейпфрут, за обяд правя така за следобяд иначе…

Пък и както той сам споменава, след време просто научаваш езика на тялото. Ако не ти понася жито, ок не го яж, яж елда. Ако не ти понася сурово кашу, не защото имаш алергия, а защото просто стомаха ти трудно го преработва, ок яж суров шам-фастък…Ако имаш мания да правиш режим, не прави този режим, избери друг. Измисли си за бога сам режим. Не е трудно…знаеш всичко за храната! Съдиш и не само по себе си разбира се, че с времето научаваш толкова много за храната, съставките й, минералите и витамините, нужната комбинацията и действието им в организма, колкото и един професор не знае, освен ако самят той не е „V“ (- от vegetarianism, а имам предвид всички субгрупи).

Освен това за какви „мании“ говорим изобщо сред представителите на V обществото? Манията е присъща за консуматорите! Онова членуване в различни групи само от подбуди да си част от групата, е меко казано инфантилно… и си е чиста форма лицемерие! Гавра с Аз-а. Ако един от белите братя е имал житна алергия например, бъди сигурен, че дори и самия Учител щеше да му избере друг режим!

Избягвам да споря с хора, близки до моите възприятия. Главно защото знам, че и те са част от светлината и от трансформацията. Етапите са ни различни, аурата, която ни оцветява, също… Въпрос на време е.. това е!

Всъщност, аз не споря… 🙂

13 Useless { 05.27.10 at 22:39 }

И така ми се искаше поне веднъж да няма коменари от рода на „Е да, ама…“!

Аз спирам,… светлина, всемир, любов и доброта!

14 mariiina { 05.28.10 at 8:36 }

Сърдечни привети на младите V-ти от стари баби напети!!!Дерзайте млади хора, дерзайте …теорията си е теория , ноооооооооооооо, без практиката не чини и пукната пара…а, там в практиката се ражда и примерът…, че ние ако не се водехме един друг, ако не си помагахме един друг/няма значение как/, до къде бихме се докарали…е тези които си мислят , че няма да се поддадат на никакви манипулации от никого, никога…нека да заменят думата манипулирам с думата помагам…Все пак е по-добре да има пример, да си видял „шокиращаща“ промяна на човека към по-добро…а дали ще решиш да експериментираш…тук всеки сам решава, всеки сам себе си подобрява!!!
Нали никой родител няма да позволи на детето си да си играе с нож, оръжие, преди да го е научил КАК се борави с него!!!Така и Бог преди да ни допусне до „оръжието“ наречено сила-енергия първо ни обучава КАК да боравим с нея!!!

15 Talita { 05.28.10 at 9:12 }

Петко и Мер, искам само да кажа едно голямо благодаря за тази статия и за всичко което правите! Благодаря!!! Вие вървите напред, а останалите ви следваме с малки, но уверени бебешки стъпчици:)

16 sus { 05.28.10 at 13:52 }

Петко, възхищавам ти се!
Моля Ортодоксален да ми отговори.
Защо при Хашимото (хипо-функция на щитовидната жлеза) са опасни изброените от него храни?
Хари Ом!

17 Ясмина { 05.28.10 at 14:02 }

Теди, наистина има много места, откъдето могат да се закупят истински плодове и зеленчуци, но това в никакъв случай не са супермаркетите. Аз например, пазарувам изключително от провинциални пазари, където в определени дни всяка седмица бабите от околните села разпъват масички и продават отгледани в дворовете си плодове и зеленчуци в малки количества. Също домашни яйца и мляко. При това – на много по-ниски цени от обичайните. Ето и конкретно направление: Кюстендил има такъв пазар в сряда и събота. Разстоянието София – Кюстендил е 100 километра, взема се с кола за около час и половина. Ако например ходиш всяка събота до там, можеш да зареждаш хладилника си за цяла седмица с вкусни и чисти плодове и зеленчуци, дори разходът за бензин се покрива от доста по-ниските цени, на които ще си накупиш всичко.

18 oum le dauphin blanc { 05.28.10 at 14:03 }

Чудесни сте! Радвам се, че има хора като вас:)

19 4uдото { 05.28.10 at 15:14 }

Здравей, Петко!
Вече 8 години съм веган. Историята ми е подобна на твоята. За здравословния начин на живот разбрах случайно. За сайта „Земя на заем” разбирам едва днес, пак случайно. Много от статиите, особено заглавната „Кои сме ние суровоядците” и твоята, направо ме просълзиха, защото съзрях първите наченки на бъдещите поколения, които са моя мечта още преди доста години. Смятам, че мога да напиша книга за здравословния начин на живот, основана на всичко прочетено и най-вече на личния ми опит. От 8 години насам непрекъснато научавам, а и самостоятелно откривам нови неща за въпросния здравословен живот – понятие, в което хората влагат доста различни смисли, а виждам, че с теб влагаме един и същи. Мисля, че имаме много опит за обменяне, а писането по форуми е по скоро за откъслечни, конкретни въпроси. Пиши на електронната ми поща.

20 Neda { 05.28.10 at 19:05 }

http://bookhttp://books.google.com/books?id=FIRLLcLjyC8C&dq=china+study&printsec=frontcover&source=bn&hl=bg&ei=Et__S-aMK56WOOjbjZIO&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCwQ6AEwAw#v=onepage&q&f=false

Това е линк към книгата The China Study с автори T. Colin Campbell, Ph.D., and his son, Thomas M. Campbell II. Dr., която обяснява дългогодишни експерименти, доказващи че една от най- силните отрови-афлатоксин, всъщност е токсичен и канцерогенен само в комбинация с животински храни. Същото е и за други химикали, нитрати и т.н. На този линк може да се прочете само началните глави, но пак е нещо. Съвсем малко се зачетох и бързам да споделя с Вас. 🙂
Бъдете здрави и много щастливи!

21 ginger { 05.28.10 at 21:22 }

Страхотна статия! Вдъхновявате, зареждате с толкова положителна енергия и много ме радвате!
Благодаря ви!

22 Lolla { 05.28.10 at 23:10 }

Наистина хубава статия, браво.. и аз ще повторя други думи – вдъхновяваш ме да се боря и гледам напред… Борбата ми да кажа НЕ на отровите продължава над година, но се изкушавам…Жалко, че това да се храним правилно е толкова скъпо… Единственото на което аз лично все още не мога да кажа НЕ са млечните продукти.. Месо не ям, не ми доставя удоволствие..
От 3 седмици започнах нова работа след 4 месеца безработица…На обед всички ядат яко месо, а аз си нося от вкъщи плодове или обичам да смесвам кисело мляко със сушени такива, ядки понякога…Но както казах – трудно ми е да откажа млечните продукти.. а и не съм съвсем сигурна дали трябва….Както и да е 🙂 Суровояди са и тези които се хранят с преобладаващо естествена храна, не само тези 100 % така, ченадявам се че мога да се присъединя към Вас 🙂

23 Ortodoksalen_A { 05.28.10 at 23:13 }

sus не искам да развалям приказната атмосфера на темата. Дадох го като пример, а примери давам, когато мога да подкрепя със снимки от сериозна научна литература (както и в случая ).
Който умува, да спира да филосовства и да се захваща с тренировки! Времето лети …..

24 Tedi { 05.28.10 at 23:43 }

А сега се сещам и за един свой опит отпреди 2 години, да направя прочистващ режим само на плодове и зеленчуци, предимно зеленчуъи, защото не си падам много по плодовете, някакви алкализиращи процедури, сутрин на гладно с изцеден лимон..вече не се спомням. Резултатът настъпи не след дълго. Събуждах се нощно време с адски болки в корема и стомаха и много силно гадене, не можех да си намеря място..повръщане, разстройство..след като ми се случи на няколко пъти реших да спра с издевателството над тялото си и се почувствах отново добре.Ако някои успее да ме убеди, че това са били симптомите на „прочистването“ шапка ще му сваля.
Ясмина, нямам кола, нямам пари за био-продукти, не живея в БГ, тук няма селски будки покрай магистралата, където да продават собствено производство, общо взето проблематично е, дори и до супермаркета трябва да пътувам.
Useless, може само да се радваш, че има коментари, „еми да ама..“ 😉

Силно продължавам да смятам е, че промяната трябва да се случи вътре, тялото е призвано да подпомага. Твърдо съм убедена, че ако човек започне с промените отвън навътре, направи тялото си енергийно фино и чувствително, възприемчиво, а душата си и чувствения си свят поддържа замърсен е изложен на опасна ситуазия за психичното си благосъстояние.

25 desi82 { 05.29.10 at 3:20 }

Sus и аз съм чела, че специално за заболявания на щитовидната жлеза определени храни са супер вредни. Това са изброените кръстноцетни зеленчуци, соеви продукти и млечни. Има го описано в Ултраметаболизъм на Хаймън. Но за бадемите, лененото семе и орехите и аз за първи път чувам, че са опасни за Хашимото. Ако може Ортодоксален да се обоснове по-конкретно. Какво като се развали приказната атмосфера.
Междудругото Хашимото не е ли хиперфункция на щитовидната жлеза?

26 Вери { 05.29.10 at 11:26 }

При Хашимото жлезата функционира различно. Най-често е със занижена функция. При Базедовата болест се наблюдава завишена функция.

27 desi82 { 05.29.10 at 16:04 }

Аз си мисля че е обратното. Майка ми има хиперфункция на щитовидната жлеза и Хашиото. Леля ми има хипофункция и Базедова болест. Понеже съм генетично предразпложена към заболявания на щитовидната жлеза затова и ми стана нтересно защо бадемите лененото семе и орехите са ведни. За кръстноцветните ми е ясно. Противопоказани са още соеви млечни и глутенови продукти.

28 Вери { 05.29.10 at 18:03 }

„Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, която възниква в следствие на ненормално усилената ѝ дейност.“

„Функционалното състояние на щитовидната жлеза може да бъде различно – с нормална функция, с повишена или понижена функция. Еволюцията на заоболяването е различна. Характерни са спонтанни преходи от едно към друго функционално състояние. В дългосрочен план се развива хипотиреоидизъм.“

29 Вери { 05.29.10 at 20:42 }

Вторият цитат е за Хашимото. Пропуснала съм да спомена.

30 Ortodoksalen_A { 05.30.10 at 0:14 }

Всички сме деца на Чернобил, лавина от хормонални проблеми има следствие от радиацията. Ако нещата опираха само до това какво ядем или не, пей сърце..

31 desi82 { 05.30.10 at 14:29 }

Ортодоксален, това прозвуча много негативно, но явно си прав. Също така е факт, че познавам страшно много жени със заболявания на щитовидната жлеза. И все пак ако можем по някакъв начин със здравословно хранене да подобрим качеството на живот защо да не го направим. Не трябва да сме черногледи във всяко едно отношеие. Старая се да гледам позитивно на нещата, но не винаги успявам.

32 sus { 05.31.10 at 13:15 }

Много се зарадвах от активността ви за Хашимото. Това е автоимунно заболяване с увеличени антитела ТАТ и МАТ и хипо-функция на щитовидната жлеза. В коментарите не откривам защо са опасни храните и какво е влиянието им.
На всички ХУБАВ ДЕН!

33 Petko { 06.02.10 at 19:14 }

4uдото, как да ти пиша на мейла като не го виждам 😀 Намери ме във форума 😉

Tedi, когато се захванеш да правиш някакъв режим, е добре да си добре осведомена за какво става дума. Не съм чувал за плодово-зеленчуков режим за изчистване! Ти сама си си докарала проблемите с повръщането.
Промяната е отвътре навън дотолкова, доколкото сами трябва да поискаме да се променим. Оттам нататък ти трябват подходящи хранене, изчиствания, и физическа и духовна дейност 🙂

34 Useless { 06.03.10 at 18:01 }

Tedi, aз пък не съм чула, да ти се повръща от зеленчук, виж ако вкарваш лимонов сок сутрин на гладно нищо чудно, да ти се скапе корема…. Пък и повярвай ми аз ям предимно плодове и зеленчуци, за разнообразие сурови ядки и киснати зърна и… е няма сила, която да ме върне назад. Да си ядат пуканки и да си пият кола американците… не им ги искам. :)))

Иначе детоксикацията си е задължителен елемент за всеки сезон… само по-внимателно зимата, че тогава организма е много чувствителен на тема липса на калории…

35 feia { 06.03.10 at 19:54 }

Хашимотото е автоимунно заболяване,при което собствените антитела на болния унищожават постепенно
функционалната тъкан на жлезата,а базедовата болест е хипер функция,при която изпъкват очите като напредне болестта,човекът отслабва,нервен е и се вижда гушата.

36 Ortodoksalen_A { 06.05.10 at 22:33 }
37 mery { 06.06.10 at 13:24 }

Здравей ,
аз имам въпроси относно чакрите (енергийните центрове).Мога ли сама да си отворя чакрите .Не ходя на йога в къщи правя някой основни упражнения но съм сигурна ,че енергията не протича свободно през мен.Има ли по спецялни упражнения ,които да помогнат .

38 Petko { 06.06.10 at 19:16 }

90 от 100 души ще ти кажат, че за начинаещ си е задължително да има учител. И аз съм на това мнение. Отварянето на чакрите е само едно от следствията на редовната практика. Но е нужна добра композиция от асани, подбрани в специален ред, и някои вътрешни практики(релаксации, мантри, медитативни техники). Целият този комплекс се дава от учителя.
За по-специални упражнения не съм чувал. В йога всичко е в единство. Затова правим асани(за физическото тяло), пранаяма(за да дишаме правилно и овладеем ума) и вътрешни практики – релаксации, визуализации, концентрация, медитативни техники, за да държим ума си спокоен 🙂
Правим и очистващи процедури – прочистваме дебелото черво, черния дроб, стомашно-чревния тракт(чрез Шанка Пракшалана)… чистим кръв, лимфа, синуси, бъбреци, стави и т.н. Тези процедури са ни нужни, защото живота ни замърсява – въздух, храна, вода, мисли – все неща, които макар и бавно ни затлачват.
Това е един качествено различен начин на живот от „нормалния“. Учителят е този, който ти помага, когато имаш нужда и те напътства.
Та Мери, намери си учител, и не само чакрите ще си отвориш, а и очите – за един нов свят 😉

39 Ortodoksalen_A { 06.06.10 at 19:53 }

MERY човешките възможности са неограничени. Можеш сама да практикуваш у вас. При всеки е различно и не се знае какви методи и техника са най-подходящи. Никакъв гуру в България не е в състояние да знае нещо повече от финансовите си апетити.
Най-специални техники са най-елементарните. Ходенето във физкултурни салони по YOGA fitnes се практикува предимно за социални контакти. Хора като мен не им понася миризмата на прах и пот (от салона), както и бръщолевеници на учител. Ако сте суетна нежна душа и не желаете Петко да ви наднича в бикините по време на асаните в салона, смело практикувайте на спокойствие у вас. Не е задължително да се усуквате, гърчите или драйфате. Имам познат, който откри правилният за него метод на медитация чрез занимания по Рейки и Сейким. Надмина ме за 8 месеца само с едночасово медитиране на ден. Йога е добра система по принцип но често има и много глупости в нея.
Първо си изяснете какви са стремежите. Дали лечение или духовно израстване ?
Основата на източната мъдрост е успокояването на ума, и всички тези усукваници в йога са средство, не са цел. Системата има сериозна нужда от ъпдейт.
При блокаж на чакрите идете на напреднал масажист да прегледа прешлените на гръбнака. Стара травма може да е спирачка.

40 Таб { 06.06.10 at 20:08 }

mery, ако ти бяха „затворени“ чакрите едва ли щеше да си жива;)

41 Zloqd { 06.08.10 at 0:33 }

Mery, с чакрите трябва да се подхожда много внимателно. Не трябва да им се въздейства директно, защото човек с твоя опит няма да може да ги намери (дори и различните школи се разминават в това отношение). Годината се разделя приблизително на 8 периода и във всеки от тях се работи за някоя чакра, но това става с комбинация от точно определена мудра, мантра, гледане на определен цвят в определен ден от седмицата и определен период от денонощието. Съответно медитацията се извършва в някоя от 8-те посоки на света.
А дори и да активираш някоя чакра преди да са изчистени надите няма да можеш да се възползваш от нейните енергии и вероятно ще ти пострада аурата (може да станеш уязвима за уроки или да не ти достига енергия) докато оправиш нещата.
Най-добре е стъпка по стъпка да се практикува йога с разбиране и осъзнаване на това, което се случва.

Ortodoksalen_A, асаните и пранаямите са необходими стъпала, за да се изкачи практикуващия на следващия етап. Не знам защо си претупал и тази част от йогата, но съм забелязал, че дори и с лека неточност на асаната пранаямата губи доста от въздействието си.
Това дето казваш, че някой те изпреварил не е изказване на човек тръгнал по пътя към съвършенство – за там не се бърза. Въпроса е не с каква скорост напредваш, а докъде ще стигнеш. Естествено ако човек припознае някоя междинна цел няма да достигне крайната, но като постигне крайната ще е постигнал и всички междинни цели.

42 Petko { 06.08.10 at 22:16 }

Zloqd, аз затова и не му отговорих на Орто. Като прочетох „Надмина ме…“ и ми се догади 😀

43 Ortodoksalen_A { 06.09.10 at 0:09 }

по добре да разкажа цялата случка за да не ти се догадва 🙂
Действието се развива преди 10 дена, температура на морската вода 14-15 градуса.
Рано сутринта 06:45 мой приятел ми звъни с желание да го взема с колата и да идем на морския бряг. В 07:15 вече сме на скалите, правя си слънчевия поздрав и той се изцепва, че му се плува. След десет минути налудничавата идея ми се стори достатъчно екстремна за да не я пропусна. Хрумна ми, че аверчето е алкохолик и тъй като не сме се виждали цели 8 месеца, около минута ще му е достатъчна за да се разпищи от студа и да излезем.
И като се почна едно плуване, чакам аз да се измори но неее, след 30 минути започна да бръщолеви някакви заклинания докато плува. По моя инициатива обърнахме към брега и след още 30 минути излезнахме. Това прави 1 час престой в 14 градусова сутрешна морска вода. Аз бях крайно охладен и изморен а той весело се изцепва дали искам пак. В последствие ми разказа как преди 8 месеца започнал занимания по рейки а преди 2 минал на Сейким. Бивш алкохолик, изпиващ по бутилка уиски на ден може да постигне контрол над телесната си температура и процеси за толкова кратък период само с медитация. В този контекст ме надмина в плуването.

44 Константина { 06.09.10 at 17:57 }

Браво Петко , браво на всички новородени ,продължавайте все така и наистина ще стигнете в Рая ,желая ви много светлина, любов и все така вдъхновени ,радвам се много че ви има.

45 Violeta { 06.10.10 at 22:47 }

Zdraveite,radvam se, che ima takiva hora,kito spodelqt kak da si promenim jivota kam dobro. dali surovoqdststvo ili filma v glavata se promenq- vse e edno.za dobro. Az ne sam zaklet dietolog, no si imam ideq v glavata- no znam . che kakto si misl taka oluchvam nai poleznata hrana. Na tam otiva razgovorat ,opitaite, dalli beresh luk ot svoqta gradina ili si kupuvash ot pazara- mojesh li na rentgen da go vidish , che e dobar – nqma problem. silata na misalta e vajnata v deistviqta:)
Vili

46 marieta { 06.11.10 at 19:42 }

zdr, razkaji kak napravi prehoda ot 4ovek koito se hrani s meso kam sorovoqdec, sigurno ne ti e bilo lesno i nee stanalo lesno, kak se hrani6 kato si na rabota, nikakva hrana li ne obrabotva6 termi4no, a oriz, bob ka gi qde6, kartofi

47 Petko { 06.12.10 at 0:09 }

Здравей, Мариета!
Започнах да ходя на йога август 2008-ма. Месец по-късно учителя ми по йога сподели, че имало и друг, много по-добър начин на хранене. Бях му се оплакал от моя рефлукс(стомашен проблем). Този начин е суровоядството. Послушах го да започна съвсем плавен преход, за да се избегнат всякаки стомашни проблеми и най-вече да не се разбунтува умът. При резки промени в живота, психиката също реагира с отхвърляне, ако се прави нещо не както трябва. Който не му стиска и не иска да се оттласне от дъното, нека си седи и нищо не прави 😀
Та, много съм му благодарен на Рашко(името на йога учителя ми), че ми даде доста ценни съвети. Аз реших още същия ден, че ще следвам всичко, точно както той ми е казал, но не очаквах абсолютно никакъв резултат! Това е важно! Човек трябва спокойно да изпробва новостите във всяко нещо, без да дири каквато и да било полза или облага. И понеже 14 години си бях лекувал деликатния стомах и хроничния синузит безрезултатно, въобще не се надявах на ефект. По-скоро исках да се отчета пред себе си, че ето и това съм изпробвал. Но то пък взе, че стана. Излекуването било толкова близко до нас, но не е имало кой да ми каже! Правили са ми пункция, пускали са ми електричен заряд в синусите, претърпял съм операция по изправяне на носната преграда, гастроскопии(3 броя), риноскопско изследване… има и още, но няма да ми стигне мястото.
Пиша ти това, за да знаеш, че изцелението и истината в живота са в най-простите неща. Природата е ключът към всичко истинско. А като влезеш в супермаркета там природата я няма. Има я, но в умъртвен, кървящ вид. Пълно е с трупове и химически препарати, погрешно смятани за храни. Вафли, бонбони, шоколади(млечните), пастички, тестени, чипсове, алкохол, цигари, меса, млечни, газирани, подсладени и т.н.
Не ме разбирай погрешно. Щом ти се яде хляб, купи си брашно(истинско), омеси си, сложи закваска(не мая), изпечи го. Ще имаш истински хляб. В тези от търговската мрежа слагат поне 2-3 вида отрови(Е-добавки, подобрители, овкусители, оцветители и тн.). Да не мислиш, че и бонбони не ям. О, хапвам си, но сам си ги правя и са доста по-вкусни от които и да е в магазинната мрежа.
Единствено се колебая коя от рецептите за бонбони да избера. Само това е трудното.
Пастетите и майонезите, които си приготвям стават лесно и бързо, а срещу никаква сума няма да намериш такива. Не само това, че са домашни, а важното е какво се слага.
Първо вкарах доста нови храни в менюто си – тофу, ядки, семена, арабски хляб(вместо обикновен), сусамов тахан и т.н. Харесаха ми. След седмица спрях месото напълно, само риба хапвах още 2 месеца. През това време спрях вафлите, шоколадите, тестените(оставих само арабския хляб). Намалих млечните. На 4-тия месец спрях рибата, а на 6-тия и млечните.
Ще си кажеш, какви лишения само! Не, няма никакви лишения. Септември започнах прехода, а в края на октомври вече започнаха да се случват хубавите неща. Лекота, феерия, все повече положителни мисли, добър тонус, лекота в съня, бистрота на ума, липса на болки в стомаха… сякаш не е истина. Когато спрях млечните и започнах да се чистя, тогава вече ми просветна за истината за живота 😉
Всичко е лесно, защото всяка седмица жънех различни успехи. В работата тогава си носех арабски хлебчета, пресовани зърнени бисквити, ядки, плодове, кълнове.
Боб ям китайски, Мунг се нарича. Ориз почти не ям(веднъж месечно най-много), картофи не консумирам вече. Но истинското разнообразие в храната и вкусовете усетих след като минах на сурово. Има стотици рецепти. Има и по-мързеливи, а и по-трудоемки.
Ако си решила да се променяш, пожелавам ти успех 🙂

48 benato { 06.12.10 at 9:10 }

Петко,браво за постигнатите резултати!
Наистина си напреднал в йога.
Само не се ограничавай и търси себе си и извън йога,хранене клизми,масла,урини,шанки,прочиствания. Не поставяй никой на пиедестал и не вярвай заслепено.
Аз сега ходя на йога при гурото,който е направил Рашко йогист!

49 Petko { 06.13.10 at 23:39 }

benato, малко съм изненадан от този твой пост, но приемам всякакви критики и похвали 😀
Не искам да звучи като оправдание, но съм длъжен да поясня някои неща за които не съм писал… главно във форума не съм споменал. Клизмите, шанките, прочистванията и маслата съм ги спрял вече 2-3 месеца. Последната процедура, която правих, беше шанка в началото на април.
Ако ми четеш постовете тук и ми разглеждаш профила във фейсбук, то тогава с основание всеки би си помислил, че съм маниак на тема хранене и йога. Правя го, за да помагам на хората, които имат нужда от информация и от лек тласък към промяна в живота.
А това за пиедестала и сляпата вяра не знам откъде е. Думичките ‘вяра’ и ‘надежда’ не са ми от най-любимите 😉 Когато се зачудя за нещо дали е истина или не, тогава вземам, че пробвам къде е моята истина.
Моята истина в немалко случаи е различна от истините на останалите 🙂

50 sus { 06.15.10 at 14:29 }

Петко, би ли предложил рецепта за хляб и каква закваска използваш.

51 Мишика { 06.15.10 at 14:45 }

Здраве на всички,

Zloqd, много ми стана интересно, това което си написал по-горе… ще споделиш ли от къде мога да разбера повече за асаните в 8-те посоки и за началото и края на тези периоди? Предполагам, че 4 от тях имат кулминационни точки в слънцестоенията и равноденствията… !?

Голяма предварителна благодарност 🙂

52 Константина { 06.15.10 at 15:01 }

Здравей Петко , и аз се интересувам от рецепта за хляб и каква закваска слагаш ,аз си правя в машината за хляб и ползвам полнозърнесто брашно ,но слагам мая на прах,

53 Petko { 06.15.10 at 19:24 }

sus, Константина, радвам се, че имате интерес към такъв полезен хляб – този със закваска, вместо мая. Не мога да ви помогна, защото нямам опит с такъв хляб. Дори не съм пробвал досега. Понякога си правя този – https://www.zemianazaem.com/archives/80 – става супер!

Все пак вижте и другите рецепти за хляб тук на сайта:
https://www.zemianazaem.com/archives/77
https://www.zemianazaem.com/archives/49
https://www.zemianazaem.com/archives/25
https://www.zemianazaem.com/archives/23
https://www.zemianazaem.com/archives/22

54 Zloqd { 06.15.10 at 23:50 }

Здравей Мишика, тези неща са описани в шугендо а японците са го взели от будизма, само, че в будизма са само 5 дхиани-буди.
Не успях да шерна книгата в dox.bg. Ако не искаш да ти спамят по мейла можеш да се регистрираш във форума и да ми го напишеш на лични и аз да ти пратя книгата (на руски език е, но мога да преведа само тази глава от нея). Мудрите които са описани за тези практики наистина никъде другаде не ги намирам в нета, въпреки, че знам какво търся

55 Мишика { 06.16.10 at 13:29 }

Така да бъде, Zloqd. Благодаря!

56 Константина { 06.16.10 at 17:51 }

Благодаря ти Петко за полезния отговор , ще опитам тези рецепти ,аз живея в чужбина и тук по лесно се намират тези продукти , на всички вас желая любов и светлина.

57 Zloqd { 06.17.10 at 21:34 }

Обещах на някои хора да постна тука превод от въпросната глава на книгата в която е описана работата с чакрите и в следващите няколко поста ще я постна тука:

Практика на работата с енергиятя на мандалата на дхианите-буди

Дадената работа не се явява „раота с мандала“ в смисъла, който сме свикнали да влагаме в това понятие. В дадения случай става дума не за духовното усъвършенстване в истинното му разбиране, а за методите на хармонизация на финните енергии. Духовната енергия храни душата, а не тялото, докато чакрите, мерисианите, енергията ки се отнасят именно към тялото(макар и на различни нива на материята). За нин-джутцу подобна работа с мандала е много важна за целия последващ напредък в езотеричните методи Нинпо-микке.
Мандалата както и чакрата символизира кръг или в будистката практика „кръгът на учението“. Изобразената мандала представлява квадрат. В него на свой е вписан вътрешен кръг, периферията на който е обозначена във вид на 16- и 8-листен лотос, сегментиращи този кръг.
Квадрата е ориентиран по посоките на света и свързан към съответстващите им цветове запълващи отвътре пространството на квадрата, където:
-изток(земя-символ“квадрат“)-бял цвят
-юг(вода-символ“кръг“)-жълт цвят
-запад(огън 1 – символ“триъгълник“)-червен цвят
-север(въздух – символ“полукръг“)- зелен цвят
-център(символ „точка“) – син (празнота) и черен (огън 2 ) цветове

Древно изображение на дхиани-мандала

В средата на всяка от страните на квадратасе намира Т-образна врата, продължаваща навън вече зад очертанията на квадраат в кръстообразни изображения.
На дадената мандала са изобразени дхиани-буди на четирите основни и етирите междинни посоки на света (в будизма ваджраяна дхиани-будите се наричат буди на съзерцанието). Дхиани-будите се визуализират от адепта в процеса на медитация като видими символи и знания на духовното усъвършенстване. На тях също така съответстват петте първоелемента – земя, вода, огън, въздух и празнота. В процеса на медитация земята символизира съзнанието, съдържащо мислени образи, водата- самия процес на съединяване на образите, огъня-активните стадии на последователноста, в която се проявяват образите, вятъра-придобиане от образите на чувствеи форми, а празнотата -пълно разтваряне на субекта в обекта на медитацията. Те започват от изток и са разположени в следната последователност:

1. Ваджрасаттва(„елмазно същество, имащо същност на ваджра“)
Първата еманация на ади-будите(изначалните буди) символизира процеса на очистване. Изобразяват го седнал в традиционна поза на буда, при което държащата ваджра дясна(мъжка) ръка се намира на нивото на сърцето, а държащата камбана лява (женска)ръка се намира върху бедрата.

съответстват:
-елемент земя, цвят бял, посока-изток.
меридиан на сърцето, енергия-тамас, символ „свиня“(тъпост, невежество), муладхара чакра (инстинктивния център).
Усилването на муладхара чакра е необходимо да се провежда в периода от 21 март до 19 април, когато в съответствие с диаграмата на енергийните колебания на човека активно рабти меридиана на белите дробове, който по закона „мъж-жена“ и „майка-син“ на теорията Го-гьо се явява жена на меридиана на сърцето и не трябва да доминира над последния. Уравновесяват се взаимно.
Затова трябва да се медитира с лицето на изток (усилва меридиана на черния дроб, явяващ се майка ма меридиана на сърцето и стимулиращ последния), с бели дрехи, вниманието да се концентрира върху муладхара чакра, положение на ръцете – позата на ваджрасатва.
Положението на ръцете и белия цвят активизират меридиана на сърцето. Благоприятно време за медитации 11.00 до 13.00 (У,ин), ден – неделя.
В допълнение към медитацията муладхара чакра може да се усили с позата сидхасана (съвършена) и мантрата лам.

2. Вайрочана(„Сияещ“)
Поза на буда- ръцете пред гърдите, палеца, показалеца и средния пръст на дясната ръка обхващат показалеца на лявата ръка.

съответстват:
-елемент земя, цвят-бял, посока-югоизток.
меридиана на тънкото черво и пикочния мехур (енергия тамас), символ свиня, муладхара чакра.
Усилването на муладхара чакра е необходимо да се провежда в периода от когато активно работи меридиана на дебелото черво. За достигането на хармонично равновесие по закона „мъж-жена“ е необходима стимулация на меридианите на тънкото черво и пикочния мехур.
Да се медитира с лице на югоизток(усилва меридиана на жлъчния мехур), явяващ се майка на меридиана на тънкото черво и стимулиращ последния, в бели дрехи, концентрация върху муладхара чакра. Положение на ръцете – позата на вайрочана.
Положението на ръцете активира меридиана на тънкото черво, белиа цвят – меридиана на тънкото черво и жлъчния мехур. Благоприятно време за медитация – от 13.00 до 17.00(вей,шен,ян), ден неделя.В допълнение към медитацията муладхара чакра може да се усили с позата сидхасана (съвършена) и мантрата лам.

3.Ратнасамбхава(„този от който възникват драгоценности“)
поза на буда- дясната ръка в положение варада-мудра (дланта е обърната към зрителите) което символизира щедрост.

съответстват:
-елемент вода, цвят жълт, посока юг меридиан на троиния нагревател и жлъчния мехур , енергия-тамас, символ овца-гордост, свадхистхана чакра(половия център)
усилването на свадхистхана чакра трябва да се провежда в периода от 21 май до 20 юни когато активно работи меридиана на стомаха, който се явява „жена“ на меридиана на жлъчния мехур.
да се медитира с лице на юг – (усилва меридиана на сърцето и дебелото черво), в жълти дрехи, вниманието да се концентрира върху свадхистхана чакра.положение на ръцете -позата на Ратнасамбхава.
Положението на ръцете активизира меридианите на жлъчния мехур и тройния нагревател а жътия цвят на жлъчния мехур. Благоприятно време за медитация от 21.00 до 1.00 (хай,цзи,ян). Дни от седмицата-вторник и четвъртък.
В допълнение към медитацията свадхистхана чакра може да се усили с позите падмасана(лотос) позата кандапидасана(свиване на корените) и мантрата вам.

4.Акшобхя(„непоколебим, невъзмутим“)
Поза на буда- дясната ръка е в положение бхуспарша-мудра (дланта е обърната към туловището).

съответстват:
елемент празнота, (център 1 ,цвят син), посока -югозапад, меридиан на черния дроб, енергия-саттва, (висша енергия), символ бик(гняв), аджна чакра (център на интуицията)
Усилване на аджна чакра е необходимо да се провежда в периода от 21 юни до 20 юли когато активно работи меридиана на слезката, явяващ се „жена“ на меридиана на черния дроб
Да се медитира с леце на югозапад – усилва меридиана на слезката, в сини дрехи, концентрация върху аджна чакра, положение на ръцете – позата на Акшобхя.
Положението на ръцете стимулира меридиана на черния дроб , а синия цвят на слезката и стомаха. Благоприятно време за медитация от 1.00 до 3.00 (чоу,ин), ден-четвъртък.В допълнение към меитацията аджна чакра може да се усили с позите сарвангасана(стойка на рамане), йога-мудра и мантрата ом

58 Petko { 06.19.10 at 0:03 }

Към горния пост на Zloqd, да предупредя, че описаните практики са за напреднали.
Да не се практикуват от начинаещи 🙂

59 Константина { 06.19.10 at 16:02 }

Здравей Мер ,здравейти всички от този сайт ,време е да ви се представя. От скоро попаднах в този сайт ,но нищо случайно няма ,аз съм вегетарианка от няколко години ,живея във Франция ,и тук за първи път попаднах на книгата на Лидия Ковачева за лечебния глад ,когато я прочетох реших да направя първата си плодова диета ,но само три дни успях ,понеже е трудно когатао няма разбиране от хората до теб. И ,о чудо ,тези три дни промениха не само здравето ,тогава ме мъчеха симптомите на менопаузата и никой не можеже да ми помогне а не исках да вземам хормони,И така започна голямото четене ,Пол Брег ,Луз Хей ,Петър Дънов ,Малахов и др, .Постепено се промених из цяло,спрях месото ,и сега като го видя в магазина си представям как си е било живо ,а сега лежи в магазина,никога не бих се върнала към месото,и всичко това води до оздравяване на физ тяло ,ума и душата, човек духовно се извисява ,вие сами сте го усетили. АЗ съм с много по голямо ЕГН от вас ,но се чувствам ,млада силна и изпълнена с енергия, сега правя стъпка към суровоядството ,и с ваша помощ ще ми е по лесно . До сега бях почти сама в моя път на просветление ,но сега имам вас и съм щастлива че ви има ,ако правите срещи , бих искала да се срещна с вас ,да споделим идеи и мисли , аз по принцип мисля да се върна в България защото там ми е мястото исскам да помагам и на други да се осъзнаят .Благодаря на Мер за този чудесен сайт На всички желая любов и светлина по пътя по който са поели. Обичам ви!

60 4uдото { 06.23.10 at 20:28 }

Петко, здравей отново!
Реших, че си от админситраторите на сайта и имаш достъп до лична информация за участващите във форума (второто поле след псевдонима е мейл, който не се публикува, но се попълва задължително), но няма проблем да ти го напиша: chudomira_@abv.bg Пиши ми. Останалите участници във форума, с които явно също сме на една вълна могат да ми пишат 🙂 Обстойно поразгледах сайта ви (въпреки че съм в сесия, направо не ме сдържа да не прочета нещичко из него(: ) – невероятен е. Поздравления на МЕР! Не намерих нищо обаче за съчетаване на храните, само от време на време из форумите се прокрадваше някакъв коментар в този дух. В началото на „пътя“ аз също смятах този въпрос за маловажен, но с времето се убедих, че той съвсем не е за подценяване. Искам да поговорим и за други „здравословни практики“ като вътрешните масажи на Норбеков – тях също ги открих доста след здравословното хранене, а те са нещо като следваща стъпка по пътя към здравето. Много ще се радвам, ако направите среща и в София (разбрах , че е имало такава в Пловдив). С много интерес ще се присъединя, само че не зная в коя част на сайта обявявате подобни събития, ще съм благодарна ако някои ми даде инфо. Поздрави от мен!

61 Вери { 06.24.10 at 11:07 }

Чудото, във форума даже цяла таблица съм дала за комбинацията на храните.
Аз не ги спазвам стриктно.
Пак там, във форума, следи и за срещите.
🙂

62 4uдото { 06.24.10 at 13:26 }

ВЕРИ, БЛАГОДАРЯ ЗА СКОРОСТНИЯ ТИ ОТГОВОР. МИСЪЛТА МИ БЕШЕ, ЧЕ „ФОРМУМЪТ“ СА ВСЪЩНОСТ КОМЕНТАРИТЕ ПОД ВСЯКА СТАТИЯ (ИЛИ ПОНЕ АЗ ТАКА ГО РАЗБИРАМ). А ВЪВ САЙТА ИМА ДОСТА СТАТИИ И НЕ ЗНАЯ ПОД КОЯ ТОЧНО ДА ТЪРСЯ. ТОВОЯТА ТАБЛИЦА ПОД КОЯ СТАТИЯ Е ?

63 Вери { 06.25.10 at 4:40 }

Не, значи не знаеш. 🙂
Ето го форумът:
http://forum.zemianazaem.com

и таблицата:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?action=unread

64 Вери { 06.25.10 at 4:42 }

Извинявам се за таблицата:
http://qito.wordpress.com/eating/

65 4uдото { 07.01.10 at 18:25 }

БЛАГОДАРЯ ТИ, ВЕРИ 🙂

66 Zloqd { 08.18.10 at 23:56 }

Ето я и останалата част от превода на материала за чакрите. Прави ми впечатление, че периода за Амитабха е по дълъг и припокрива предишния, което може и да е правописна грешка, но в текста съм го дал едно към едно с оригинала.

5. Амитабха („Неизмерима светлина“)
Поза на буда- китката на дясната ръка лежи на дланта на лявата ръка, палците се допират.
Съответстват:
елемент огън1 (червен цвят), посока запад, меридиан на перикарда и бъбреците, енергия саттва, символ кокошка(страст), манипура чакра (двигателен център).
Усилването на манипура чакра е необходимо да се провежда в периода от 23 юни до 22 септември , когато активно работят меридианите на сърцето и тънкото черво, които се явяват „мъжки“ по отношение на меридианите на белия дроб и деблото черво.
Де се медитира:
лице на запад (усилва меридианите на белите дробове и дебелото черво), в червени дрехи, концентрацията върху манипура чакра, положението на ръцете – позата на Амитабха

Положението на ръцете активизира меридианите на перикарда и бъбреците, а червения цвят – белите дробове и дебелото черво. Благоприятно време за медитация от 17.00 до 21.00 (ю, сюй, ин) дни – вторник , сряда. В допълнение към медитацията манипура чакра може да се усили с позата маюрасана (паун), халасана(рало), новкасана(лодка) и мантрата рам.

6. Амитаюс („държател на патрата“)
Поза на буда- в ръцете чаша за подаяниа.
Съответстват:
елемент огън1 (червен цвят), посока северозапад, меридианите на перикарда и бъбреците, енергия саттва, символ кокошка(страст), манипура чакра (двигателен център).
Усилването на манипура чакра е необходимо да се провежда в периода от 23 септември до 22 ноември, когато активно работят меридианите на пикочния мехур и бъбреците, които се явяват „мъжки“ по отношение на меридиана на перикарда и тройния нагревател. Такова продължително стимулиране на меридиана на бъбреците се обяснява с това, че по теорията Го-Гьо меридиана на бъбреците е единствения, който не подлежи на подтискане.
Да се медитира:
лице на северозапад, в червени дрехи, концентрацията е върху манипура чакра, положението на ръцете – позата на Амитаюс.
Концентрацията е аналогична на Амитабха.

7.Амогасиддхи(„безпогрешен“)
Поза на буда – вдигната до нивото на гърдите дясна ръка в абхая мудра. Символизира безстрашие.
Съответстват:
елемент въздух(зелен цвят), посока север, меридиан на бял дроб, енергия раджас (средна енергия), символ змия(„завист“), вишудха чакра(творчески център).
Усилването на вишудха чакра е необходимо да се провежда в периода от 23 ноември до 20 януари, когато активно работят меридианите на прикарда и трите нагреватела, които се явяват „женски“ по отношение на меридианите на бъбреците и пикочния мехур. Меридиана на белия дроб се явява „майка“ по отношение на меридиана на бъбреците и стимулира последния.
Да се медитира:
лице на север (усилва меридианите на бъбреците и пикочния мехур), в зелени дрехи, концентрацията е върху вишудха чакра, положението на ръцете – позата на Амогасиддхи.
Положението на ръцете активизира меридиана на белия дроб, а зеления цвят – на бъбреците и пикочния мехур. Благоприятно време за медитация – от 3.00 до 5.00(Ин,Ин), ден петък. В допълнение към медитацията вишудха чакра може да се усили с позата сарвангасана и мантрата хам.

8.Ваджрадхара („държател на ваджрата“) – главното божество, в което са събрани всичките дхиани-буди
Поза на буда – кръстосани пред гърдите ръце, при което дясната(мъжката) ръка държи ваджрасе намира пред лявата(женска) ръка, държаща камбанка.
Съответстват:
елемент огън2 (център 2, цвят черен) посока североизток, меридиани на дебелото черво и стомаха, енергия саттва, символ заек(алчност, корист), анахата чакра(емоционален център)
Усилването на анахата чакра да се провежда в периода от 21 януари да 20 март, когато активно работят меридианите на жлъчния мехур и черния дроб, които се явяват „мъжки“ по отношение на меридианите на стомаха и слезката. постига се тяхното взаимно равновесие.
Да се медитира:
лице на североизток(усилва меридиана на стомаха), в черни дрехи, концентрацията е върху анахата чакра, положението на ръцете – позата на Ваджрадхара.
Черния цвят усилва меридианите на перикарда и тройния нагревател,явяващи се „майка“ на меридианите на слезката и стомаха и активизиращи последните. Положението на ръцете стимулира меридианите на дебелото черво и стомаха. Благоприятно време за медитация – от 5.00 до 9.00 (Мао, Чен,Ин), дни от седмицата – петък и събота. В допълнение към медитациите анахата чакра може да се усили с позата матсиасана(риба) и мантрата йам.

67 Alina { 10.06.10 at 21:26 }

Май и аз ще ставам суровоядка! Макар че обожавам месото, мисля че в името на здравето бих се отказала от него. Особено от това, което се предлага на пазара, което е пълно с антибиотици и е хранено с неподходяща храна. Страхотно е и че има такива блогове, най-малкото заради рецептите!
Като се заговори за йога, чакри, стана ми любопитно. Тъй като имам доста сериозно изкривяване на гръбнака (наследствено), това всъщност значи, че никога няма да постигна хармония, каквото и да правя, защото нещата, така да се каже, не са си на мястото. Може би е някаква кармична обремененост, кой знае :)….определено ми тежи, буквално се чувствам тежка.. може би храната ще ми помогне..
Ами въздуха??? Когато изляза от София за няколко дена, лицето ми светва. Това също ни трови!

68 Petko { 10.06.10 at 23:42 }

Здравей, Алина!
За въздуха си права. Много е замърсен, но трудно бихме могли да го променим. Освен, ако не се преместим и заживеем като отшелници. Но това с храната зависи изцяло от нас. Когато промениш храненето, отново ще светнеш. Йогата би ти облекчила значително проблема в гръбнака. За хармонията не се тревожи. Ще я постигнеш. Комбинацията от йога+суровоядство дава бързи и стабилни резултати. Успехи в начинанията. Когато има въпроси, ще помагаме 😉

69 Alina { 10.07.10 at 12:40 }

Благодаря ти Петко, ще опитам със сигурност. Би ли ми препоръчал книга за суровоядството, която да ме напътства, защото в нет-а е много откъслечна информацията, а и не съм много запозната с това как и какво ядат суровоядците, така че нищо да не липсва на организма им.

70 Вери { 10.07.10 at 22:41 }

На мен лично ми е трудно да препоръчам книга за суровоядство. Във форума тук има много линкове и заглавия дадени в „Линкове“ и „Книги“. Не мисля, че в нета няма достатъчно информация. Основите са дадени според мен много добре на сайта. Суровоядците ядат плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове(зърнени, бобови и други семена), зеленолистни, сушени плодове, мед и пчелни продукти. А как- в сурово състояние. Някои неща се сушат. някои хора предпочитат да си готвят (да сътворят някоя манджа или салата), други обичат да си хапват така натюр краставицата, домата и кълновете.

71 Petko { 10.10.10 at 1:23 }

Алина, всичко което Вери ти каза е така. Аз само бих допълнил с няколко линка, за да ти е по-лесно:
Книги
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=19755
http://www.helikon.bg/books/68/46667_kalnovete-superhrana%2C-dariavashta-zhivot.html
Сайтове
http://www.recipemagician.com/
http://forum.zemianazaem.com/
http://www.surovo.hit.bg/start.htm

Алина, когато човек се потапя в това море от блаженство, нормално има много въпроси. Форумът е мястото, където ще намериш техните отговори 🙂

72 Rado { 10.28.10 at 2:19 }

Много се радвам че попаднах на този сайт. От 16 години съм вегетарианец и се радвам на добро здраве, колкото повече изчиствам храната си и спортувам, толкова по-добре се отразява на тялото и духа ми.
Дори лятото направих 10 дневна диета само с череши, всеки ден по 1-3 кг от този вкусен и полезен плод. Имах енергия всеки ден, дори не прекъснах спорта, който включва доста силови упражнения. Силата ми не намаля, нито изчезна, както биха предположили повечето хора, които се хранят с „нормалната“ за тях храна. Също така изобщо не ми беше трудно да стана вегетарианец, стана от днес за утре. Прочетох книгата Сила за Живот, която доста ми отвори очите. Замислям се за суровоядство, въпреки че голяма част от диетата ми си е само сурова храна, но е трудно да устоя на невероятните вегетариански гозби на мама;))

73 Кики { 01.02.12 at 16:09 }

Много ме вдъхнови твоята история. Искам да те попитам по какъв начин си пречистил чакрите, защото нямам представа от подобни методи, а искам да започна нов начин на живот.

Leave a Comment